IOC-president wil 'dopingrussen' levenslang schorsen

Als het aan de president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, ligt worden Russische sporters en officials levenslang van de Olympische Spelen geweerd als blijkt dat ze iets te maken hadden met het Russische staatsdopingschandaal.

Bach liet zijn mening horen voordat vrijdag het langverwachte rapport van professor Richard McLaren wordt gepubliceerd. Dat rapport gaat over de staatsdoping in Rusland en na lang onderzoek zou dat flinke gevolgen kunnen hebben voor de Russische sport. McLaren's rapport gaat specifiek over de Spelen van 2014 in Rusland, waar de Russen op grote schaal vals zouden hebben gespeeld.

Volgens Bach zou bewijs van betrokkenheid bij systematische doping ernstig genoeg zijn om levenslange schorsingen te rechtvaardigen. "Ik zou dergelijke personen nooit meer, in welke functie dan ook, op de Spelen willen zien", aldus Bach, die weigerde te speculeren of de inhoud van het McLaren-rapport tot een schorsing voor Rusland van de Winterspelen in 2018 kan leiden. "Ik ken de inhoud van het McLaren-rapport niet", beweert de Duitser.

Bach verklaarde dat hij als lid van een disciplinair comité van het IOC jaren geleden al goedkeuring gaf aan de levenslange schorsing van twee Oostenrijkse biatleten en vier langlaufers uit hetzelfde land, nadat zij op de Spelen van 2006 doping gebruikt hadden. In het geval van Rusland zou het echter lastig kunnen worden om te bewijzen dat sporters wisten van de betrokkenheid van de staat bij het dopingprogramma. 

Het definitieve rapport van McLaren, die in juli al een redelijk vernietigend tussenrapport publiceerde, wordt aan het begin van de middag verwacht.