EK: Uitslag Roemenië - Albanië

Albanië heeft voor een stunt gezorgd door in het laatste duel van groep A met 1-0 te winnen van Roemenië. Of het genoeg is voor de achtste finale, moet de tijd nog uitwijzen.

In de beginfase zorgden de Tricolorii ervoor dat de EK-debutant ver terug moest op eigen helft. Vooral met aanvallen via de flanken – spits Denis Alibec zocht samen met Adrian Popa de zijkanten op - werden de Roemenen gevaarlijk. Albanië probeerde met een 'handbalverdediging' de belegering te ontzetten, en dat lukte de taaie ploeg heel aardig.

Slechts Alibec kreeg na een kwartier voetballen een kansje, maar zag dat zijn inzet naast het doel verdween van doelman Etrit Berisha. De goalie had even daarvoor nog grabbelend een slap schotje van Ovidiu Hoban gekeerd, en maakte daarbij een onzekere indruk. Daar waar even de indruk bestond dat Roemenië Albanië wel even zou oprollen, verdween dat beeld langzaam naar de achtergrond. De Roemenen kregen het moeilijk en hadden moeite om de combinaties van de Albanezen een halt toe te roepen.

Elseid Hysaj nam een korte corner in de 35e minuut, waarop Migjen Basha met een afstandsschot een poging waagde. Zijn poging zoefde tot opluchting van sluitpost Ciprian Tatarusanu over, maar dat was slechts een waarschuwingsschot, bleek achteraf. Armando Sadiku maakte het eerste doelpunt op een eindronde ooit voor Albanië, door kort daarop de onnodig uitgekomen Tatarusanu te verslaan met een kopbal: 1-0.

Met het inbrengen van oud-Utrechter Lucian Sanmartean probeerden de Roemenen een vroegtijdige uitschakeling te voorkomen. In tegenstelling tot het eerste bedrijf, lag het tempo na de theepauze een stuk lager, en dat zorgde voor een gezapig schouwspel. Mergim Mavraj leek vijf minuten voor het einde de 2-0 op het scorebord te zetten. Hij hoorde het publiek wel juichen, maar zag dat zijn inzet in het zijnet was verdwenen. De magere voorsprong bleek uiteindelijk voldoende.

Roemenië

0 - 1

Albanië

     43' Sadiku
 
 Gele kaart: Matel, Sapunaru, Torje, (Roemenië), Basha, Memushaj, Hysaj, (Albanië)
 
Stadion: Stade des Lumières, Lyon
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Sapunaru
Chiriches
Grigore
Matel
Popa (Andone/ 68)
Prepelita (Sânmartean/46)
Stanciu
Hoban
Stancu
Alibec (Torje/57)
  Berisha
Hysaj
Ajeti
Mavraj
Agolli
Memushaj
Basha (Cana/83)
Abrashi
Lila
Sadiku (Balaj/59)
Lenjani (Roshi/77)