Poll: tweederde FOK! zegt nee tegen EPD

Toen maandag in het nieuws kwam dat één miljoen mensen schriftelijk bezwaar gemaakt hebben tegen het Elektronisch Patiëntendossier, werd dit in het persbericht van organisatie NPCF omgedraaid naar "94 procent van de bevolking vóór EPD".

FOK! vroeg zich af of deze omgekeerde logica wel toepasbaar is op de cijfers, mede omdat uit hetzelfde NPCF-onderzoek blijkt dat slechts 20 procent van de Nederlanders kan beargumenteren wat het EPD inhoudt en waar de afkorting voor staat. Ongeveer de helft "heeft er weleens wat over gehoord". Op de FOK!-poll "EPD, ja of nee?"antwoordden van de 2985 respondenten 1969 nee, tegenover 1012 ja-stemmers.

In de reacties was de tweedeling te zien. MrMackey schrijft: "De overheid heeft een grote historie van blunderen op ICT-gebied. Ik vertrouw de overheid niet meer toe dan noodzakelijk, dus een bezwaar tegen het EPD ligt dan voor de hand." Hij concludeert: "Mensen die geen bezwaar maken tegen het EPD zijn, om met Orwell te spreken, Goeddunkers."

Noudaslekkerdan is voor: "Ik ben vóór, mits de gegevens goed gebruikt worden." DRA vult aan: "Het is natuurlijk van de zotte dat dit niet al eerder bestaat. Ons huidige artsensysteem stamt nog uit het jaar nul."