Visser: "Nederlands voetbal gaat naar de sodemieter door trainers"

Nederland hobbelt als voetballand hard achteruit en dat merkt ook meesterscout Piet de Visser. In Europa is de Eredivisie slechts vertegenwoordigd met Feyenoord in de Champions League en Vitesse in de Europa League, terwijl de nationale ploeg, de nummer 29 op de FIFA-ranglijst, zeer waarschijnlijk voor de tweede keer op rij een groot eindtoernooi gaat missen.

De neerwaartse spiraal waarin het Nederlanse voetbal verkeert, doet pijn bij De Visser. "Het Nederlandse voetbal gaat naar de sodemieter. En dat komt door de trainers", zegt hij tegenover de NOS. Volgens De Visser is niet de KNVB hoofdverantwoordelijke voor de slechte staat van het Nederlandse voetbal, maar zijn het de clubtrainers die schuldig zijn. "Die hebben het laten versloffen", stelt hij. "Dit is een aanklacht tegen de Nederlandse trainers. Op mijn leeftijd mag ik dat zeggen..."

Volgens De Visser zijn er twee fundamentele dingen mis met het Nederlandse voetbal. "Ten eerste: talenten worden geboren. Echt grote talenten zijn er wel in de aankomende, maar niet in deze generatie. Dat is een gegeven", vertelt De Visser, die vindt dat er te weinig getraind wordt. "We zijn helemaal doorgeschoten in periodisering en positiespelletjes. Trainers hebben de plicht om alles uit een talent te halen. Dat gebeurt niet."

De Visser vindt dat Nederlandse clubs een voorbeeld moeten nemen aan clubs uit het buitenland. Dat betekent harder trainen en langere dagen op de club. "In Nederland zijn spelers vaak om een uur of twee vrij, dan hebben ze een training gehad en dan ook nog vaak een tactische groepstraining. Ze worden gepamperd en in allerlei wetmatigheden gepropt. Ik heb een voetbalacademie in Ghana waar jongens 's ochtends al duizend keer de bal geraakt hebben; linkervoet, rechtervoet, met het hoofd. Zo'n jongen daar traint harder in een dag dan zijn Nederlandse leeftijdgenoten in een week."

Door de slechte trainingen in Nederland, verliezen de clubs en spelers uit de Eredivisie de aansluiting met de rest van Europa. "Hoeveel spelers van Oranje spelen er in het buitenland? En hoeveel van hen spelen er in de basis? Zelfs Memphis Depay is afgelopen week bij Olympique Lyon uit de basis gespeeld door een 17-jarige. Dat zegt alles", aldus De Visser. "Neem spelers als Strootman of Wijnaldum. Die spelen de sterren van de hemel bij AS Roma en Liverpool, maar laten niets zien bij Oranje. Hoe dat komt? Simpel. Bij hun clubs hebben ze tien goede spelers om zich heen. Bij Oranje moeten ze het zelf doen en dat kunnen ze niet."