Vaart achter onderzoek misbruik in sport

De commissie die onderzoek gaat doen naar seksueel misbruik in de sport, zal onder meer gebruik gaan maken van lopend promotieonderzoek. Het gaat om de bevindingen tot nu toe van criminologe Tine Vertommen, die eruit opmaakt dat één op de tien sporters beneden de achttien jaar met een vorm van seksuele intimidatie en misbruik moet zijn geconfronteerd.

Dat maakte de commissie dinsdag in Den Haag bekend. Ze gaat aan de slag op verzoek van NOC*NSF en staat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries. Recent kwamen verschillende gevallen over misbruik aan het licht.

Vertommen doet onderzoek in Vlaanderen en Nederland en heeft daar al bijna 2000 Nederlanders bij betrokken. Op dit moment lijkt daar uit af te leiden dat "één op de tien sporters onder de 18 jaar milde, matige tot ernstige vormen van seksuele intimidatie en misbruik heeft gerapporteerd (mild 1 procent, matig 6,7 procent, ernstig 4,2 procent)", blijkt uit de stukken van de commissie.

De onderzoekers moeten de omvang van het probleem vaststellen en zien te ontdekken waarom er zo weinig meldingen bekend zijn (veertig per jaar bij het Vertrouwenspunt), want alleen dan kan het probleem worden aangepakt. Ook moeten ze op basis van het onderzoek met concrete adviezen voor die aanpak op de proppen komen. Slachtoffers kunnen ervaringen delen met de commissie, ook als ze al van langer geleden zijn, en in contact worden gebracht met hulpverlening en justitie.

De commissie heeft een e-mailadres (reactie@simonderzoeksport.nl) voor meldingen aangemaakt. Om melders te helpen heeft ze afspraken gemaakt met Slachtofferhulp Nederland, die voor slachtoffers een speciaal telefoonnummer beschikbaar heeft gesteld: 0900 9999 001.

Vaart achter onderzoek misbruik in sport
Vaart achter onderzoek misbruik in sport (Foto: ANP)