Zidane stopt op het hoogtepunt bij 'zijn' Real Madrid

Zinédine Zidane gaat Real Madrid verlaten. De succesvolle oefenmeester vindt dat de club verandering nodig heeft en kiest zelf voor een rustperiode.

Donderdagochtend maakte de Koninklijke plotseling bekend dat de trainer een persconferentie zou geven en direct werd gespeculeerd over zijn aftreden. Dat bevestigde de uiterst succesvolle Fransman toen hij iets na 13.00 uur het woord nam. "Ik heb met de voorzitter gesproken om hem uit te leggen dat ik Real wil verlaten. Deze beslissing komt misschien vreemd over, maar ik doe dit voor iedereen, voor de club, de spelers en mezelf. Dit team moet blijven winnen en daarvoor is na drie jaar verandering nodig. Een ander geluid, een andere manier van werken. We vragen altijd meer van de spelers, maar er komt een moment waarop ik niet meer kan vragen."

De Fransman vervolgde zijn relaas met een liefdesverklaring bij de club waar hij zowel als speler als oefenmeester grote successen vierde. "Ik houd echt veel van deze club en bedank de voorzitter voor de kans die hij mij heeft gegeven. Echter: verandering is goed en dat is waarom ik heb besloten om volgend seizoen niet meer op de bank te zitten bij Real Madrid", aldus Zidane. "Real heeft mij alles gegeven en ik zal de club mijn hele leven dicht bij mij dragen. Ik bedank de fans omdat ze mij altijd gesteund hebben, zowel in mijn tijd als speler als coach."

Zidane had nog een contract voor twee seizoenen in het Santiago Bernabéu, maar heeft besloten om die periode niet te overbruggen. De 45-jarige oefenmeester was 149 keer eindverantwoordelijke bij Real Madrid en sloot 104 wedstrijden winnend af. Negentien duels eindigden in een gelijkspel en de overige zestien slagen gingen verloren. Het typerende aan het Real onder Zidane was dat de ploeg er altijd stond als het écht moest. Met hem als trainer won de ploeg drie Champions Leaguetitels op rij, wat geen enkele andere trainer ooit heeft gepresteerd. Ook legde hij tweemaal beslag op de Europese Supercup, eenmaal op de Spaanse beker en hij won twee keer het WK voor clubteams. In het seizoen 2016/2017 werd ook de landstitel opgeëist. Dit seizoen eindigde de ploeg echter ruim achter concurrent Barcelona.

"Er zijn moeilijke tijden geweest, ook dit seizoen, met fluitconcerten en dergelijke, maar dat hoort ook een beetje bij deze club. Maar spelers hebben altijd steun nodig, ook de dokteren, trainers en andere leden van de technische staf. Aan het einde van de rit kun je prijzen winnen, maar er is één ding dat zeker is en dat is dat de mensen binnen deze club altijd honderd procent geven. De spelers wisten sinds gisteren dat ik zou vertrekken en ik heb nog met Sergio Ramos gesproken. Ik zal volgend seizoen nergens trainen en Sergio respecteert mijn beslissing. Hij heeft mij geluk toegewenst en zei dat het een eer was om met mij te werken", aldus Zidane.

De oud-middenvelder werd geflankeerd door Florentino Pérez en de voorzitter sprak van 'een trieste dag voor Real Madrid': "We hebben zijn besluit aangehoord en respecteren die ook. Maar het deed mij wel veel toen ik hoorde dat hij zou vertrekken, voor dergelijk nieuws ben je niet klaar. Hij heeft getriomfeerd bij Real en ik bedank hem voor zijn toewijding, passie en alles wat hij voor de club heeft gedaan. Dit is geen ‘vaarwel’, maar een ‘tot ziens’. Maar als hij een stop nodig heeft, dan verdient hij die." Zidane verliet de zaal uiteindelijk onder luid applaus van het aanwezige journaille.

Zidane weg bij Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)
Zidane weg bij Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)