review
Film: Sicko

This might hurt a little
Iedere organisatie moet namelijk voor een zo groot mogelijke opbrengst zorgen voor de aandeelhouders, waardoor de verzekeringsmaatschappijen zo weinig mogelijk medische hulp bieden om hoge winsten te behalen. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal voorbeelden. We zien bijvoorbeeld een man die een ongeluk heeft gehad met een zaagmachine, waardoor zijn vingertoppen eraf liggen. De man mocht kiezen: 12.000 dollar om zijn ringvinger terug te krijgen of 6.000 dollar voor zijn middelvinger ("romantische ziel als hij is, koos hij voor zijn ringvinger"). Of een 22-jarige vrouw met kanker, die geen behandeling kan krijgen, omdat ze zogenaamd te jong is om kanker te kunnen hebben. Deze en meer persoonlijke voorbeelden tonen aan dat het, op zijn zachtst gezegd, niet goed gesteld is met de gezondheidszorg in Amerika.

Om te laten zien dat het ook anders kan, gaat Moore onder andere naar Engeland en Frankrijk. Dit zijn volgens hem voorbeelden van landen waar de gezondheidszorg perfect geregeld is: goedkope medicijnen en gratis behandelingen. Het is jammer dat Moore te graag wil laten zien hoe perfect de gezondheidszorg in het buitenland wel niet is geregeld. Amerika is slecht, in Europa is het paradijs.

Dezelfde zorg als Al-Qaeda
Wat wel aangrijpend is om te zien, is dat Moore een paar mensen probeert te helpen die hebben meegeholpen op 9/11. Zij hebben hier onder andere ademhalingsproblemen aan overgehouden, maar omdat ze vrijwillig hebben meegeholpen (en dus niet in opdracht van de overheid) krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben. Michael Moore werpt zich op als redder in nood en neemt de mensen in een bootje mee naar Guantanamo Bay, waar leden van Al-Qaeda vastzitten. Zij hebben betere voorzieningen qua gezondheidszorg dan de Amerikaanse burgers en Michael Moore zou Michael Moore niet zijn als hij niet aan de grens van de gevangenis zou roepen: "Ik ben hier met de helden van 9/11 en zij willen dezelfde zorg als Al-Qaeda!". Helaas gaat het alarm af en besluit Moore ze mee te nemen naar Cuba, omdat ook daar de zorg beter geregeld is dan in Amerika (hier heeft hij overigens problemen mee gekregen; hij heeft het embargo van Amerika tegen Cuba overtreden).

Only in America
Dat is gelijk het minpunt van deze documentaire: Moore doet teveel zijn best om Amerika negatief af te schilderen (met veel van dezelfde soort voorbeelden) en het buitenland positief. Hierin is hij te naïef, geen land is immers perfect.
Fahrenheit 9/11 en Bowling For Columbine hadden een grote impact over de hele wereld, Sicko zal waarschijnlijk een minder grote invloed hebben. Het gaat tenslotte om de gezondheidszorg in Amerika. De documentaire is bedoeld om Amerika op te schudden en is daarom minder interessant voor andere landen. Inhoudelijk is Sicko dus iets minder, maar qua stijl is ook deze documentaire zoals we van Moore gewend zijn: humoristisch, sarcastisch en origineel gebruik van archiefmateriaal.
Label: A-film Releasedatum: 22 november 2007 Kijkwijzer:


Waardering film:





Manipulatief is moore inderdaad wel, maar deze docu gaat verder dan de grens van de USA. Kijk deze docu en besef dat we in Nederland dezelfde kant opgaan.
Sociale zekerheid is een fabeltje, zorgverzekeraars zijn de nieuwe wortel des kwaads
Feit is wel dat de gezondheidszorg in de VS een rommeltje is. En het is juist voor andere landen wel een goede film. In Nederland gaan we namelijk ook deze kant op. Het is nu al zo dat er geshopt kan worden voor zorg "precies op maat", en juist daardoor betaal je het jaar erop veel meer.
Sociale/ publieke zaken moet je niet in de vrije markt gooien want daar is er namelijk maar één ding belangrijk: winst!
Over dat eenzijdige van M. Moore, het zorgstelsel is ook het meest klote van de hele wereld. Laat er maar een goed bericht over die zorg komen, kan je lang wachten.
Ook het sociale stelsel in Frankrijk is niet zo geweldig. De kosten van de zorg daar drukken ook steeds meer op de begroting, mede door de vergrijzing. Daar moet ook structureel iets veranderen willen ze hetzelfde niveau houden. En dat zal geld gaan kosten, dat is één ding wat zeker is.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
Ik geloof niet in 20.000 goden. Zo'n klein verschil maar zoveel discussie.
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
En zoals al meerdere malen boven genoemd is ons zo 'geweldige' zorgstelsel wel in grote lijnen gebaseerd op de Amerikaanse.
ik vind michael moore toch wel een prachtige gozer
lekker irritant, hou ik wel van
hij laat op een grappige manier de wanorde van het amerikaanse zorgstelsel zien, en hoe het eigenlijk kan en moet zijn
natuurlijk zijn de voorbeelden wel wat abstract (de enige mooie ambulance op cuba?), maar vond het weer een indrukwekkende documantaire, na bowling for columbine en fahrenheit
3 a 4 sterren voor mij foto
zie deze reportage van 20/20
1, 2, 3, 4, 5, 6
Corrupte boel daar en al helemaal als je dat stuk van Nixon hebt gezien, afschuwelijk zeg. Aanrader deze docu! De reputatie die John Stossel (en zijn programma) heeft kun je vergelijken met die van de "verslaggevers" van de Telegraaf. foto Wat een rioolprogramma.
https://www.cia.gov/libra(...)actbook/geos/cu.html
Kentucky Fried Cruelty
Ik geloof niet in 20.000 goden. Zo'n klein verschil maar zoveel discussie.
http://www.therealcuba.com/Page10.htm
Feit is gewoon dat Michael More zich heeft laten rondleiden in een showcase ziekenhuis waar alleen de elite toegang tot heeft..
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken