Vijf gametips voor de maand maart

6. Ghost Recon Wildlands

Op 7 maart komt Ubisofts open-world shooter Ghost Recon Wildlands uit, die voor het eerst sinds lange tijd weer terugkeert naar de setting van de originele Ghost Recon. De speler bestuurt in Wildlands één van vier Ghosts, een spec-ops-eenheid van de VS die het opneemt tegen een gigantisch drugskartel. Dit kan met drie andere spelers in online co-op, of offline met drie A.I.-gestuurde Ghosts. Je voert verschillende missies uit zoals het bevrijden van gijzelaars, het opblazen van belangrijke doelwitten of het stelen van voertuigen.

Ook nieuw voor de reeks is het openwereldprincipe: je speelt in een enorme map met tal van verschillende omgevingen zoals hoog berggebied, dichtbegroeide bossen en stoffige woestijnvlaktes. Het toont in die zin veel gelijkenissen met de Far Cry-games, waarbij de map ook vol staat met verschillende activiteiten om te ondernemen, in dit geval al dan niet samen met drie andere spelers. We konden tijdens de verschillende bètasessies al aardig testrijden, en hoewel veel mensen kritisch waren heb ik me toch goed vermaakt in de open bèta afgelopen weekend. Het is erg tof als het lukt om ongezien een basis te infiltreren en alle vijanden geruisloos en 'in sync' met je collega's uit te schakelen. Het toont qua stealth ook veel overeenkomsten met Metal Gear Solid V, en dat is een groot compliment.

Veelgehoorde klachten zijn voertuigbesturing en het gevaar dat missies snel gaan vervelen. Wat wel weer meer dan ooit geldt is dat je het beste af bent in een team bekenden, want met willekeurige spelers is het risico enorm groot is dat mensen zich niet (serieus) met de objective bezighouden. Vooralsnog lijkt Wildlands in ieder geval goed te zijn voor vele uurtjes co-op-plezier, mits je een team-based, Far Cry-achtige third-person shooter weet te waarderen.