KNVB stopt met pupillencompetitie en wil high fives zien

De KNVB heeft met amateurclubs overeenstemming bereikt om de pupillen anders te laten voetballen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen competitie meer voor 8- en 9-jarigen bijgehouden.

Vanaf volgend seizoen zullen amateurvoetbalclubs een aantal veranderingen voor deze jeugd, geleidelijk aan, doorvoeren. Er wordt in de toekomst gespeeld op kleinere velden, namelijk op kwart voetbalvelden, in plaats van halve. Dit zal gelden voor Onder 8 en Onder 9 jaar, een nieuwe leeftijdscategorie die wordt geïntroduceerd.

Er zal daarnaast 6-tegen-6 worden gespeeld op de kleinere velden, in plaats van 7-tegen-7 van nu. Op die manier hoopt de KNVB dat de jeugd meer balcontacten heeft, en daarom technisch vaardiger wordt in kleine ruimtes. Daarnaast wordt er ingetrapt en niet ingegooid.

Men hoopt met nieuwe regels ook wat te kunnen veranderen aan de voetbalcultuur, die volgens de KNVB bovenal moet gaan om vermaak. "Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen in het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven", valt te lezen op de website van de Nederlandse voetbalbond.

Het bijhouden van cijfers in een competitie zou contraproductief werken voor deze jeugd, stelt de KNVB. "Een component daarvan is de ranglijst. Bij pupillen onder 8 en onder 9 worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden."

"Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal en hebben vooral ouders en begeleiders interesse in een ranglijst, wat tot onnodige spanningen en onplezierige situaties kan leiden", aldus de bond op haar website.

Opmerkelijk is overigens dat de Nederlandse voetbalbond ook high fives wil zien op het veld na een wedstrijd bij de jeugd.

Meer informatie over de nieuwe regels is hier te vinden.