Vijf gametips voor de maand mei

Project CARS

Na tig keer uitstel is het dan zover: Project CARS is goud en we gaan over een week realistisch racen. Helaas zijn Oculus en Morpheus nog niet uit, maar de racegame heeft al aangekondigd en getoond dat Virtual Reality wordt ondersteund. Vorig jaar op Gamescom mocht ik een Oculus op mijn hoofd om te racen in deze game en het is fantastisch. Treur niet, mocht je geld genoeg hebben en een flinke pc hebben, dan kun je ook met drie 4K-schermen racen, wat ook speelbaar was. Grafisch is Project CARS dus helemaal bij de tijd. Maar wat is er nu anders qua gameplay?

Het grote verschil met bijvoorbeeld Gran Turismo en Forza is de opbouw. De ontwikkelaar, Slightly Mad Studios, noemt die twee Pokémon-racegames omdat je auto’s moet vrijspelen en ze je laten denken dat het leuk is alle honderd of meer te unlocken. Je begint met een slechte wagen, spaart door veel soortgelijke racewedstrijden te winnen en zo een betere auto te ‘kopen’. Maar volgens de makers gaat niemand alle auto’s unlocken. Meestal koop je nog je droomauto, en natuurlijk de beste auto in de game en daar blijft het wel bij.

In Project CARS heb je alle auto’s al tot je beschikking, maar moet jij jezelf bewijzen in een race-discipline die je zelf wil. Ga je voor F1, karting, of wat anders? Door te beginnen met een simpel contract race je al een seizoen, maar natuurlijk wil je naar een beter team of een hogere klasse, waardoor je meer races vrijspeelt. En als je helemaal diehard wil gaan: je kunt zelfs een realtime 24 uur van Le Mans racen. Dat betekent dus weinig slaap, veel eten en drinken binnen handbereik en je vriend(in) met een kutsmoes een weekendje wegsturen. We zijn benieuwd wat Project CARS gaat bieden voor de racefanaat in al die verschillende race-disciplines, maar alle hands-on en gameplayvideo's beloven veel goeds.