Oud-wereldkampioen De Bruin: "Ik ben jarenlang misbruikt"

Oud-wielrenster Petra de Bruin heeft gisteravond in Nieuwsuur vertelt dat ze jarenlang seksueel misbruikt is door diverse mannen uit de wielerwereld. Het misbruik begon toen ze nog minderjarig was.

De Bruin vergaarde bekendheid toen ze in 1979 op zeventienjarige leeftijd wereldkampioen op de weg werd in Valkenburg, die overwinning leverde haar ook de titel sportvrouw van het jaar in 1979 op. In de jaren daarop was ze ook nog succesvol op de baan en behaalde diverse Nederlandse titels.

"Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van", aldus De Bruin in Nieuwsuur. In het televisieprogramma vertelde ze dat diverse mensen uit de wielerwereld haar misbruikt hebben. Bij een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten. "Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel." Ook een fietsenmaker maakte misbruik van de wielrenster. "Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken."

Jaren nadat ze haar loopbaan beëindigde stapte De Bruin naar de wielerbond met haar verhaal. De KNWU zorgde er voor dat ze een vertrouwenspersoon van het NOC*NSF kreeg toegewezen. De vertrouwenspersoon, Lisa Plat, bemiddelde tussen de oud-wielrenster en haar voormalige begeleider, maar die bleef het misbruik ontkennen. "Hij ontkende alles stelselmatig. Dat was voor Petra heel frustrerend. Dat was echt heel erg", aldus Plat in de uitzending.

"Als je mijn naam noemt, hang ik je aan de hoogste boom voor smaad", kreeg de voormalig wereldkampioene naar eigen zeggen te horen. De Bruin voelde zich geïntimideerd en het gaf haar een machteloos gevoel. "Ik gaf de strijd op en probeerde verder te gaan met mijn leven."

Na vele moeilijke jaren hoopt De Bruin op erkenning voor wat haar is aangedaan. "Het heeft me jaren, jaren gekost om te zeggen wat ik nu zeg. En het doet zo'n zeer."

De KNWU startte in november, mede op initiatief van oud-renster en bestuurslid bij de wielerbond Marijn de Vries die het onderwerp in de wielersport via een openhartige column bespreekbaar wilde maken, een onderzoek naar misbruik in de wielerwereld. "Wij vinden het zeer moedig van Petra de Bruin dat zij haar verhaal vertelt. Openheid over (seksuele) intimidatie en dus het bespreekbaar maken hiervan, is moeilijk. Het is wel van groot belang om huidige en toekomstige sporters te kunnen helpen." Zo liet de KNWU via een verklaring weten.