Veel guldens, francs en marken foetsie

In landen die hun eigen munteenheid hebben ingeruild voor de euro ligt in totaal nog zo'n 15 miljard euro aan oude munten en bankbiljetten bij mensen thuis onder het matras. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg langs Europese nationale banken.

Iets minder dan de helft van het verdwenen bedrag bestaat uit Duitse marken. Ook miljarden aan Franse francs, Spaanse peseta's en Italiaanse lire's zijn nog foetsie. In Nederland gaat het om iets minder dan een miljard euro, waarvan bijna de helft bestaat uit bankbiljetten.

Mensen die nog Nederlandse bankbiljetten vinden tussen de kussens van hun bank kunnen die tot 2032 inwisselen bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. De muntjes zijn alleen van waarde voor verzamelaars.

Ongeveer een derde van het verloren geld is inmiddels onbruikbaar. Twaalf nationale banken accepteren geen muntjes meer en een aantal landen is helemaal gestopt met omwisselen van oud geld. De 6,5 miljard aan Duitse marken kunnen nog tot in de eeuwigheid worden omgewisseld.

Veel guldens, francs en marken foetsie
Veel guldens, francs en marken foetsie (Foto: ANP)