Italië wil Roma laten tellen

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil precies weten hoeveel Roma er in Italië leven. Om een beeld te krijgen van de situatie "moeten we weer eens doen wat vroeger telling heette", zei de leider van rechts-populistische partij Lega op de tv-zender TeleLombardia. Wat hem betreft mag het tellen ook "persoonsregistratie" of "momentopname" worden genoemd.

Salvini's verklaring zorgde voor verontwaardiging in de media. De krant La Repubblica sprak van een 'shock', waarop de minister via Twitter reageerde met: "Hoezo? Ik denk ook aan de arme kinderen, die les krijgen in diefstal en wetteloosheid". Hij kondigde tevens aan illegale woonwagenkampen te zullen sluiten en ongewenste vreemdelingen het land uit te zetten.

Het idee minderheden onder de bevolking te tellen, roept de nazitijd in herinnering. In Hitler-Duitsland werden niet alleen Joden naar de gaskamers gestuurd maar onder anderen ook zigeuners. "De minister schijnt niet te weten dat in Italië een telling op grond van etniciteit niet is toegestaan", zei de voorzitter van een belangenvereniging die zich inzet voor de rechten van Roma en Sinti tegen persbureau ANSA.

Salvini wil Roma laten tellen
Salvini wil Roma laten tellen (Foto: ANP)