Legeroefening Irak en Iran bij Koerdisch gebied

Iraanse en Iraakse troepen gaan gezamenlijk oefeningen uitvoeren bij hun grenzen. Dit bericht de Iraanse staatstelevisie, nadat het Iraakse ministerie van Defensie eerder had laten weten dat Bagdad de grenscontroles bij de autonoom bestuurde Koerdische regio van Noord-Irak wil overnemen. Het is een gevolg van het Koerdische referendum waar met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid werd gestemd.

Het besluit om ook legeroefeningen uit te voeren zou zijn genomen op een bijeenkomst van hoge Iraanse legerofficieren. Daar zou volgens een legerwoordvoerder ook overeenstemming zijn bereikt over "maatregelen om de grens te beveiligen en het ontvangen van Iraakse manschappen die worden gelegerd in grensposten".

Machtsoverwicht
Het Iraakse leger zou in zijn eentje mogelijk niet opgewassen zijn tegen Koerdische paramilitaire strijdkrachten, mocht het tot een conflict komen. Met de hulp van Iran, dat net als Irak fel tegen een onafhankelijk Koerdistan is, zou het machtsoverwicht zijn gegarandeerd.

De Iraakse autoriteiten lieten vrijdag ook het internationale vliegverkeer naar Koerdische gebieden stilleggen. Bagdad had vrijdag al gemeld dat het weer controles wil uitvoeren bij de grenzen van de Koerdische regio. Die maatregel wordt volgens een verklaring afgestemd met buurlanden Iran en Turkije. Ook Turkije is tegen een Koerdische staat aan zijn grens, en hield samen met Irak al militaire manoeuvres in het grensgebied.

Koerden wonen in een gebied dat ligt verspreid over Turkije, Irak, Iran en Syrië. Er zijn er in totaal bijna dertig miljoen, waarvan ongeveer de helft in Turkije. De spanningen na het referendum in Noord-Irak schaadt volgens de internationale coalitie de strijd tegen terreurgroep IS.

'Legers Irak en Iran gaan oefenen bij grens'
Legeroefening Irak en Iran bij Koerdisch gebied (Foto: ANP)