Van der Sar: "Wij hebben Johan nog geen permanent eerbetoon kunnen geven"

Precies twee jaar geleden kwam Johan Cruijff te overlijden, maar nog altijd is het stadion van Ajax nog niet officieel naar de Ajax-legende vernoemd.

In april 2017 werd er een intentieverklaring getekend om de stadionnaam van de Amsterdam ArenA te veranderen en is nog niet omgezet in een definitief akkoord. "In de geest van Johan zijn we vanaf 2011 nog meer individuele aandacht aan onze talenten gaan geven en hebben andere wijzigingen plaatsgevonden", schrijft algemeen directeur Erwin van der Sar in zijn column in De Telegraaf. "Zijn naam staat bij Ajax voor kansen, voor talentontwikkeling en voor de absolute top. Belangrijk was dat het eerbetoon aan Johan niet jaren op zich moest laten wachten. Als club zijnde konden we dit zelf beslissen, uiteraard in samenspraak met de familie."

"De familie Cruijff liet ongeveer een half jaar na zijn overlijden weten open te staan voor het wijzigen van de naam van de ArenA, wat tot dan toe niet bekend was. Daardoor kwam ons oorspronkelijke plan met de naamgeving van de nieuwe Toekomst op de plank te liggen en daar ligt het nog steeds. Wij vermoedden toen al dat het vernoemen van de ArenA een complexe situatie zou worden, omdat diverse partijen er iets over te zeggen hebben. Dit zou een aanzienlijk langere weg kennen."

"Na veel gesprekken tekenden wij bijna een jaar gelede samen met de gemeente en de ArenA een intentieverklaring. Onderdeel daarvan was het wijzigen van de naam van het stadion. Ik geef hiermee aan het te betreuren dat wij als Ajax Johan nog geen permanent eerbetoon hebben kunnen geven, behalve dat hij voor altijd onze enige nummer 14 is. Dit rugnummer zal nooit meer worden gedragen bij Ajax 1."