Wat gebeurde er deze week - Week 21

Elke morgen de wekker om zes uur om nog net even dat moeilijke stukje door te nemen. Een bemoeizuchtige vader die je op elk moment van de dag wil overhoren. Het eindeloos uitrekenen van welk cijfer er minimaal gehaald moet worden, en - boven alles - zere tanden van het voortdurend kauwen op elke pen die maar in de handjes kan worden gegrepen. De examens zijn weer hier.

Wie doet er nou eigenlijk mee aan dat landelijke examen?

Afgelopen woensdag zetten eindejaars van alle Nederlandse middelbare scholen de pennen op het papier van het Centraal Eindexamen 2004. Leerlingen van het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs), de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) en het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) transpireerden de eerste en zeker niet de laatste zweetdruppels in de strijd naar het welbegeerde diploma. Onder andere kennis in talen als Russisch en Arabisch werden op de eerste dag van het onderzoek zorgvuldig aan de kaak gesteld, en ook vakken als M&O (management en organisatie) spraken niet tot de verbeelding.

Wat zijn de exacte regels tijdens en rondom het maken van de tests?

Tijdens het maken van een examen dient de kandidaat zich aan een aantal voorschriften te houden. Zo is het toegestaan tot dertig minuten na aanvang nog te beginnen met de toets, maar zal je na dit half uur zonder pardon weg worden gebonjourd. Tevens is het, gedurende het maken van het examen, niet gelegaliseerd het opdrachtenblaadje mee te nemen naar een plek buiten de zaal. Ook is het hanteren van mobiele telefoons uit den boze, en gaat er ten alle tijde een docent mee naar de wc.

Examens


Waar kan ik terecht met eventuele klachten rond het afnemen van het examen?

Voor uitingen van ontevredenheid kun je, sinds 1984, terecht bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Deze vereniging, bestaande uit scholieren uit het Voorgezet Onderwijs, organiseert diverse activiteiten omtrent het behartigen van belangen van mede-schoolgaanden. Dit doet de organisatie onder andere door het verstrekken van informatie aan scholieren, onderwijsverenigingen en diverse andere autoriteiten. Ook is LAKS vertegenwoordigd in meerdere gespreksorganen op zowel landelijk- als overheidsniveau. Tijdens de examenperiode kun je bij de groepering terecht met klachten, welke overzichtelijk zullen worden weergegeven op de website, waarna er uitvoerig aandacht aan zal worden besteed.

Wauw, ik heb m’n laatste gemaakt, en nu?

Allemaal leuk en aardig, die examens, maar waar het natuurlijk echt om gaat is de uitreiking van dat o-zo-gewilde papiertje. Deze krijg je echter niet zomaar. Voor de zak- en slaagprocedure zijn er voor de verschillende onderwijslagen verscheidene voorschriften vastgelegd. Eén ding hebben ze gemeen; een eindcijfer van zes of hoger voor elk vak betekent onherroepelijk een succesvolle afloop. Bij het vmbo mag je hier een vijf tussen hebben zitten. Zijn al je cijfers een zes of hoger, met daartussen een zeven, mag je voor één vak zelfs een vier eindigen. Bij havo/vwo mag je eindigen met een vier én een vijf, mits je voor de rest een zes of hoger scoort.

Klinkt allemaal natuurlijk erg lekker, het einde van het examen. Feit is dat het nog niet zover is, en het merendeel van de leerlingen nog niet eens is begonnen. Wij als FOK! willen alle examenkandidaten van dit jaar via deze weg erg veel succes wensen, en laten weten dat we, zoals ieder ander, op een goede afloop hopen.


Tekst: Yosh