Bondscoach Arena trekt conclusie na WK-afgang Verenigde Staten en stapt op

De Amerikaanse bondscoach Bruce Arena heeft na het missen van het wereldkampioenschap zijn conclusies getrokken en zijn ontslag ingediend. De 66-jarige Arena besloot op te stappen, nadat de Verenigde Staten dinsdag op de slotdag van de WK-kwalificatie naast een startbewijs hadden gegrepen.

Zijn ploeg verloor met 2-1 van het al uitgeschakelde Trinidad en Tobago en vloog van in de groep van de derde naar de vijfde plaats. Voor het eerst sinds 1986 zullen de Verenigde Staten er niet bij zijn op de mondiale eindronde. "Toen ik vorig jaar november deze baan accepteerde, wist ik dat er een zware klus op me wachtte. Iedereen heeft de afgelopen elf maanden alles gegeven, maar uiteindelijk kwamen we tekort", aldus Arena vrijdag in een verklaring. "Hier zijn geen excuses voor. Onze missie is mislukt en daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid."

Arena keerde eind vorig jaar terug bij de nationale ploeg, als opvolger van de ontslagen Jürgen Klinsmann. Hij was tussen 1998 tot en met 2006 al eerder bondscoach van de Amerikaanse ploeg. Op het WK van 2002 bereikte Team USA onder zijn leiding de kwartfinales.