Miljoen bezwaren tegen EPD
Ruim zes procent van de Nederlandse bevolking heeft schriftelijk bezwaar gemaakt tegen het publiceren van hun gegevens in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) van minister van Volksgezondheid Ab Klink.
Aangezien de invoering van de maatregel een zogeheten 'opt out' is, gaat Vadertje Staat er voor het gemak van uit dat de overige 94 procent fervent aanhanger is van het EPD. Het persbericht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) kopt dan ook "94 procent vóór EPD."
Dit terwijl volgens het eigen onderzoek blijkt, dat zes op de tien Nederlanders ooit ergens een keer van het EPD heeft gehoord, slechts 25 procent de afkorting 'EPD' weet te plaatsen en slechts één op de vijf weet waar de drie letters überhaupt voor staan.
Al eerder bleek dat (huis)artsen zelf in hoge mate tegen zijn, en massaal bezwaren hebben. 30 procent heeft al bezwaar gemaakt, 25 procent gaat dat binnenkort doen.
Het NPCF stelt dat deze artsen gewoon niet van wanten weten: "We hebben de afgelopen week via de media het bewijs gekregen dat zelfs onder artsen veel misverstanden bestaan over het landelijk EPD. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men meer informatie over het EPD krijgt, men positiever tegenover het EPD staat. Goede voorlichting kan een manier zijn om het draagvlak onder artsen verder te vergroten."
Hier het bezwaarformulier. Vergeet niet een A4-kopietje van je ID-kaart, rijbewijs of paspoort bij te voegen. Stem ook op de FOK!poll over dit onderwerp.
Allemaal tegen
SP? LOL nowai dude
Lekker tegenstrijdig weer...
Wat een smeerlapperij zeg
Aangezien de invoering van de maatregel een zogeheten 'opt out' is, gaat Vadertje Staat er voor het gemak van uit dat de overige 94 procent fervent aanhanger is van het EPD. Het persbericht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) kopt dan ook "94 procent vóór EPD."
Die gore misleidingen!
EPD, mits goed gebruikt, levert veel voordelen op voor patienten...
op FOK!
op Facebook
op de website
Woest op de staat; 94 procent voor EPD
op FOK!
op Facebook
op de website
Niet dat er nu zo netjes met je dossier wordt omgesprongen, maar het is nu iig zo dat niet iedere idioot erbij kan.
Het is gewoon een gegeven dat de medische dossiers van vele Nederlanders over een tijdje op straat liggen.
Belachelijk dat het geen opt-in systeem is geworden. Maar ja, dan konden ze natuurlijk niet pochen met het vermeende enthousiasme onder de burgers.
Laat dan ook alle gevaren maar zien. maar die komt je niet tegen in zo een berg "oplichting"
iGEM
op FOK!
op Facebook
op de website
Dat er veel mensen tegen zijn is begrijpelijk. Veel mensen zijn bang voor verandering, zeker in deze tijden van onzekerheid. Dat zag je met de euro ook, maar uiteindelijk zie je wel dat het er allemaal beter van geworden is.
Dat hele EPD gedoe mag wat mij betreft afgeschaft worden, maarja wie ben ik.
En nogmaals, de beveiliging stopt bij de gebruikers van het systeem. En daar zit nu juist de zwakke schakel. Bovendien schiet mij niet één geslaagd ICT project van de overheid te binnen. Dus of we nou zo'n goede hoop moeten hebben voor dit project...
http://www.infoepd.nl/ufc(...)d_bezwaarform_zw.pdf
Even een kopietje van je ID meesturen en klaar is Kees.
Edit: Eigenlijk zou dit linkje gewoon in het nieuwsbericht moeten staan die percentages moeten helemaal anders worden!
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
Ik ben en blijf tegen, tot het moment waarop de overheid mij echte garanties kan geven voor het waarborgen van mijn privacy.
En geloof me, dat kunnen ze nu echt nog niet:
Er word in den lande door de diverse betrokken partijen nog druk gesteggeld over wie wat moet mogen in het EPD en wie wat mag gaan leveren.
***Levi was here***
Als jullie het tegen stemmen: als jullie bijv in buitenland een dodelijk ongeluk krijgen en dat de dokters daar geen medische dossiers van jullie hebben gekregen omdat jullie juist tegen stemmen, kunnen jullie op de operatiekamer overlijden, omdat ze misschien niet weten of jullie allergie van bepaalde medicijnen hebben.
Je dokter kan je dossier overal op de wereld inzien, ook al hij op vakantie is. Wel handig voor moslims, ze zijn soms kieskeurig.
EPD is een grote vooruitgang in de medische wereld.
Uit Brits onderzoek blijkt dat medische gegevens van patiënten op grote schaal op straat komt te liggen. De Information Commissioner, toezichthouder op de NHS, meldt dat er tussen januari en april 140 zaken zijn gerapporteerd waarbij patiëntgegevens zoek zijn geraakt.
jajaja met angst aanpraten gaat het mischien wel lukken.
Het justitieel orgaan is niet eens in staat om met Duitsland en Belgie boetes uit te wisselen, laat staan dit in een internationale vorm.
Daarnaast is onze Europese gemeenschap slecht in het beveiligen van persoonsgegevens, en het binnenhouden van vertrouwelijke informatie.
op FOK!
op Facebook
op de website
Alle artsen, ziekenhuizen, etc. zijn straks verplicht om hun systemen met dossiers 24 uur per dag aan het netwerk te hangen. Zodra iemand het dossier op wil vragen, wordt eerst gekeken of er geen blokkade op het burgerservicenr. staat (iemand die bezwaar heeft gemaakt) en dan wordt dossier bij het systeem van je arts opgevraagd.
Een hacker die toegang heeft gekregen tot het netwerk kan dus in theorie prima je dossier opvragen, ook al heb je landelijk bezwaar aangetekend, door direct verbinding te maken met het systeem van je zorgverlener.
Wil je iets zekerder van je zaak zijn, dan kun je ook lokaal bezwaar aantekenen bij iedereen die je dossier heeft (bij je arts, apotheek, ziekenhuis, enz). Dat zou in theorie moeten voorkomen dat je dossier van buitenaf opgevraagd kan worden.
Ik denk dan aan de poll van PowNed, waarbij het merendeel ook 'niet in het voordeel' stemde, en net dat ene gebruikt werd, zodat voorgespiegeld werd dat er wel mensen voor waren.
Verder heb ik alleen hooikoorts, waar ik geen speciale medicijnen tegen krijg, dus het maakt voor mij niets uit welke medicijnen men mij geeft.
Om je punt nog verder af te knallen: het EPD geldt voor Nederland, niet voor het buitenland. Buitenlandse artsen krijgen sowieso nooit inzage in Nederlandse medische dossiers in zulke gevallen.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
Al met al zou het natuurlijk wel zo moeten zijn dat voor de invoering elke Nederlander netjes een brief krijgt met de mogelijkheid om je uit te schrijven.
Wat d'r fout aan is, en dat is voldoende, dat je neit zelf kan bepalen wat d'r in komt, of dat niemand weet wat d'r allemaal in komt.
Wat ik d'r in wil hebben is wanneer ik medicijnen gebruik die mogelijk problemen kunnen geven met nieuwe (erg handig als je bv op vakantie ziek word(in nl)) of als je een bepaald type narcose niet mag hebben (ook handig als je een ongeluk krijgt).
veiliger nog, en makkelijker is wanneer iedereen een dossier krijgt ala een bankpas. Hierop staan de bovenstaande gegevens (liefst in latijn ofzo) en elke arts zou deze kunnen uitlezen (ook in het buitenland) waardoor je noodzakelijke gegevens overal makkelijk toegankelijk zijn, mits je dat zelf wil.
Een huisarts uit Tytsjerksteradiel is al bekeurd wegens het overtreden van de regels. De huisarts had vanwege de hoge kosten bezwaar aangetekend tegen het milieuverantwoord opruimen van de verwijderde testikels en baarmoeders. Maar besloot na de zoveelste afwijzing van subsidie de testikels en baarmoeders te voeren aan zijn hondjes Larie & Koek. de hondjes maken het goed naar omstandigheden. Martin Gaus zegt dat er geen bezwaar is zolang de testikels en baarmoeders maar even goed gekookt worden. op 13 juli 2009doet de rechtbank te Groningen uitspraak.
Ooit gehoord van "beter voorkomen dan genezen"?
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
Die kunnen dan geen betere behandeling krijgen wanneer er wat gebeurt..
op FOK!
op Facebook
op de website
op FOK!
op Facebook
op de website
Hahaha, wie zei dat? Femke Halsema of zo?
Ik had gisteren operatie (liesbreuk) en ik stond verbaasd hoe veel er alleen op papier staat.
Ja, natuurlijk zal er wel eens iets op straat komen. Daar staat tegenover dat zo veel hiermee flink efficiënter kan gaan (zal nog even duren, maar dat is altijd zo bij grote overgangen) en dat is me erg veel waard.
De gezondheidszorg moet nu toch eindelijk eens moderniseren.
Verder mag iedereen weten hoeveel belasting ik betaal. Geen probleem mee. Waar ik wél een probleem mee heb, is dat niet iedereen hoeft te weten of ik een bepaalde aandoening heb, of ik medicijnen slik, waarvoor ik gisteren naar de huisarts ben geweest, etc.
Ik vind een EPD op zich prima, maar niet zoals het nu geregeld is.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
Ik geloof dat het De Hoop Scheffer of zo'n pik van de PvdA was, die zei dat er bij een 'nee' een groot onoplosbaar conflict met de EU zou komen e.d. Dat werd destijds nog vaak herhaald. Iemand die het ook nog weet? Linkje?
op FOK!
op Facebook
op de website
EPD = Electronisch Patiënten Dossier.
Denk na.
Wees eerlijk.
En .... maak je niet druk
Dus als je denk dat zonder de grondwet de EU uit elkaar valt, valt er nog wat voor te zeggen ook.
http://infoepd.nl/
op FOK!
op Facebook
op de website
En de rest van je opmerkingen heeft niets met EPD te maken, maar met het de houding van de medewerkers (en dat probleem is niet alleen bij EPD)
Thanks voor de link!
Dossiers worden nu ook al uitgewisseld. Het EPD doet er weinig aan om dat te verbeteren. Het is alleen makkelijker en sneller. Sneller is mooi, maar makkelijker niet per se.
En het leuke is dat het EPD je op ten duur met of zonder bezwaar toch wel door de strot word geduwd of je het heel moeilijk gemaakt om zorg te krijgen als je er niet aan meewerkt.
Same goes for onze paspoorten, vingerafdrukjes in een database opslaan, leuk bedacht maar waar ging het ookal weer om?
Jaja en over een paar jaar gezellig al die systemen aan elkaar koppelen om eens fijn je bevolking onder de dekmantel "tegen terrorisme" en "als je niets te verbergen hebt..." te controleren.
Wie niet inziet dat dit soort maatregelen weleens heel erg gevaarlijk kunnen zijn moet toch echt eens de stront uit zijn of haar ogen vegen.
En nee, ik heb niets te verbergen.
Ik woon al bijna 3 jaar in het buitenland. Ik ben uitgeschreven bij mijn oude woonplaats, en heb zo ver ik weet, geen EDP brief gehad op mijn oude adres.
Ik heb echter wel medische gegevens in Nederland, en zal ooit waarschijnlijk weer in Nederland gaan wonen. Wat gebeurt er in zo'n geval? Wordt ik automatisch opgenomen in het EDP? Heeft bezwaar maken nut in mijn geval? Ik ben niet te beroerd de brief op te sturen, maar moet ik hem frankeren?
http://tweakers.net/nieuw(...)rtrouwen-in-epd.html
Veel artsen leggen hun medische dossiers al digitaal vast. Dat is ook totaal het punt neit. Het gaat erom dat in de huidige situatie niet iedere Jan Doedel er toegang toe heeft. Duh, dat is nu juist mijn punt. In de huidige situatie is de toegang tot die gegevens voor derden heel beperkt. Met de komst van het EPD ligt de boel onherroepelijk op straat. Want laten we wel wezen, als je bij iedere ziekenhuisbalie van elke willekeurige persoon z'n dossier op kunt vragen, dan kun je het net zo goed meteen op wikipedia zetten.
Ik heb (denk ik) ook niets tegen het EPD. Ik heb er alleen iets tegen dat de staat dit organiseerd. Met alle sticks die verloren worden, falende projecten en niet te vergeten de ov-chip kaart...
Er zijn teveel partijen die interesse hebben in medische gegevens. Zolang bijna de halve wereld toegang heeft tot mijn gegevens denk ik niet dat ik voor ben.
Daarnaast van die 96% heeft volgens mij de helft geen idee waar het over gaat, en een nog groter deel wordt alleen bestookt met de voordelen. Dat Nederland amper digitale data binnen kan houden is ze niet verteld.
En wat haalt zo'n bezwaarschrift uit? Iedereen moet toch over. What's the difference?
Voor mensen die in het algemeen gezond zijn en zo af en toe een keer iets breken of naar de huisarts moeten is het helemaal geen enkel voordeel.
-Catbert: Evil director of HR
EPD = zo lek als een mandje, en dat bevat dan ook nog eens gelijk alle info van heel Nederland. Hoe graag denk je dat een hoop partijen die info willen hebben?
Ik snap het probleem niet. Hier in Denemarken wordt dat systeem al jaren gebruikt en nog nooit is er iemand geweest die het gehackt heeft. Hier heb je 1 nummer voor alles. Als ik een auto koop, het ziekenhuis in ga of een mobiele telefoon abbo wil aanschaffen: ik geef het ene nummer en ze zien alles wat van belang is van me. Erg prettig en werkt bijzonder snel. Ik snap niet waarom dat in NL nog niet is ingevoerd. Zolang verzekeraars ook een acceptatieplicht hebben en je bij je papieren aanvraag ook alles naar waarheid moet invullen zie ik het probleem niet.
Je kunt helemaal niet concluderen dat 94% vóór is of geen mening heeft, want die 94% heeft zich niet uitgesproken.
Ik heb ook tegen gestemd, had toen indertijd niets gelezen in hun mailing over een kopietje ID kaart (waarom hebben ze die uberhaupt nodig ze hebben m'n handtekening toch) en dus nu nòg een keer een mailing ontvangen om ook die ID-kaart-kopie mee te sturen. Het mag was kosten bij de overheid.
Het enige dat er gebeurt als je Nee tegen het EPD hebt gezegd is dat je toestemming moet geven aan een medische instantie voordat je gegevens uitgewisseld kunnen worden, net zoals dat nu op dit moment ook al zo is.
Dat 'ongemak' weegt niet op tegen het mogelijk misbruik en uitbuiting die op de loer liggen als de verzekeringsmaatschappijen hun gretige klauwen op deze informatie krijgen.
Sorry maar het 'track record' van de overheid is tè slecht wat dat betreft.
wat je zelf zegt: Angstaanjagerij.
Eerst beschuldig je iemand van angstaanjagerij waarna je zelf ook komt met mogelijke angstaanjagende scenario's.
De mensen die deze systemen het beste kennen en die de risico's het beste in kunnen schatten, zijn de (huis)artsen die er dagelijks mee werken, waarvan een significant deel dus tegen de (huidige vorm) van het nieuwe systeem is. Dat zou genoeg moeten zeggen.
Het Deense EPD systeem ligt anders al een jaar stil wegens allerlei technische en organisatorische problemen... Maar, daarnaast is in Denemarken direct bekendheid gegeven aan de risico's - daar hebben ze nooit, zoals hier in Nederland, gedaan alsof alles veilig is. Bovendien heeft de nadruk in Denemarken altijd gelegen op het gebruik door patiënten, met de invoering van een speciaal patiënten portal. Genoeg redenen dus om, als Deen, wat positiever tegen het geheel aan te kijken.
Maar in feite valt of staat de veiligheid van een EPD dus bij de veiligheid van de aangesloten systemen. In Nederland is er veel reden om daar vraagtekens bij te zetten omdat er veel verouderde systemen deelnemen die zeer eenvoudig te hacken zijn. Denemarken staat erom bekend dat de gezondheidszorg op alle niveaus een hoge mate van automatisering kent, wellicht dat de risico's daardoor ook kleiner zijn.
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics.
Voorheen was ik eigenaar van een handelsinformatiebureau wat recherchewerkzaamheden verrichtte: het telefonisch verzamelen en analyseren van persoons- en bedrijfsgegevens uit openbare en gesloten bronnen. De informatie werd in opdracht voor het neusje van de zalm van de bovenwereld verwerkt in rapporten voor verhaal, krediet, fraude en opsporingsonderzoek.
Michel wordt als eerste Nederlander veroordeeld wegens het dag in, dag uit verzamelen en analyseren van gegevens van burgers en ondernemingen waarop een geheimhoudingsplicht rust. Alle denkbare informatie over een persoon of bedrijf uit openbare en gesloten bronnen weet hij los te krijgen. Met deze gegevens stelt hij kredietadviezen, verhaalsonderzoeken samen, doet hij aan waarheidsvinding dan wel dient hij een opsporingsbelang. Op duizenden plaatsen staat tegenwoordig informatie over mensen en bedrijven opgeslagen. Met zijn werk toont Michel dagelijks aan dat al deze informatie gemakkelijk is op te vragen.
Moeiteloos krijgt hij een breed scala aan persoonsgegevens los: adressen, salarissen, kentekens, arbeidsverleden, uitkeringen, opleidingen, hypotheken, geheime telefoonnummers, bankrekeningen, banksaldo's, gegevens van af- en bijboekingen, pinlocaties, omzetgegevens van ondernemingen en complete strafbladen. Het gaat om antwoorden op vragen als: op welke bezittingen valt beslag te leggen? Hoe is het gesteld met de moraliteit van een toekomstige zakenpartner? Is hij wel betrouwbaar of ter zake kundig? En in hoeverre is hij daadwerkelijk financieel daadkrachtig? Maar ook: wanneer en met welk vluchtnummer verliet een vermeende crimineel het land? En staat hij op een internationale opsporingslijst? Voor Michel is het beantwoorden van al deze vragen na enkele jaren niets minder dan een routineklus.
Hij deed dat in opdracht van gerenommeerde, vermogende partijen uit de samenleving: advocatenkantoren in straf- en civiel recht (van Moszkowicz tot Houthoff Buruma), beursgenoteerde banken (Abn-Amro, Fortis, ING) en verzekeringsmaatschappijen. Allemaal maken ze gebruik van de diensten van de informatiebureaus, die op illegale wijze aan persoonsgegevens komen. De opdrachten komen zelfs van overheidsinstanties en de landsadvocaat. Bij dit kantoor worden onderzoeken weggezet door de dienst Recherchezaken van het ministerie van VROM.
Al deze partijen azen op de privé-gegevens van mensen en bedrijven, bijvoorbeeld omdat ze hun schulden niet betalen. In zo'n geval is het handig om te weten of er bij een wanbetaler verhaal valt te halen. Misschien heeft schuldenaar een luxe auto, vastgoed, banktegoeden of overige vermogensbestanddelen op naam staan, anders biedt beslaglegging geen soelaas. Voor verzekeringsmaatschappijen zoekt Michel uit of er geen fraude in het spel is nadat een bedrijf is afgebrand.
Of dat een burger geen zware lichamelijke werkzaamheden verricht nadat hij aanspraak maakt op een schadevergoeding vanwege een whiplash. Banken vragen zich af of de grote bedragen die ze als krediet verstrekken niet in criminele handen vallen. En de landsadvocaat wil weten waar een ontslagen medewerker tegenwoordig werkt en wat hij nu verdient.
http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-inleiding.php
'Information is a substitute for capital, for labor, for time, and for space, and everyone now understands that information has a value, a value they were not previously willing to recognize or budget for' Alvin Toffler
Het probleem zit in de hoeveelheid mensen die toegang krijgen , het relatief simpel inzien voor derden die er eigenlijk geen toegang tot behoren te hebben en het totale gebrek aan toezicht op eventueel misbruik.
Een project van deze omvang met die hoeveelheid eindgebruikers is niet veilig te krijgen.
Je kan de servers nog zo goed beveiligen maar een simpele keylogger aan de client side is al genoeg , verzekering maatschapijen hebben dokters in dienst die toegang krijgen , je corrupte Arbo arts heeft je baas mischien wel wat informatie te vertellen wat jij niet wilt en zo zijn er legio voorbeelden te bedenken die door de overheid totaal genegeert worden , ja ze dreigen met boetes maar omdat er geen controlle is , een papieren tijger.
Drank maakt meer goed, dan liefde stuk kan maken
smoking is my choice, so F**k Off
ik zag, ik nam, ik kwam en ik ging weer
http://www.algemenerekenk(...)knl5f83?layout=print
btw , dit is het raport dat ze elk jaar krijgen , onveilig .....
er zijn gevallen waar bv gerechts deurwaarders gegevens verkregen uit de belastingdienst waar zij toegang tot hebben aan derden verkocht hebben
bv http://www.trouw.nl/krant(...)nggegevens_door.html
Nu , heeft iemand hier nou echt de illusie dat een EPD wel veilig is als de belastingdienst dat al niet is ?
DIe ab klink moet eens hardhandig aangepakt worden, die vieze hufter ontneemt mij mijn vrijheid.
Michel Kraay onderzoeksopdrachten Mariëndijk Intermediair BV
De advocatenkantoren Pels Rijcken Droogleever Fortuijn, Nauta Dutilh, De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma e.a. wonnen een Big Brother Award wegens het 'helen' van gestolen privé-informatie. De directie en personeel van Mariëndijk Intermediair BV vroegen met listige kunstgrepen allerlei privé-informatie op bij alle denkbare instanties en bedrijven. De slachtoffers moeten zelf uitzoeken of hun gegevens zijn misbruikt, het is niet de taak van het College Bescherming Persoonsgegevens om de gedupeerden aan te schrijven.
Heel advocatend Nederland met als één van de grotere opdrachtgevers de landsadvocaat, maakte gebruik van informatiebureau Mariëndijk Intermediair BV. Het CBP heeft opdrachten gezien van advocatenkantoren waar expliciet in stond dat de opdrachtgever langs reguliere weg niet in staat was om aan informatie te komen. Als je informatie gaat vragen over iemands eventuele uitkering, bankrekeningen, banksaldi, kentekens, justitiële antecedenten en inkomsten dan weet je dat je informatie aan het vragen bent, die je zonder toestemming van de betrokkene niet mag krijgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens geeft toe dat de opdrachtgevers inderdaad strafbaar handelden door uitlokking van schending van de geheimhoudingsplicht, opzet- cq schuldheling en door illegaal verkregen gegevens te verwerken. Advocaten, banken, verzekeraars en recherchebureaus horen te weten dat ze om informatie vragen die alleen onrechtmatig verkregen kan worden. Desalniettemin mochten de opdrachtgevers er van het Openbaar Ministerie vanuit gaan dat privé-informatie als banksaldi, justitiële veroordelingen, kenteken en belastinggegevens legaal te verkrijgen zijn.
Volgens Bob Hoogenboom, hoogleraar Fraudewetenschappen aan de Nyenrode Universiteit konden de opdrachtgevers van Mariëndijk Intermediair BV weten dat de informatie illegaal verkregen was. "Die bedrijven hebben boter op hun hoofd", zegt hij. "Enerzijds benadrukken ze het belang van eerlijk en transparant bestuur en zakelijke ethiek, anderzijds maken ze gebruik van dit soort schimmige methodes om aan informatie te komen." En uit de praktijkvoorbeelden op de KSU cursus beslagrecht bleek dat de meeste advocaten op de hoogte waren van de werkwijze van Mariëndijk Intermediair BV, aldus docent mr. Pablo van Klinken.
Voor een grotere versie dient u op de (orginele) documenten te klikken.
http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-opdrachten.php?Section=1
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken