Belg Brecel schrijft snookergeschiedenis met titel in China

De Belgische snookeraar Luca Brecel heeft dinsdag heuse snookergeschiedenis geschreven. De 22-jarige Belg won het China Championship in Guangzhou, een full rankingtoernooi die hem een fraaie cheque van 164.000 euro oplevert. Daarnaast komt hij de top-16 van de wereld binnen, voor het eerst.

In de finale stond Brecel tegenover de Engelsman Shaun Murphy, oud-wereldkampioen. Na een moeizaam begin kwam Brecel uitstekend op dreef: hij pakte vier frames op rij en kwam op een 5-3 voorsprong, wat Murphy voor het einde van de eerste sessie terug wist te brengen naar 5-4.

De tweede sessie begon met twee frames voor Brecel, waarna Murphy met een break van 77 wat terug kon doen. Toch hield de jonge Belg zijn hoofd koel en hij bracht zelfs een 9-5 voorsprong op het bord, waardoor hij nog één frame nodig had. Het vijftiende frame was zeer spannend, maar de ervaren Engelsman moest het hoofd buigen: 10-5.

Brecel is niet alleen de eerste Belg, maar zelfs de eerste speler van het Europese vasteland ooit die een full rankingtoernooi wint. Hij stijgt door zijn zege naar de vijftiende plek op de wereldranglijst.