Kuzu negeert Nazi-opmerking Erdogan, maar Nederland is fout bezig

De regeringen van Nederland en Turkije moeten alles op alles zetten om de ontstane diplomatieke rel op te lossen. Daarvoor pleit Tunahan Kuzu, leider van de politieke Erdoganpartij DENK, zondag in een video op Facebook. Stelling in het conflict neemt Kuzu natuurlijk uitdrukkelijk niet, maar de strekking is duidelijk.

Hij laat zich in de video niet uit over de aanleiding voor het conflict, de leugens vanuit Erdogan, of de specifieke ontwikkelingen van zaterdag, toen de Turkse minister van Familiezaken ondanks bezwaren van Nederland onder valse voorwendselen naar Rotterdam kwam. Daar werd ze door de politie belet het Turkse consulaat te bereiken. Uiteindelijk werd ze door de politie begeleid naar Duitsland.

Volgens Kuzu moeten Nederlanders, ongeacht hun afkomst of politieke opvattingen, "respectvol het gesprek met elkaar voeren. Naar elkaar luisteren, begrip tonen voor elkaars argumenten. Alleen op die manier komen we verder", aldus Kuzu.

Kuzu haalde wel fel uit naar Nederlandse politici, die volgens hem "olie op het vuur gooien". Daarbij noemde hij onder meer premier Mark Rutte, CDA-leider Sybrand Buma, Geert Wilders van de PVV en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.

De uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die Nederland zaterdag fascistisch en een overblijfsel van de nazi's noemde, waren voor Erdogan-aanhanger Kuzu natuurlijk géén reden om tegen te ageren.

Kuzu roept op tot de-escalatie
Kuzu roept op tot de-escalatie (Foto: ANP)