Necrologie paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus II werd op 18 mei 1920 als Karol Józef Wojtyla geboren in het Poolse Wadowice. Na de middelbare school doorlopen te hebben, studeerde hij aan de Universiteit van Krakow. Zijn studie werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog en om aan deportatie te ontsnappen werkte Wojtyla in een fabriek. Na de oorlog hervatte hij zijn studie en behaalde in 1948 in Rome een doctoraat in de theologie. Intussen studeerde hij aan het seminarie in Krakau, waar hij op één november 1946 het priesterschap ontving.

Na het behalen van zijn doctoraat keerde Karol Wojtyla terug naar Polen. Daar bediende hij enkele parochies (katholieke kerkgemeenschappen) in Krakau. In 1951 werd hij benoemd tot kapelaan van de universiteit aldaar. Twee jaar later verdedigde hij met succes een thesis op de katholieke universiteit van Ljubljana. Later werd hij hoogleraar morele theologie en sociale ethiek aan de universiteit van Ljubljana. Op 4 juli 1958 werd Wojtyla benoemd tot hulpbisschop van Krakau en reeds op 28 september tot bisschop. Op 13 januari 1964 werd hij aldaar aartsbisschop en op 26 juni 1967 kardinaal. In de periode 1962-1965 nam hij deel aan het Tweede Vaticaanse Concilie. Sinds 16 oktober 1978 bekleedde hij het hoogste ambt in de Rooms-Katholieke Kerk, onder de naam Johannes Paulus II.

In bijna tweeduizend jaar Christendom neemt Johannes Paulus II een belangrijke en unieke plaats in. Hij was de eerste niet-Italiaan in meer dan vierhonderd jaar die tot paus benoemd werd. Zijn bemiddeling in zijn geboorteland Polen speelde een belangrijke rol in het verdwijnen van het IJzeren Gordijn en de val van het communistische regime. Ook bezocht de paus tijdens zijn pontificaat diverse landen. In 1985 werd Nederland met een bezoek vereerd.

Kritiek heeft de paus ook gekend. Zo zou hij voor velen te conservatief zijn door zich sterk te verzetten tegen elke vorm van anticonceptie, euthanasie, abortus en het moderne feminisme, keurde hij huwelijken tussen christenen en niet-christenen af en zouden condooms niet helpen tegen AIDS. Met name zijn visie op anticonceptie die hij in zijn encycliek Evangelium vitae ('Het evangelie van het leven') betitelde als 'een verloochening van God', roept nog altijd veel weerstand op.

Op 13 mei 1981 werd een aanslag op het leven van de paus gepleegd door de toen 23-jarige Turk Mehmet Ali Agca. Diverse kogels troffen zijn lichaam. Een zes uur durende operatie werd met succes verricht, maar voor het leven van de paus werd nog altijd gevreesd. Uiteindelijk wist hij te herstellen. Later bezocht de paus de cel van Ali Agca om hem persoonlijk vergiffenis te schenken.

Sinds het begin van de jaren negentig had de paus steeds meer te kampen met gezondheidsproblemen. In 1992 werd een tumor uit zijn dikke darm verwijderd, daarna kwam hij tweemaal ongelukkig ten val. Door deze klachten werd er steeds meer gespeculeerd over een mogelijk aftreden van de paus. Dit heeft hij echter nooit gedaan omdat hij zijn pausschap zag als een taak voor het leven.

Paus Johannes Paulus II
Paus Johannes Paulus II

_
Een zeer uitgebreide biografie in het Engels vind je hier.