Westworld: Van scifi western tot HBO-serie

43 jaar na het verschijnen van de film Westworld was het afgelopen weekend de eerste aflevering van de gloednieuwe gelijknamige serie op de Amerikaanse televisie te zien. Een mooi moment dus om eens terug te kijken op het ontstaan van de cultklassieker Westworld en de invloed die deze rolprent had op latere films en series.

Westworld 0

De voorgaande tijd
Voor het ontstaan van de film Westworld moeten we terug naar mei 1969. Het was namelijk in dat jaar dat de uit Chicago afkomstige 26 jaar oude schrijver Michael Crichton bij het internationale publiek bekend zou worden als de schrijver van het boek The Andromeda Strain, waarin een buitenaards virus de mensheid dreigt te vernietigen. Vlak nadat het boek was verschenen waren ook de filmrechten al verkocht en zo verscheen in 1971 The Andromeda Strain van regisseur Robert Wise, met in de hoofdrollen James Olson, Arthur Hill en David Wayne, in de bioscoop. De film was een groot succes en zou in de box office top 20 van 1971 komen te staan. Ook werd The Andromeda Strain voor een tweetal Oscars genomineerd.

Nog voor zijn dertigste was Michael Crichton al een gevestigde naam geworden, een naam die garant stond voor hoogstaande intellectuele science fiction. Geheel in deze lijn verschijnt in 1972 de eerste door Michael Crichton geregisseerde thriller Pursuit, gebaseerd op zijn roman Binary. In de voor ABC TV geproduceerde tv-film draait het om een extremist die met zenuwgas een aanslag wil plegen in een stad waar een politieke conventie plaatsvind. Ook verschijnen in 1972 verfilmingen van Crichton's romans A Case of Need (The Carey Treatment) en Dealing: Or the Berkley to Boston Forty-Brick Lost Bag Blues (Marihuana Blues).