FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 januari 2018

Sittard weer onderuit in Jupiler League, Jong Ajax en N.E.C. profiteren

In de Jupiler League heeft Fortuna Sittard de koppositie in moeten leveren. In eigen huis was FC Emmen te sterk en door zeges van de concurrenten zakten de Limburgers naar de derde plek.

Anco Jansen schoot na negen minuten al de 0-1 binnen voor Emmen, waarna Alexander Bannink in de 25e minuut de score nog eens verdubbelde. Snelle wissels bij Fortuna hielpen niet en de 1-2 van Finn Stokkers bleek niet genoeg. Het was de tweede opeenvolgende nederlaag voor Sittard, dat een week eerder met 3-0 verloor van FC Dordrecht.

N.E.C. Nijmegen profiteerde door FC Den Bosch met 1-0 te verslaan, met dank aan een benutte penalty van Steeven Langil. Jong Ajax ging op bezoek bij RKC Waalwijk en won daar met 2-4, onder meer geholpen door een hattrick van Dani de Wit. 

Met 46 punten gaan de Nijmegenaren aan de leiding in de Jupiler League, op één en twee punten gevolgd door Jong Ajax en Fortuna Sittard.

Uitslagen Jupiler League
N.E.C. Nijmegen - FC Den Bosch 1-0
FC Dordrecht - FC Oss 2-0
Helmond Sport - Almery City 1-2
Jong FC Utrecht - SC Cambuur 1-3
MVV Maastricht - De Graafschap 1-3
Fortuna Sittard - FC Emmen 1-2
Telstar - Jong AZ 2-1
RKC Waalwijk - Jong Ajax 2-4

Frankfurt zonder Nederlanders naar plek twee in Bundesliga

Eintracht Frankfurt heeft de tweede plek in de Bundesliga ingenomen. De ploeg van Jetro Willems - die op de bank bleef zitten - en de van een blessure herstellende Jonathan de Guzman won met 2-0 van Borussia Mönchengladbach.

Kort voor rust werd de score geopend door Kevin-Prince Boateng. Een kwartier voor tijd kreeg BMG een penalty, maar Thorgan Hazard trof de lat, waarna Luka Jovic in blessuretijd de 2-0 in het doel werkte.

Met 33 punten uit twintig duels staat Frankfurt, dat de avond begon als nummer zeven, op plek twee, maar wel op veertien punten achter koploper Bayern München.

Prehistorische krokodillenpoep met haaientand gevonden

In een twintig miljoen jaar oud fossiel is een opvallende ontdekking gedaan. Duiker Mark Stitzer vond het fossiel in oktober en ging ermee naar mensen die meer verstand van dergelijke zaken hebben.

Het gaat om een van een krokodil afkomstige zogeheten coproliet, gefossiliseerde poep, waar een haaientand en afdrukken van dergelijke tanden in gevonden zijn. Het lijkt er dus op dat haaien mogelijk poepeters waren. Zaterdag wordt de miljoenen jaren oude poep in het Florida Museum of Natural History gepresenteerd, tot 6 mei zal het daar te zien zijn.

Coprolietspecialist George Frandsen onderzocht het stuk poep en vond de tandafdrukken. Die suggereren dat de tand pas in contact kwam met de poep nadat de krokodil deze ergens gedeponeerd had. Frandsen is razend enthousiast over de ontdekking: "Dit kleine voorwerp illustreert hoe een krokodil 33 tot 22 miljoen jaar geleden poepte, waarna een haai er een hapje van nam, maar het niet verteerde, en een tand verloor."

Coprolieten met een voorwerp erin - zoals je tegenwoordig een stukje maïs in je poep zou kunnen zien - zijn zeldzaam, net als coprolieten met uniek te identificeren markeringen. Een fossiel stuk poep met beide mogelijkheden erin was volgens Frandsen nog nooit gezien, tot nu. 

Meeste winkels Kijkshop open voor uitverkoop

Vijftig van de 62 winkels van Kijkshop zijn vanaf zaterdag weer open voor een executieverkoop. De curator van de failliete winkelketen heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Ook de werkzaamheden op het hoofdkantoor worden voorlopig hervat.

De heropening van de winkels moet de kans op een overname vergroten, stelt curator Marike Boersen. "Diverse partijen hebben al interesse getoond in het mogelijk overnemen van delen van het bedrijf."

Van de Kijkshop-winkels blijven er twaalf gesloten. Het gaat om twee vestigingen in Amsterdam en winkels in Bergen op Zoom, Terneuzen, Heerenveen, Stadskanaal, Arnhem, Maastricht, Oosterhout, Den Bosch, Huizen en Den Helder.

Kijkshop maakte maandag bekend faillissement aan te vragen wegens aanhoudende verliezen. Bij Kijkshop werken vierhonderd medewerkers. Hoeveel daarvan weer aan de slag gaan voor de executieverkoop is niet bekendgemaakt.

Meeste winkels Kijkshop open voor uitverkoop
Meeste winkels Kijkshop open voor uitverkoop (Foto: ANP)

Zweden en Spanje naar finale EK handbal

Vrijdag heeft Zweden ten koste van Denemarken de finale van het EK handbal bereikt. De Zweedse mannen wonnen na de verlenging met 35-34. Eerder op de avond versloeg Spanje buurland Frankrijk met 27-23.

 

EK handbal 2018 - hoogtepunten halve finale Denemarken - Zweden (Bron: Youtube)

In de Kroatische hoofdstad Zagreb waren Zweden en Denemarken aan elkaar gewaagd. In de eerste helft namen de Zweden een voorsprong van vijf punten maar in de slotfase kwam Denemarken terug. De ruststand was 16-14 in het voordeel van Zweden.

Na de rust opnieuw hetzelfde wedstrijdverloop. Met nog minder dan een halve minuut te gaan stond het Zweedse team met een punt voor. Door slordig uitspelen kwam Denemarken in balbezit en wist de gelijkmaker te scoren. In de verlenging trok Zweden vervolgens toch nog aan het langste eind.

 

EK handbal 2018 - hoogtepunten halve finale Frankrijk - Spanje (Bron: Youtube)

Spanje en Frankrijk speelden de eerste halve finale. Dankzij een sterke verdediging wisten de Spanjaarden een voorsprong uit te bouwen. De ploegen gingen met 15-9 de rust in. In de slotfase van de tweede helft kwamen de Fransen met 23-20 nog dichtbij maar het Spaanse team gaf de winst niet meer uit handen.

De Zweden zijn viervoudig Europees kampioen uit evenzovele finales. Voor Spanje is dit ook de vierde finale maar in tegenstelling tot Zweden wisten de Zuid-Europeanen nog nooit het toernooi te winnen.

De finale wordt zondag om 20.30u gespeeld en is live te zien via Ziggo Sport en live stream op EHF TV.

Plakkaat gekozen tot 'pronkstuk van Nederland'

Het Plakkaat van Verlatinghe is 'Het pronkstuk van Nederland' geworden. Het Nederlandse publiek maakte die keuze tijdens een live-uitzending op NPO 2. In de finale stonden ook de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, die tweede werd, en het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Het Plakkaat van Verlatinghe, uit het jaar 1581, is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

'Ambassadeurs' van negen objecten probeerden deze week onder leiding van Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat (44 procent van de stemmen) was neuropsycholoog Erik Scherder. De eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief krijgt nu een bronzen schild.

Daarnaast geeft PostNL een postzegelvel uit met daarop de winnaar van Het pronkstuk van Nederland.

Plakkaat gekozen tot 'pronkstuk van Nederland'
Plakkaat gekozen tot 'pronkstuk van Nederland' (Foto: ANP)

Paddington 2 is best gerecenseerde film ooit

De familiefilm Paddington 2 is officieel uitgeroepen tot de best gerecenseerde film ooit.

Op de gezaghebbende Amerikaanse website Rottentomatoes.com, waarop kritieken worden verzameld, heeft het vervolg op de Britse film over het lieve beertje na 174 recensies nog steeds alleen maar positieve kritieken ontvangen. Hiermee heeft Paddington de film Toy Story 2 van de troon gestoten, die bleef steken op 163 positieve recensies.

Paddington 2 blijft daarmee grote klassiekers als Citizen Kane en The Godfather zelfs voor. In het tweede deel wordt het beertje het slachtoffer van een de criminele acteur Phoenix Buchanan (Hugh Grant). Deze laat Paddington opdraaien voor een diefstal van een boek waarin aanwijzingen staan voor een geheime schat die ergens in Londen verborgen is. De familie Brown, waar Paddington in het eerste deel onderdak vindt, moet alles in het werk stellen om de onschuld van de beer te bewijzen.

Aanstekelijke goedheid

De critici zijn lovend over de manier waarop de film een ingenieus scenario weet te combineren met liefdevolle personages, wonderschone speciale effecten en ouderwetse slapstick. "Een film die op zo'n aanstekelijke wijze goedheid en medemenselijkheid bepleit, voelt als een waardevolle uitzondering in een wereld waarin cynisch en sarcasme hoogtij vieren", stelt een van de recensenten. "Paddington 2 is de Godfather 2 van de berenfilms: een vervolg dat het al superieure origineel overtreft", prijst een ander. Ook Hugh Grant krijgt veel lof voor de zelfspot en het plezier waarmee hij de rol van de verwaande acteur invult.

Paddington 2 trok in Nederland tot nu toe bijna 250.000 bezoekers. De film draait nog in honderd bioscopen in de originele en de Nederlands nagesynchroniseerde versie.

Paddington 2 is best gerecenseerde film ooit
Paddington 2 is best gerecenseerde film ooit (Foto: BuzzE)

Uitslag sc Heerenveen - Sparta Rotterdam

Dick Advocaat wacht nog altijd op zijn eerste punten als coach van Sparta Rotterdam. De nummer laatst van de Eredivisie ging vanavond met 2-1 ten onder tegen sc Heerenveen dat de punten goed kan gebruiken om het plekje in het linkerrijtje te behouden.

In Friesland had Sparta een goede start, want na drie minuten vond Friday Chabot die vervolgens in kon koppen: 0-1. Even daarvoor werd Heerenveen-spits Ghoochannejhad nog gestuit door Sparta-doelman Nienhuis. De aanvaller van de thuisploeg maakte de misser goed door na een kwartier uit een counter de 1-1 aan te tekenen.

Heerenveen wilde doordrukken, maar goede mogelijkheden waren niet aan Ödegaard, Zeneli, Ghoochannejhad en Kobayashi besteed. Na rust was het wel raak toen Dumfries goed doorzette en tegen zijn oud-werkgever scoorde. Sparta probeerde het nog wel, maar Dos Santos en Sanusi konden een nieuwe nederlaag niet voorkomen.

sc Heerenveen

2 - 1

Sparta Rotterdam

15' Ghoochannejhad
65' Dumfries
  3' Chabot
 
Gele kaart: Bulthuis, Veerman (sc Heerenveen), Goodwin, Chabot (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Bulthuis
Kobayashi
Van Amersfoort (Vlap/63)
Schaars
Ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/79)
Zeneli (Thorsby/80)
  Nienhuis
Holst
Fischer
Chabot
Floranus
Sanusi
Ahannach
Dougall
Brogno (Ache/79)
Friday
Goodwin (Dos Santos/64)

Van den Brom onder de indruk van aanwinst: "Interessant om te zien"

Ondrej Mihálik maakte onlangs de overstap naar AZ en John van den Brom is onder de indruk van de aanvaller.

De kans is groot dat Ondrej Mihálik direct zijn debuut gaat maken bij AZ. Van den Brom neemt de aankoop mee voor het duel tegen Willem II. Voor een basisplaats is het nog te vroeg, maar als invaller maakt hij mogelijk minuten.

"Het is een fris ventje. Hij is speelgerechtigd en fit. Zondag kan Ondrej dus mee naar Tilburg. Hij begint niet in de basis maar ik zal niet schromen om hem erin te gooien", vertelde Van den Brom op de persconferentie. Tijdens de training wist Mihálik makkelijk het net te vinden. "Ja, dat is leuk om te zien. Ik vind het interessant om te kijken hoe hij afwerkt, voetbaltechnisch."

Ook de andere winteraankoop, Oussama Idrissi, krijgt minuten. Vanwege de blessure Jeremy Helmer, start Idrissi in de basis. "We zijn Helmer voorlopig even kwijt. Oussama Idrissi start nu als linksbuiten. Het is afhankelijk van hoe iedereen er fysiek voor staat, maar ik denk dat jullie de rest van de opstelling wel kunnen invullen."

AIVD infiltreerde Russische hackersgroep tijdens verkiezingen VS

Inlichtingendienst AIVD heeft in 2014 een netwerk van de Russische hackersgroep Cozy Bear geïnfiltreerd. Daarmee werd volgens de Volkskrant en Nieuwsuur informatie ingewonnen over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Door de hack kon de AIVD onder meer zien hoe de Russen virtueel binnen wisten te komen in het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en het bestuur van de Democratische Partij. Amerikaanse en Nederlandse bronnen meldden dat de Nederlandse infiltratie cruciaal bewijs leverde voor de Russische inmenging in de verkiezingen.

Het is niet precies duidelijk welke informatie de AIVD concreet verkregen heeft - op informatie over de identiteit van Cozy Bear-leden na. Zo werd via een beveiligingscamera van elke bezoeker van de ruimte waar Cozy Bear-hackers zich bevonden een foto gemaakt, waarna deze in Zoetermeer werden vergeleken met bekende Russische spionnen. De AIVD heeft de FBI op de hoogte gebracht en die zijn vervolgens een onderzoek gestart, wat inmiddels wordt geleid door speciaal aanklager Robert Mueller. 

Nieuwsuur doet hier uitgebreid uit de doeken hoe een en ander is gelopen, inclusief een tijdlijn.

PSV gaat transfermarkt op: "Proberen ons te versterken"

Door het vertrek van Jürgen Locadia beschikt PSV over financiële middelen om de transfermarkt op te gaan. Phillip Cocu hoopt op versterkingen.

Locadia liet PSV voor ongeveer zestien miljoen euro achter zich voor Brighton & Hove Albion. Hierdoor kan PSV de transfermarkt op, maar het is niet de bedoeling dat het volledige transferbedrag geïnvesteerd gaat worden.

"We hebben Jürgen Locadia onder de huidige omstandigheden verkocht, dus dat is niet logisch", vertelt Cocu volgens het Eindhovens Dagblad tijdens de persconferentie. "We proberen ons nog wel te versterken, maar zijn daarbij ook aan de mogelijkheden op de markt gebonden."

Gastón Pereiro beschikt bij PSV niet meer over een basisplaats en Cocu probeert zijn spelers tevreden te houden. "We zijn continu bezig met onze spelers, die onmogelijk allemaal kunnen spelen en dus ook niet altijd tevreden kunnen zijn. Als je bij PSV speelt moet je nooit nerveus worden als er een inkomende transfer zou kunnen komen. We streven naar een dubbele bezetting op elke positie."

"Als we vinden dat het nodig is, houden we wel eens een een-op een-gesprek met een speler. Presteer je goed, dan is de kans groot dat je veel minuten maakt. Is dat niet zo, dan is het anders. Zo zitten wij erin", aldus Cocu.

Jan Roos boycot NPO vanwege 'framen'

Columnist en politicus Jan Roos zal nooit meer verschijnen in een programma van de publieke omroep. Hij is het zat om te dienen als de "Kop van Jut", zo schrijft hij vrijdag in een column op de weblog De Dagelijkse Standaard.

Roos heeft zijn besluit genomen na zijn bezoek aan het KRO-NCRV-programma De Reünie. "Eigenlijk wilde ik er niet meedoen, maar werd uitgenodigd om mijn klasgenoten van de middelbare school weer te ontmoeten toen ik met mijn vriendin in de auto zat", schrijft hij. "En zij vond dat ik het juist moest doen om me ook eens van een andere kant te presenteren en haalde me over. Enfin, met lood in de schoenen ging ik dus richting Hilversum."

Volgens Roos trok presentatrice Anita Witzier "een gezicht of ze net in een vers gedraaide hondendrol was gestapt toen het hoofdstukje Jan Roos werd behandeld. Na wat negatieve teksten over mij werd er een filmpje ingestart met het bekende fragment bij PowNews waar ik een aantal Kamerleden aanspreek op hun uiterlijk." Het irriteert Roos mateloos dat dit fragment bij de NPO altijd wordt getoond zonder enige context. "Dit was een item dat ging over pesten op de werkvloer. Maar bij Jinek, bij Nieuwsuur, bij Pauw en ga zo maar door: steeds weer dat stukje van een jaar of vier geleden zonder te vermelden waar het precies over ging. En daarmee doen ze precies wat ze anderen steeds van beschuldigen: selectief knippen en framen."

Taboedoorbrekend

De oud-partijleider van VNL meldt geïrriteerd dat er niets gemeld werd over "het best beluisterde nachtradioprogramma van Nederland, Echte Jannen, dat ik presenteerde en schreef. Niets over twee nominaties voor de hoogste radioprijzen die ik ooit kreeg. Twee jaar dagelijkse taboedoorbrekende columns op BNR Nieuwsradio werden niet genoemd." Ook het Oekraïnerefendum dat Roos mede initieerde bleek het bespreken niet waard. "Alleen maar weer dat filmpje waar ik toenmalig minister Blok op zijn uiterlijk aansprak. En daarna vroeg Anita, met een blik of ze net gefermenteerde stierenballen had gegeten, of ik vroeger ook zo'n naar mannetje was, dat alleen maar mensen kon pesten."

Anita Witzier bleef volgens Roos de hele uitzending door zuur en negatief doen. "Ze bevestigde daarmee dat juist zij vooringenomen is, dat juist haar beeld alleen maar negatief is en niets met de werkelijkheid te maken heeft zal er waarschijnlijk nooit ingaan. Maar ik besloot wel om mij nooit meer te laten gebruiken door de NPO. Als ze een Kop van Jut zoeken bellen ze maar een ander."

Jan Roos boycot NPO vanwege 'framen'
Jan Roos boycot NPO vanwege 'framen' (Foto: BuzzE)

Remise voor koplopers Tata Steel-toernooi

Anish Giri heeft in de elfde ronde van het Tata Steel-toernooi remise gespeeld tegen de Amerikaan Fabiano Caruana. De andere twee koplopers Magnus Carlsen en Sjachriar Mamedjarov speelden in een onderling duel eveneens remise. Zondag valt de beslissing wie deze tachtigste editie van het befaamde schaaktoernooi wint.

Giri maakt nog steeds een goede kans om de eerste Nederlander na Jan Timman te worden die het schaaktoernooi wint. Timman won het toernooi in 1985. Zaterdag speelt de Nederlandse grootmeester tegen Baskaran Adhiban uit India. In de dertiende ronde op zondag speelt hij tegen de Chinees Wei Yi. Beide tegenstanders spelen geen rol van betekenis in de kop van het klassement.

Tussenstand (na 11 van de 13 ronden)
1. Anish Giri 7.5 punten
2. Magnus Carlsen 7.5
3. Sjachriar Mamedjarov 7.5
4. Viswanathan Anand 7.0
5. Vladimir Kramnik 6.5
6. Sergey Karjakin 6.5
7. Wesley So 6.5
8. Peter Svidler 5.0
9. Wei Yi 4.5
10. Fabio Caruana 4.5

Tienermeisjes mishandelen agent in Rotterdam

Een agent is vrijdagmiddag gewond geraakt bij het Rotterdamse metrostation Nesselande. Twee tienermeisjes van 14 en 15 jaar mishandelden de agent, die daar oogletsel bij heeft opgelopen.

Via social media was een vechtpartij aangekondigd bij het metrostation, die rond 16.00 uur plaats zou vinden. Een oplettende internetter zag de oproep langskomen en besloot de politie te bellen, waardoor toezichthouders een kwartier voor het begin van het gezellig samenkomen ter plaatse waren.

Zo'n veertig jongeren, naar schatting tussen de 14 en 19 jaar, verzamelden zich inderdaad bij het station, hoewel onduidelijk is waarom het tuig het tegen elkaar op wilde nemen. Agenten voorkwamen dat het een echte vechtpartij werd: ze grepen in toen de sfeer grimmiger werd.

De jongeren werden door de agenten naar huis gestuurd, maar één van de agenten kreeg daarbij van een 15-jarige jongedame een klap vol in zijn gezicht. De agent ging onderuit en werd door een 14-jarig probleemmeisje ook nog geslagen en geschopt, waar hij oogletsel bij op heeft gelopen.

Beide krengen zijn gearresteerd en mogen vooralsnog achter de tralies een stevige blik in de spiegel werpen.

Tete uit de basis: "Ik snap de keuzes"

Kenny Tete begon goed bij Olympique Lyon, maar moest het de laatste weken doen met een plek op de bank. De rechtsback begrijpt zijn trainer.

De Nederlander maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Olympique Lyon en kende een goede start bij de ploeg. Tete kreeg een basisplaats en kwam tot nu toe vijftien wedstrijden in actie in de Ligue 1. Maar de afgelopen wedstrijden moest hij Rafael voor zich laten gaan.

Tete kreeg de afgelopen weken in de Franse competitie geen basisplaats, maar tegen AS Monaco mocht Tete in de Franse beker vanaf de eerste minuut starten. "Dat had ik echt even nodig", vertelt Tete op de clubsite van Lyon. "Ik was bovendien blij dat ik een assist gaf bij het doelpunt van Bertrand Traoré, met wie ik ook bij Ajax al speelde. Dat geeft me vertrouwen voor de toekomst. De trainer was ook tevreden over mijn spel."

Tegen Paris Saint-Germain kreeg Tete vorig weekend geen minuten. Daar baalde hij flink van. "Aan de ene kant was ik blij voor het team, maar aan de andere kant was het frustrerend voor mij dat ik niet speelde. Ik blijf hard werken op de training om mijn plek in het team te heroveren. Ik snap de keuzes die de trainer maakt."

Schietpartij Amsterdam: dode en twee gewonden

Bij een schietpartij in Amsterdam zijn vrijdagavond zeker één dode en twee gewonden gevallen. In de Grote Wittenburgerstraat werden rond 19.15 uur meerdere schoten gelost, zo heeft de politie bevestigd.

Hulpdiensten zijn met veel materieel aanwezig, waaronder een mobiel medisch team. Twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis en ook zou er iemand zijn gereanimeerd.

Volgens de politie vond de schietpartij plaats in een wijkcentrum en zijn een man en een jong meisje gewond geraakt. Een buurtbewoner liet tegenover AT5 weten dat het meisje in haar been is geraakt.

Een woordvoerder van de politie zegt overigens dat een aanslag niet waarschijnlijk is: het lijkt meer op een conflict in het criminele circuit, waarvan de dader(s) vooralsnog voorvluchtig is.

Vijfde en vierde X-Games-goud in halfpipe voor Bowman en Wise

In het Amerikaanse Aspen is de 22e editie van de Winter X-Games van start gegaan, de 'Olympische Spelen voor extreme (winter)sporten'. In het snowboarden en freestyleskiën staat vrijwel de hele wereldtop weer aan de start van wat dit keer de laatste graadmeter voor de Olympische Spelen van volgende maand is.

Donderdagnacht (Nederlandse tijd) stonden de eerste twee grote finales op het programma: die voor de freestyleskiërs in de halfpipe, in de VS toch vooral de SuperPipe genoemd. Bij de vrouwen ging de winst naar de 24-jarige Amerikaanse Maddie Bowman en dat was geenszins de eerste keer: sinds 2012 eindigde ze elk jaar op het podium, met zilver in 2012 en brons in 2017, waardoor het donderdag dus haar vijfde gouden medaille was.

Olympisch kampioene Bowman versloeg landgenote Brita Sigourney en de Canadese Cassie Sharpe, door de 92.00 punten die ze in haar tweede van drie runs haalde. Ook bij de mannen ging het goud naar de regerend olympisch kampioen. David Wise won na 2012, 2013 en 2014 zijn vierde gouden medaille door landgenoten Alex Ferreira en Torin Yater-Wallace te verslaan.

De winnende run van Bowman (Bron: YouTube)

De winnende run van Wise (Bron: YouTube)

De Ligt over mogelijke transfer: "Dat is gewoon afwachten"

Matthijs de Ligt staat in de belangstelling van meerdere grote clubs, maar hij weet nog niet wanneer hij klaar is voor een stap naar het buitenland.

Tijdens de topper tussen Ajax en Feyenoord zou Bayern München voor De Ligt op de tribune hebben gezeten. De verdediger is echter niet bezig met een transfer en wil eerst prijzen pakken met Ajax. De Ligt heeft geen duidelijke carrièreplanning en laat alles op zich af komen.

"Het is lastig om dat van tevoren te zeggen. Dat kun je niet van tevoren aangeven. Ik denk dat er op een gegeven moment een moment komt dat je denkt: nu moet ik het doen. Maar wanneer dat is, hangt echt van het moment af. Ik weet ook niet hoe ik het komende jaar speel. Dus het is gewoon afwachten."

"Ik ben bij Ajax goed bezig denk ik en het team verbeterd ook iedere week. Ik heb nog niets gewonnen met Ajax en dat is wel een doel dat ik heb. We hebben het altijd over carrièreplanning. Maar dat kan altijd beter of slechter lopen. Ik moet gewoon kijken op het moment zelf en daar weet ik nu niks over. Ik ben gewoon bezig met Ajax."

Walk-on girls per direct weg uit darts, Van Barneveld tekent petitie

Het is al geruime tijd een bekend gezicht bij het darten: enorm opgemaakte dames, doorgaans met een stel borsten dat enige naam mag hebben, die met de darters richting het podium lopen tijdens de opkomst. Daar komt echter per direct een einde aan, zo blijkt nu.

De baas van dartbond PDC, Barry Hearn, liet eerder nog weten dat de walk-on girls absoluut niet zouden verdwijnen zo lang hij nog de baas was. Helemaal verdwijnen doen ze niet, maar op TV zijn de dames niet meer te zien: in het nieuwe contract met Sky Sports, dat vrijwel alles uitzendt, staat dat de dames verleden tijd zijn. Ook de toernooien die bij ITV te zien zijn moeten het zonder walk-on girls doen. Deze zijn alleen nog te zien op de Euro Tour-toernooien, die online via streams uitgezonden worden.

Raymond van Barneveld is er in elk geval niet blij mee. De vijfvoudig wereldkampioen heeft een petitie verspreid, hier te vinden, om ervoor te zorgen dat hij en zijn collega's niet zonder vrouwelijk schoon naar het podium hoeven lopen.

Onjuiste info op HEMA-cadeaukaarten

HEMA verkoopt 'Lekker weg'-cadeaukaarten die niet op alle locaties ingewisseld kunnen worden die op de verpakking staan. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa, dat daar zaterdag aandacht aan besteedt.

HEMA verkoopt tien soorten van de kaarten, zoals sushi of tapas voor twee, Etentje voor twee en Weekendje overnachten voor twee. Ze kunnen volgens HEMA op een groot aantal locaties in Nederland worden besteed. Het werkelijke aantal ligt bij zes van de tien kaarten echter lager, zo ontdekte Kassa. En in sommige vermelde steden kunnen ze helemaal niet worden verzilverd. Het zou al sinds 2015 spelen.

Het winkelbedrijf erkent het probleem, maar haalt de kaarten niet uit de winkels. Een tekstbordje in de winkel moet klanten vanaf maandag erop wijzen dat de informatie op de verpakking niet klopt en dat ze voor het actuele aanbod altijd online moeten kijken. "Voor de zomer wordt de verpakking aangepast", zegt een woordvoerster, die het "heel vervelend" vindt.

Onjuiste info op HEMA-cadeaukaarten
Onjuiste info op HEMA-cadeaukaarten (Foto: ANP)

"Feyenoord staat op Feyenoord onwaardige positie"

Feyenoord wist in 2018 nog niet te winnen en de club is terug te vinden op de vijfde plek. Giovanni van Bronckhorst is duidelijk niet tevreden.

De Rotterdammers begonnen de tweede seizoenshelft met een 2-0 nederlaag tegen Ajax en ook tegen FC Utrecht wist de ploeg deze week niet te winnen. Hierdoor is Feyenoord verder achterop geraakt bij de top van de Eredivisie.

Van Bronckhorst baalt van de situatie. "Feyenoord staat op Feyenoord onwaardige positie", vertelt de trainer, geciteerd door RTV Rijnmond, tijdens de persconferentie. "We zijn niet blij met de vijfde plek. Ik heb vaker gezegd dat wij te laag staan voor wie wij zijn en wat wij willen zijn."

De oefenmeester heeft Nicolai Jörgensen terug na een schorsing en beschikt over een fitte selectie. "We hebben een paar kleine klachten, maar hoeven geen spelers te missen." Jörgensen, die in de belangstelling staat van Newcastle United, is er dus gewoon bij.

Van Bronckhorst hoopt dat hij ook tijdens de tweede seizoenshelft kan beschikken over Jörgensen. "Ik wil hem graag behouden voor de club. Ik weet dat er contact is, maar niet veel duidelijk hoe of wat. Wacht op info van Martin van Geel."

Van Marwijk: "Het zijn de beste teams die succes behalen"

Bert van Marwijk werd donderdag aangesteld als bondscoach van Australië en hoopt komende zomer op het WK de poulefase te overleven met het land.

Met een aanstelling van Van Marwijk is er sinds 1990 elke vier jaar een Nederlandse bondscoach aanwezig op het mondiale eindtoernooi. Het wordt voor de 65-jarige trainer zijn tweede klus op het WK, nadat hij in 2010 met het Nederlands elftal de finale bereikte, die verloren ging tegen Spanje.

"Ons doel is in eerste instantie om de poulefase te overleven", vertelt Van Marwijk in gesprek met De Telegraaf . "We zitten bij Frankrijk, Denemarken en Peru. Dat is een lastige poule, maar het is zeker niet onmogelijk. Zweden en Luxemburg hebben recent punten afgesnoept van Frankrijk, dus ook tegen een sterker land kun je een resultaat pakken."

"Het zal er om gaan dat we er een hecht team van weten te maken. Het zijn niet de beste spelers, maar de beste teams die succes behalen. Dat hebben we in 2010 wel laten zien. Natuurlijk had Nederland toen goede spelers, maar we zijn zo ver gekomen, omdat we een goed team waren. En toen we de UEFA Cup wonnen met Feyenoord, was dat precies zo.”

Najar wint koninginnenrit Vuelta a San Juan en is ook de nieuwe leider

Gonzalo Najar heeft de koninginnenrit van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Argentijns kampioen was in de vijfde etappe de sterkste op de Alto de Colorado, met de top op 2565 meter hoogte. Najar won met bijna twee minuten voorsprong op de Spanjaard Oscar Sevilla.

Najar ging op vijftien kilometer van de top in de aanval. De Argentijns kampioen fietste al snel anderhalve minuut bij elkaar en vanuit de achtergrond zou niemand meer in staat zijn om dichterbij te komen.

Door de zege is Najar ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De renner van Sindicato Empleados Públicos of San Juan heeft een voorsprong van 1.02 op Sevilla. Filippo Ganna, de leider aan het begin van de etappe, staat op derde plaats op 1.22 van Najar.

Man vergeet waar hij woont en wurgt buurman dood, 'want inbreker'

Een man uit het Amerikaanse Raytown in Missouri heeft zijn buurman om het leven gebracht. Dat had hij aanvankelijk niet door, want Michael Augustine dacht dat het om een inbreker ging. Klein detail: de buurman was gewoon thuis, maar de dronken Augustine had zich vergist in waar hij zelf ook alweer woonde.

Augustine dacht na een avondje drinken thuis te zijn, maar plots bleek er iemand aan de deur te staan. Dat moest dus wel een inbreker zijn, maar het was eigenlijk de 60-jarige buurman Clifton King. Niet veel later belde Augustine de politie om te melden dat hij een inbreker in een wurggreep had, maar op het moment dat de politie bij Augustine's huis arriveerde was er niemand.

Kort daarop vonden ze de twee bij King's huis, waar de ongelukkige buurman na een half uur reanimatie overleed. De buren omschreven de ooit dakloze King, oud-militair, als iemand die sinds hij in de straat woonde altijd vriendelijk was richting zijn medebewoners. "Hij heeft ons land gediend en nu heeft hij zijn leven moeten geven, omdat iemand zo verneukt was dat diegene niet wist waar hij eigenlijk woonde", aldus een buurvrouw.

De agenten geloofden Augustine's verhaal over het niet weten dat het zijn huis niet was overigens wel. Volgens hen was hij overduidelijk dronken: hij sprak warrig en men rook een sterke alcoholgeur. Uiteraard is Augustine wel aangeklaagd voor dood door schuld.

LeBron kaapt teamgenoot Curry weg voor All-Star Game

De teams voor de NBA All-Star Game, die op 18 februari in Los Angeles gespeeld wordt, zijn bekend. Dat ging jarenlang tussen Oost en West, maar vanaf dit jaar is dat anders: de twee spelers die de meeste stemmen kregen mochten uit een groep spelers zelf hun teams samenstellen.

Die twee aanvoerders werden LeBron James en Stephen Curry en donderdagavond was het tijd om de teams te kiezen. James kreeg de meeste stemmen en dus mocht hij als eerste, iets wat hij zich geen tweede keer liet zeggen: hij kaapte Curry's Golden State Warriors-teamgenoot Kevin Durant gelijk weg.

James had zich uitstekend vermaakt, zo liet hij na afloop weten. "Vooraf weet je dat de ander spelers gaat kiezen die jij eigenlijk ook had gewild, maar dit was leuk", reageerde hij. De twee teams zijn hieronder te zien, waarbij de spelers met een gouden ster de wedstrijd zullen starten.

Babos en Pavic halen tweede finale op Australian Open

Tennissers Timea Babos en Mate Pavic zijn behoorlijk op dreef op de Australian Open. De Hongaarse won vrijdag het damesdubbeltoernooi en de Kroaat Pavic staat in de finale bij het mannendubbelspel.

Daar bleef het echter niet bij, want de twee staan in de finale van het gemengd dubbelspel tegenover elkaar. Babos haalde daar samen met de Indiër Rohan Bopanna de finale, door vrijdag een spannende partij te winnen van de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez en de Braziliaan Marcelo Demoliner: 7-5, 5-7 [10-6].

Babos en Bopanna staan tegenover Pavic en de Canadese Gabriela Dabrowski. Dat duo was vrijdag in de halve finales veel te sterk voor de Russische Ekaterina Makarova en haar Braziliaanse partner Bruno Soares: 6-1, 6-4. Pavic won in 2016 met Laura Siegemund al de gemengd dubbeltitel op de US Open. Voor Dabrowski wordt het een opvallende finale: ze staat zoals gezegd tegenover Bopanna, met wie ze vorig jaar op Roland Garros juist nog de titel veroverde.

SBS stopt Dokter Tinus na dalende kijkcijfers

SBS6 stopt met de serie Dokter Tinus. De serie over een botte vaatchirurg die een huisartsenpraktijk op het platteland begint, kampte dit najaar met dalende kijkcijfers.

De afleveringen van de laatste reeks werden nog door zo'n miljoen mensen bekeken. In totaal heeft de serie zes seizoenen gelopen.

"Bij programma's waarvan de resultaten teruglopen, maken we de afweging om te stoppen", stelt een woordvoerder van SBS. "Na zes seizoenen van Dokter Tinus constateren wij een daling in cijfers. Continueren van een serie die dalende cijfers laat zien, zou afbreuk doen aan het eerdere succes van Dokter Tinus."

Hoofdrolspeler Thom Hoffman stelt in een reactie aan het AD niet blij te zijn met het besluit, vooral omdat het verhaal nog niet was afgerond. Regisseur Pollo de Pimentel spreekt tegenover het AD de hoop uit dat er nog een film kan worden gemaakt om het "bruut doorgeknipte verhaal" alsnog te voltooien.

SBS stopt Dokter Tinus na dalende kijkcijfers
SBS stopt Dokter Tinus na dalende kijkcijfers (Foto: BuzzE)

NBA: Dunk in slotseconden kost Heat de winst, Westbrook haalt uit

De basketballers van de Sacramento Kings hebben in de NBA een spannende wedstrijd tegen de Miami Heat gewonnen. De Kings stonden in het derde kwart constant op voorsprong, maar gaven dat weg.

In het vierde kwart nam Miami het heft in handen en de ploeg bouwde een voorsprong van twaalf punten op. Toch ging het fout: de Kings vochten zich terug en met een seconde of drie op de klokken dunkte De'Aaron Fox de winnende punten voor de Kings binnen: 88-89.

Paul George en Carmelo Anthony waren bij de Oklahoma City Thunder niet op dreef en dus moest Russell Westbrook het maar doen. Dat deed hij tegen de Washington Wizards erg lekker: met maar liefst 46 punten hielp hij OKC aan de 121-112 winst.

Uitslagen NBA donderdag
Miami Heat - Sacramento Kings 88-89
Oklahoma City Thunder - Washington Wizards 121-112
Denver Nuggets - New York Knicks 130-118
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 126-113

Minister kritisch over gebruik van Engels

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) is "heel kritisch" over het gebruik van Engels in het hoger onderwijs. Zij heeft de indruk dat universiteiten daar soms vooral voor kiezen om ,,het aantal studenten op te krikken, zonder dat daar inhoudelijk een goede reden voor is". De minister zei vrijdag dat ze universiteitsbestuurders zo nodig zal vragen ,,tekst en uitleg te komen geven". Ook gaat ze kijken of universiteiten niet de verkeerde financiële prikkels krijgen om voor het Engels te kiezen.

Van Engelshoven vindt verder dat de universiteiten met elkaar in gesprek moeten over het veelvuldig gebruik van het Engels. Ze moeten duidelijk kunnen maken dat colleges in het Engels ,,niet alleen een instrument zijn in de concurrentiestrijd".

Het op grote schaal hanteren van het Engels in het hoger onderwijs staat ter discussie. In het regeerakkoord staat dat universiteiten niet onnodig opleidingen in die taal moeten aanbieden. Van Engelshoven zei overigens ook dat er heel goede redenen kunnen zijn om het Engels te gebruiken op universiteiten, bijvoorbeeld vanwege de internationale arbeidsmarkt.

ISO blij met reactie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met de reactie van de minister omdat ,,onderwijskwaliteit leidend moet zijn bij de keuze van universiteiten om hun opleidingen Engelstalig te maken, niet hun huishoudboekje. Internationalisering moet alleen kunnen als daar inhoudelijke redenen voor zijn en niet vanwege geld."

Universiteiten kunnen niet van de een op de andere dag internationaal en Engelstalig worden, waarschuwt het ISO verder. ,,Dit moet zorgvuldig gebeuren, met voldoende inspraak, middelen en scholing van docenten en studenten. Alleen zo kunnen we de onderwijskwaliteit waarborgen."

Minister kritisch over gebruik van Engels
Minister kritisch over gebruik van Engels (Foto: ANP)

Spekman wordt de baas van Jeugdeducatiefonds

Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft een nieuwe baan. Per 1 februari wordt hij de eerste directeur van het nieuw opgerichte Jeugdeducatiefonds.

Het fonds biedt op aanvraag van leraren of schoolleiders financiële hulp aan kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen. Het gaat hierbij om huishoudens die niet in staat zijn om extra kosten of noodzakelijk geachte ondersteuning zelf te bekostigen waardoor kinderen op een lager niveau blijven steken.

Onder leiding van Spekman, die leiding gaat geven aan een klein team, moet het Jeugdeducatiefonds verder groeien om zo méér kinderen te kunnen helpen. Spekman is blij met zijn nieuwe baan: "Het fonds is opgezet in navolging van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds en vult een hiaat dat wij als maatschappij nog niet goed hebben opgevuld. De doelstelling van dit fonds steun ik volledig. Het creëren van gelijke kansen voor ieder kind is altijd mijn drijfveer geweest."

Het fonds wordt mogelijk gemaakt met steun van een handvol stichtingen, particulieren en het ministerie van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Spekman wordt de baas van Jeugdeducatiefonds
Spekman wordt de baas van Jeugdeducatiefonds (Foto: ANP)

Opnamestop eerste hulp Radboudumc om storing

Het Radboudumc in Nijmegen heeft de spoedeisende hulp gesloten en neemt geen nieuwe patiënten meer op. De volledige opnamestop is sinds 16.45 uur van kracht vanwege een storing in het netwerk.

Door de storing zijn diverse ICT-systemen niet of minder goed beschikbaar. De zorg voor patiënten die op dit moment al zijn opgenomen, is gewaarborgd, aldus het ziekenhuis.

Patiënten worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen of traumacentra. Vanwege de storing is het elektronisch patiëntendossier mijnRadboud tijdelijk ook niet beschikbaar.

Opnamestop eerste hulp Radboudumc om storing
Opnamestop eerste hulp Radboudumc om storing (Foto: ANP)

'Europese F1-races starten later in 2018'

Het lijkt erop dat het voorbij is met het standaard riedeltje van Formule 1 fans voorafgaand aan een race in Europa: rond een uur of 13.00 klaar gaan zitten voor de voorbeschouwing en dan om 14.00 naar de start kijken.

Commentator Olav Mol meldt dat de starttijden van Europese races namelijk veranderen: ze zouden opgeschoven worden naar 15.10 uur Nederlandse tijd. In de praktijk zal het dus betekenen dat het hele riedeltje gewoon zeventig minuten opgeschoven dient te worden, verder lijkt er weinig aan de hand.

Overigens gaat de Franse Grand Prix naar verluidt om 16.00 uur van start, vanwege het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. F1-organisator FOM zal komende week de starttijden van alle races in 2018 bekendmaken.

Man met zuurstofmasker wil roken en steekt zijn gezicht in de fik

Dat roken niet de meest gezonde gewoonte op aarde is weet iedereen wel, maar een Chinese man probeerde het onlangs naar een hoger niveau te tillen. De 58-jarige man in Wuhan wist zijn eigen gezicht te verbranden.

Meneer Chen lag aan het zuurstof in het ziekenhuis van Wuhan, waar hij begin januari werd opgenomen met tekenen van een mogelijk ernstige aandoening aan zijn hart, longen of luchtwegen. Uiteindelijk bleek het te gaan om tuberculose en een forse longontsteking en daar werd meneer voor behandeld.

Familieleden en artsen raadden hem stevig aan om toch even niet te roken, want dat is niet al te bevorderlijk voor het herstelproces. Daar trok meneer zich weinig van aan en zo nu en dan toog hij stiekem naar de badkamer, om daar even aan een sigaret te lurken. Op 17 januari ging dat iets te ver: Chen had zijn zuurstofmasker nog op en het hele ding vloog in de hens dankzij de brandende peuk.

Medisch personeel kwam snel op het geschreeuw van de Chinees af en wist hem te helpen, waarbij ze in zijn zakken wat sigaretten en een aansteker vonden. Chen kwam er gelukkig voor hem goed vanaf: de brandwonden bleken niet al te ernstig en hij verkeert in goede gezondheid - op de tuberculose, longontsteking en mogelijke luchtwegproblemen na dan.

Ten Hag na vertrek Younes: "Voorin is de spoeling dun"

Amin Younes laat Ajax achter zich voor Napoli. Erik ten Hag weet niet of er een vervanger komt, maar weet dat hij weinig opties heeft in de voorhoede.

Ajax ontvangt naar verluidt vijf miljoen euro voor Younes, die voor vijfenhalf jaar tekent bij Napoli. Marc Overmars zou deze winter al een vervanger willen aantrekken voor Younes. Hassane Bandé en Zakaria Labyad worden genoemd, maar Ten Hag weet nog van niets.

De trainer weet dat hij weinig mogelijkheden heeft, maar hoeft niet per se een nieuwe aanvaller. "Voorin is de spoeling dun bij ons. Maar de praktijk wijst uit, zeker bij Ajax, dat er soms spelers van onderaf komen die kunnen gaan verrassen", vertelt de trainer tijdens de persconferentie.

Ten Hag is niet op de hoogte van de transferperikelen rond de club. Op de vraag of er nog spelers vertrekken, kan hij geen antwoord geven. "Dat zijn van die vragen…Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar hoop het niet. Laat ik het zo zeggen: ik heb geen aanwijzingen."

Ajax neemt het komend weekend op tegen FC Utrecht, de oude club van Ten Hag. De trainer kent de club goed. "Dat kan handig zijn, maar ik moet wel steeds een afweging maken van wat ik wel en niet deel met mijn spelers. Ik moet mijn selectie ook niet overvoeren met informatie."

"Ik weet veel van FC Utrecht. Dat kan een voordeel zijn, maar in eerste instantie moeten we van eigen kracht uitgaan. Ik verwacht geen tactisch steekspel. Wij willen een bepaald type voetbal spelen. Dat betekent ageren, uitgaan van onszelf. En daarna pas kijken naar de zwaktes van de tegenstander", aldus Ten Hag.

Van der Wiel vindt nieuwe club en vertrekt naar de MLS

Gregory van der Wiel staat voor een nieuw avontuur. De vleugelverdediger zet zijn loopbaan voort in de MLS en tekent voor Toronto FC.

De Nederlander tekende afgelopen zomer een contract bij Cagliari. Bij de club uit Italië kwam hij slechts vijf competitiewedstrijden in actie, waardoor hij voor een nieuwe transfer heeft gekozen. Toen Toronto FC zich meldde, hoefde hij niet lang na te denken.

Zijn zaakwaarnemer, Hakim Slimani, bevestigt dat Van der Wiel een droom uit ziet komen. "Het was de wens van Gregory om in de MLS te gaan spelen. Toronto biedt hem die kans en wist hem met een schitterende presentatie te overtuigen", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

Bij Toronto FC gaat Van der Wiel een tweejarig contract tekenen. Slimani en de Canadese club bespreken momenteel de laatste details van het contract en vervolgens zal Van der Wiel zijn handtekening zetten onder een contract. Eerder speelde Van der Wiel voor Ajax, Paris Saint-Germain en Fenerbahce.

Wielrenners Quick-Step aangereden op trainingsstage door vrachtwagen

De wielrenners Petr Vakoc en Laurens de Plus zijn bij een trainingsstage in Zuid-Afrika aangereden door een vrachtwagen. Ze waren samen met Bob Jungels bezig aan een trainingsritje, toen een vrachtwagen het tweetal vanachter aanreed. Dat laat Quick-Step Floors weten op hun website.

Het tweetal werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Nelspruit. Daar werden bij De Plus, naast veel schaafwonden, ook kneuzingen aan zijn nieren en zijn longen vastgesteld. De Belg moet nog wel enkele dagen in het ziekenhuis blijven voor observatie. De Plus was net hersteld van zijn valpartij in de Ronde van Lombardije. Toen miste hij in een afdaling een bocht, waarna hij het ravijn in dook.

Vakoc is er nog erger aan toe. De Tsjech van Quick-Step Floors brak verschillende wervels en wordt later geopereerd.

"We waren met zijn drieën aan het trainen'', vertelt ooggetuige Bob Jungels. "Ik hoorde ineens een harde klap en zag de volgende seconde De Plus en Vakoc op de grond liggen. Ik heb de truck niet van achteren zien komen, maar hij moet ze hebben geraakt met de linker voorspiegel of de linker voorkant. Ik rende naar ze toe en zag dat ze gewond waren. Ik durfde ze daarom niet te verplaatsen.''

Wellens opnieuw de beste in de Trofeo Serra Tramuntana

Tim Wellens heeft voor het tweede jaar op rij de Trofeo Serra Tramuntana gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in een sprint bergop te snel voor Gianni Moscon. Alejandro Valverde zou derde over de finishstreep komen.

Elmar Reinders was een van de eerste renners die in de aanval trok. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij zou geen ruimte krijgen van het peloton. Later zou Sondre Holst Enger in de aanval trekken. De Noor, die dit seizoen uitkomt voor Israel Cycling Academy, zou een voorsprong van vier minuten pakken op het peloton, maar zou ruim voor de finsh terug worden gepakt door het peloton.

Op zo'n 50 kilometer van de finish reed een sterke kopgroep weg op de Coll de Sa Batalla. Alejandro Valverde ging samen met Gianni Moscon, Gianluca Brambilla, Gregor Mühlberger en Tim Wellens in de aanval. Net voor de top van de klim van tweede categorie moest Brambilla en Mühlberger lossen, maar het tweetal zou in de afdaling weer aansluiten bij Valverde, Moscon en Wellens.

Op de Coll den Bleda, laatste klim van de dag, moesten Valverde en Mühlberger de andere aanvallers laten gaan, maar Valverde zou weer terugkeren bij Brambilla, Moscon en Wellens. In de slotkilometers wist Wellens samen met Moscon bij de andere aanvallers waarna de Belg het in een oplopende sprint wist af te maken.

Bauke Mollema was de beste Nederlander met een achtste plaats. Naast Mollema was er met Pim Ligthart nog een Nederlander in de top tien. De Nederlander zou negende worden.

Beurs Japan is 500 miljoen cryptomunten kwijt

Coincheck, een van de grootste Japanse beurzen voor cryptovaluta's, is 500 miljoen NEM-munten kwijtgeraakt. Deze zijn volgens het handelsplatform ''illegaal" naar een andere locatie verstuurd. De zoekgeraakte munten hadden een waarde van circa 400 miljoen dollar.

Eerder op vrijdag legde Coincheck de handel in cryptomunten grotendeels stil om de veiligheid en de bezittingen van gebruikers te waarborgen. De actie zorgde wereldwijd voor een dip onder alle grote cryptovaluta's. Hoe de 500 miljoen NEM-munten konden verdwijnen, wist de beursuitbater nog niet.

Door de blokkade konden mensen niet meer bij tegoeden en kan via het platform niet meer worden gehandeld in NEM-munten, een van de grootste digitale munten. De NEM, in totale waarde de op negen na grootste cryptomunt, kelderde volgens Coinmarketcap in korte tijd met 20 procent. Andere cryptovaluta uit de top tien, inclusief de bitcoin, zakten 5 tot 10 procent.

Beurs Japan is 500 miljoen cryptomunten kwijt
Beurs Japan is 500 miljoen cryptomunten kwijt (Foto: BuzzT)

Wild Guns Reloaded naar Nintendo Switch

Fans van de SNES game Wild Guns opgelet! Er komt namelijk een versie van het spel naar Nintendo Switch. De Shooting-gallery game met steampunk invloeden kwam in 1996 naar Europa en kwam in 2016 voor PlayStation en pc uit en zal nu dus in een nieuw jasje zijn opwachting weer maken.

De nieuwe versie zal wel iets anders zijn want er zijn twee extra karakters toegevoegd en je kunt met maximaal vier personen tegelijk spelen. Een releasedatum is er op dit moment nog niet bekend.

Wild Guns


Wiebes optimistisch over snel schadeprotocol

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is optimistisch dat er komende week een schadeprotocol ligt voor Groningers die gedupeerd zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. "Wij zijn er klaar voor", zei hij na de ministerraad. Hij wees er wel op dat het kabinet er niet alleen over gaat. Groningse organisaties zijn ook bij de opstelling van het schadeprotocol betrokken.

Volgens Wiebes is er sprake van een 'constructieve sfeer' en een 'samengevoel'. Hij zei dat er ook in het weekend aan het schadeprotocol wordt doorgewerkt. Het gaat vooral nog over technische zaken.

,,De ministerraad is bereid om dat volgende week af te maken. Daar heb ik mandaat voor. Maar ik ben niet de enige die mandaat moet hebben", aldus Wiebes. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over het provinciebestuur. Ook is er "zeer uitvoerig" gesproken met maatschappelijke organisaties en experts.

De overheid gaat de schadeafhandeling helemaal overnemen. "De overheid gaat dit doen. Wij vinden dat de NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) dit niet meer moet doen", zegt Wiebes. "We willen het echt maken tot een organisatie die Groningen recht doet en die op basis van onafhankelijke besluiten kan beginnen met het uitkeren van die schades".

Wiebes optimistisch over snel schadeprotocol
Wiebes optimistisch over snel schadeprotocol (Foto: ANP)

Minister: matig prijs voor medicijn Spinraza

Wees matig met de prijs van Spinraza, een medicijn tegen een spierziekte. Dat is de oproep van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de leverancier van het middel. Binnenkort komt er een advies of het middel in het basispakket kan komen.

Bruins reageerde op een voorlopig advies dat Spinraza uitsluitend tegen een veel lagere prijs in het basispakket kan worden opgenomen. De minister wil het uiteindelijke advies afwachten. "Dan ben ik aan zet."

Een adviescommissie bij het Zorginstituut vindt dat Spinraza, tegen de zeer ernstige spierziekte SMA, voor bepaalde groepen patiënten in het basispakket komen als de fors daalt. De Raad van Bestuur van het instituut komt op 5 februari met een eindoordeel.

Doelmatigheid

Het Zorginstituut beziet de doelmatigheid van medicijnen in verhouding met de kosten. Bruins moet, als het aan de adviescommissie ligt, dus stevig over de prijs onderhandelen.

De huidige prijs is met ongeveer een half miljoen euro per patiënt per jaar ,,buitensporig hoog", aldus een woordvoerder van de commissie. Ook is de producent er volgens hem ,,niet transparant" over.

Biogen

Bruins en producent Biogen hadden al een voorlopige regeling waardoor bepaalde jonge patiëntjes met Spinraza kunnen worden behandeld, vooral kinderen beneden de vijf jaar, zo'n dertig in getal. De commissie wil dat het middel voor deze kinderen, die lijden aan met name de vormen SMA 1 of 2, ook echt in het basispakket komt, maar dus niet tegen de huidige kosten. Het medicijn is alleen voor deze groepen bewezen effectief.

SMA is eigenlijk de verzamelnaam voor een aantal zeldzame aandoeningen die het werken van spieren zwaar belemmeren en zelfs onmogelijk kunnen maken. Baby's kunnen al slachtoffer zijn van een bepaalde variant en dan vaak niet eens leren zitten. De ademhalingsspieren kunnen ook verlamd raken. Spinraza biedt als enige medicijn hoop voor met name de kleintjes.

Minister: matig prijs voor medicijn Spinraza
Minister: matig prijs voor medicijn Spinraza (Foto: ANP)

Lynyrd Skynyrd kondigt afscheidstournee aan

Was het gister nog de legendarische Canadese band Rush die er mee ophoudt, vandaag laat Lynyrd Skynyrd weten er mee te stoppen.

De rockband gaat dit jaar voor het laatst toeren. Voorlopig staan er alleen optredens in de Verenigde Staten en Canada gepland.

De tour, die de naam Last of the Street Survivors Farewell Tour heeft gekregen, begint op 4 mei in West Palm Beach in Florida. De laatste show staat gepland voor 1 september in Atlanta, Georgia. Lynyrd Skynyrd is bekend van hits als Sweet Home Alabama en Free Bird.

Van de originele groep die begin jaren zeventig doorbrak is alleen gitarist Gary Rossington nog over. Drie leden van de band, onder wie frontman Ronnie Van Zant, kwamen in 1977 door een vliegtuigongeluk om het leven. Tien jaar later maakte Lynyrd Skynyrd een doorstart onder leiding van Ronnies broer Johnny.

 

Lynyrd Skynyrd kondigt afscheidstournee aan
Lynyrd Skynyrd kondigt afscheidstournee aan (Foto: BuzzE)

Skiester Holdener oppermachtig op combinatie

Skiester Wendy Holdener heeft in Lenzerheide met overmacht de alpinecombinatie gewonnen. De Zwitserse was na het eerste onderdeel, de super-G, al de grote topfavoriete.

Op de super-G zette Holdener de vierde tijd neer, samen met landgenote Lara Gut en de Italiaanse Marta Bassino. De Amerikaanse Lindsey Vonn was de snelste, 0,60 seconden voor Federica Brignone en 0,65 voor Ragnhild Mowinckel, terwijl Holdener, Gut en Bassino 0,71 tellen in moesten leveren.

Slalomspecialiste Holdener zette van de toppers veruit de beste run neer en nam 1,55 seconden voorsprong op Bassino, die op haar beurt 0,01 seconden had op Ana Bucik uit Slovenië. Mowinckel ging vervolgens onderuit, Brignone haalde de finish evenmin en Vonn viel terug naar plek vier.

Een noemenswaardig resultaat was er voor Nevena Ignjatovic: de Servische stuntte met een zesde plek, veruit het beste Servische resultaat ooit in de World Cup. Adriana Jelinkova pakte namens Nederland de 27e plaats.

Erdogan wil Turkse aanval in Syrië uitbreiden

De Turkse president Erdogan wil zijn militaire operatie langs de Turks-Syrische grens als het moet naar het oosten uitbreiden, helemaal tot aan de grens met Irak. Hij heeft vrijdag gezegd dat hij de hele grens wil vrijmaken van opstandelingen.

Turkije begon zaterdag in de Syrische regio Afrin (in het noordwesten) met een aanval, gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die door de Verenigde Staten wordt gesteund. Ankara ziet die als verlengstuk van de verboden PKK. Ongeveer 25.000 strijders van het Vrije Syrische Leger ondersteunen het Turkse offensief.

Op een bijeenkomst met regionale leiders van zijn AK-partij zei Erdogan dat Turkije verder zal oprukken naar het oosten, en dus ook naar de stad Manbij. Daar zitten momenteel Amerikaanse soldaten, die de Koerden helpen in hun strijd tegen Islamitische Staat. Dat betekent dat Turkse troepen terecht kunnen komen in een confrontatie met NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten. Erdogan eiste woensdag nog in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump dat die de Amerikanen terugtrekt uit Manbij.

Overigens heeft Erdogan op dezelfde bijeenkomst ook gezegd dat er bij de aanval nog geen onschuldig bloed heeft gevloeid, en dat dat ook nooit zal gebeuren. De Verenigde Staten hadden daarover wel hun zorgen geuit.

Erdogan wil Turkse aanval in Syrië uitbreiden
Erdogan wil Turkse aanval in Syrië uitbreiden (Foto: ANP)

PvdA'er Tang hangt 'belastingbus' op bij Bono

Aan het hek van de villa van de Ierse U2-zanger Bono hangt sinds vrijdagmorgen een groene, Nederlandse brievenbus. Die heeft Europarlementariër Paul Tang (PvdA) daar opgehangen om Bono zijn Nederlandse brievenbusmaatschappij symbolisch terug te bezorgen.

Bono's band U2 maakt al jaren gebruik van een gunstige fiscale constructie via een 'kantoor' in Amsterdam. De Nederlandse regering heeft beloofd brievenbusmaatschappijen en daarmee belastingontwijking tegen te gaan door een bronbelasting op rente en royalty's te gaan heffen.

"Bono was volgens een portier zelf niet aanwezig om de bus met een nee/nee-sticker in ontvangst te nemen", aldus Tang in Dublin, na afloop van het "vrolijke gebaar met een serieuze ondertoon".

Dubbel gevoel

De politicus was in Dublin vanwege een hoorzitting over belastingontwijking waarvoor het Ierse parlement hem had uitgenodigd. Het land is aantrekkelijk voor grote buitenlandse bedrijven vanwege de lage winstbelasting van 12,5 procent en afspraken die met de belastingdienst kunnen worden gemaakt.

Tang riep vorige maand het EU-parlement op om Ierland, en ook Nederland, aan te merken als belastingparadijs, maar kwam daarvoor één stem tekort. Volgens hem begint de discussie over belastingontwijking bij de Ieren echter te knagen. De Europese Commissie heeft de Ierse fiscus vorig jaar nog gesommeerd 13 miljard euro van Apple terug te vorderen wegens ongeoorloofde belastingdeals.

Ook voelen zij volgens hem steeds meer een ,,dubbel gevoel" over de zanger die zich inzet voor het lot van Afrika maar de belastingen ontwijkt.

PvdA'er Tang hangt 'belastingbus' op bij Bono
PvdA'er Tang hangt 'belastingbus' op bij Bono (Foto: ANP)

Turkije: 14 doden en 130 gewonden in Afrin

Bij de operatie van Turkije in de Syrische regio Afrin zijn drie Turkse soldaten en elf strijders van het Vrije Syrische Leger (dat wordt gesteund door Turkije) omgekomen. Zo'n 130 mensen zijn gewond geraakt, maakte het Turkse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Turkije begon zaterdag met de aanval, gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die door de Verenigde Staten wordt gesteund. Ankara ziet die als verlengstuk van de verboden PKK. Ongeveer 25.000 strijders van het Vrije Syrische Leger ondersteunen het Turkse offensief.

Aan de andere kant zijn tot nog toe ruim twintig burgers gedood, melden mensenrechtenorganisaties. Het Turkse leger stelde vrijdag dat al zeker 343 militanten in het noorden van Syrië zijn gedood sinds zaterdag.

Turkije: 14 doden en 130 gewonden in Afrin
Turkije: 14 doden en 130 gewonden in Afrin (Foto: ANP)

Trump ontkent ontslagplan aanklager Mueller

De Amerikaanse president Trump heeft ontkend dat hij vorig jaar juni speciaal aanklager Robert Mueller wilde ontslaan. The New York Times berichtte vrijdag over dat plan, op gezag van vier bronnen, maar Trump verwijst het verhaal nu naar de categorie 'fake news'.

Van een ontslag is het nooit gekomen, omdat een vooraanstaand jurist van Trump daar fel tegen adviseerde, aldus de krant. De jurist dreigde zelfs met opstappen als Trump Mueller toch zou ontslaan.

Mueller was destijds al bezig met een onderzoek naar vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Trump wilde Mueller ontslaan nadat bekend werd dat de aanklager ook de president in zijn onderzoek wilde betrekken. Trump zou de rechtsgang hebben geprobeerd te belemmeren. Vervolgens kwam de president, volgens The New York Times, met allerlei argumenten waarom Mueller ongeschikt zou zijn voor zijn werk, onder meer vanwege een achterstallige contributiebetaling op de golfclub.

In Muellers onderzoek naar Russische bemoeienis bij de verkiezingen komt het moment steeds dichterbij dat de aanklager Trump zelf gaat verhoren. Donderdag nog zei de president daarnaar uit te kijken.

Trump ontkent ontslagplan aanklager Mueller
Trump ontkent ontslagplan aanklager Mueller (Foto: ANP)

Madonna geeft zich bloot op Instagram

Madonna heeft weer eens een naaktfoto op internet gezet. Op een foto op Instagram deelt ze haar blote voorgevel met de wereld, terwijl ze zich half verschuilt achter een handtas. De zangeres kraste daarbij haar tepels met een dik zwart kruis weg.

"Nog steeds kwijlend om een handtas", schrijft Madonna bij het kiekje waarop ze nogal pruilend kijkt. Madonna's volgers reageren niet echt enthousiast op haar laatste post. Velen vragen zich af of het wel goed met haar gaat en waarom ze dit als 59-jarige moeder doet.

Het is niet de eerste keer dat Madonna's voorgevel de gemoederen bezighoudt. In het verleden was ze bijvoorbeeld al praktisch naakt te bewonderen in een Vogue-filmpje.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

Madonna geeft zich bloot op Instagram
Madonna geeft zich bloot op Instagram (Foto: BuzzE)

Gewonden bij Nutellarellen in Franse supermarkten

In filialen van de Franse supermarktketen Intermarché was het donderdag goed raak. Men besloot potten Nutella in de aanbieding te doen: zeventig procent korting, en dat liet men zich geen tweede keer zeggen.

Vele liefhebbers togen naar hun lokale supermarkt om flink wat van de hazelnootchocopasta in te slaan en dat zorgde voor de nodige chaos. Op meerdere plekken in het land werd zelfs gevochten om maar bij de Nutella te komen, waar enkele lichtgewonden bij gevallen zijn alvorens de politie erbij werd geroepen.

Intermarché vond het allemaal uitermate vermakelijk, zo lijkt het, want de actie is wegens succes met twee dagen verlengd. Rest ons natuurlijk nog de vraag: voor welke etenswaren zou je zelf de mouwen opstropen en de vuisten ballen als het erop aankomt?

Verdachte zaak Savannah nog verder onderzocht

De zeventienjarige jongen uit Den Bosch die verdacht wordt van de moord op de veertienjarige Savannah Dekker uit Bunschoten, komt niet op vrije voeten. Hij blijft in elk geval vastzitten tot aan de volgende behandeling van zijn zaak voor de rechtbank in Utrecht op 3 april, meldt een woordvoerder van de rechtbank vrijdag.

Savannah werd in juni dood gevonden in een sloot op een industrieterrein in haar woonplaats, nadat ze enkele dagen vermist was. Ze verdween op 1 juni nadat ze een afspraakje had gehad met de toen nog zestienjarige jongen.

De voortgang in de zaak tegen de Bosschenaar is vrijdag achter gesloten deuren behandeld, omdat de jongen minderjarig is. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt het onderzoek naar de mentale toestand van de jongen verlengd. De kliniek waar hij verblijft had daarom gevraagd. Voor zover bekend heeft de jongen geen bekentenis afgelegd.

Regiezitting
Volgens het OM is het politie-onderzoek naar wat er is gebeurd klaar. Het OM denkt dat de jongen de fiets, een ID-kaart en een bankpasje van Savannah heeft gestolen, nadat hij haar om het leven had gebracht.

De resultaten van forensisch onderzoek worden in maart verwacht. Wanneer de kliniek waar de jongen verblijft met een rapport komt, is nog niet bekend.

Op 3 april is er een regiezitting in Utrecht. Dan kan de verdediging van de jongen zeggen of er nog nadere onderzoekswensen zijn. Er is nog geen datum vastgesteld voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Verdachte zaak Savannah nog verder onderzocht
Verdachte zaak Savannah nog verder onderzocht (Foto: ANP)

'Facebook en Google gevaar voor democratie'

Miljardair George Soros heeft in de marge van het World Economic Forum hard uitgehaald naar Facebook en Google. Volgens de gepensioneerde investeerder zijn de techgiganten een bedreiging voor de democratie in Westerse landen.

Soros, die tegenwoordig actief is als filantroop, noemde de bedrijven "bijna monopolisten" met een publieke functie. Om die reden zouden ze aan dezelfde strenge regelgeving moeten voldoen als openbare nutsbedrijven, zo blijkt uit een transcriptie van zijn toespraak in het Zwitserse Davos.

Soros stelde ook dat het voor de hand ligt dat de techreuzen op termijn in zee gaan met de Chinese overheid om hun diensten in China aan te kunnen bieden. Daarbij zouden "autoritaire staten" mogelijk toegang kunnen krijgen tot gevoelige gegevens.

Facebook en Google zouden zich bovendien gedragen als casino's. De bedrijven werken volgens Soros net als gokbedrijven moedwillig verslavingen in de hand om mensen te binden aan hun diensten.

Met name Facebook kreeg eerder al soortgelijke kritiek. Een voormalig manager en een investeerder uit de begindagen van het bedrijf beweerden eind vorig jaar dat bewust werd gekeken naar manieren om mensen verslaafd te krijgen. Dat zou gebeuren door allerlei ontwerptrucs die het vrijkomen van dopamine in de hersenen stimuleren. Daardoor krijgen gebruikers kortstondig een goed gevoel als ze bijvoorbeeld een like krijgen.

'Facebook en Google gevaar voor democratie'
'Facebook en Google gevaar voor democratie' (Foto: BuzzT)

Stel steelt bankstel in Utrecht

Op 3 december liep een stel in winkelcentrum The Wall aan de Hertogswetering. Bij een meubelzaak viel hun oog op een cognackleurige bank van het merk Rodeo, die dicht bij de ingang stond.

Ze tilden hem op en liepen ermee naar buiten. Het ging niet moeiteloos; de vrouw liet de bank vallen, maar uiteindelijk lukte het ze de bank mee te nemen. De politie is op zoek naar getuigen.

Formule 1-licentie Assen zo goed als rond

Voor mensen die de Grand Prix van Nederland graag zien terugkeren op de Formule 1-kalender ziet het er allerminst slecht uit: het TT Circuit van Assen is door autosportfederatie FIA positief beoordeeld, hoewel het nog een klein beetje aangepast moet worden.

Niemand minder dan racedirecteur Charlie Whiting van de FIA kwam vorige week naar Assen voor een inspectie, nodig om een licentie te krijgen, en hij was onder de indruk. Volgens TT-voorzitter Arjan Bos voldoet het circuit met het doorvoeren van wat 'relatief eenvoudige aanpassingen', vooral op het gebied van veiligheid, aan alle benodigde eisen voor het verkrijgen van een licentie.

Bos verwacht dat de aanpassingen, zoals kerbstones in de bochten, binnenkort al geregeld zullen worden. Ook moeten er op bepaalde plekken vangrails en Tecpro Barriers - een soort veiligheidsbarrières - geplaatst worden. De Veenslang moet verlengd worden om inhalen makkelijker te maken en de Strubbenbocht moet verbreed worden, maar verder blijft het circuit hetzelfde. 

Dat laatste was een belangrijke voorwaarde voor Bos, die aangeeft dat het circuit voor de motoren precies hetzelfde blijft. De MotoGP heeft namelijk de hoogste prioriteit en de TT, een van de hoogtepunten op de internationale kalender, komt niet in gevaar. Het hele project zal zo'n één tot twee miljoen euro kosten, geen probleem voor Bos.

Formula One Management (FOM) moet nu de faciliteiten rond het circuit nog beoordelen, maar Bos verwacht daar geen problemen mee. Een plekje op de kalender krijgen lijkt de grootste uitdaging, maar Bos verwacht dat dat in 2019 of 2020 wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Geluidsdagen en dergelijken zijn geen probleem: een weekend Formule 1 zou prima binnen de afgegeven vergunning passen.

Overigens probeert Zandvoort onder leiding van eigenaar Prins Bernhard jr. ook al de Grand Prix van Nederland binnen te halen. "Wat daar precies gebeurt weet ik niet", liet Bos diplomatiek weten.

NHL: Hurricanes kloppen Canadiens in spektakelstuk

De ijshockeyers van de Carolina Hurricanes hebben een fraaie zege geboekt in de NHL. Op bezoek bij de Montreal Canadiens werd na een waar spektakelstuk de winst gepakt.

Teuvo Teravainen en Jordan Staal zorgden in de eerste periode voor de 0-2 voorsprong voor de Hurricanes, maar dankzij Charles Hudon en Brendan Gallagher kwamen de Canadiens in de tweede periode weer op gelijke hoogte. Jeff Skinner schoot de Hurricanes nog geen twintig seconden later echter naar 2-3 en Teravainen deed er een halve minuut later nog een schepje bovenop: 2-4.

Ook die voorsprong werd snel verkleind en nog geen twee minuten later was het weer Hudon die de aansluitingstreffer maakte, waarna Jeff Petry kort voor het einde van de tweede periode de gelijkmaker liet noteren. Weer lieten de Hurricanes zich niet kennen en zes seconden voor de tweede periode voorbij was stonden ze dankzij Derek Ryan weer op voorsprong: 4-5.

Halverwege de derde periode kwamen de Canadiens voor de derde keer gelijk, dit keer dankzij Max Pacioretty. Ook nu kon men niet lang juichen, want na welgeteld tien seconden werkte Justin Williams de 5-6 binnen, wat uiteindelijk de eindstand bleek.

Overigens waren de wedstrijden van donderdag voor nu even de laatste duels in de NHL. In het weekeinde is het namelijk tijd voor de All-Stars, met zaterdagavond vanaf 01.00 uur (NL) de 'skillscompetitie', en zondagavond vanaf 21.30 uur (NL) de All-Star-wedstrijden, allemaal live te zien op FOX Sports.

Uitslagen NHL donderdag
New Jersey Devils - Nashville Predators 0-3
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 1-5
Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild 6-3
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 1-5
Florida Panthers - Washington Capitals 2-4
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 5-6
Ottawa Senators - Boston Bruins 2-3
St Louis Blues - Colorado Avalanche 3-1
Dallas Stars - Toronto Maple Leafs 1-4
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets 1-2
Edmonton Oilers - Calgary Flames 4-3 SO
Anaheim Dicks - Winnipeg Jets 4-3 SO
Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 0-4
Vegas Golden Knights - New York Islanders 1-2
San Jose Sharks - New York Rangers 5-6

Canadiens - Hurricanes (Bron: YouTube)

'Souls-vania' platformer Dead Cells naar consoles

Dead Cells, de geprezen roguelike pc-platformer van Franse indie-studio Motion Twin, komt binnenkort naar consoles. De ontwikkelaar speculeerde al vaker over een consoleversie van de game, maar gisteren maakten ze het officieel.

"We zijn blij om de Dead Cells-ervaring ook naar consolespelers te kunnen brengen", klonk het in een nieuwsbericht op de website van de Franse ontwikkelstudio. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt, maar we weten alvast dat ontwikkeling geschiedt voor zowel Xbox One, PlayStation 4 als Nintendo Switch.

In mei vorig jaar verscheen Dead Cells op Steam via Early Access, en verkeert nog altijd in die hoedanigheid. Het is de bedoeling dat alle versies later dit jaar een definitieve release krijgen. De platformer, door menigeen gekarakteriseerd als 'Castlevania meets Dark Souls', werd tot dusver zeer goed beoordeeld.

Dip cryptovaluta's na blokkade Japanse beurs

Een van de grootste Japanse beurzen voor cryptovaluta's heeft de handel in cryptomunten grotendeels stilgelegd. De actie van Coincheck zorgde wereldwijd voor een dip onder alle grote cryptovaluta's.

Door de blokkade kunnen mensen niet meer bij tegoeden en kan via het platform niet meer worden gehandeld in NEM-munten, een van de grootste digitale munten. De NEM, in totale waarde de op negen na grootste cryptomunt, kelderde volgens Coinmarketcap in korte tijd met 20 procent. Andere cryptovaluta uit de top tien, inclusief de bitcoin, zakten 5 tot 10 procent.

Wat er achter de blokkade zit is nog onduidelijk. Coincheck zegt op zijn website zo snel mogelijk boven water te willen krijgen wat er aan de hand is.

Dip cryptovaluta's na blokkade Japanse beurs
Dip cryptovaluta's na blokkade Japanse beurs (Foto: BuzzT)

Trimbos: veel meer doden door overdosis drugs

In twee jaar tijd is het aantal drugsdoden in Nederland bijna verdubbeld. Waren er in 2014 in totaal 123 geregistreerde sterfgevallen door een overdosis, in 2016 waren het er 235. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut en het WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

De onderzoekers maken wel een kanttekening bij deze cijfers: mogelijk is de toename van het aantal drugsdoden ook deels toe te schrijven aan een verbeterde registratie.

Ook zijn meer opslagplaatsen van synthetische drugs ontmanteld: in 2016 waren het er 84, twee jaar eerder nog 61.

Uit de NDM blijkt verder dat het percentage rokers afneemt en dat zes op de tien volwassenen meer dan één glas alcoholhoudende drank per dag drinken. Dat aantal ligt boven de norm die de Gezondheidsraad aanhoudt.

Trimbos: veel meer doden door overdosis drugs
Trimbos: veel meer doden door overdosis drugs (Foto: ANP)

Nog steeds geen douanekosten uit China bij Gearbest...

Geen grapjes hier, Gearbest heeft nogmaals genoemd dat ze eventuele douanekosten vergoeden als je hebt gekozen voor 'registered air mail' als shipping optie vanuit het HK/CN-warehouse (15-20 werkdagen). Belangrijk om hier dus even op te letten, en mocht je wel kosten hebben gemaakt dien dan een ticket in bij Gearbest op hun eigen site, of je kan altijd hulp vragen in het Support-topic op FOK!. Andere opties zijn nog de Nederlandse GB Facebook pagina waar een Nederlandse medewerker zit die daadwerkelijk in systemen kan om dingen te regelen. Zelfs hebben ze een speciale Fangroep op Facebook, met exclusieve coupons die daar als eerste worden gedeeld.

Even zodat er geen onduidelijkheid kan bestaan, deze kiezen dus!

2301-shipping (Foto: gbofficial)

GW-warehouse?!

Ja hoor, ze hebben weer iets nieuws bedacht. Een GW-warehouse. Dan vragen jullie je natuurlijk af wat dit exact is en welke voor -en nadelen eraan kleven. Ongetwijfeld hebben jullie al gezien dat er opeens veel opties waren, EU-1, EU-2, EU-6.... Nu proberen ze dat wat simpeler te maken. Waar GW weer voor staat mag je zelf invullen. Het is kort gezegd binnen 7 dagen in huis, een zeer laag risico op douanekosten en als deze er wel zijn, worden ze volledig vergoed ongeacht welke shipping methode. Simpel dus.

2301-gw (Foto: gbofficial)

Deals

2301-k10 (Foto: gbofficial)

Wie kent Oukitel nog, het Chinese merk met zieke accu's. Zo ook deze K10 met een 11.000mAh accu. Voor €208,32 haal je dit bakbeest in huis, met een 6-inch scherm, 6GB werkgeheugen, 64GB opslag en een wat nieuwere Mediatek 6763 octa-core processor. 

2301-f6 (Foto: gbofficial)

Het is weer 2018, lekker sporten om jezelf klaar te stomen voor de zomer. Deze smartwatch kan je daarbij helpen. Het houdt je stappen bij, hartslag, kan via je telefoon de GPS route tracken en ga zo maar door. Veel mogelijkheden met deze waterdichte smartwatch. Kijk voor de volledige mogelijkheden op de productpagina, en om hem ook voor maar €23,32 te kunnen kopen.

2301-s2 (Foto: gbofficial)

De S2 was al redelijk bekend inmiddels, en bij deze de 'Lite' variant. Vooral de prijs is lite, want voor maar €124,99 haal je hem in huis en dat is bijzonder laag als je kijkt wat je ervoor krijgt. Een strak toestel met 4GB werkgeheugen, een strak 5.99-inch scherm, 5100mAh accu en Face-ID unlock. Tof dus, en helemaal voor deze prijs. 

2301-v10 (Foto: gbofficial)

Een USB-muisje, met snoer dus geen problemen met vertraging over de draadloze verbinding. Tja, €8,32 voor een muis met 1000/2000/3000/4000 DPI (instelbaar) en een RGB led instelbaar. De moeite om eens te proberen dus.

Overige coupons

HKC C7000 gebogen scherm 27-inch NLSI34  €186,65 
Xiaomi Mija IR sensor GBNL101 €8,32
Xiaomi Miband 2  GBNL111 €16,66
Xiaomi Mi Notebook Pro i5 8/256GB GBNL05 €769,30
Ilife V7 robotstofzuiger NLSI38 €124,99
Xiaomi MiDrone 4K NLSI41 €374,89
     

Revelatie Chung geeft op, Federer naar 30e Grand Slam-finale

Tennisser Roger Federer staat voor de dertigste keer in zijn illustere loopbaan in de finale van een Grand Slam-toernooi. Op de Australian Open rekende de vijfvoudig en regerend kampioen af met Chung Hyeon.

De 21-jarige Zuid-Koreaan was de absolute revelatie van het toernooi, waarbij vooral zijn fenomenale wedstrijd tegen Novak Djokovic in het geheugen gegrift staat. Tegen Federer kwam hij er echter totaal niet aan te pas, ogenschijnlijk door fysiek ongemak: na een krap uur gaf hij bij 6-1, 5-2 voor Federer op.

In de finale speelt Federer tegen de Kroaat Marin Cilic. De Zwitser haalde die finale overigens wel met een opvallend goede loting, of beter gezegd, het wegvallen van toppers in zijn deel van de loting: Richard Gasquet (29e) en Tomas Berdych (19e) waren de enige geplaatste spelers waar hij het tegen op moest nemen, verder speelde Federer tegen Aljaz Bedene, Jan-Lennard Struff, Marton Fucsovics en de geblesseerde Chung.

Amnesia-games momenteel gratis op pc

Twee griezelige games zijn momenteel gratis op te pikken in de Humble Store. Het gaat om Amnesia: The Dark Descent en diens vervolg Amnesia: A Machine For Pigs. Volgens critici behorend tot de meest angstaanjagende, verknipte games van de afgelopen jaren.

De Amnesia-games staan niet bekend om hun fantastische graphics of enerverende gameplay, maar des te meer om de beklemmende sfeer en de vele huiveringwekkende momenten. Veel mensen haken halverwege af omdat de games te intens voor ze zijn, terwijl anderen liever naar streams kijken van andere gamers die het spelen (en zich om de haverklap de tyfus schrikken).

De games zijn hier te downloaden. Je hebt nog tot in de loop van zaterdag om van de actie gebruik te maken. 

LB: Rapper Sjors publiceert pornofilm met shemale

Lekker Belangrijk: nieuws dat je niet wilt missen! (Of eigenlijk misschien toch wel, in dit geval)

Hij kondigde het eerder in de maand al aan, en nu is het er al van gekomen: 'rapper' Sjors zit in de porno. De Limburger heeft twee seksvideo's gepubliceerd op het obscure PornHub, waar uw redacteur nog nooit van heeft gehoord.

Sjors gaat er met een stevig staaltje steenkolenengels tegenaan, met als klein detail dat de dame in kwestie zelf ook een paarsgepunte lans tussen haar benen heeft hangen. Wie er zin in heeft kan het materiaal hier vinden, maar of het een verstandige keuze is om te klikken laten we in het midden.

Babos en Mladenovic houden Russinnen af van 'Super Slam'

Tennissters Timea Babos en Kristina Mladenovic hebben in het damesdubbelspel de titel op de Australian Open gepakt. Het Hongaars/Franse duo was te sterk voor Elena Vesnina en Ekaterina Makarova uit Rusland, die met de titel hun 'Super Slam' compleet wilden maken: alle vier Grand Slam-titels, olympisch goud en het jaar afsluiten als nummers één van de wereld.

Babos en Mladenovic leverden halverwege de eerste set hun service in, maar sloegen niet veel later toe met een dubbele break. In set twee werd over en weer gebroken, tot beide duo's twee keer de service van elkaar afgenomen hadden. Op 4-3 sloegen Babos en Mladenovic nog eens toe en ze maakten het daarna gelijk af, hoewel de Russinnen op eigen opslag flink tegenstribbelden: 6-4, 6-3.

Babos is de eerste Hongaarse die een Grand Slam-titel pakt sinds Andrea Temesvári in 1986 samen met Martina Navratilova de titel op Roland Garros pakte. Mladenovic won in 2016 met Caroline Garcia de titel op Roland Garros al eens.

Italiaanse dopingartsen twee jaar de cel in

Twee Italiaanse sportartsen verdwijnen twee jaar lang achter de tralies. De rechter in Bozen veroordeelden Pierluigi Fiorella en Guiseppe Fischetto tot de gevangenisstraf, omdat ze atleet Alex Schwazer geholpen hebben bij het gebruik van doping.

De Italiaan Schwazer won in 2008 olympisch goud op de 50 kilometer snelwandelen, maar voor de Spelen van Londen in 2012 werd hij betrapt op doping. Schwazer gaf uiteindelijk zijn schuld toe en werd voor bijna vier jaar geschorst.

In mei 2016 werden opnieuw sporen van anabole steroïden gevonden in zijn urine, opvallend genoeg in een monster waar eerder niks in werd gevonden. Schwazer houdt tot op de dag van vandaag dan ook vol dat hij in het geval van de tweede positieve test, die hem acht jaar schorsing opleverde, flink genaaid is.

Overigens werden niet alleen de twee artsen de cel in gestuurd: ook voormalig technisch manager Rita Bottiglieri van de Italiaanse atletiekbond mag brommen, negen maanden in totaal. De artsen mogen na hun celstraf nooit meer in de sportwereld werken.

Stunticoon Hammy de Beukelaer (87) overleden

Voormalig stuntman Hammy de Beukelaer is overleden. Hij stierf vrijdag op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed, zo heeft zijn zoon Willem de Beukelaer bekendgemaakt.

Hammy de Beukelaer begon in de jaren zestig als stuntman. Hij deed onder meer de stunts in de populaire serie Floris van Paul Verhoeven en legde zo de basis voor zijn stuntbedrijf. De organisatie bestaat nog steeds en wordt nu gerund door zijn zoon. In de afgelopen jaren werkte het stuntteam aan meer dan vijfhonderd nationale en internationale producties mee.

In 2008 ontving het stuntteam de speciale juryprijs tijdens het Gouden Kalveren Gala.

Stunticoon Hammy de Beukelaer (87) overleden
Stunticoon Hammy de Beukelaer (87) overleden (Foto: BuzzE)

Ondernemers gewaarschuwd voor 'ramp' brexit

Een brexit kan "catastrofaal" uitpakken voor Nederlandse ondernemers. Die moeten zich daarom goed voorbereiden op de eventuele gevolgen, waarschuwen staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een dubbelinterview in het AD.

Met name mkb-bedrijven bereiden zich nu lang nog niet altijd goed voor, zegt De Boer. Na de brexit kunnen bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk te maken krijgen met douaneheffingen, oponthoud door grenscontroles en allerlei extra rompslomp. Dat kost ondernemers veel extra geld.

De Rabobank stelde in oktober dat een harde brexit, dus zonder nieuwe handelsafspraken, Nederland 4,25 procent economische groei kan kosten tot 2030. Uit een ander rapport van KPMG kwam naar voren dat ieder bedrijf 78 euro tot 126 euro per zending kwijt is als er geen afspraken komen.

Een brexit zou ook veel extra import- en exportaangiften opleveren. Volgens Keijzer onderzoekt de overheid momenteel of extra douaniers nodig zijn. VNO-NCW becijferde al dat een versterking van zeshonderd tot negenhonderd man noodzakelijk is. Het ministerie en de werkgevers hebben samen met de grote banken de website hulpbijbrexit.nl opgetuigd voor ondernemers.

Ondernemers gewaarschuwd voor 'ramp' brexit
Ondernemers gewaarschuwd voor 'ramp' brexit (Foto: ANP)

Lanceerbasis verliest contact raket Ariane

Een lancering van de doorgaans betrouwbare Ariane 5-raket is in de nacht van donderdag op vrijdag op problemen gestuit. Alle contacten met de raket zijn verbroken. Dat gebeurde enkele minuten na de lancering vanaf de lanceerbasis in Kourou in Frans-Guyana.

Aan boord van de raket waren twee satellieten voor de telecommunicatie. Een voor een bedrijf in Luxemburg en voor een in Abu Dhabi, die ook beide geen contact kunnen krijgen met hun satelliet. Het ging mis enkele seconden nadat het bovenste deel van de raket werd losgekoppeld. Als het contact wordt hersteld bestaat de kans dat de satellieten alsnog in de juiste baan om de aarde kunnen worden gebracht.

Het was de eerste lancering van een Ariane 5-raket dit jaar. Het Europese project had eerder 82 succesvolle missies in serie voltooid.

Lanceerbasis verliest contact raket Ariane
Lanceerbasis verliest contact raket Ariane (Foto: ANP)

Spielberg maakt remake West Side Story

Steven Spielberg gaat een remake van de musicalfilm West Side Story uit 1961 maken. Hij werkt voor de film samen met scenarioschrijver Tony Kushner.

Op sociale media circuleert een oproep voor acteurs en actrices om auditie te doen. De makers zoeken mensen die kunnen zingen én dansen. Over het project is verder nog weinig bekend.

West Side Story is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt zich af in New York. Tony en Maria behoren bij twee rivaliserende jeugdbendes (de Sharks en de Jets), maar worden toch verliefd op elkaar.

De oorspronkelijke musical is van de hand van Arthur Laurents. Stephen Sondheim en Leonard Bernstein maakten de liedjes als Tonight, Maria en America. Het stuk ging in 1957 in première, Robert Wise maakte er in 1961 een film van met Natalie Wood en Richard Beymer in de hoofdrollen. De film werd destijds bekroond met tien Oscars.

Spielberg maakt remake West Side Story
Spielberg maakt remake West Side Story (Foto: BuzzE)

Tientallen doden bij ziekenhuisbrand Zuid-Korea

Een grote brand in een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Miryang heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Daarnaast zijn veel mensen gewond geraakt, meldt de brandweer. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het om ten minste 41 doden en zo'n tachtig gewonden. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt.

De brand begon vermoedelijk op de eerste etage bij de spoedeisende hulp van het Sejong ziekenhuis. De BBC meldt dat op het moment dat de brand uitbrak zo'n tweehonderd patiënten in het ziekenhuis en een naastgelegen verpleeghuis aanwezig waren. De brandweer had de brand, die tot de eerste etage beperkt bleef, na drie uur geblust.

De meeste slachtoffers zijn door het inademen van rook om het leven gekomen. Van de gewonden liepen negen mensen ernstig letsel op. 111 patiënten en ziekenhuismedewerkers zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht. De 94 patiënten in het verpleeghuis konden allemaal veilig worden geëvacueerd.

Miryang ligt ongeveer 270 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Seoul. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend.

Veel doden bij brand in ziekenhuis Zuid-Korea
Veel doden bij brand in ziekenhuis Zuid-Korea (Foto: ANP)

Woningvoorraad flink toegenomen in 2017

In 2017 werden ruim 62.000 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dat is bijna 14 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal na 2009. In de provincie Flevoland nam de groei van de woningvoorraad door nieuwbouw het sterkst toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Ondanks de toename in de laatste jaren was het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2017 nog altijd bijna 20 procent lager dan het gemiddelde aantal van de periode vóór de crisis. Tussen 2000 en 2009 werden gemiddeld ruim 76.000 nieuwbouwwoningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. Sinds 2010 daalde dit aantal flink. Het dieptepunt lag in 2014 toen slechts 45 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Ruim 7,7 miljoen woningen
Nederland had op 1 januari 2018 ruim 7,7 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 55 duizend meer dan een jaar eerder. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en verandering van gebruiksfunctie. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand omgebouwd wordt tot een appartementencomplex.

De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw bedroeg 0,8 procent in 2017. Van de provincies nam in Flevoland de woningvoorraad door nieuwbouw met 1,4 procent relatief het sterkste toe. Ook Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland lagen met hun nieuwbouwuitbreiding hoger dan het landelijk gemiddelde. In Limburg werden relatief weinig nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

Nieuwbouw per gemeente
In Amsterdam zijn 4 918 nieuwbouwwoningen opgeleverd, het hoogste aantal van alle gemeenten. In Amsterdam staan in totaal bijna 433 duizend woningen, bijna 6 procent van de Nederlandse woningvoorraad. In Den Haag werden 2 385 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In Bellingwedde, Valkenburg aan de Geul en Zandvoort zijn in 2017 geen nieuwbouwwoningen aan de voorraad toegevoegd.

De cijfers over 2017 zijn voorlopig. In mei 2018 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.

Woningvoorraad flink toegenomen in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Woningvoorraad flink toegenomen in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

PUBG passeert 4 miljoen spelers op Xbox One

Net als de pc-versie is de Xbox One-variant van battle royale shooter PlayerUnknown's Battlegrounds een enorme hit. Toen de game net twee dagen uit was stond de teller al op een miljoen, en inmiddels is de mijlpaal van maar liefst vier miljoen spelers bereikt, in amper een maand tijd.

Het betekent overigens niet dat de game ook vier miljoen keer verkocht is, er kunnen immers meerdere mensen onder verschillende accounts op dezelfde Xbox One spelen, maar het is wel een goede indicator van het succes op Microsofts gameconsole. Deze week werd de Xbox-versie nog voorzien van een patch, die onder andere een auto-run feature introduceerde en meer optimalisaties naar de game bracht. Want ondanks het succes draaide de game op launch niet bepaald vlekkeloos.

 

FOK! Wat een weer: kans op een bui en mist

Opklaringen en op veel plaatsen, m.u.v. het zuidwesten, komt (dichte) mist voor. Aan zee kan er een enkele bui voorkomen. In de loop van de ochtend lost de mist langzaam op, er ontstaat dan wel bewolking. Op enkele plaatsen breekt de zon door en vanmiddag kan er landinwaarts een enkele bui ontstaan. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en is zwak tot matig.

Vannacht zijn er wolkenvelden, soms klaart het wat op. Het blijft droog en lokaal ontstaat er in opklaringen wederom mist. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Morgen is er eerst plaatselijk mist. Op een enkele plek laat de zon zich even zien, in de middag neemt de bewolking verder toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. In de avond trekt een gebied met (mot)regen van west naar oost over het land. De zuidwestelijke wind is matig en wordt aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Later kan langs de (noord)westkust de wind stormachtig worden. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Archieffoto: Winterstorm666 / Charged)
De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Archieffoto: Winterstorm666 / Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie schiet man dood

De politie heeft vannacht een man neergeschoten die vermoedelijk een andere man tijdens een ruzie had neergestoken. Een en ander vond plaats net na middernacht in een woning aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Beide slachtoffers werden gereanimeerd, de neergestoken man is naar een ziekenhuis overgebracht en de neergeschoten man is in de woning overleden. Zoals gebruikelijk zal de Rijksrecherche een onderzoek instellen en zal het forensisch onderzoek gedaan worden door specialisten van een andere politie-eenheid.

'Trump beval ontslag speciaal aanklager'

Donald Trump had in juni vorig jaar het ontslag bevolen van de speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar vermeende Russische inmenging bij de presidentverkiezingen. Van een ontslag is het nooit gekomen, omdat een vooraanstaand jurist van Trump daartegen adviseerde. Hij dreigde zelfs met opstappen als Trump Mueller toch zou ontslaan.

The New York Times die het nieuws naar buiten bracht, baseert zich op vier anonieme bronnen die van het voorval afweten. Jurist van het Witte Huis, Donald F. McGahn, zou het ministerie van Justitie moeten vragen om Mueller te ontslaan. Maar volgens de ingewijden liet hij Trump daarentegen weten dat Muellers ontslag catastrofale gevolgen zou hebben voor zijn presidentschap.

Trump wilde Mueller ontslaan nadat bekend werd dat de speciaal aanklager ook onderzoek doet naar de president die de rechtsgang zou hebben proberen te belemmeren.

'Trump beval ontslag speciaal aanklager'
'Trump beval ontslag speciaal aanklager' (Foto: ANP)

Dakloze loopt maanden rond met hoofd in emmer

In de buurt van de Amerikaanse stad Phoenix is een dakloze man opgepakt, die schijnbaar al een half jaar lang rondliep met het hoofd van een vermiste man in een emmer. Matthew David Hall bewaarde de emmer op zijn kampeerplekje in de woestijn.

In januari was een man op zoek naar zijn vermiste vriend, de 73-jarige Daniel Lucas. Die kampeerde graag, maar was al sinds begin 2017 niet meer gezien. Zijn camper werd wel gevonden door de vriend, maar Lucas was nergens te vinden.

Wel kwam hij Hall tegen, die vertelde dat hij maanden eerder een dode man in een camper gevonden had, die vermoedelijk zelfmoord had gepleegd. De man belde de politie en agenten troffen in de naar ontbinding ruikende camper 'een vloeistof aan die de agenten associeerden met de ontbinding van menselijke resten.'

Hall gaf aan dat hij het stoffelijk overschot zes maanden eerder gevonden had, nadat niemand de camper open deed. Hij brak een ruitje door en vond Lucas op de grond met een vuurwapen. Een lijkschouwer heeft inmiddels bevestigd dat het om zelfmoord gaat.

De dakloze Hall zegt het wapen gepakt te hebben en de man buiten te hebben gelegd, waar de ontbinding in de brandende zon verder ging. Een paar dagen later kwam hij terug en stopte hij het hoofd van Lucas in een emmer, 'zodat het bewaard kon blijven.'

Waarom hij de autoriteiten niet eerder op de hoogte bracht van de vondst vertelde Hall niet. Op één boete voor rijden onder invloed na heeft hij geen enkel verleden met de politie, maar dat zit er nu wel aan te komen wegens inbraak en het verstoppen van lichaamsdelen.

Agenten in de zaak omschreven Hall overigens als 'mentaal niet helemaal juist.'

Russische ijshockeyers als topfavoriet naar Olympische Spelen

Rusland mag op de Olympische Spelen in Pyeongchang komende maand weliswaar niet onder Russische vlag uitkomen, de Olympic Athletes from Russia zullen in het ijshockey voor helemaal niks minder dan goud gaan.

De Russen maakten donderdag de olympische ijshockeyselectie bekend en internationale ijshockeyliefhebbers gingen er bijna scheel van kijken: ondanks het gebrek aan NHL-spelers stellen de Russen een gigantisch sterk team op, volgens velen meerdere maten te groot voor landen als Canada of de VS, nu die het ook zonder NHL-spelers moeten doen.

De twee grootste namen bij de Russen zijn de 34-jarige Ilya Kovalchuk en de 39-jarige Pavel Datsyuk, die beiden aan hun vijfde Spelen gaan beginnen. Samen zijn de twee goed voor zo'n 26 jaar aan NHL-ervaring: Kovalchuk vooral bij de Atlanta Thrashers en Datsuyk, gekozen in de lijst met honderd beste spelers in de NHL-geschiedenis, won in zijn vele jaren bij de Detroit Red Wings twee keer de Stanley Cup.

Zowel Kovalchuk als Datsyuk spelen bij SKA Sint-Petersburg, de topploeg in de Russische competitie en de absolute hofleverancier van de olympische ploeg. CSKA Moskou levert ook een paar spelers, Metallurg Magnitogorsk stuurt er twee en daar houdt de diversiteit bij de Russen mee op. Het Canadese CBC heeft de spelers hier op een rijtje gezet, inclusief de NHL-teams waar ze ooit door gedraft zijn.

Progressieve rockband Rush stopt na 41 jaar

Treurig nieuws voor de fans van de legendarische Canadese band Rush. In een interview met de Canadese krant The Globe And Mail heeft gitarist Alex Lifeson laten weten dat er na dik 41 jaar een einde is gekomen aan het bestaan van het progressieve rock trio. Lifeson: "Het is nu al meer dan twee jaar geleden dat Rush voor het laatst tourde. We hebben geen plannen meer om ooit nog eens op te treden of om opnames te maken in een studio. We zijn er klaar mee. Na 41 jaar is het wel een keer mooi geweest."

Ondanks het einde van Rush heeft de gitarist weinig tijd om stil te zitten. Lifeson: "Ik ben druk bezig met het schrijven van nieuw werk. Ik schrijf momenteel voor een vijftal kleinere projecten. Ik krijg verzoekjes om gitaarwerk te doen met andere muzikanten. Dat is erg leuk om te doen. Er zit weinig druk op; ik kan me zo creatief uitleven als dat ik dat maar wil en mag daarbij buiten de vaste kaders denken en dat maakt het extra aantrekkelijk voor mij."

Tussen 1974 en 2012 bracht de band Rush zo'n 20 studioalbums en 11 livealbums uit. Hiervan bereikten 11 de top 10 in de Amerikaanse albumcharts en stond een drietal albums van Rush in de Canadese albumcharts op de allerhoogste plaats, waaronder hun zwanezang Clockwork Angels uit 2012.


Nog één keertje dan!

Basketballers Den Bosch blijven winnen

Het gaat uitstekend met de basketballers van New Heroes Den Bosch. Inclusief twee bekerduels werd al acht keer op rij gewonnen en donderdagavond kwam daar een negende keer bij.

Apollo Amsterdam kwam op bezoek in Noord-Brabant en kon aanvankelijk prima mee met Den Bosch, dat het zonder Anthony Marshall moest doen. Vanaf 33-32 begon de thuisploeg dan toch weg te lopen en bij rust stond het 41-34.

De nummer twee van de Dutch Basketball League verdubbelde die voorsprong al snel, en op een opleving in het vierde kwart na zat een echte comeback er voor Apollo nooit meer in: 89-64 voor Den Bosch, waar Norville Carey met 26 punten het vizier op scherp had staan.

Barcelona naar halve finales bij debuut Coutinho

Barcelona heeft zich als laatste gekwalificeerd voor de halve finales van de Copa del Rey. Philippe Coutinho maakte bij de Catalanen zijn debuut.

Door een late goal van Óscar Melendo pakte Espanyol vorige week in de heenwedstrijd een kleine voorsprong voor de return in Camp Nou (1-0). Die score werd door Barcelona echter al vrij snel rechtgezet. Aleix Vidal leverde binnen tien minuten vanaf de rechterkant een prima voorzet die raak werd gekopt door Luis Suarez.

Kort daarna werd Espanyol voor het eerst gevaarlijk. Gerard Moreno haalde uit en Jasper Cillessen, die bij Barça weer eens een basisplek had, deed goed zijn werk. De thuisploeg nam daarna weer het initiatief en na 25 minuten viel de 2-0. Een aanval van de Catalanen leek te stranden, maar Lionel Messi veroverde de bal om vervolgens via een tegenstander raak te schieten.

Espanyol mocht niet klagen dat het halverwege 2-0 stond, want Suarez en Messi kregen nog een paar aardige scoringskansen. Tien minuten na rust raakte Messi bovendien de buitenkant van de paal vanuit een counteraanval. Halverwege de tweede helft kreeg het thuispubliek voor het eerst Philippe Coutinho in actie te zien. De Braziliaanse aanwinst verving Andrés Iniesta.

Barcelona bleef de bovenliggende partij en Coutinho was in de slotfase betrokken bij een prima kans voor Suarez. De Uruguayaan, die woensdag zijn 31ste verjaardag vierde, stuitte op doelman Pau López. In de rebound kreeg ook Ivan Rakitic de bal er niet in en Messi trof in de slotminuten opnieuw de paal.

Het bleef daardoor bij 2-0 voor de gastheer, die zich dus bij de laatste vier in de Copa del Rey schaart. Sevilla, Valencia en het verrassende Leganés, dat woensdag stuntte tegen Real Madrid, zijn de andere halve finalisten. De loting voor die halve finales is vrijdag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.