FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 juli 2016

Räikkönen snelste op tweede testdag

Kimi Räikkönen heeft op de tweede en laatste testdag op Silverstone de snelste tijd gereden. De Fin snelde met zijn Ferrari naar een tijd 1.30,665 in een sessie waarin slechts een kort regenbuitje te noteren viel.

Gisteren viel de middag nog in het water, maar vandaag konden de coureurs volop hun ronden draaien. Räikkönen ging dan ook 103 keren in de rondte, maar de echte kilometervreter was Esteban Ocon die de Mercedes 139 ronden liet maken. Net als gisteren reed Pascal Wehrlein met een Mercedes uit 2014 om Pirelli-compounds voor het volgende seizoen uit te proberen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Kimi Räikkönen Ferrari 1:30.665 103
2 Esteban Ocon Mercedes 1:31.212 139
3 Pierre Gasly Red Bull 1:31.429 103
4 Nikita Mazepin Force India 1:31.561 69
5 Stoffel Vandoorne McLaren 1:31.764 114
6 Valtteri Bottas Williams 1:32.423 98
7 Santino Ferrucci Haas 1:33.141 107
8 Joylon Palmer Renault 1:33.308 99
9 Sergio Sette Camara Toro Rosso 1:34.040 82
10 Jordan King Manor 1:35.060 70
11 Pascal Wehrlein Mercedes 1:36.182 124

Honderden Pokémon GO-spelers in Haarlem

Honderden mensen kwamen woensdag af op een Pokémon Go-ontmoeting in het centrum van Haarlem. De bijeenkomst was georganiseerd door InsideGamer, Gamer.nl en Power Unlimited.

In het razend populaire spel moeten mensen de straat opgaan om via een smartphone figuurtjes uit de tv-serie te vangen door te swipen. De wezentjes zijn alleen te zien via de camera van de telefoon. De mensen in Haarlem kwamen op de oproep af omdat de organisatie een zogeheten Lure Module activeerde. Die module lokt extra veel figuurtjes.

Officieel is Pokémon Go in Nederland nog niet te downloaden. Maar via een omweg is de game al wel verkrijgbaar.

Honderden Pokémonspelers in Haarlem
Honderden Pokémonspelers in Haarlem (Foto: BuzzT)

Zimbabwe komt in opstand, leider gearresteerd en weer vrijgelaten

In Zimbabwe zijn grote protesten tegen de regering gaande onder leiding van Pastor Evan Mawarire. Grotendeels vreedzame protesten, zoals vorige week woensdag toen ze massaal niet naar hun werk gingen en winkels dicht bleven.

Pastor Evan Mawarire heeft onder de naam #ThisFlag een protestbeweging opgestart. Dit resulteerde afgelopen woensdag (6 juli, red) in het massaal platleggen van het hele land. Winkels, scholen en bedrijven waren dicht.

Hij herhaalde de oproep voor 13 en 14 juli, maar werd dinsdag gearresteerd op grond van ordeverstoring en aanzetten tot geweld. De aanklacht poging tot omverwerpen van de regering werd daar later aan toegevoegd. Dit werd aangevochten als teken dat het geen eerlijk proces zou zijn. De rechtbank ging hierin mee wat resulteerde in zijn vrijlating.

Uitslagen tweede voorronde Champions League 13/07/2016

Er stonden op woensdagavond nog zeven wedstrijden uit de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Ludogorets Razgrad heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan. De Bulgaarse topclub was met 2-0 te sterk voor het Montenegrijnse Mladost Podgorica.

Na dertien minuten was het Cosmin Moti die vanaf elf meter de eerste treffer maakte. De 2-0 kwam een klein kwartier later op naam van Jody Lukoki. De vleugelspits met een verleden bij Ajax, SC Cambuur en PEC Zwolle wil eigenlijk weg bij de Bulgaarde kampioen, maar vanavond was hij nog belangrijk voor zijn huidige werkgever.

Donovan Slijngard, die in Nederland onder contract stond bij Ajax, FC Groningen, Sparta Rotterdam en SC Cambuur, speelde met Zalgiris Vilnius doelpuntloos gelijk tegen FC Astana. De returns van de vanavond en dinsdagavond gespeelde wedstrijden worden volgende week gespeeld. Vrijdag is de loting voor de derde voorronde. Ajax zal dan ook in de koker zitten. De mogelijke tegenstanders zijn PAOK, Stueua Boekarest, AS Monaco, Young Boys of FC Rostov. 

Uitslagen tweede voorronde Champions League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
FK Partizani Tirana (Alb) Ferencváros TC (Hon) 1-1
PFC Ludogorets Razgrad (Bul) FK Mladost Podgorica (Mon) 2-0
Rosenborg BK (Noo) IFK Norrköping (Zwe) 3-1
Dundalk FC (Ier) FH Hafnarfjörður (Ijs) 1-1
Crusaders FC (N-Ie) FC Kopenhagen (Den) 0-3
Olimpija Ljubljana (Slv) AS Trenčín (Slw) 3-4
Zalgiris Vilnius (Lit) FC Astana (Kaz) 0-0

Win het laatste concert van Normaal op blu-ray!

Op FOK! gaan we ook wel eens oerend hard. Daarom mogen we in samenwerking met Just Entertainment 5x de blu-ray met daarop het laatste concert, Ajuu de Mazzel, van de band Normaal weggeven.

Kijk hieronder alvast voor een voorproefje:

Het enige wat je hoeft te doen is een goed antwoord te geven op de vraag en je maakt kans:

Uit welke plaats komt de band?

- Lochem

- Assen

- Emmen

Geef je antwoord zo snel mogelijk hier door. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

[Tour] Alweer een Froometje

Zes seconden en de bonifactie. In totaal dus twaalfseconden. Dat was de winst van Froome. Daarvoor heeft hij zich uit de naad gereden. Leuk natuurlijk, maar wat zou het op het einde van de Tour opleveren? Toch maakte het de Tour wel leuk. Sagan staat altijd garant voor spektakel, maar Froome was toch die saaie lul? Nou, deze Tour houdt hij in een afdaling en op het vlakke al lekker de boel op gang.

Ajacied Tete veroordeeld tot 60 uur taakstraf

Ajacied Tete is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur waarvan 30 voorwaardelijk, zo besloot de Rechtbank Amsterdam. De Ajax-verdediger zou volgens de rechter meerdere malen brutaal zijn geweest tegen een agent en ook het nodige verweer hebben gebruikt tijdens zijn arrestatie.

De officier van justitie eiste eerst een straf van 80 uur, maar de rechter gaf uiteindelijk een straf van 60 uur. Dit gaat in met een proeftijd van twee jaar. 

Volgens de rechter zouden Tete en zijn vrienden tijdens het uitgaan baldadig gedrag hebben getoond, lawaai hebben gemaakt en omstanders hebben lastig gevallen. Dit neemt de rechter nauwelijks mee. Het verzet tegen de arrestatie en het uitschelden van de agenten is van groter belang geweest in het besluit. 

De jonge Amsterdammer ontkwam aan een gevangenisstraf, waar normaal sprake van is als een verdachte zich verzet bij de arrestatie. Tete gaf zelf aan in de rechtbank dat hij het betreurde dat zijn imago hierdoor beschadigd is. 

Eerste blik op It-remake toont beeld van Pennywise de clown

De remake van It zit er toch echt aan te komen. Nadat Bill Skarsgård gecast was als het bovennatuurlijke verschijnsel, heeft Entertainment Weekly nu de eerste foto van Skarsgård als de clown Pennywise.

It zal volgend jaar verschijnen, onder regie van Andrés Muschietti (Mama),  en Skarsgård is met gemak de bekendste naam in de cast. De film is een nieuwe verfilming van het boek van Stephen King, dat in 1992 werd verfilmd als miniserie. De titel verwijst naar een entiteit die een groep kinderen doodsangsten bezorgt, en vertelt over zowel hun jeugd als hun volwassen leven, wanneer het moment is aangebroken om terug te keren naar het stadje waar ze zijn opgegroeid en Pennywise voorgoed te verslaan.

"Het is zo'n extreem personage. Onmenselijk," zegt Skarsgård over zijn rol tegen EW. "Het gaat verder dan een sociopaat, want hij is niet eens menselijk. Hij is niet eens een clown. Ik speel slechts één van de wezens die Het creëert." De acteur was recentelijk te zien in Netflix-horrorserie Hemlock Grove en de derde Divergent-film, Allegiant.

Bill Skarsgård als Pennywise in It
Bill Skarsgård als Pennywise in It (Foto: Entertainment Weekly / Marco Grob)

It verschijnt in september volgend jaar.

Pikachu duikt op bij graf overleden fan

Afgelopen zaterdag bezocht de 21-jarige Robin Reijers uit Edam het graf van zijn broertje Michiel, die 14 jaar geleden stierf aan een hartafwijking.  Michiel was een groot Pokémon fan en zijn familie had dan ook een beeld van Pikachu op zijn graf geplaatst.

Groot was dan ook de verbazing toen Robin in de Pokémon Go app een Pikachu op het graf van zijn broertje aantrof. Piet Reijers, de vader van de twee jongens vertelt tegen de Telegraaf dat Robin in tranen was. Hij vervolgt: “Wij trouwens ook toen we het hoorden. Niet van verdriet, maar van blijdschap. Het klinkt misschien gek, maar we worden hier echt heel vrolijk van. Pikachu was Michiels grote held.

Hij is niet bang dat het graf van zijn zoon nu massaal bezocht gaat worden door andere Pokémon Go spelers. “Michiel zou het alleen maar leuk vinden. Ik weet zeker dat hij stiekem meelacht en meezoekt naar Pokémons.

WoensdagCulinair #51 mini hapjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Kleine hapjes voor de kleine honger? Sommige mensen maken er de kunst van om hele kleine versies te maken, ook is er voor de kids veel leuk spul op de markt.

   

Mini gefrituurde kip

   

Gebakken zalm

   

Donuts

   

Taco's

   

Hamburger met friet en fris

   

Pork Adobo

   

Pannenkoekjes

   

Omelet met ham


Man implanteert OV-chipkaart in zijn hand

De 37-jarige Tom van Oudenaarden uit Utrecht heeft een hekel aan sleutelbossen en pasjes. Volgens hem zijn sleutels achterhaald: "Waarom lopen we nog steeds rond met een klomp metaal? Sleutels zijn al duizenden jaren oud," aldus de man die piercer van beroep is.

Zijn huissleutel en autosleutel heeft hij in z’n lichaam geïmplanteerd. Twee weken geleden kwam daar de ov-chipkaart bij. Woensdagmiddag plaatste hij een video online waarin te zien is hoe hij incheckt door simpelweg zijn hand voor het poortje te houden. Het in- en uitchecken verloopt prima, hoe het gaat als hij gecontroleerd wordt in de trein weet hij niet, aangezien hij nog geen enkele keer gecontroleerd is: "Dat zie ik dan wel weer. Ik heb wel toestemming gekregen van de NS. Ik mag van hen dus gewoon op deze manier reizen. Heel tof."

Als het aan Tom ligt wil hij ook zijn paspoort en rijbewijs in zijn lichaam implanteren. "In theorie kan het, dus waarom niet?"


Tom draait er zijn hand wel voor om...

Pegidabaas ronselt vluchtelingenjagers

Wie nog steeds de illusie had dat Pegida een clubje verontruste burgers is, komt bedrogen uit. De leider van sturmabteilung Niederlände afdeling Nederland heeft mede-pegidaders opgeroepen om naar Bulgarije te komen, om daar -gezellig- op vluchtelingen te jagen.

Een paar jaar geleden zat hij nog kansloos aan de bar in een koffieshop, maar tegenwoordig speelt hij heel stoer militairtje in een kek camouflagepakje. We hebben het hier over Edwin Wagenveld, de baas di tutti Pegida-aanhangers van Nederland. Met een groep gemaskerde mannetjes voert Edwin een -naar eigen zeggen- 'volkomen legale' jihad in Bulgarije. Dit 'ter ondersteuning' van de grenspolitie, vinden ze. Via Facebook (link) roept de grijsaard zijn leden op om ook leuk te komen spelen.

Deze actie zou een reactie zijn op het gedoe rond zijn Duitse voormalige collega Tatjana Festerling. Zij sprak hardop de mening uit dat vluchtelingen de kogel verdienen en de 'het volk' hooivorken zouden moeten inzetten tegen de Duitse regering. Tevens heeft ook deze dame haar sporen verdient met de vluchtelingenjacht in Bulgarije. Dit werd zelfs haar aanhang in haar heimat te gortig, Tatjana werd uit de club gegooid.

Beide Pegidavogels weten hun vrienden goed uit te kiezen, want de Frankfurter Allgemeine wist te melden dat eerdergenoemde bivakmutsen pro-Russische Nationalisten zijn, een soort Russische hooligans in Marseille, maar dan met een gekleurd rugtasje waarin de nodige bammetjes te vinden zijn.

De PvdA heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie.

Uitslag en standen na elfde Touretappe

Vandaag werd de elfde etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag elfde etappe

Maciej Bodnar

# Rijder Nat Team Tijd
1. Peter Sagan Tsj Tinkoff 03h 26' 23''
2. Christopher Froome GBr Team Sky + 00' 00''
3. Maciecj Bodnar Pol Tinkoff + 00' 00''
4. Alexander Kristoff Noo Team Katusha + 00' 06''
5. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 06''
6. Jasper Stuyven Bel Trek-Segafredo + 00' 06''
7. Edvald Boasson Hagen Noo Team Dimension Data + 00' 06''
8. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 06''
9. Sondre Holst Enger Noo IAM Cycling + 00' 06''
10. Oliver Naesen Bel IAM Cycling + 00' 06''
24 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 06''
26 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 06''
43 Wilco Keldermann NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 20''
50 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 00' 20''
54 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 00' 30''
71 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 01' 09''
87 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 01' 09''
100 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 02' 15''
103 Stef Clement NED IAM Cycling + 02' 58''
120 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 03' 50''
144 Dylan van Baarle NED Cannondale + 03' 50''
173 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 05' 39''
174 Wout Poels NED Team Sky + 05' 39''
191 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 05' 59''
192 Lawson Craddock VS Cannondale + 17' 17''

Sagan pakt tweede dagzege deze Tour (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

Algemeen klassement na de elfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 52h 34' 37''
2. Adam Yates GBr Orica + 00' 28''
3. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 31''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 35''
5. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 56''
6. Romain Bardet Fra AG2R + 00' 56''
7. Sergio Luis Henao Col Team Sky + 00' 56''
8. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 13''
9. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 01' 13''
10. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 01'28''
18 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 05' 54''
40 Stef Clement NED IAM Cycling + 37' 39''
42 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 41' 00''
44 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 42' 12''
55 Wout Poels NED Team Sky + 48' 31''
82 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 16' 40''
117 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +1h 38' 41''
121 Dylan van Baarle NED Cannondale +1h 39' 30''
142 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 48' 48''
154 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 50' 18''
159 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +1h 53' 01''
165 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 54' 03''
185 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +2h 01' 24''
192 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +2h 29' 15''

Klassement groene trui na elfde etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 309
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 219
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 202
4 Michael Matthews Aus Orica 124
5 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 112


Klassement witte trui na elfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 52h 35' 05'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 01' 42'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 02' 35'
4 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 26'
5 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 09' 35'


Klassement bolletjestrui na elfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thibaut Pinot Fra FDJ 80
2 Rafal Majka Pol Tinkoff 77
3 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58
4 Rui Alberto Faria da Costa Por Lampre 50
5 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 36


Ploegenklassement na elfde etappe

# Team Land Tijd
1 BMC Racing Team VS 157h 33' 00''
2 Movistar Team Spa + 06' 34''
3 Team Sky GBr + 08' 44''
4 Astana Kaz + 12' 15''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10

Twaalfde etappe eindigt niet op top Mont Ventoux

De twaalfde etappe van de Tour de France, die voor morgen op het programma staat, zal niet eindigen op de top van de Mont Ventoux maar een stuk lager. Reden is het weer.

Op de top van de Mont Ventoux wordt namelijk morgen windkracht 9 verwacht. Niet alleen voor de renners, maar ook voor de wielerfans aan de kant zou het kale stuk op de top bij zo'n storm te gevaarlijk zijn.

De finish is nu zes kilometer lager getrokken in het bosgebied bij Chalet Reynard.

Deze beelden morgen dus niet op de Mont Ventoux (Foto:Pro Shots / Gepa)

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel III: Goalball & Zwemmen

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over goalball en zwemmen. 

OM: niet genoeg zicht op Volkert van der Graaf

Het Openbaar Ministerie heeft niet genoeg zicht op Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf. Hij laat nog altijd weinig los tijdens gesprekken met het OM en de reclassering. Daardoor is niet goed duidelijk wat hij doet, hoe het met hem gaat en of misschien extra begeleiding nodig is

Dat is woensdag gebleken tijdens de behandeling van een hoger beroep dat Van der Graaf. heeft aangespannen. De rechtbank besliste eerder dat Van der G. informatie moet verstrekken tijdens de zogenoemde meldplichtgesprekken. Maar Van der Graaf. is het daar niet mee eens. Hij stelt dat hij zich strikt genomen gewoon aan de meldplicht houdt.

Het Openbaar Ministerie wil onder andere meer weten over emigratieplannen van Van der Graaf. Zo is niet duidelijk hoe hij in zijn levensonderhoud wil gaan voorzien en of zijn partner en kind meegaan.

OM: niet genoeg zicht op Volkert van der G.
OM: niet genoeg zicht op Volkert van der G. (Foto: ANP)

Duitsland houdt razzia geheime Facebook-groep

De Duitse politie heeft woensdag huiszoeking gedaan bij leden van een geheime extreemrechtse Facebookgroep. De razzia vond door heel Duitsland plaats, in dertien deelstaten. Er werden vele computers en belastend materiaal in beslag genomen. De politie arresteerde nog niemand.

In de Facebookgroep werd de afgelopen maanden door 36 leden het nationaal-socialisme verheerlijkt en haat gezaaid tegen vreemdelingen en Joden. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) neemt het aantal delicten op dit gebied hand over hand toe: "Haatzaaiende berichten zijn vaak een voorstadium van radicalisering en extreemrechtse activiteiten hebben daarom ook op het internet niets te zoeken.". Hij verzoekt internetgebruikers daarom om bij extreemrechtse uitingen niet weg te kijken, maar actie te ondernemen.

Duitsland houdt razzia geheime Facebook-groep
Duitsland houdt razzia geheime Facebook-groep (Foto: BuzzT)

Turkije wil band met Syrië herstellen

Turkije wil de banden met de Syrische regering van president Bashar al-Assad aanhalen. Dat zou nodig zijn voor de stabiliteit en de strijd tegen terreur. Eerder herstelde de Turken al de relatie met zowel Rusland als Israël. De ontwikkeling kan van grote invloed zijn op de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis.

Turkije stond er eerder op dat enkel het vertrek van Assad de enige mogelijkheid voor vrede in de regio zou bieden. Maar na het aanhalen van de banden met Moskou heeft Ankara dit idee kennelijk laten varen. De Russen hebben in Syrië hun enige diepzeehaven aan de Middellandse Zee. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Rusland de Turken tot hun nieuwe standpunt heeft bewogen.

"Het is ons belangrijkste en onomkeerbare doel: het ontwikkelen van goede verhoudingen met Syrië en Irak, en al onze buren in de mediterrane regio en aan de Zwarte Zee", aldus premier Binali Yildirim op de Turkse televisie.

Turkije wordt deels veranantwoordelijk gehouden voor het escaleren van het Syrische conflict. Zo was de zuidgrens jarenlang zo lek als een mandje. Daardoor konden grote hoeveelheden buitenlandse jihadisten en andere militanten ongehinderd de grens over. Die zouden dan wel met Assad afrekenen, zo zou Ankara volgens critici hebben geredeneerd. Maar recent werd het land zelf met aanslagen door de zogenaamde Islamitische Staat geconfronteerd.

BBC-correspondent Katy Watson zegt dat het nieuwe initiatief samenvalt met een periode van grote politieke instabiliteit. Zo pleegde het afgelopen jaar niet alleen jihadisten van IS, maar ook Koerdische extremisten aanslagen in het land. Er zijn zo'n 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

Volgens premier Yldirim moet Ankara het aantal vrienden vermeerderen en het aantal vijanden doen afnemen. Het is echter onduidelijk of dit ook betekent dat er weer vredesbesprekingen met de Koerden zullen worden ondernomen.

Tijdswinst Froome, winst Sagan na mooie slotfase

Peter Sagan heeft de elfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaak was in de sprint van een klein elitegroepje de beste. In dat groepje, dat maar vier man telde, zat ook leider Chris Froome, die weer onverwacht tijdswinst wist te boeken op zijn concurrenten. 

De hele dag stond vandaag in teken van de wind. Vooraf werd al veelvuldig gesproken over de waaiers en ook was de situatie op de Mont Ventoux al gesprek van de dag. De finish van morgen is bovenop de mythische berg, maar is door de voorspelde wind in gevaar. Morgenochtend wordt daarover een beslissing genomen.

In de etappe van vandaag naar Montpellier werd er continue geanticipeerd op de wind. Bij de diverse speldenprikjes, meestal uitgevoerd door de ploegen van BMC en Tinkoff, werden diverse groepjes met renners gelost. Een groot deel van de gelosten wist zich wel weer bij de groep te voegen, waardoor er bij het begin van de vlakke finale nog een groot peloton bijeen was.

Op een kleine vijftien kilometer van de meet deed Tinkoff nog een laatste poging om een waaier te trekken. Er ontstond een klein elite groepje van vier met twee man van Tinkoff; Peter Sagan en Makej Bodnar en twee man van Sky; geletruidrager Chris Froome en Geraint Thomas. In het peloton was de organisatie zoek en het viertal vooraan wist langzaam maar zeker hun voorsprong uit te breiden.  

In de laatste vijf kilometer kwam de organisatie in het eerste peloton op gang, maar had het alle moeite om het gat dicht te rijden. Dit lukte niet, waarna Sagan uiteindelijk eenvoudig wist te winnen in de sprint van Froome, die buiten de enkele seconden voorsprong op het peloton ook nog zes bonificatieseconden pakte.

Bij de grootste verliezers van de dagen hoorden onder meer Pierre Rolland en Joaquim Rodriguez, die zich niet in het eerste peloton konden handhaven. Hierdoor steeg Bauke Mollema een plekje naar plaats 5.

Sagan pakt zijn tweede etappezege. (PROSHOTS/George Deswijzen)
Sagan pakt zijn tweede etappezege. (PROSHOTS/George Deswijzen)

Eerste Bengaal ooit geplaatst voor Olympische Spelen

Golfer Siddikur Rahman heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Dat is een bijzonder gegeven, want de beste man is afkomstig uit Bangladesh en nog nooit had iemand uit dat land zich voor de Spelen geplaatst. 

Bangladesh deed in 1984 voor het eerst mee op de Spelen en sindsdien zijn 32 sporters uit het land in actie gekomen op het grootste sportevenement ter wereld. Geen van hen had zich echter geplaatst voor de Spelen: stuk voor stuk mochten ze meedoen vanwege een wildcard, zwemmers, atleten, schutters, een boogschutter en een turner. Het is niet voor niks dat wij Bangladesh vorig jaar uitriepen tot Slechtste Olympische Land Ooit, aangezien het land meer dan honderd miljoen inwoners kent, maar nog nooit enige prestatie in de olympische sportwereld neer heeft gezet. 

De 31-jarige Siddikur is de nummer 306 van de wereldranglijst in het golf, maar staat 56e op de olympische ranglijst. Daar wordt gekeken naar een maximaal aantal golfers van vier of twee per land, afhankelijk van de positie op de ranglijst van de golfers uit het betreffende land. De top-60 van de olympische ranglijst mag zich opmaken voor de Spelen en dus geldt dat ook voor Siddikur, die zo geen wildcard nodig heeft en daarmee geschiedenis schrijft. 

Europees topoverleg over Brexit in augustus

De Franse president François Holllande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi houden eind augustus in Italië topoverleg over de mogelijke gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (brexit). Dat heeft Hollande woensdag aangekondigd. Hij reist later deze maand langs Europese hoofdsteden om over de Brexit te praten en in september is er een EU-top in Bratislava.

Woensdag volgt Theresa May haar partijgenoot David Cameron op als Brits premier. Beiden zijn tegenstanders van het opzeggen van het lidmaatschap van de EU, maar een kleine meerderheid van de kiezers sprak zich 23 juni uit voor de brexit. May heeft gezegd dat ze die wens wil uitvoeren. Ze heeft bovendien gezegd dat ze geen vervroegde verkiezingen wil voor de huidige termijn van de Conservatieve regering in 2020 afloopt.

Tal van Britse media schatten dat May aanstuurt op een 'lite' Brexit met zo min mogelijk concrete gevolgen. May zou er ook graag lang mee aarzelen, terwijl de rest van de EU wil dat ze opschiet om economische schade te beperken.

Europees brexit-topoverleg in augustus
Europees topoverleg over Brexit in augustus (Foto: ANP)

Hongaar Gera maakt mooiste doelpunt EK

De Hongaarse voetballer Zlotan Gera heeft het mooiste doelpunt van EK gemaakt volgens de fans die zijn doelpunt als de mooiste kozen op de site van de UEFA. 

De voetbalfans konden op de site van de Europese voetbalbond stemmen op de EK-doelpunten en met 32% wist de Hongaar met zijn openingsdoelpunt in de wedstrijd tegen Portugal overtuigend te winnen. Op de tweede plaats eindigde de kopbal van Cristiano Ronaldo tegen Wales (24% van de stemmen) net voor de derde plaats van de omhaal van de Zwitser Xherdan Shaqiri tegen Polen (23%).

De top 3:

Het mooiste doelpunt van het EK voetbal (Bron: YouTube)

De fenomenale kopbal van Ronaldo was goed voor de tweede plaats (Bron: YouTube)

De mooie omhaal van Shaqiri bracht hem op de derde plaats (Bron: YouTube)

'2018 haalbare opleverdatum Noord-Zuidlijn'

De datum 22 juli 2018 voor de oplevering van de Noord-Zuidlijn is realistisch en haalbaar. Dat heeft de directeur van de Noord-Zuidlijn, Hoite Detmar, woensdag gezegd tijdens een onlinevragenuur.

"Er kan altijd nog iets misgaan, of iets heel onvoorziens gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een brand, ontsporing of een nieuw faillissement. Dat zijn onderdelen waar we niet op kunnen plannen. Bij de laatste planning zijn alle aspecten meegenomen die we op dit moment kunnen voorzien", adus Detmar. "We hebben in het verleden regelmatig te optimistisch gepland. De les daarvan is dat je uiteindelijk jezelf tegenkomt. Daarom hebben we nu een planning gemaakt die realistisch en haalbaar is. Dat betekent helaas ook dat we toch een aantal maanden meer nodig hebben dan we dachten."

Vorige week werd bekend dat de oplevering van het Amsterdamse metroproject opnieuw moest worden uitgesteld, tot op zijn vroegst 22 juli 2018. De vorige voorspelling was oktober 2017, maar oorspronkelijke had de lijn al in 2011 moeten worden opgeleverd. Detmar zegt niet blij te zijn met de nieuwe uitloop. "Ik baal van deze vertraging. Maar denk dat uiteindelijk de keuze voor kwaliteit en zorgvuldigheid boven snelheid verstandig is. De uitloop heeft geen consequenties voor het budget. Dat blijft 3,1 miljard."

De nieuwe datum is volgens Detmar gekozen "omdat het dan rustiger is en de eventuele kinderziektes die ook met het omklappen van het hele lijnennet gepaard gaan, voor minder overlast zorgen".

'2018 haalbare opleverdatum Noord-Zuidlijn'
'2018 haalbare opleverdatum Noord-Zuidlijn' (Foto: ANP)

Vaker vakantiepech door ontbreken reservewiel

Nederlandse vakantiegangers stranden steeds vaker met een lekke band omdat ze geen reserveband bij zich hebben. Hoewel de vakantiedrukte nog maar net is begonnen, heeft de Alarmcentrale van de ANWB al 119 telefoontjes met hulpvragen binnengekregen omdat er geen reserveband mee was.

"Dit is een ontwikkeling die we vorig jaar al zagen", zegt de woordvoerder van de ANWB. "De reserveband wordt vaak niet meer standaard geleverd bij een auto, om zo te besparen op gewicht en CO2-uitstoot. Dat is beter voor het milieu, maar als je pech krijgt, heb je een probleem. Het duurt dan wel even voordat je dan een nieuw wiel aan je auto hebt. Met een afwijkende bandensoort kan dat zo oplopen tot vijf of zes dagen." De ANWB adviseert vakantiegangers om toch voor een reserveband te zorgen, zowel voor auto's als voor caravans.

Vaker vakantiepech door ontbreken reservewiel
Vaker vakantiepech door ontbreken reservewiel (Foto: ANP)

Cameron tot May: blijft dicht bij EU

De Britse premier David Cameron heeft zijn opvolger Theresa May woensdag bij zijn afscheid op het hart gedrukt "zo dicht als mogelijk" bij de EU te blijven. Hij zei dat bij zijn laatste optreden als eerste minister in het Britse parlement.

Cameron zal het premierschap later woensdag aan May overdragen. Hij besloot op te stappen nadat een meerderheid van het Britse volk in het referendum voor vertrek uit de EU had gestemd.

"Mijn advies aan mijn opvolger, die een briljante onderhandelaar is, is dat we zo dicht bij de Europese Unie moeten blijven als kan, ten faveure van de handel, samenwerking en veiligheid", aldus Cameron. "Het Kanaal wordt niet breder als we de EU verlaten en dat is de relatie die wij zoeken."

Cameron tot May: blijft dicht bij EU
Cameron tot May: blijft dicht bij EU (Foto: ANP)

'Pedo-juf' neukt met 4 scholieren

Michelle Mellinger uit het Amerikaanse White Oak in Pennsylvania verdwijnt voor de duur van elf tot 23 maanden achter tralies. De lerares heeft namelijk het bed gedeeld met maar liefst vier scholieren. Dit keer overigens geen 'nice!' van wie dan ook: de juf in kwestie is namelijk al 49, en niet een van de knapsten.

Mellinger wordt niet voor niets seksverslaafd genoemd. En dat niet alleen, na de seks met één van de ventjes openbaarde ze tegen hem: "Ik ben zojuist een pedofiel geworden..."

De lerares had zelfs een heuse bucketlist voor haar seksuele escapades. Hierop stonden dan ook de vier ontknaapte jochies. Zij stuurde de jongetjes allemaal een sms'je voordat zij hen ophaalde voor seks.

Uiteindelijk liep de vrouw toch tegen de lamp. Er is dus een aanzienlijke straf tegen haar geëist wegens seks met minderjarigen tussen de 15 en 17 jaar.

MellingerDe juf in kwestie. En daar is geen woord Frans bij...
(foto: Allegheny County Police)

Rechtenstudente 'te sexy' voor baan

Clarity Engel is woedend op de vele internettrollen die haar keer op keer beledigen. Volgens hen zou de 19-jarige rechtenstudente namelijk veel te sexy zijn om ooit aan de bak te kunnen komen als advocate.

Clarity is geen domme doos. De bloedmooie blondine studeert namelijk rechten en Spaans aan de Universiteit van Colorado Boulder.

Bovendien hangt het blondje graag het fotomodel uit. Op haar Instagram heeft ze inmiddels bijna 7.000 volgers. Via dit kanaal verspreidt ze vele sexy foto's van zichzelf. En dat is veel jaloerse dames tegen het zere been.

Zij veroordelen de studente op basis van haar sexy foto's, en beweren dat ze nooit serieus zal worden genomen in de advocatuur. "Ik ben altijd al trots geweest op mijn vrouwelijke lichaam", reageert de dame in kwestie.

"Het stoort me dat mensen denken dat ik dom ben, alleen maar om mijn foto's. Ik ben juist intelligent en veelzijdig. Deze foto's zijn geen graadmeter voor mijn intelligentie."

De sexy blondine worst uitgemaakt voor alles wat maar mooi en vooral lelijk is. Zo wordt ze meerdere malen als 'hoer' bestempeld. En niet alleen door vreemden, maar ook door famlieleden en vrienden.

Hieronder enkele foto's van de chick in kwestie. Nice of een hoer?

Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening

Duitsland heeft woensdag voor het eerst staatsleningen met een looptijd van tien jaar geveild tegen een negatieve rente. Investeerders die het schuldpapier gedurende de gehele looptijd in hun bezit houden, krijgen aan het eind van de rit 0,05 procent minder terug dan zij hebben ingelegd.

Duitsland kon tegen die voorwaarden ruim 4 miljard euro ophalen. Op de secundaire markt, waar beleggers onderling handelen in staatsleningen, was het effectief rendement op tienjarig Duits staatspapier al eerder negatief. Maar de Duitse overheid wist niet eerder zelf schuldpapier met zo'n lange looptijd aan de man te brengen waar beleggers geld op toeleggen.

De lage rente wijst op een sterke vraag naar staatsobligaties, niet alleen van Duitsland maar ook andere betrouwbaar geachte landen waaronder Nederland. Dat komt mede door de lage beleidsrente en het opkoopprogramma voor schuldpapier van de Europese Centrale Bank (ECB).

Daarnaast speelt de onzekerheid rond het Britse vertrek uit de Europese Unie een rol. Zolang de gevolgen daarvan voor met name de Europese financiële sector onduidelijk blijven, steken veel beleggers hun geld liever in veilig geachte beleggingen, zoals goud, waardevaste valuta's en overheidsleningen van financieel gezonde landen.

Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening
Duitsland krijgt geld toe op tienjaarslening (Foto: ANP)

Sem en Julia populairste kindernamen

Sem voor een jongen en Julia voor een meisje. Dat waren in de eerste helft van 2016 de populairste kindernamen.

Noah, Daan, Milan en Max completeren de top 5 van populaire jongensnamen, aldus de Sociale Verzekeringsbank, die de namenlijst elk jaar bijhoudt. In 2015 kwamen de namen Liam, Sem en Lucas nog het vaakst voor bij pasgeboren jongens.

Voor meisjes blijven naast Julia klassieke namen als Sophie en Anna in trek. Tess en Emma maken de top 5 compleet. Emma was vorig jaar nog de populairste meisjesnaam van het land. Julia, Sophie en Anna stonden toen ook al bij de vijf populairste namen, hetzij op andere plekken.

Sem en Julia populairste kindernamen
Sem en Julia populairste kindernamen (Foto: ANP)

Detailhandel Nederland wil bedelverbod

Er moet een verbod komen op bedelen in alle winkelstraten omdat bedelaars vaak voor overlast zorgen voor winkeliers en het winkelend publiek. Daarvoor pleit Detailhandel Nederland woensdag.

De brancheorganisatie stelt dat winkelende mensen hinder kunnen ondervinden van bedelaars, onder meer omdat ze worden aangeklampt of lastiggevallen. Ook kunnen bedelaars op de uitkijk staan voor criminele bendes die zich toeleggen op zakkenrollen. Verder zijn bedelaars niet aangenaam voor het straatbeeld, aldus de winkeliersvereniging.

Het verbod moet niet gaan gelden voor bijvoorbeeld straatmuzikanten of straatkrantverkopers, aangezien zij daarvoor een vergunnning moeten hebben.

Volgens Detailhandel Nederland trokken winkeliers in Utrecht aan de bel omdat ze steeds meer last ondervinden van bedelaars. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt al een bedelverbod en daardoor is in die steden verbetering te zien. De brancheorganisatie roept alle gemeenten op dit voorbeeld te volgen.

Detailhandel Nederland wil bedelverbod
Detailhandel Nederland wil bedelverbod (Foto: ANP)

'Mondzorg verpleeghuis schiet nog tekort'

De mondzorg in Nederlandse verpleeghuizen voor mensen met een verstandelijke handicap schiet nog tekort, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie onderzocht veertien zorgaanbieders, waarvan slechts twee voldoen aan alle getoetste normen. Volgens de IGZ hebben medewerkers vaak onvoldoende kennis over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg. Ook wordt er niet goed bijgehouden hoe vaak patiënten naar de tandarts of mondhygiëniste gaan. Doordat bevindingen van de tandarts niet goed worden geregistreerd kan de dagelijkse mondzorg hier niet op worden aangepast.

Goede mondzorg is in de gehandicaptenzorg extra belangrijk omdat mensen met een verstandelijke beperking meer problemen hebben met hun gebit dan andere mensen. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Het tandenpoetsen bij mensen met een verstandelijke beperking is voor medewerkers vaak niet makkelijk. Vaak is hier verzet tegen.

Gaatjes

Hierdoor hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op tandvleesontsteking en gaatjes. "Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als ondervoeding, spraakgebrek, en andere gezondheidsklachten", aldus de IGZ.

De inspectie wil dat zorgaanbieders meer gaan investeren in de scholing van medewerkers.

'Mondzorg verpleeghuis schiet nog tekort'
'Mondzorg verpleeghuis schiet nog tekort' (Foto: ANP)

Europese Commissie geeft Google respijt

De Europese Commissie heeft Google zes weken uitstel gegeven om te reageren op een aanklacht over misbruik van zijn machtspositie met mobiel besturingssysteem Android. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu tot 7 september de tijd voor een reactie, zei een woordvoerster van de Europese Commissie woensdag.

Google vereist van telefoonfabrikanten dat ze apps voor Google Search en Google Chrome vooraf installeren op toestellen. Als ze dat niet doen dan krijgen gebruikers geen toegang tot andere apps van het bedrijf, zoals de Google Play Store, de belangrijkste appwinkel voor het platform. Volgens de Europese Commissie is die koppeling slecht voor de concurrentie en voor consumenten.

Volgens de zegsvrouw had Google om extra tijd gevraagd om alle stukken in de zaak door te kunnen nemen. Google kan een boete tot 6,6 miljard euro, of 10 procent van de jaaromzet krijgen.

Het Android-besturingssysteem is wereldwijd op zo'n 1,4 miljard telefoons en tablets geïnstalleerd. Daarmee is het met flinke afstand het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld.

Tegen Google loopt ook een onderzoek van de Europese Commissie over onlineprijsvergelijker Google Shopping. Daarin zouden eigen producten voorrang krijgen. Twee weken geleden doken berichten op dat ook het advertentieplatform, de belangrijkste inkomstenbron van het concern, in het vizier zou zijn.

Europese Commissie geeft Google respijt
Europese Commissie geeft Google respijt (Foto: BuzzT)

Franse vertegenwoordigingen in Turkije dicht

De Franse ambassade in Ankara en het Franse consulaat in Istanbul zijn om veiligheidsredenen woensdag gesloten. De viering van de Franse nationale feestdag, 14 juli, is er ook afgelast. Er zou een ernstige dreiging zijn dat de viering het doelwit zou vormen van een aanslag.

De diplomatieke vestigingen hebben dit woensdag laten weten. Het is niet bekend wanneer ze weer open gaan.

Franse vertegenwoordigingen in Turkije dicht
Franse vertegenwoordigingen in Turkije dicht (Foto: ANP)

Brein van aanslagen Parijs geïdentificeerd

De Franse geheime dienst weet wie de leiding had over de bloedige aanslagen in november in Parijs maar heeft de naam niet vrijgegeven. Franse media meldden woensdag dat de chef van de buitenlandse veiligheidsdienst DGSE, Bernard Bajolet, tegen een commissie van het Franse parlement heeft gezegd dat bekend is wie de leiding had, maar daar wilde Bajolet niet meer over kwijt.

De Belg Abdelhamid Abaaoud was het in ieder geval niet. Hij had volgens Bajolet wel een coördinerende rol, maar niet de leiding. Bajolet sprak in mei met de parlementariërs. Hij zei niet of de geïdentificeerde leider van de zelfmoordterroristen nog leeft.

Bij de serie bloedige aanslagen op 13 november waarbij de meeste daders ook omkwamen, verloren 130 slachtoffers het leven. Abaaoud werd 18 november in de Parijse voorstad Saint-Denis door de politie gedood.

Brein van aanslagen Parijs geïdentificeerd
Brein van aanslagen Parijs geïdentificeerd (Foto: ANP)

Hackers kunnen cashen bij Fiat Chrysler

Goedwillende hackers kunnen een beloning krijgen als ze veiligheidslekken in de software van voertuigen van Fiat Chrysler ontdekken. Dat maakte het Italiaans-Amerikaanse autoconcern woensdag bekend.

Hackers die een potentiële fout of andere kwetsbaarheid in het systeem van Fiat Chrysler ontdekken, kunnen daarvoor 150 tot 1500 dollar tegemoet zien, afhankelijk van de ernst van het probleem dat aan de kaak wordt gesteld. Fiat Chrysler werkt daarvoor samen met de firma Bugcrowd, die ook automaker Tesla bijstaat bij het belonen van computerkrakers.

Vorig jaar kreeg Fiat Chrysler in de Verenigde Staten nog een boete van 105 miljoen dollar omdat het bedrijf te traag reageerde bij de aanpak van defecten in het systeem. De automaker riep eerder circa 1,4 miljoen auto's terug na een bericht over een hack waardoor buitenstaanders de controle over een Jeep Cherokee wisten over te nemen.

Hackers kunnen cashen bij Fiat Chrysler
Hackers kunnen cashen bij Fiat Chrysler (Foto: BuzzT)

Gay games verwijderd van Twitch

Zonder opgaaf van redenen hebben de remastered versies van drie games een ban gekregen van Twitch. De games waren tot voor kort altijd gewoon te zien. Er komen geen lichaamsdelen, vieze praatjes of seks in voor en er zijn voor zover bekend geen regels overtreden.

De games Hurt Me Plenty, Succulent en Stick Shift zijn allemaal grafisch verbeterd en hebben nu ondersteuning voor controllers. Het hele pakket voor alle drie de games is nu samengevoegd tot één enerverende ervaring genaamd Radiator 2. Zoals de beschrijving zegt is het “een kort triootje over straffen, slikken en autorijden”.

Ontwikkelaar Robert Yang is verbijsterd. Hij eist suggereert drie verbeteringen van Twitch:

  1. Wanneer games worden verwijderd, dan geeft Twitch de ontwikkelaar de reden van de verwijdering op
  2. Er moet een manier komen om in beroep te kunnen gaan tegen een verwijdering.
  3. Er moet een aparte categorie zijn voor ‘verboden games’, die geen porno zijn

Mocht je in de verleiding zijn gekomen om de games te gaan spelen, Radiator 2 is gratis te downloaden op Steam.

Voor een impressie wat je kunt verwachten bij Radiator 2 hebben we hier een diepteonderzoek van Jim Sterling.

Vrouw doet 7 soldaten tegelijk op kazerne

Een Engelse rechtbank is een onderzoek gestart naar het reilen en zeilen op de Bulfort-kazerne van Salisbury. Een twintigjarige vrouw is daar op de kazerne namelijk gegangbangd door maar liefst zeven soldaten.

De vrouw in kwestie werd onlangs thuis opgepikt door soldaat James Onwood. Zij had namelijk afgesproken een triootje te doen met de beste man en een van zijn maten, meneer Zane. Omdat de seks zou plaatsvinden op de kazerne, reden ze daar met de auto heen.

Maar in plaats van twee militairen, kwam er ineens een complete stoottroep aan. Deze bestond uit maar liefst zeven bronstige soldaten. Een van hen droeg zelfs een gasmasker, zo bleek uit beelden die zijn gemaakt tijdens de orgie.

"James, Zane en ik gingen naar James' kamer", vertelde de vrouw in de rechtszaal. "Hier gebeurde het allemaal. En toen kwamen er nog ineens vijf man aanzetten. Alle seks gebeurde met mijn instemming, ik kan gewoon geen nee zeggen."

De geile dame in kwestie moest dus vele inwendige stokslagen ondergaan. Een – echte – stok kwam nogal hard aan. Korporaal Hussain Panchbhaya sloeg nogal hard met de stok op haar naakte dijen. Omdat ze hiervan letterlijk moest janken, besloot ze aangifte te doen.

Volgens Panchbhaya's moeten wij deze klappen zien als onderdeel van het seksspel. De rechter ging hierin mee en sprak de beste man vrij van mishandeling.

Nederland overweegt evacuaties Zuid-Sudan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt om Nederlanders die in Zuid-Sudan zitten te evacueren. Dat zei een woordvoerster van het ministerie woensdag. Er zitten momenteel zo'n honderd Nederlanders in het land, dat voor de tweede keer sinds het onafhankelijk werd op de rand van een burgeroorlog staat.

Met de Nederlanders wordt nauw contact onderhouden, per sms en telefoon. Opties voor een eventuele evacuatie worden onderzocht.

Nederland overweegt evacuaties Zuid-Sudan
Nederland overweegt evacuaties Zuid-Sudan (Foto: ANP)

'Ook jongeren zien heil in ouwelullendagen'

Niet alleen ouderen maar ook jongeren zien het nut in van extra vrije dagen voor oudere werknemers. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van onderzoeksbureau Intelligence Group over de arbeidsmarkt dat woensdag is gepubliceerd.

Aan 3590 mensen werd onder meer de stelling voorgelegd of ouwelullendagen voor iedereen zouden moeten worden afgeschaft. Zowel bij de ouderen als bij de jongeren bleek 'slechts' 20 procent van de ondervraagden dit een goed idee te vinden.

Seniorendagen staan steeds vaker ter discussie bij cao-onderhandelingen. ,,Ze staan symbool voor de verschillen tussen generaties op de werkvloer en geven argumenten aan werkgevers over kosten en de onaantrekkelijkheid van de vijftigplusser", aldus de onderzoekers.

'Ook jongeren zien heil in ouwelullendagen'
'Ook jongeren zien heil in ouwelullendagen' (Foto: ANP)

Man neemt ontslag voor Pokémonjacht

Een man uit Nieuw-Zeeland heeft ontslag genomen zodat hij twee maanden lang het hele land door kan reizen om Pokémon Go te spelen. Tom Currie (24) uit Auckland zei woensdag tegen Nieuw-Zeelandse media dat hij al busritten naar het hoge noorden en het diepe zuiden heeft geboekt. "Hopelijk kan ik onderweg een paar prachtige Pokémons vangen", voegt hij er aan toe.

Currie zegt dat hij de afgelopen dagen 50 kilometer heeft gelopen. Hij heeft ruim 700 Pokémon gevangen, waaronder een Vaporeon, en zit op level twintig. "Ik wil Mewtwo, dat is het eindspel voor de meeste mensen."

Man neemt ontslag voor Pokémonjacht
Man neemt ontslag voor Pokémonjacht (Foto: BuzzT)

Airbus snijdt fors in productie A380

Airbus schroeft het productietempo van de A380, 's werelds grootste passagiersvliegtuig, de komende jaren sterk terug. Waar vorig jaar nog 27 toestellen werden afgeleverd, zijn dat er in 2018 nog maar twaalf.

Dat heeft de Europese vliegtuigbouwer woensdag laten weten tijdens een bijeenkomst met analisten op de luchtvaartshow in Farnborough. Het bedrijf heeft al geruime tijd geen grote bestellingen meer binnengekregen voor de dubbeldeks A380, waarmee tot ruim achthonderd passagiers tegelijk kunnen worden vervoerd.

Er staan momenteel nog 126 orders open voor de A380 en Airbus heeft tot dusver 193 exemplaren afgeleverd bij klanten. Veruit de grootste klant is de Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates, die er ruim tachtig in gebruik heeft en zestig in bestelling.

Tempo

De stapsgewijze productieverlaging betekent dat ook de kosten flink verder omlaag zullen moeten. Bij het huidige tempo draait Airbus quitte op de productie van de A380. Dat zal niet langer lukken als de vaste lasten over ruim de helft minder afgeleverde kisten kunnen worden uitgesmeerd.

De ontwikkeling van de A380 heeft Airbus zo'n 25 miljard euro gekost, nog los van de kosten die bij de productie van een enkel toestel komen kijken. Het bedrijf zal die investering vrijwel zeker nooit terug kunnen verdienen.

Airbus blijft wel geloven in de toekomst van de in 2007 geïntroduceerde A380, en wijst daarbij op de aanhoudende groei van de vraag naar vliegreizen. In tegenstelling tot concurrent Boeing verwacht het bedrijf nog altijd dat luchtvaartmaatschappijen voor lange vluchten steeds vaker voor grotere toestellen zullen kiezen.

Airbus snijdt fors in productie A380
Airbus snijdt fors in productie A380 (Foto: ANP)

Aan IS ontsnapte vrouw wil naar Nederland

De 21-jarige Nederlandse vrouw die tegen de zender Kurdistan24 zei ontsnapt te zijn uit Syrisch IS-gebied neemt naar verwachting woensdag contact op met het Nederlands consulaat in de Iraakse stad Arbil. Ze zal vermoedelijk hulp vragen om terug te keren naar Nederland.

"We hebben nauw contact met haar familie", aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het consulaat is alles in gereedheid gebracht om de vrouw op te vangen en papieren in orde te brengen voor haar terugreis.

Hoewel Buitenlandse Zaken geen informatie geeft over de identiteit van de vrouw, zou het gaan om Laura Angela Hansen, geboren in Den Haag. Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Met hulp van haar vader is ze samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit IS-gebied gevlucht.

Aan IS ontsnapte vrouw wil naar Nederland
Aan IS ontsnapte vrouw wil naar Nederland (Foto: ANP)

'Taylor Swift schreef hit voor Calvin Harris'

Taylor Swift zou het creatieve brein zijn achter de internationale dance-hit This Is What You Came For van haar ex Calvin Harris. Dat Calvin de samenwerking bij hoog en bij laag ontkent zou mede de reden zijn van hun relatiebreuk, melden bronnen aan TMZ.

Taylor Swift schijnt het nummer te hebben geschreven aan de piano en nam het op met haar mobiele telefoon. Calvin was razend enthousiast over de demo die ze hem stuurde. Volgens TMZ doken ze daarna de studio in waarbij Taylor Swift zang deed. Toch wilden ze het nummer niet als koppel uitbrengen. Taylor Swift koos daarom het pseudoniem Nils Sjoberg en beschikt daarmee over de muziekrechten.

Eind april bracht Calvin Harris het nummer uit met Rihanna. This Is What You Came For staat nog steeds hoog in de hitparades. Volgens TMZ zou Calvin hebben gelogen toen hij in een radioshow beweerde dat hij nooit met zijn vriendin een samenwerking heeft overwogen. "We hebben er zelfs nog nooit over gesproken. Ik zie het dus niet gebeuren", zei de Schotse dj en dat was tegen het zere been van zijn toenmalige vriendin. Een bron noemt dit het breekpunt in hun relatie.

Nog geen twee weken nadat bekendwerd dat de relatie was gestrand, werd Taylor gespot in de armen van acteur Tom Hiddleston.

'Taylor Swift schreef hit voor Calvin Harris'
'Taylor Swift schreef hit voor Calvin Harris' (Foto: BuzzE)

Boete Corendon voor onjuiste prijsvermelding

Reisorganisatie Corendon moet van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete betalen van 350.000 euro. Het bedrijf adverteerde op de eigen website met prijzen voor pakketreizen en losse vliegtickets waar niet alle bijkomende kosten in waren verwerkt.

Wie een vakantie wil boeken, moet een keuze kunnen maken op basis van de werkelijke kosten, zei ACM-bestuurder Anita Vegter woensdag. "Reisaanbieders moeten daar duidelijk over zijn, zodat consumenten de verschillende aanbiedingen kunnen vergelijken."

De ACM heeft reisaanbieders eerder gewezen op hun verplichting om alleen te adverteren met prijzen waar alle onvermijdbare kosten al in zijn opgenomen. "Nu treden wij op tegen aanbieders die consumenten misleiden met niet-transparante prijzen", aldus Vegter.

Boete Corendon voor onjuiste prijsvermelding
Boete Corendon voor onjuiste prijsvermelding (Foto: ANP)

Defecte rem oorzaak ongeval Stieltjeskanaal

Een defecte oplooprem van de aanhanger was de oorzaak van het ongeval in Stieltjeskanaal zaterdag. Een auto met aanhanger raakte daar te water. Vier inzittenden kwamen om het leven.

Toen de bestuurder remde werkte de oplooprem niet zodat de aanhanger tegen de auto duwde. Hierdoor werd de auto het water ingeduwd en kwam op z'n kop in het Stieltjeskanaal terecht. Dat is gebleken uit politie-onderzoek.

Defecte rem oorzaak ongeval Stieltjeskanaal
Defecte rem oorzaak ongeval Stieltjeskanaal (Foto: ANP)

Bij moordverdachte Alex L. 'knapte iets'

Alex L. (37) uit Lelystad wilde vorig jaar op de dag dat hij zijn vriendin Manon Pieters (41) en haar dochter Fleur (15) om het leven bracht een einde maken aan de relatie. Voor de rechtbank in Lelystad zei hij woensdag dat hij zijn schoenen al aan het aantrekken was, toen Manon de deuren op slot draaide en zei dat hij niet wegkwam. "Toen knapte er iets bij mij."

L. staat terecht voor de moord op zijn vriendin en stiefdochter, de verkrachting van Fleur, het wegmaken van de lichamen en het bezit van kinderporno.

Uit zijn verhaal blijkt dat sprake was van een lange aanloop naar het fatale weekeinde. Met zijn vriendin onderhield hij een haat-liefdeverhouding, waarin sprake was van veel ruzies. Zij ergerde zich aan zijn drugsgebruik, hij vond het vervelend dat zij dronk. Het stel zat bovendien diep in de schulden.

Bij moordverdachte Alex L. 'knapte iets'
Bij moordverdachte Alex L. 'knapte iets' (Foto: ANP)

Gay Pride in GTA V

Voor gamers die Trevor eindelijk uit de kast willen laten komen, of gamers die van kleurtjes en gezelligheid houden is er nu de Grand Theft Auto V - Los Santos Pride mod. Met deze mod heb je een LGBT-optocht met praalwagens in de stad. Nee, je kan ze niet opblazen.

Het idee is van de organisatie van Stockholm Pride, die de gelijknamige optocht al sinds 1998 organiseert. Zoals gezegd kun je niets van de optocht aanvallen of vernietigen. Je kunt wel op de wagens springen en meedansen. De boodschap die ons wordt meegegeven is dat “liefde altijd de haat overwint”. Een mooie boodschap gezien de hoeveelheid haat er wordt uitgestort over de initiatiefnemers. Fans vinden het onder andere "niet in het concept van de game" passen. Het feit dat dit een mod is die je vrijwillig kunt installeren, gaat er blijkbaar niet in.

PSV wil minimaal vijftig procent eigen jeugd in A-selectie

PSV streeft ernaar om in de nabije toekomst over een selectie te beschikken die voor minstens vijftig procent bestaat uit spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen.

Met spelers als Jeroen Zoet, Jorrit Hendrix, Jürgen Locadia en Steven Bergwijn maakt PSV al veelvuldig gebruik van spelers uit de eigen jeugdopleiding. De club streeft naar nóg meer eigen jeugd. Minimaal vijftig procent is het doel.

Terwijl zes spelers momenteel actief zijn op het EK voor spelers Onder 19 in Duitsland, zijn de talenten Suently Alberto, Dante Rigo en Ramon Pascal Lundqvist mee op trainingskamp naar Zwitserland. Daar mogen zijn de technische staf laten zien wat ze in huis hebben.

Welke spelers uiteindelijk definitief aanhaken bij de eerste selectie is vooralsnog onduidelijk. "Dat is nog te vroeg", zegt technisch manager Marcel Brands tegenover Voetbal International. "We hebben de jongens bewust de eerste twee weken mee laten trainen. Het is aan Phillip wie hij er bij wil houden. Het merendeel is heel erg jong. Dante is zelfs nog A-junior. Het is een goede leerschool. Doel is wel dat we er elk jaar al één of twee door kunnen schuiven."

Fallout 4 Vault-Tec Workshop bèta begint

Bethesda heeft Vault-Tec Workshop DLC aangekondigd voor Fallout 4. Op 26 juli kun je jouw dwellers laten trainen in je supermooie vault. Er komt nieuw meubilair, retro-belichting en kunst. Een aantal gelukkigen krijgen deze week een bèta-key om warm te draaien.

Om 22:00 vanavond geeft Bethesda een kijkje in de keuken via deze Twitch-link. Degenen die geen seizoenspas hebben kunnen de DLC alvast bestellen voor €4,99.

Fallout 4 - Workshop poster

Fallout 4 - Workshop vault

Fallout 4 - Workshop workout

Fallout 4 - Workshop deur

Sheep View laat eilanden zien

De Faeröer-eilanden willen graag op Google Street View, maar dat schiet niet op. En daarom hebben de eilanden hun toevlucht gezocht tot de belangrijkste bevolkingsgroep: schapen. Die hebben rondgebanjerd met een 360-gradencamera op hun rug. Het resultaat: Sheep View 360.

Vijf plekken op de eilanden zijn inmiddels in beeld gebracht. De 'lam-cams' laten de groene hellingen, besneeuwde bergtoppen, de blauwe lucht en de baaien zien.

De Faeröer-eilanden hebben 50.000 mensen en 70.000 schapen. De naam betekent 'Schapeneiland'.

Sheep View laat eilanden zien
Sheep View laat eilanden zien (Foto: BuzzT)

Dodental treinongeluk Italië stijgt naar 27

Het dodental van de frontale treinbotsing in Zuid-Italië is opgelopen tot zeker 27. Ongeveer vijftig mensen raakten gewond, meldde het Italiaanse persagentschap Ansa woensdag. Twee treinen botsten dinsdag op een enkel spoor frontaal op elkaar tussen de plaatsen Corato en Andria, ten noorden van de stad Bari.

De Italiaanse minister van Transport Graziano Delrio zei dat de oorzaak van het ongeluk nog onduidelijk is. "We weten niet wat de reden was voor de botsing." Volgens mediaberichten maken veel studenten en forensen gebruik van de regionale treinverbinding. Beide treinen zouden op het moment van de botsing ongeveer 100 kilometer per uur hebben gereden. De treinen bestonden elk uit vier wagons, waarvan er minstens twee zwaar beschadigd raakten.

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil snel duidelijkheid over wat er is mis gegaan.

Dodental treinongeluk Italië stijgt naar 27
Dodental treinongeluk Italië stijgt naar 27 (Foto: ANP)

Lancering Galaxy Note 7 op 2 augustus

Samsung zal op 2 augustus de nieuwe Galaxy Note 7 lanceren. Dat gebeurt tegelijkertijd in New York, Rio de Janeiro en Londen. Samsung heeft de uitnodiging woensdag verstuurd.

Details over de nieuwe phablet zijn in de afgelopen weken uitgelekt, maar Samsung heeft nog niets bevestigd. Het device zou in Europa 849 euro gaan kosten. Het zou dezelfde functies krijgen als de Galaxy S7 en S7 Edge, maar het toestel zou ook een irisscanner en 6 GB aan werkgeheugen krijgen.

De vorige versie heette Note 5. Samsung slaat nummer 6 dus over. Dat heeft te maken met de Galaxy S-serie smartphones. De namen van S en Note kloppen namelijk niet helemaal. Begin vorig jaar lanceerde Samsung de S6 en in het najaar de Note 5. In 2014 bracht Samsung de S5 en vervolgens de Note 4 op de markt. In maart dit jaar verscheen de S7 in de winkels. Door nu voor Note 7 te kiezen, brengt Samsung meer lijn aan in de namen.

Lancering Galaxy Note 7 op 2 augustus
Lancering Galaxy Note 7 op 2 augustus (Foto: BuzzT)

Vijftien tips over ontvoeringen

Bij de politie zijn tot nu toe vijftien tips binnengekomen over de ontvoering van Wendel Meijer en Soufyan Essabaouni. Dat meldt de politie Noord-Holland Noord woensdag. Aan de ontvoeringen werd dinsdagavond aandacht besteed in Opsporing Verzocht.

Of er bruikbare informatie bij zit, kan de politie nog niet zeggen. De meeste tips gaan over de auto's die zijn gebruikt om de slachtoffers klem te rijden.

De politie kan niet bevestigen dat er sprake is van een vierde ontvoering, zoals De Telegraaf woensdag meldde. Ook over de identiteit van het tot nu toe onbekende slachtoffer van een mogelijke derde ontvoeringszaak is nog niets te zeggen.

De ontvoeringen zouden te maken hebben met een ruzie in het drugsmilieu. Voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaken is een beloning van 25.000 euro uitgeloofd.

Vijftien tips over ontvoeringen
Vijftien tips over ontvoeringen (Foto: ANP)

Europese Collector's Edition Sword Art Online onthuld

Bandai Namco heeft tijdens de Japan Expo in Parijs bekendgemaakt dat Europa ook een Collector's Edition krijgt van Sword Art Online: Hollow Realization. Helaas is het wat magerder dan de Amerikaanse versie.

Naast de game krijg je twee exclusieve 16 cm grote figurines van hoofdrolspeler Kirito en zijn vriendin Asuna. In de Amerikaanse versie krijg je nog kaarten en een soundtrack. Waarom deze niet zijn toegevoegd in de Europese versie mag Joost weten, maar die antwoordt niet.

In de nieuwe trailer zien we vooral de aanpassingen die je kunt doen aan Kirito en zijn team, de raids die je met 16 computergestuurde spelers doet en de interacties die je met de meer dan 300 NPC's in de game hebt.

Sword Art Online: Hollow Realization komt in de herfst uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Sword Art Online Collector's Edition

Britse IS-gevangene duikt op in video

De Britse journalist John Cantlie, die sinds 2012 wordt gegijzeld door jihadisten, is te zien op een nieuwe propaganda-video van Islamitische Staat (IS). Op de video praat de gijzelaar over bombardementen op de universiteit van Mosul, meldden Britse media woensdag.

Cantlie ziet er op de video aanmerkelijk dunner uit sinds hij voor het laatst was te zien op 19 maart. In een lang shirt en een zwarte broek vertelt hij de kijkers dat hij voor de overblijfselen van de universiteit staat. "Je moet jezelf afvragen; waarom heeft de coalitie beslist om de universiteit te vernietigen", zegt hij.

De in Hamsphire geboren journalist werd in november 2012 in Syrië ontvoerd, tijdens zijn tweede bezoek om verslag uit te brengen over de oorlog in het land.

Britse IS-gevangene duikt op in video
Britse IS-gevangene duikt op in video (Foto: ANP)

'EU stelt privacy burgers onvoldoende veilig'

De Europese Unie doet te weinig om persoonsgegevens van burgers en het recht op privacy veilig te stellen in haar handelsovereenkomsten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een studie waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.

In de "nieuwste generatie" handelsovereenkomsten wordt volgens de onderzoekers steeds vaker onbeperkte data-overdracht toegelaten, met inbegrip van persoonsgegevens, tussen de landen. Steeds vaker worden persoonsgegevens digitaal verwerkt. De regels over hoe deze te beschermen verschillen echter sterk van land tot land, staat in de studie.

Gelet op zowel het Europese als het internationaal recht concluderen de onderzoekers dat de EU maatregelen moet nemen om de privacy van haar burgers beter te beschermen. Daarbij moet vooral worden voorkomen dat de juridische positie van burgers in handelsovereenkomsten wordt verzwakt.

'EU stelt privacy burgers onvoldoende veilig'
'EU stelt privacy burgers onvoldoende veilig' (Foto: BuzzT)

Tv-kijker niet meer vast aan standaardpakket

Televisiekijkers zitten binnenkort niet meer vast aan een groot pakket zenders waar ze toch niet naar kijken. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil de verplichting laten vervallen dat aanbieders in een standaardpakket minimaal 30 tv-zenders en 25 radiozenders moeten leveren.

Hij wil zo de weg vrijmaken voor meer keuzevrijheid voor tv-kijkers, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Dekker heeft vorig jaar beloofd uit te laten zoeken of tv-kijkers een zogenoemd à-la-cartemenu willen. Daarin kunnen ze zelf zenders kiezen, maar zijn ze niet gebonden aan een vast pakket waarvan een deel van de zenders misschien hun interesse helemaal niet heeft.

Uit het onderzoek is volgens Dekker gebleken dat 63 procent van de consument zelf een zenderpakket zou willen samenstellen.

Tv-kijker niet meer vast aan standaardpakket
Tv-kijker niet meer vast aan standaardpakket (Foto: ANP)

Amnesty beschuldigt Egypte van martelen

De veiligheidsdienst in Egypte martelt op grote schaal tegenstanders van het regiem. Bovendien verdwijnen er zomaar mensen. De nationale veiligheidsdienst pakt honderden tegenstanders aan die op die manier worden geïntimideerd.

Amnesty International schrijft in het rapport Egypt: Officially you do not exist: Disappeared and tortured in the name of counter-terrorism dat deze praktijken al sinds begin 2015 gaande zijn. Honderden studenten, politieke activisten en tegenstanders worden aangepakt, soms terwijl ze niet ouder dan veertien jaar zijn. Een keer in handen van de staat verdwijnen ze zonder een spoor achter te laten.

Amnesty zegt op basis van gegevens van NGO's, organisaties die niet aan de staat zijn gebonden, dat dagelijks drie of vier mensen door de veiligheidsdienst worden opgepakt. Zwaarbewapende leden van de geheime dienst bestormen het huis van iemand en nemen de betrokkene mee. Wie gevangen is genomen, wordt soms maanden geblinddoekt en geboeid vastgehouden.

De mensenrechtenorganisatie noemt de methode een belangrijk instrument van de Egyptische overheid. Wie zijn stem tegen het regiem verheft, loopt het risico op aanhouding en marteling door de veiligheidsdienst. Het Westen voorziet Egypte van wapens en beschouwt het land als een belangrijke factor in de strijd tegen terrorisme. Amnesty roept desondanks de lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten op hun invloed aan te wenden om de praktijken te stoppen.

Amnesty beschuldigt Egypte van martelen
Amnesty beschuldigt Egypte van martelen (Foto: ANP)

Diefstal gelinkt aan aanslag tegen politie

Agenten in Baton Rouge (Louisiana) hebben drie verdachten aangehouden die zaterdag wapens hebben gestolen om die vermoedelijk te gebruiken tegen agenten. Dat heeft de Amerikaanse politie dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de lokale politiechef zei een verdachte, die bij zijn arrestatie een vuur- en luchtwapen op zak had, dat ze de wapens wilden gebruiken tegen de politie. Zaterdag werden bij een inbraak in een pandjeshuis acht wapens gestolen. Zes daarvan zijn weer teruggevonden.

De politie heeft drie mensen aangehouden, een vierde verdachte loopt nog vrij rond. Een van de verdachten is dertien jaar oud, laat de politie weten.

De gemoederen in Baton Rouge zijn verhit vanwege de dood door politiekogels van twee zwarte Amerikanen in Baton Rouge en in Minneapolis (Minnesota). Van het weekend werden tientallen betogers opgepakt bij protesten.

Diefstal gelinkt aan aanslag tegen politie
Diefstal gelinkt aan aanslag tegen politie (Foto: ANP)

Joegoslaviëverdachte Hadzic overleden

Goran Hadzic, verdachte in een proces van het Joegoslaviëtribunaal, is dinsdag op een leeftijd van 57 jaar overleden. Dat meldt de BBC. Bij hem was eerder een hersentumor geconstateerd. "Na een een zware ziekte is Hadzic vandaag overleden", meldde het lokale ziekenhuis in Novi Sad.

Hadzic is president is geweest van de zogeheten Servische Krajina-Republiek (RSK). Dat was het gebied dat de etnische Serven voor zichzelf claimden in Kroatië, nadat die deelrepubliek zich in 1991 had afgescheiden van Joegoslavië.

Hadzic werd op 20 juli 2011 in Servië opgepakt als laatste voortvluchtige van het tribunaal. Hij werd onder meer beschuldigd van moord, marteling, deportaties en het vernietigen van dorpen. Het proces werd stilgelegd, vanwege zijn ziekte.

Joegoslaviëverdachte Hadzic overleden
Joegoslaviëverdachte Hadzic overleden (Foto: ANP)

Juno verstuurt zijn eerste foto van Jupiter

De Amerikaanse sonde Juno heeft sinds zijn aankomst in een baan rond de planeet Jupiter zijn eerste foto naar aarde verzonden. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekend.

Op het beeldmateriaal is een deel van Jupiter te zien en drie van zijn vier grootste manen, te weten: Io, Europa en Ganymedes. In augustus komt de sonde dichterbij de gasreus om betere foto's te kunnen schieten.

Een hoofdonderzoeker van NASA is in ieder geval tevreden dat de apparatuur aan boord van de sonde de reis heeft overleefd. Hij zegt niet te kunnen wachten op beeldmateriaal van de polen van Jupiter.

De Juno werd in 2011 gelanceerd en kwam vorige week in een baan rond Jupiter, na een reis van 3 miljard kilometer. De sonde moet onder meer de atmosfeer van de planeet in kaart brengen. Wetenschappers willen bijvoorbeeld weten hoeveel water Jupiter heeft.

Meer zomergroenten op minder grond geteeld

De teelt van tomaten en andere zomergroenten is in Nederland de afgelopen vijftien jaar fors gestegen. In 2015 is bijna 2,2 miljard kilo van deze groenten geproduceerd. Dat is 496 miljoen kilo (29 procent) meer dan in 2000.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt woensdag dat voor de productie van al die groenten veel minder grond is gebruikt dan in 2000. Het benodigde landbouwareaal nam in vijftien jaar tijd af met 13 procent.

De toename van de teelt is grotendeels toe te schrijven aan de stijging van de productie onder glas. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld zestien keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond.

In 2015 is ruim 28.000 ton aardbeien onder glas en tunnels (kunststoffen broeikas) geproduceerd. Dat is 90 procent meer dan in 2000. In de open grond is vorig jaar 29.000 ton aardbeien geteeld, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met ruim 50 procent.

Meer zomergroenten op minder grond geteeld
Meer zomergroenten op minder grond geteeld (Foto: ANP)

Theresa May lost David Cameron af

Theresa May wordt woensdag beëdigd als premier van Groot-Brittannië. David Cameron maakt na zes jaar plaats voor haar door op Buckingham Palace zijn ontslagbrief aan koningin Elizabeth aan te bieden.

De 59-jarige Conservatieve May is de tweede vrouwelijke bewoner die na Margaret Thatcher (1979-1990) Downing Street 10 betrekt. Onder Cameron bezette ze zes jaar lang de lastige post van minister van Binnenlandse Zaken. Maar haar taak als eerste minister zal een veelvoud van zware problematiek met zich meebrengen. Voor alles is dat de uittreding uit de Europese Unie, waarmee het door de bevolking gewenste brexit vorm krijgt.

De nieuwe premier heeft precies twee dagen de tijd gehad om zich enigszins op de nieuwe taak voor te bereiden. In het spoor van het brexit heeft ze als partijleider de taak de gespleten Conservatieve Partij, in voor- en tegenstanders van de Europese Unie, weer aaneen te smeden.

Naar verwachting presenteert Theresa May woensdag tevens de veranderingen in de bezetting van de ministersposten in het kabinet.

Theresa May lost David Cameron af
Theresa May lost David Cameron af (Foto: ANP)

Tour: Etappe 11 - Sprintersfeest in Montpellier

Revel is een plaats waar vluchters vaak winnen en dat was tijdens de tiende rit niet anders. Een aantal renners reden weg op de Port d'Envalira en nog een aantal volgden in de afdaling. Het werd een kopgroep die je best majestueus mag noemen. Nog niet vaak zo'n sterke kopgroep gezien in een rit in de Tour. Sagan, Van Avermaet, Costa, Boasson Hagen, Matthews, Chavanel, Gallopin, Landa en ga zo maar door. Alleen maar grote namen en jongens met een behoorlijke erelijst.

Het tekent Sagan toch wel weer dat hij tijdens zo'n rit in de aanval gaat. Prachtige renner. Hij wist zich lange tijd te sparen, maar in de finale trok hij het nog even op de kant en wist zo de kopgroep flink te decimeren. Enkele renners lieten zich verrassen en andere renners zijn simpelweg hopeloos zodra het om waaiers gaat. Er bleven zeven sterke renners over. Eigenlijk was alleen Dumoulin een vreemde eend in de bijt, die zou je toch eerder in de mongolenwaaier verwachten.

Orica had nog drie man over en normaal zouden ze dat weten te verneuken. Bij Orica gaat iedereen normaal voor z'n eigen belang, maar tijdens deze rit was dat blijkbaar anders. Turbo Durbo deed wat hij het beste kan doen, met de ogen dicht op kop rammen. Toen hij klaar was met dat werk nam Impey het over. Hij probeerde een paar keer aan te vallen, maar kreeg het niet voor elkaar om Sagan ook maar enigszins in de problemen te brengen. Sagan pareerde alles en dat leek hij behoorlijk simpel te doen.

Toch bleek in de sprint dat het niet echt simpel was geweest. Matthews, die niets had hoeven te doen, was nog een stuk frisser en wist zo zijn eerste rit in de Tour te winnen. Na Tom Dumoulin weer een renner die in alle grote rondes een rit heeft gewonnen. Uiteindelijk een prima overgangsrit waar niet veel meer van te verwachten viel. Na deze overgangsrit krijgen we een rit die bijna volledig vlak is. Weer eens een kans voor de sprinters. Zoveel kansen komen er niet meer, dus deze gaan ze grijpen. Dat geef ik je op een briefje.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

In een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk zal de elfde rit vertrekken. Carcassonne, de middeleeuwse stad, doet alleen onder voor Parijs en Mont-Saint-Michel. De bekendste bezienswaardigheid is de citadel. De hele oude binnenstad is bijna volledig gerestaureerd en de vesting is zo'n beetje de beste en grootste gehouden vesting uit de middeleeuwen, in Europa tenminste. La Cité de Carcassonne is zeker de moeite van het bezoeken waard. Aangezien we deze Ronde van Frankrijk begonnen op Mont-Saint-Michel, zullen eindigen in Parijs en halverwege door Carcassonne komen kunnen we wel spreken van een haast overdreven toeristische editie.

Carcassonne is veel meer dan de vesting alleen, het is tegenwoordig een stad met 47.000 inwoners. We bevinden ons een stuk ten zuidoosten van Revel, de finishplaats van de vorige rit, in het departement l'Aude. Het is niet zo lang geleden dat de Tour nog in deze stad was. Voor het laatst in 2014, toen in een rit die zou eindigen Bagnères-de-Luchon. Ook dat plaatsje hebben we tijdens deze Tour al gehad, gelukkig zijn ze niet zo van de herhaling in Frankrijk. De laatste keer dat er een rit eindigde in Carcassonne was tien jaar geleden, in 2006. De zege ging toen naar Yaroslav Popovych, het eeuwige talent dat uiteindelijk vrij geruisloos uit het profpeloton verdween dit jaar.

Dit is een rit voor de sprinters, toch krijgen we in het begin nog met een paar klimmetjes te maken. Van Carcassonne fietsen de renners naar het oosten en meteen begint de weg al een beetje op te lopen. Dit duurt zo'n beetje 14 kilometer, tot Caunes-Minervois. Een echte beklimming zit er niet in dit stuk, maar er zitten wel wat vervelende stroken tussen. Na Caunes-Minervois gaat het in licht dalende lijn verder tot de eerste beklimming van de dag. De renners rijden over een slecht en smallig weggetje door ruraal Frankrijk voor een aantal kilometer. Al snel komen ze weer op een wat betere weg terecht, die ze naar Siran brengt.

Carcassonne, een van de mooiste stadjes die er zijn (Foto: Getty)

Na Siran begint de weg al op te lopen en zijn er voorzichtig al een paar heuveltjes die beklommen moeten worden, hoewel de eerste echte klim van de dag pas een kilometer of acht verderop is. Na 34 kilometer passeren de renners Azillanet en begint de eerste klim van de dag echt. De Côte de Minerve is officieel 2,4 kilometer lang en 5,4% gemiddeld, maar officieus gezien is de beklimming toch wel een stukje langer. Na 38 kilometer komen de renners boven en tussen Azillanet en de top van de klim zit geen vlakke meter, dus eigenlijk is de beklimming vier kilometer lang. Na een korte doch simpele afdaling komen de renners uit in de middeleeuwse katharenvesting Minerve. Een bijzonder fraai dorpje, gebouwd op een rots. Schijnt een van de mooiste dorpen van Frankrijk te zijn.

De renners fietsen verder en komen langs nog wat dorpjes. Onder andere een dorpje dat Aigues-Vives heet. Gisteren kwamen ze ook al door een dorpje met dezelfde naam. Blijkbaar een populaire naam in Frankrijk. De dorpjes hier zijn eigenlijk allemaal wel mooi. Oude gebouwtjes, torentjes, leuke dingen. Het is een paar kilometer vlak, tot na ongeveer 54 kilometer het tweede klimmetje van de dag begint. De Côte de Villespassans is een beklimming van de vierde categorie, 2,3 kilometer lang en 4,5% gemiddeld. Totaal geen lastige klim. Na dit klimmetje loopt het nog even verder omhoog, tot het dorpje Villespassans.

De renners blijven nog even op een plateau, tot ze afdalen richting Saint-Chinian, waar er een passage is na 66 kilometer. Als dit dorpje bereikt is hebben we het voornaamste klimwerk van de dag al lang en breed gehad. Vanaf dit moment is het praktisch volledig vlak. De renners rijden een beetje rond over het Franse platteland, met uitzicht op de uitlopers van het Centraal Massief. Veel gebeurt er niet. Over brede wegen wordt er koers gezet richting Montpellier. Af en toe wordt er een dorpje gepasseerd en tussendoor kunnen de coureurs vooral genieten van wat fraaie Franse natuur. De dorpjes in dit deel van Frankrijk zijn dan weer niet allemaal even fraai. Wel allemaal gebouwd op een heuveltje. Zo ook Murviel-lès-Béziers, dat na 78 kilometer wordt aangedaan.

Minerve, nog zo'n prachtige plaats in deze omgeving (Foto: Getty)

Van Murviel-lès-Béziers gaat het verder over een brede weg richting Magalas, dat na 92 kilometer koers aan de beurt is. De renners passeren nog wat meer dorpjes, die er zowat allemaal hetzelfde uitzien. In sommige dorpen is de weg wat smaller, maar de weg tussen alle dorpjes is steeds breed. Hoewel de weg af en toe een beetje vals plat oploopt kunnen we wel stellen dat het nog steeds vlak is. Na 106 kilometer komen de renners door Alignan-du-Vent, ook weer zo'n dorpje op een heuveltje. Een paar kilometer verderop zullen ze door Pézenas fietsen en hier is na 113 kilometer de tussensprint van de dag. Een vlakke sprint, want we zitten nu op het laagste punt van de etappe.

Buiten Pézenas begint de weg weer een beetje op te lopen, maar dat gaat behoorlijk geruisloos. De wegen blijven breed en goed. Wel zijn er nu wat open vlaktes, waardoor de wind eventueel een rol zou kunnen spelen. Spijtig genoeg duurt dit niet zo lang. Al snel komt er weer een bos. In dit bos staat ook een abdij, la Abbaye de Valmagne. De abij wordt niet echt meer gebruikt voor haar originele taak, het heeft een alternatieve functie gekregen. Een deel van de abdij is verbouwd tot een wijnkelder, waar de wijn die van de nabijgelegen wijngaarden afkomt wordt bewaard. Prima abdijtje dus, niks mis mee.

In de buurt van de abdij moeten de renners nog een kilometer of 35 afleggen tot de finish. Voorbij de abdij zijn er nog een paar korte stukjes waar het een beetje omhoog gaat, maar op dat na is dit een enorm makkelijke finish. Na 140 kilometer passeren de renners Montbazin en van dit dorpje gaat het bijna helemaal rechtdoor tot in Montpellier. Er zitten nog wel een heleboel rotondes in het parcours, maar verder komen ze tot het binnenrijden van Montpellier niets bijzonders meer tegen. Het terrein is wel behoorlijk open, dus een beetje wind zou het eventueel nog wel wat leuker kunnen maken.

De kelder in deze abdij ligt helemaal vol met wijn en dus kan het peloton hier prima een tussenstopje maken (Foto: WikiCommons)
De kelder in deze abdij ligt helemaal vol met wijn en dus kan het peloton hier prima een tussenstopje maken (Foto: WikiCommons)

De renners rijden door nog wat dorpjes, maar de weg wordt nooit meer smal. Recht en breed, alleen wat veel rotondes. Op een kilometer of zes van de streep rijden de renners Montpellier binnen. Bij het binnenrijden van de stad slaan de renners bij een rotonde linksaf en mogen ze over de rondweg gaan rijden, wat een ongekende luxe. Anderhalve kilometer lang gaat het rechtdoor, tot de renners een afslag gaan nemen. De weg wordt hier een stuk minder breed, van twee banen gaan we naar een. We nemen hier de kant van de weg die je normaal niet mag nemen, technisch gezien is er sprake van spookrijden. De renners zitten weer op de brede rondweg, maar dit duurt slechts een paar honderd meter.

Op iets meer dan drie kilometer van de streep nemen ze weer een uitrit en daar wordt de weg uiteraard wat minder breed. Daarna komen ze op de Avenue de la Liberté terecht, waar ze zich vast heel vrij voelen. Een kilometer lang gaat het rechtdoor, maar dan wordt er weer een afslag genomen. De weg wordt ook weer even wat smaller, maar honderd meter verderop wordt er weer een brede weg bereikt. We zitten nu op ongeveer twee kilometer van de finish en tot de finish gaat het rechtdoor. Er is nog een flauwe bocht, maar die is zo flauw dat het haast niet opvalt. In de slotkilometer gaat het bijna volledig rechtdoor. Wel is er nog een viaduct, waardoor de weg nog een paar meter oploopt.

De finish is voor het Altrad Stadium. Dit is het stadion van de lokale rugbyclub, Montpellier Hérault RC. Ook de lokale voetbalclub, Montpellier HSC heeft er een tijdje gespeeld, maar die spelen doorgaans in een iets groter stadion. Montpellier is een van de grootste steden van Frankrijk, met 270.000 inwoners. Het is de hoofdstad van het departement Hérault en het is ook een behoorlijk grote studentenstad. Zowat een kwart van de inwoners is student. Een stad met behoorlijk veel techneuten en ook nog eens een paar duizend onderzoekers. Slim stadje, bovendien een populaire plaats voor toeristen. We zitten dicht in de buurt van de Middellandse Zee en er is ook nog een vliegveld in de omgeving.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Een stad die al ontzettend vaak is voorgekomen in de Tour, meer dan 30 keer. Een stad waar zowat altijd sprinters winnen. Enkele bekende namen op de erelijst zijn Andre Darrigade, Olaf Ludwig, Robbie McEwen, Mark Cavendish en Andre Greipel. Greipel is de laatste winnaar in Montpellier, in 2013 won hij in een massasprint voor Sagan, Kittel en Cavendish. Ze zijn er nu allemaal weer bij, dus de uitslag zou zomaar hetzelfde kunnen zijn.

Toch hoeft een rit tussen Carcassonne en Montpellier niet altijd makkelijk te zijn. In 1951 was er ook een rit tussen deze twee steden en in dat jaar was het zo heet dat de grote favoriet, Fausto Coppi, helemaal bevangen raakte door de hitte en meer dan een half uur verloor, waardoor Hugo Koblet aan de haal kon gaan met de overwinning. Van extreme weersomstandigheden, zoals enorme hitte of een flinke wind, zullen we het nu ook moeten hebben wil deze rit een beetje spannend worden.

Extreme hitte zoals in 1951 gaan we niet krijgen. Wel wordt het warm, maar 27 graden is toch moeilijk heel extreem te noemen. Extreme wind gaan we misschien wel krijgen. Er wordt behoorlijk wat wind verwacht in Montpellier en omstreken. Rond het middaguur zou het windstoten geven van 30 km/h, met uitschieters naar 60 km/h. Windkrachtje of vijf, denk ik dan. Is best flink. Een zekere columnist is nu waarschijnlijk al rare dingen als 'hoooooeeeiiii' aan het twitteren. Toch wil ik niet meteen iedereen enthousiast maken. Het zou kunnen gaan waaien, maar het kan net zo goed enorm tegenvallen. Er zijn wat open stukken in het parcours, maar ook genoeg passages door bossen en dorpjes, waar de wind niet echt vrij spel heeft. Regenen gaat het in ieder geval niet doen. Geen kans op neerslag.

Deze korte sprintersrit, die eventueel gered gaat worden door de wind, begint om 13:35. Na een kwartier rondrijden door Carcassonne is dan om 13:50 het depart réel. De aankomst wordt verwacht tussen 17:22 en 17:42. Zoals je ondertussen wel gewend zal zijn begint de uitzending gewoon om 14:10. Niks mis mee, voor die tijd zal er toch niets gebeuren.

Fausto Coppi in 1951, het jaar waarin hij door zijn inzinking in de rit naar Montpellier als tiende zou eindigen in het algemeen klassement (Foto: Getty)

Voorspelling

Ja, dit wordt natuurlijk een massasprint. Als het daadwerkelijk hard gaat waaien een massasprint met een wat kleiner peloton, desalniettemin een massasprint. Zoals altijd in Montpellier. Het is voor de sprinters de eerste kans in een lange tijd. Al bijna een week geleden dat ze het nog eens mochten proberen.

1. Cavendish. Al drie ritten gewonnen, dan ben je voor de volgende massasprint ook de favoriet. Won ook al eens in Montpellier, dus hij kent dit stadje wel. Goed, hij werd in 2013 wel verslagen, maar dat kan de beste overkomen. Schijnt dat hij de afgelopen tijd wel een beetje ziekjes was. Braken op het fietsje en als eerste lossen, dat soort dingen. Daarnaast ook nog eens zijn lead-out kwijtgeraakt, Mark Renshaw. Dus eigenlijk is de kans best groot dat hij morgen helemaal niet wint, maar ik leef graag op het randje. Hij gaat gewoon net als vroeger weer zes ritten winnen in een Tour.

2. Kittel. Er zitten best veel supermarkten van de Lidl in Montpellier, dus het is een zekerheid dat Kittel het goed gaat doen. Helaas is de dichtsbijzijnde wel een aantal kilometer van de streep, dus een overwinning gaat daarom lastig worden.

3. Greipel. Is heel erg slecht bezig, maar kom op jongens. Een van de beste sprinters van de wereld. Het moet toch ooit gaan lukken? Een keer zal alles goed moeten vallen, het is niet zo dat hij er ineens niets meer van kan. In de Giro nog prima, in het begin van de Tour ook nog wel een beetje redelijk, maar de laatste sprints waren stuk voor stuk waardeloos. Moet toch weer een keer de stijgende lijn gaan pakken.

4. Sagan. Doet altijd mee in de sprint, zelfs als hij de dag ervoor nog met krachten heeft gesmeten in een lange ontsnapping. Hij moet ook wel meedoen, om punten te verzamelen voor de groene trui. In de buurt van de overwinning zal hij vermoedelijk niet komen, als hij al moeite heeft met Matthews in een vlakke sprint.

5. McLay. Dit Britse wielergodje in de dop doet het best aardig. Had eigenlijk niet zo gek veel van hem verwacht, maar hij was in de laatste massasprint zelfs derde. Doet het beter dan Groenewegen, om maar eens een willekeurige naam te noemen. Voordeel van McLay is dat hij zich behoorlijk goed door het peloton kan manoeuvreren, daarom maakt het niet zoveel uit dat zijn ploeg totaal ruk is. Kan wel weer een leuke ereplaats halen tijdens deze sprint, hoewel hij wel zware dagen heeft gehad. Kwam tijdens de vorige rit ook als een van de laatsten binnen. Hopelijk om krachten te sparen en niet omdat het vet van de soep is, anders sta ik weer voor joker.

Jennifer Aniston klaar met zwangerschaproddel

"Ik ben niet zwanger, ik ben er klaar mee." Dat schrijft Jennifer Aniston in een ingezonden brief op de Huffington Post.

De 47-jarige actrice heeft genoeg van de aanhoudende geruchten dat zij zwanger is. "Ik ga nooit in op roddels, want ik steek liever geen energie in de leugenindustrie", schrijft de Friends-ster. "Maar ik wil wel deelnemen aan een bredere discussie."

Die gaat volgens Jennifer over de manier waarop vrouwen worden neergezet. "De manier waarop de media mij portretteert geeft de ontmenselijking van vrouwen weer. Sterrennieuwsmedia houden dat in stand, door alleen te focussen op ons uiterlijk voorkomen."

De meest recente geruchten over een zwangerschap, gebaseerd op strandfoto's van Jennifer, lijken de druppel te zijn geweest voor de actrice. "Ik neem er aanstoot aan dat ik me slecht moet voelen omdat mijn lichaam verandert en/of ik een burger had gegeten tijdens de lunch, en daardoor gedoemd wordt óf zwanger, óf dik te zijn."

Compleet
Jennifer, die vorig jaar trouwde met acteur Justin Theroux, maakt zich in de brief ook boos op de nadruk die op een eventuele zwangerschap ligt. "Het idee heerst dat als vrouwen niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, ze niet succesvol zijn, of niet gelukkig. We zijn compleet met of zonder partner, met of zonder kind. Dat is onze eigen beslissing en alleen die van ons."

Jennifer Aniston klaar met zwangerschaproddel
Jennifer Aniston klaar met zwangerschaproddel (Foto: BuzzE)

NVWA verbiedt 24 gebrekkige USB-opladers

Veel opladers met een USB-aansluiting deugen niet. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die dinsdag de verkoop van 24 verschillende opladers heeft verboden.

De NVWA onderzocht dit voorjaar 41 USB-laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Twaalf vertoonden gebreken, waarvan tien zo ernstig "dat bij gebruik zelfs kans is op een elektrische schok of brand", aldus de NVWA. Nog eens twaalf opladers voldeden wel aan de technische eisen, maar het ontbrak aan technische documentatie.

De complete lijst met geteste laders vind je hier.

NVWA verbiedt 24 gebrekkige USB-opladers
NVWA verbiedt 24 gebrekkige USB-opladers (Foto: ANP)

Limburgers moeten alerter zijn op hoogwater

Mensen die wonen in gebieden langs de Maas die kunnen overstromen, doen te weinig om zich daar op voor te bereiden. Acht van tien woningeigenaren zijn niet van plan aanpassingen te doen aan de eigen woning om beter beschermd te zijn tegen hoog water. Bijna niemand maakt zich zorgen over mogelijke overstromingen. Ten onrechte, aldus Rijkswaterstaat (RWS).

"Mensen moeten alert blijven: de zeespiegel stijgt, de bodem daalt en we krijgen steeds meer te maken met heftige regen en hogere rivierwaterstanden", zei Eric Smulders van RWS woensdag. Smulders zei dat naar aanleiding van recent onderzoek in opdracht van het project Maaswerken RWS onder vijfhonderd bewoners langs de Maas.

Limburgers moeten alerter zijn op hoogwater
Limburgers moeten alerter zijn op hoogwater (Foto: ANP)

Martha Stewart mist initiatief bij jongeren

Martha Stewart is niet onder de indruk van de jonge generatie. Millennials tonen volgens de lifestylegoeroe niet genoeg initiatief.

"Bedrijven richten zich allemaal op millennials, maar nu komen we er achter dat ze bij hun ouders wonen", aldus de 74-jarige in het blad Luxury Listings. "Ze nemen niet het initiatief om uit te vliegen, een flatje te vinden en een tomatenplant op het balkon te laten groeien."

De zakenvrouw zegt wel te begrijpen dat de economische omstandigheden voor jongeren niet optimaal zijn, maar zegt daarbij dat het in haar jonge jaren ook niet makkelijk was. "Ik trouwde op mijn negentiende en knapte zelf ons appartement op. De meubels kocht ik voor een paar cent op veilingen. Je moet er voor werken. Je moet je wel inspannen, en ergens voor gaan."

Martha Stewart mist initiatief bij jongeren
Martha Stewart mist initiatief bij jongeren (Foto: BuzzE)

Achtervolging politie eindigt in België

Agenten hebben dinsdag na een achtervolging vier Belgische verdachten in hun thuisland staande weten te houden. Daarbij is een keer gericht geschoten, meldt de politie.

De achtervolging startte in Rotterdam, waar de politie een melding kreeg van een ruzie in een taxi. Toen agenten het voertuig wilden controleren, werd mogelijk geschoten. De bestuurder van de taxi negeerde een stopteken en reed met hoge snelheid richting het zuiden.

Met inzet van meerdere politieauto's en een helikopter kon de politie de verdachten in de Belgische plaats Hoevenen inrekenen. Daar vloog de auto uit de bocht. De politie heeft bij de arrestatie een keer gericht moeten schieten omdat de verdachten niet wilden meewerken.

De Belgen zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Een van hen liep een hoofdwond op. Daarnaast heeft een ruit van een politiewagen de wilde rit niet overleefd.

Gewonde schietincident Rotterdam overleden

De persoon die in Rotterdam in de nacht van dinsdag op woensdag gewond raakte na een schietincident, is overleden. Twee personen zijn meegenomen naar het bureau, meldt de politie op Twitter.

Het schietincident gebeurde in een woning aan de Crooswijkseweg. Het is onbekend wat er precies heeft plaatsgevonden, de politie is een onderzoek gestart. Ook de rol van de twee meegenomen personen is onduidelijk.

In dezelfde nacht vond de politie een man gewond op straat in de Voorstraat, na een melding van een steekincident. Daar is vermoedelijk een ruzie aan voorafgegaan. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

Gewonde schietincident Rotterdam overleden
Gewonde schietincident Rotterdam overleden (Foto: ANP)

Obama: jeugd krijgt sneller pistool dan boek

President Barack Obama heeft dinsdag tijdens een herdenkingsplechtigheid in Dallas voor de vijf doodgeschoten agenten zijn waardering uitgesproken voor het werk van de Amerikaanse politie. "In onze straten lopen geen soldaten of milities, maar publieke ambtenaren", zei Obama. "Zij horen zelden een bedankje. Maar wij overspoelen de straten met wapens. Kinderen komen gemakkelijker aan een pistool dan aan een boek of computer."

Obama constateert vooruitgang in de strijd tegen etnische conflicten maar ziet ook nog altijd vooroordelen. "Ondanks de verbeteringen is er nauwelijks troost voor die mensen die slachtoffer worden van geweld. We moeten ons afvragen of de etnische kloven ooit overbrugd zullen worden. Discriminatie verdwijnt niet zomaar. Toch heb ik de verstandhouding tussen zwart en blank tijdens mijn leven enorm zien verbeteren. Wie dat ontkent, maakt de inzet daarvoor belachelijk."

Obama benadrukte dat de Verenigde Staten gebaseerd zijn op de principes van de rechtsstaat. "We proberen in ons leed ergens nog enige zin te zien. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, we zijn samen al erg ver gekomen. We moeten weerstaand bieden aan vertwijfeling."

Obama: jeugd krijgt sneller pistool dan boek
Obama: jeugd krijgt sneller pistool dan boek (Foto: ANP)

Noel Gallagher is fans die selfie willen zat

Hij heeft nog nooit een blad voor zijn mond genomen en tijdens ontmoetingen met fans is Noel Gallagher, bekend van Oasis en 'Noel Gallagher's High Flying Birds', ook gewoon lekker uitgesproken. "Ik ben fans die om selfies vragen echt zat. Ik zeg gewoon dat ze moeten oprotten. En het maakt me niets uit als ze me dan een klootzak vinden", aldus de muzikant in een interview met Rolling Stone.

"Ik moet dagelijks fotomomenten afslaan", vervolgt hij. "Dan zeg ik gewoon nee als ze het vragen. Meestal lachen ze en druipen ze af. Sommige mensen zijn beledigd en dan heb je nog de mensen die volhouden. Als ik zin heb, doe ik het. Als ik geen zin heb, is het jammer voor ze. Ik leef mijn leven niet om op de foto te worden gezet door fans, of ze nu mijn muziek kopen of niet. Ik heb ze niet gevraagd om iets te kopen."

Noel Gallagher is fans die selfie willen zat
Noel Gallagher is fans die selfie willen zat (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: bewolkt en kans op regen

Vandaag is het overwegend bewolkt en is de kans op een bui groot. Tevens bestaat de mogelijkheid dat deze buien gepaard gaan met onweer. Op de Wadden wordt het 17 graden, in het zuidoosten maximaal 21 graden. De wind is zwak tot matig en draait van het westen uit naar het noordwesten.  

Zon op 05:35
Zon onder 21:55
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Rewimo en qltel waren in de Pfalz. Wat een uitzicht

Foto's van kasteelruine Scharfeneck in Ramberg in de Pfalz (Duitsland) (Foto: qltel)

Foto van kasteelruine Scharfeneck in Ramberg in de Pfalz (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1897 Guglielmo Marconi verkreeg octrooi op de draadloze telegraaf.
1923 In de heuvels boven Los Angeles werden de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclameuiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.
1928 Bij een mijngasontploffing in de Staatsmijn Hendrik in Limburg (Nederland) vielen dertien doden.
1955 Ruth Ellis is de laatste vrouw die in Engeland naar de strop werd geleid.
2009 Michael Jacksons comeback-tour This Is It zou starten, maar werd door het overlijden van Michael Jackson afgelast.

 
This is it - Michael Jackson

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.