Italiaanse dopingartsen twee jaar de cel in

Twee Italiaanse sportartsen verdwijnen twee jaar lang achter de tralies. De rechter in Bozen veroordeelden Pierluigi Fiorella en Guiseppe Fischetto tot de gevangenisstraf, omdat ze atleet Alex Schwazer geholpen hebben bij het gebruik van doping.

De Italiaan Schwazer won in 2008 olympisch goud op de 50 kilometer snelwandelen, maar voor de Spelen van Londen in 2012 werd hij betrapt op doping. Schwazer gaf uiteindelijk zijn schuld toe en werd voor bijna vier jaar geschorst.

In mei 2016 werden opnieuw sporen van anabole steroïden gevonden in zijn urine, opvallend genoeg in een monster waar eerder niks in werd gevonden. Schwazer houdt tot op de dag van vandaag dan ook vol dat hij in het geval van de tweede positieve test, die hem acht jaar schorsing opleverde, flink genaaid is.

Overigens werden niet alleen de twee artsen de cel in gestuurd: ook voormalig technisch manager Rita Bottiglieri van de Italiaanse atletiekbond mag brommen, negen maanden in totaal. De artsen mogen na hun celstraf nooit meer in de sportwereld werken.