Europees topoverleg over Brexit in augustus

De Franse president François Holllande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi houden eind augustus in Italië topoverleg over de mogelijke gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (brexit). Dat heeft Hollande woensdag aangekondigd. Hij reist later deze maand langs Europese hoofdsteden om over de Brexit te praten en in september is er een EU-top in Bratislava.

Woensdag volgt Theresa May haar partijgenoot David Cameron op als Brits premier. Beiden zijn tegenstanders van het opzeggen van het lidmaatschap van de EU, maar een kleine meerderheid van de kiezers sprak zich 23 juni uit voor de brexit. May heeft gezegd dat ze die wens wil uitvoeren. Ze heeft bovendien gezegd dat ze geen vervroegde verkiezingen wil voor de huidige termijn van de Conservatieve regering in 2020 afloopt.

Tal van Britse media schatten dat May aanstuurt op een 'lite' Brexit met zo min mogelijk concrete gevolgen. May zou er ook graag lang mee aarzelen, terwijl de rest van de EU wil dat ze opschiet om economische schade te beperken.

Europees brexit-topoverleg in augustus
Europees topoverleg over Brexit in augustus (Foto: ANP)