Interview: Marco V

Marco V begon al op zijn veertiende met draaien, met zijn zelf in elkaar geknutselde pitch control. "Pitch control bestond natuurlijk al heel lang, maar ik had er geen geld voor. Daarom knutselde ik met een maatje van me zelf pitch control in elkaar en zo kon ik aan de slag met mijn snaaraangedreven tafeltje."


Een hele tijd later komt Marco bij de Danssalon in Eindhoven te draaien. Eigenlijk heeft hij dit aan Mental Theo te danken. "Ik maakte muziek voor hem en hij kende de eigenaar. Ik ken een DJ, zei hij, die is helemaal te gek! Theo had me al op wat mixwedstrijden gezien enzo. Theo zei dat ik een kans moest krijgen en die kreeg ik. Ik ging er met Theo een keer naartoe, draaide er een paar uur en het was kat in het zakkie!" Niet dat Marco voor die tijd niets had gedaan integendeel. "Je hebt wel een kruiwagen nodig. Ik had al eerder een bandje gestuurd en dat werkte niet. Maar ik had echt al wel wat gedaan. Ik draaide in lokale clubs in half Brabant, had meegedaan met de Nederlandse kampioenschappen, de DMC enzovoort. Nee, dat was het probleem allemaal niet."

Marco denkt niet dat het op dit moment moeilijker is voor jonge DJ's om een goede stek te krijgen dan in zijn begintijd. "Ik draaide ook al heel lang voordat ik in de Danssalon terecht kwam. Dat was voor mij echt het Walhalla! Er is op dit moment natuurlijk wel meer aanbod van DJ's, maar aan de andere kant ook veel meer clubs die dance programmeren dan toen. Echt moeilijker? Ik denk het niet."

Na successen in Nederland werd Marco V uiteindelijk ook in het buitenland populair. Dat begon toen de Marco V platen uitkwamen. "Die platen gingen natuurlijk de wereld over en verkochten heel goed in het buitenland. DJ's draaien je plaat, maar als hij ondertussen vijf of zes platen van een persoon in zijn koffer heeft staan, gaan ze zich toch afvragen wie die Marco V nu eigenlijk is. Dat gaat dan ook niet over één nacht ijs. Of je moet echt een wereldhit hebben. Ik heb toch echt platen voor de clubs gemaakt en dan duurt het wat langer." Die wereldhit had Marco V toch wel. Samen met Benjamin Bates, als Southside Spinners. Het nummer Luvstruck was ongekend populair in binnen- en buitenland. "Aan zo'n plaat hou je wel boekingen over ja. Niet dat ik daar later iets aan had, maar we zijn wel overal geweest. Amerika, Zuid Afrika, Noorwegen. Als Southside Spinners dus, niet als Marco V."

Als ik Marco vraag hoe hij terugkijkt op zijn samenwerking met Benjamin, weet ik het antwoord eigenlijk al. Benjamin zit namelijk een paar meter verderop, de laatste hand aan zijn nieuwe album te leggen. Marco lacht. "Natuurlijk doen we ons eigen ding, maar alles wat eruit komt, of er nou Benjamin Bates of Marco V boven staat, is door ons allebei gemaakt. Benjamin en ik verwonderen ons er wel eens over hoe duidelijk het voor ons is dat wij samenwerken en hoe moeilijk het voor mensen is om die link nog steeds te leggen nu er ergens Marco V boven staat. Vroeger deden we het project Southside Spinners, nu doen we de projecten Marco V en Benjamin Bates, zo moet je dat zien. Wij zijn gewoon producers van een bepaald project."