Brighton & Hove na 34 jaar terug in Premier League

Voetbalclub Brighton & Hove Albion speelt komend seizoen voor het eerst in 34 jaar weer op het hoogste niveau in Engeland. Maandag werd met 2-1 gewonnen van Wigan Athletic en daarmee is een plek in de top-2 van het Championship met nog drie speelronden te gaan zeker.

Al het hele seizoen wisselt Brighton & Hove de leiding af met Newcastle United, maar door een ijzersterke reeks in de afgelopen weken maakten The Seagulls zich los van Newcastle. Met zeven punten voorsprong is de titel overigens nog niet helemaal binnen, maar promotie is inmiddels zeker.

Tussen 1979 en 1983 speelde de club ook al op het hoogste niveau in Engeland en werd zelfs de finale van de FA Cup bereikt. Vervolgens ging het financieel bijzonder slecht en in 1996 stond de club op het punt om haar stadion te moeten verkopen. Pokermiljonair Tony Bloom nam de boel in 2009 over, gelijk gevolgd door promotie van League One naar het Championship. Na zes seizoenen, waarin ze één keer bijna degradeerden en meerdere keren tegen promotie aan zaten, is het Brighton & Hove dan eindelijk gelukt om de terugkeer in de Premier League te volbrengen.