Film: The Sorcerer's Apprentice

Nu de nieuwe Harry Potter-film pas in november dit jaar uitkomt, beginnen we de magie toch een beetje te missen. The Sorcerer's Apprentice moet dit gemis een beetje goed gaan maken en belooft veel goeds met een sterrencast en een groot budget van ongeveer 150 miljoen dollar. Een dergelijk budget betekent dat de film een kaskraker zal gaan moeten worden, maar juist de wil om een kaskraker te worden heeft The Sorcerer's Apprentice een film gemaakt die te leuk wil zijn voor een groot publiek.

Dave (Jay Baruchel: She's out of my league) komt als kleine jongen bij de tovenaar Balthazar (Nicolas Cage: Kick-ass) terecht die in hem de zogenaamde 'Prime-Merlinian' ziet, de grootste tovenaar ooit die dezelfde magische krachten heeft als de oud-meester van Balthazar: Merlijn. Als door Dave's toedoen per ongeluk Balthazar vast komt te zitten in een magische gevangenis heeft Dave een traumatische ervaring opgelopen waardoor hij twintig jaar later een onzekere jongen is geworden. Als Balthazar samen met zijn aartsvijand Horvath (Alfred Molina: Prince of Persia) ontsnapt uit de gevangenis moet Balthazar van Dave een magiër maken vol zelfvertrouwen om de wereld te beschermen tegen de duistere plannen van Horvath. Om hem minder onzeker te maken zal Dave zijn jeugdliefde Becky (Teresa Palmer: The Grudge 2) voor zich moeten winnen, wat misschien nog een moeilijkere opgave blijkt te zijn.

De film gebruikt een goed concept: hoe zekerder Dave is in zijn persoonlijke leven, hoe beter hij is als magiër. Hierdoor worden de romantische en dramatische delen van de film in verband gebracht met het fantasy-gedeelte van de film. Toch pakt dit in de film niet goed uit omdat de romantische scènes en fantasy-scènes elkaar te veel en te snel afwisselen. Ook is het vreemd dat de onbenullige Dave met zijn vreemde acties toch de mooie Becky voor zich weet te winnen. Het doet een beetje denken aan Jay Baruchel's vorige film: She's out of my league. Dave gedraagt zich ook net iets te veel als een nerd om als actieheld gezien te kunnen worden. Balthazar is ook een beetje een stereotype als een geharde held die diep van binnen een softy is. Hij is ook elke keer steeds nèt op tijd om Dave uit de problemen te redden, wat erg irritant wordt. Er wordt wel goed geacteerd, maar er komt gewoon te weinig diepgang in de personages. Er ontstaat ook niet echt een emotionele band tussen Balthazar en Dave omdat alle onderwerpen oppervlakkig worden gehouden en serieuze momenten worden weggelachen.

De humor die tijdens de gehele film aanwezig is, zorgt ervoor dat de film niet erg spannend is. De vele grappen verstoren serieuze scènes die nodig zijn om te zorgen voor een emotionele binding met de personages. Zogenaamde dramatische scènes worden hierdoor lachwekkend, wat niet de bedoeling geweest kan zijn. Toch is de film soms wel grappig, al komen niet alle grappen aan. Vooral de grappen van Dave's kamergenoot Bennet (Omar Benson Miller: Transformers) schieten vaak mis. De geslaagde humor in de film komt vooral van Horvath's hulpje: celebrity entertainer Drake Stone, een leuke rol van Toby Kebbell (Prince of Persia). Ook Alfred Molina speelt een leuke rol als de gemene Horvath die steeds schertsende opmerkingen maakt. Bovendien zitten er een aantal geinige verwijzingen in de film zoals naar de Disney-klassieker Fantasia.

De scènes waar magie wordt gebruikt zijn creatief en de special effects zijn erg mooi. Toch zie je het nut van sommige trucjes vaak over het hoofd en valt het eindgevecht erg tegen. Ook de andere vijanden in de film vallen erg tegen zoals het meisje van Salem die niets heeft ingebracht. Het einde van de film is zo clichématig dat je er gewoon om moet lachen. Door een overkill aan humor mist The Sorcerer's Apprentice het serieuze dat een film nodig heeft om spanning en emotie bij de kijker op te wekken waardoor de film alleen als een mooie verpakking gezien kan worden zonder echte inhoud. Voor inhoud moeten fans van magie toch maar wachten op de nieuwe Harry Potter.