Nationale Vlootdagen trekken 195.000 bezoekers

Icoon AlgemeenDe Nationale Vlootdagen 2007 in Den Helder hebben vrijdag, zaterdag en zondag in totaal 195.000 bezoekers getrokken. Op de laatste dag kwamen nog 70.000 mensen op het evenement af.

Vorig jaar bezochten 200.000 mensen het driedaagse festijn. De opengestelde Nederlandse en buitenlandse schepen, waaronder het nieuwste schip Johan de Witt, waren erg in trek, aldus de marine. Verder konden bezoekers onder meer rondrijden in een rupsvoertuig, een rondvaart maken door de marinehaven en brandjes blussen. Daarnaast stelde de Koninklijke Marine verschillende voertuigen en wapens tentoon.

Thema dit jaar was 'vierhonderd jaar Michiel de Ruyter'. In dat kader begon elk demonstratieblok met een historische landing zoals die vierhonderd jaar geleden plaatsvond. Ook liep er een 'Michiel de Ruyter' rond op het terrein van de Vlootdagen.

Het thema van Defensie was daarnaast 'binnenlandse veiligheid'. De Marine liet zien wat zij doet voor de veiligheid in Nederland. Het ging hierbij onder meer om het ruimen van mijnen op de Noordzee, medische evacuaties vanaf bijvoorbeeld een schip of booreiland en zogenoemde search and rescue-acties, waarbij een helikopter drenkelingen op zee zoekt en oppikt.


Drukte op de vlootdagen