Wereldtitel tijdrijden BMX'er Kimmann, zilver Smulders

BMX'er Niek Kimmann heeft in het Colombiaanse Medellin de wereldtitel op de tijdrit gepakt. De jonge Nederlander was in de superfinale met zijn tijd van 36,858 seconden de Australiër Sam Willoughby enkele honderdsten van een seconde te snel af. Op ruim twee tienden van een seconde moest dubbel olympisch kampioen Maris Strombergs uit Letland genoegen nemen met het brons.

Kimmann was de enige Nederlander die het tot de superfinale schopte. In de kwalificaties eindigden Martijn Jaspers en Dave van der Burg op de zeventiende en achttiende plek, terwijl de beste zestien om de medailles mochten strijden. Jelle van Gorkom, Joris Harmsen, Twan van Gendt en Raymon van der Biezen kwamen niet in de buurt van de finale.

Bij de vrouwen was er eveneens Nederlands succes. Laura Smulders veroverde er het zilver op flinke achterstand van de Australische Caroline Buchanan. Smulders eindigde in een nipt snellere tijd dan Mariana Pajon, de nationale sportheld van het gastland van het WK. Judy Baauw werd veertiende, Merle van Benthem haalde de finale niet.

Het was daarmee overigens nog zeker niet gedaan met het Nederlandse succes. Merel Smulders, het jongere zusje van Laura, pakte bij de junioren de wereldtitel. De Britse Bethany Schriever moest twee tienden toegeven, terwijl Ruby Huismand Nederland op de derde plek nog een medaille bezorgde.