Veltman: "Lastiger programma dan Feyenoord"

Ajax overdonderde Feyenoord zondag en stapte als winnaar van het veld. Joël Veltman speelde de hele wedstrijd en pakte geel. Hij is geschorst tegen AZ.

"Ik vond mijn sliding op Kuyt geen geel, want het was geen overtreding met gestrekt been. Het was meer met een boog en ik raakte de bal ook. Het blijft wel voetbal, geen ballet. Daarvoor gaf ik Kuyt ook al een beuk. Misschien was het een optelsom."

Ajax speelde frivool en gaf de uitploeg geen moment lucht. Iets wat op Woudestein eerder niet te zien was. "Tegen Excelsior hadden we het lastiger. Heel gek, maar we kwamen dit keer snel op voorsprong, de sfeer kwam erin en de beuk zat er goed in. Ze hadden er geen antwoord op. Wij wilden ze geen seconde rust geven en dat is ons voornamelijk in de eerste helft goed gelukt."

Tete in Oranje
De schorsing betekent dat Tete hoogstwaarschijnlijk zal spelen tegen AZ, zoals diezelfde Tete ook al speelde in Oranje. "Dat was voor mij teleurstellend. Ik ben dan de tweede rechtsback en ik had tegen Bulgarije ook nummer twaalf. Als Karsdorp geblesseerd raakt ga je er wel vanuit dat je speelt. Dan zie je Kenny staan, wat leuk voor hem is en minder voor mij. Kenny heeft het verder ook goed gedaan."

De Ligt kreeg de kans centraal achterin en kreeg na de wedstrijd aardig wat kritiek te verduren. Op die plek was ook Veltman een optie geweest. "Daar heb ik ook over nagedacht, maar dat zijn keuzes van de bondscoach. Ik kan daar alleen teleurgesteld over zijn en het is aan mij om te laten zien dat ik daar hoor te staan."

Waar Oranje door een vervelende periode gaat, krijgt Ajax juist weer hoop. Zeker na de overwinning in een ArenA vol enthousiast publiek. "Het publiek heeft een mooie indruk op me gemaakt. Zeker na de goals komt de sfeer er in, gaat iedereen springen en komen er leuke liedjes. Dan wil je nóg honderd procent extra geven. Deze wedstrijd komt ook zeker in de top drie van beste duels dit seizoen. Op voorhand had ik ook al een goed gevoel, ik zei het mijn vrouw zelfs nog."

Neres went snel

Tegenwoordig heeft Ajax veel opties op de buitenkanten, zo ook de uitblinkende David Neres. "Hij heeft het echt goed gedaan met een goal en goede acties. Je moet hem ook de bal geven, zodat hij die acties kan maken. Af en toe probeerde hij het met drie man voor zich, maar dat ligt aan de vrijheid waarmee hij voetbalt." Naar mate de wedstrijd vorderde leek de Braziliaan steeds vaker aangespeeld te worden. "Dat is zo, we wisten ook dat daar kansen lagen."

Neres is nog maar een paar maanden in Nederland, maar toch weet hij zich vrij snel aan te passen. Dat vindt ook Veltman. "We hebben een paar Spaanstalige jongens in het team, zo kan hij ook zien hoe we druk zetten en waar hij moet staan. Met hem kan ik ook in het Engels al een klein beetje communiceren. Left en right begrijpt hij bijvoorbeeld wel."

Maar hoe is Neres eigenlijk buiten het veld? Na zijn doelpunt in De Klassieker liet hij bijvoorbeeld al zien dat hij van een dansje houdt. "Hij is heel rustig. Net hebben we met z’n tweeën wel afgesproken dat we het dansje de volgende keer samen doen", lacht Veltman.

Een andere jonge, talentvolle buitenspeler is Justin Kluivert, een plaag op Ajax-trainingen. "Dan wil je niet tegenover hem staan hoor. Hij heeft een goede actie, kan hem in een keer meenemen of uit stilstand juist die actie maken. Nee, als back sta je dan niet lekker te voetballen. Hij ziet het spelletje ook goed. Af en toe probeert hij het nog eens tegen een mannetje of drie, maar dat is net als bij Neres jeugdigheid. Toch ziet hij het goed met bijvoorbeeld goede steekpasses."

Titel nog ver weg

Uiteindelijk gaat het allemaal om het landskampioenschap, maar voordat Ajax weer bovenaan staat zal er nog heel wat moeten gebeuren. "De kansen zijn weer groter geworden, maar om nou te gaan roepen dat het geloof in de titel terug is gaat wat ver. Wij hebben een lastiger programma dan Feyenoord en we moeten nog naar PSV. Dan is het hopen dat we met deze wedstrijd een tik hebben kunnen uitdelen."