Arsenal en Spurs houden punt over aan Noord-Londense derby

Arsenal en Tottenham Hotspur hebben in de Noord-Londense derby de punten gedeeld. Liverpool kan daarvan later op de zondag optimaal van profiteren (1-1).

Precies op tijd voor de topper tegen stadsrivaal Arsenal, had Tottenham Harry Kane terug. Manager Mauricio Pochettino liet de Engelse spits meteen in de basis starten, wat voor Vincent Janssen betekende dat hij moest hopen op een invalbeurt. Die kwam er na 73 minuten, twintig minuten nadat Kane de Spurs vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte had gebracht met Arsenal (1-1).

Begin voor Tottenham

Tottenham begon actief aan de wedstrijd in het Emirates Stadium, en kreeg toen er een kwart op zat ook de eerste grote kans. Christian Eriksen kreeg alle tijd en tijd en ruimte en vond het hoofd van Harry Kane, maar die kopte naast. In het slotkwartier van de eerste helft nam Arsenal het heft in handen en kreeg het een grote kans na een goede één-twee van Alexis Sánchez en Mesut Özil. Alex Iwobi had moeten afronden, maar het twintigjarige talent zag Hugo Lloris in de weg liggen.

Na een goede combinatie tussen Alexis, Iwobi en Walcott zonder de verdiende afronding, kreeg Arsenal vijf minuten voor rust ook een derde kans op de openingsgoal. Theo Walcott raakte na een goede actie over rechts het ijzerwerk en de volley uit de rebound was te lastig voor Özil. Twee minuten daarna kwam de verdiende voorsprong er alsnog voor Arsenal. De Oostenrijkse verdediger Kevin Wimmer was ongelukkig bij een vrije trap van Özil die hij in de goal werkte.

Kane = back

Na rust kreeg Tottenham dankzij een toegewezen penalty weer grip op de wedstrijd. Moussa Dembélé werd in het strafschopgebied gehinderd door Laurent Koscielny en Kane benutte even later de strafschop. Metéén daarna behoedde Petr Cech Arsenal voor een snelle achterstand in de tweede helft, toen Heung-Min Son Eriksen vrij zag staan en de oud-Ajacied het met een halve volley probeerde.

Na een uur kreeg Tottenham via Kane uit een voorzet van Danny Rose een grote kans op 2-1, maar wierp Héctor Bellerín zich geweldig voor de bal. Granit Xhaka kwam even later aan de overkant niet goed bij een voorzet van Iwobi. In de slotfase kregen zowel Spurs als Arsenal nog kansen op de winnende goal: Tottenham uit een vrije trap van Eriksen, en een poging van de in de ploeg gekomen Janssen, Arsenal uit een kopbal en een bijna-schot van Olivier Giroud.

Tottenham en Arsenal verdienen met het gelijkspel, dat op z'n plek was, weinig op. Liverpool kan er optimaal van profiteren door, in de thuiswedstrijd tegen Watford de koppositie voor zichzelf op te eisen.