Gates slaat foto's op in kalkmijn

Het bedrijf Corbis van Microsoft-topman Bill Gates zal de enorme Bettman-fotocollectie opslaan in een kalkmijn in de staat Pennsylvania om te voorkomen dat de beelden verloren gaan. Dat heeft Corbis maandag bekendgemaakt.
De verzameling is gesticht door Otto Bettmann, die in de jaren dertig van de vorige eeuw met twee koffers vol foto's voor de nazi's uit Duitsland vluchtte. Ook de collectie van het persbureau UPI behoort ertoe. Corbis kocht de verzameling in 1995. Tot de beroemdste foto's behoren die van Albert Einstein, die zijn tong uitsteekt, en van John F. Kennedy jr. bij de kist van zijn vermoorde vader.

De verzameling van ongeveer 17 miljoen foto's bevindt zich nu in een gebouw in de New-Yorkse wijk Manhattan. Daar heeft zij zeer te lijden van de warmte en de hoge luchtvochtigheid. De foto's worden daarom binnen een jaar overgebracht naar de mijn in Iron Mountain. De temperatuur daar zal voortdurend onder het vriespunt zijn. De luchtvochtigheid wordt op 35 procent gehouden. De foto's zullen voortaan alleen nog maar op de computer kunnen worden bekeken.

Historici en fotoredacteuren zijn er bezorgd over dat zij de beelden binnenkort niet meer in het echt kunnen bekijken. Slechts 225.000 foto's, minder dan 2 procent van de collectie, zijn gedigitaliseerd.