De visie van Battlefield 1

De trailer voor Battlefield 1 heeft veel losgemaakt bij de fans. De design director van DICE Lars Gustavsson geeft in een interview zoveel hij kan en mag toelichting op prangende vragen. Hier de meest interessante weetjes.

De “1” in Battlefield 1 slaat niet op de Eerste Wereldoorlog, maar meer op het feit dat DICE met de gameplay teruggaat naar de oorsprong van Battlefield. Daarnaast was het eerste deel Battlefield 1942 en er was dus ook geen deel 1. Nu wel.

Gustavsson geeft aan dat de informatie over Battlefield 1 mondjesmaat naar buiten wordt gebracht. Hij mag dus niet alles meteen verklappen, maar hint wel dat het mogelijk wordt om zeppelins te besturen. Ook kan hij weinig zeggen over de verhaalmodus. Het is wel duidelijk dat het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven van de oorlog. Je speelt dus niet uitsluitend als bijvoorbeeld een Duitser of een Belg. Door de ogen van de hoofdrolspelers zie je hoe de oorlog de wereld verandert en hoe de mensen daardoor veranderen. Het is eigenlijk de dood van de oude wereld en de geboorte van de nieuwe.

Battlefield 1 - gasmasker en tank

Het is heel makkelijk om (tegenwoordig) mensen te beledigen. Sinds Battlefield 1942 komen er klachten binnen van mensen die zich beledigd en te kort gedaan voelen door de games. DICE heeft erg zijn best gedaan om de geschiedenis respectvol te benaderen. Het idee dat voorop stond is ‘toffe gameplay vol variaties’ en niet ‘dit is onze visie op deze gebeurtenis’.

In Battlefield 1 wordt er gewerkt met een “persistant squad system”, een blijvend team systeem. Dit betekent dat gedurende de hele multiplayersessie je team bij elkaar blijft. Je kan dus ook tijdens de sessie wisselen van server, maar je team blijft intact. DICE heeft hiervoor gekozen, omdat teamwerk zo belangrijk is in Battlefield 1. Er komt ook een server browser speciaal voor Battlefield 1. Gustavsson weigert iets ten nadele van EA’s Battlelog te zeggen, maar slechts dat meer info volgt.

Na Battlefield 4 ging DICE kijken hoe ze nieuwe ervaringen en gameplay in Battlefield konden krijgen. De mod Battlefield 1918 speelde een grote rol bij het idee om de Eerste Wereldoorlog als decor te kiezen. Uiteraard heerst er het beeld dat de Eerste Wereldoorlog vooral een loopgravenoorlog was, maar het was een conflict op wereldschaal van China tot Europa. Er waren gevechten in woestijnen en in de bergen van Italië.

Er komen veel verschillende wapens en voertuigen aan bod. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog waren veel wapens net uitgevonden en werden voor het eerst in de praktijk toegepast. Grendelgeweren, automatische en semiautomatische geweren werden ingezet en ook nieuwe voertuigen verschenen op het toneel. Denk maar aan lichte en zware tanks, gepantserde trucks, bommenwerpers, oorlogsbodems. Ook is dit de tijd van nep-bomen om scherpschutters te verbergen, de uitvinding van de rits en de supercoole trenchcoat.

In Battlefield 1 moet je dus goed op je omgeving letten. Als je uit een loopgraaf kijkt en een tank ziet aankomen, dan moet je wegwezen. Als je in een bommenwerper zit, dan is het handig als je een maatje hebt die voor je scout op de grond. Je kan met meerdere in één vliegtuig zitten: iemand bedient de stuurknuppel en de ander een mitrailleur. Natuurlijk komen er ook dogfights. In de trailer is een knalrood vliegtuig te zien. Gustavsson mag hier verder niets over zeggen, ook niet of dit wel of niet de Rode Baron is. (Mocht je een pre-order plaatsen, dan krijg je onder andere een Red Baron-pack, dus het antwoord lijkt redelijk knip en klaar.) Ook de tanks kunnen worden bemand door meerdere personen.

Battlefield 1 - dogfight

Met een oorlogsschip kun je een volledige kustlijn herstructureren. Je kan onder andere de dreadnought, een Royal Navy oorlogsbodem, besturen die ultieme landschapsnivellering nastreeft.

Je kan je opgeven als Battlefield Insider en zo kans maken om mee te doen aan de bèta, exclusieve content en nieuws van Electronic Arts.

Als je besluit Battlefield 1 van te voren te bestellen, dan mag je drie dagen eerder, op 18 oktober, beginnen met knallen en bukken. Daarnaast krijg je een Red Baron-pack, een Hellfighter-pack, Lawrence of Arabia-pack en vijf Battlepacks. Voor pc (via Origin) kost dit €79,99 en voor PlayStation 4 en Xbox One ligt de prijs op €89,99. De standaardeditie is €20,- goedkoper.

Battlefield 1 komt 21 oktober uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.