'Rusland te groot voor snel transporteren dopingstalen'

Volgens het Britse Sky News worden veel in Rusland verzamelde dopingstalen niet binnen de vereiste 48 uur afgeleverd bij buitenlandse laboratoria. Russische labs mogen de dopingstalen niet meer testen, omdat de Russische antidopingautoriteit RUSADA voorlopig niet zelfstandig mag werken.

De Russen staan onder toezicht van UKAD, het Britse antidopingbureau. Volgens Sky hebben bronnen binnen dat bureau laten weten dat veel dopingstalen te laat bij de laboratoria in het buitenland aankomen. Volgens Natalia Zhelanova, de 'anti-dopingadviseur' van de Russische sportminister Vitaly Mutko, zou dat mogelijk komen door de grootte van het immense land. 

De Russische douane zou regelmatig voor problemen zorgen bij het vervoeren van de stalen. "Wij hebben van UKAD, RUSADA of welke andere autoriteit dan ook geen enkele klacht gehad hierover", vertelt Zhelanova. "Toch zou het gezien de gigantische grootte van Rusland voor kunnen komen dat het allemaal wat langer duurt." Toch is er nog altijd 48 uur om de stalen op locatie te krijgen, iets wat gezien de moderne technologie - denk aan vliegtuigen - ook voor een groot land als Rusland wel te doen zou moeten zijn. 

Zhelanova heeft er wel vertrouwen in dat de beperkingen die door wereldantidopingautoriteit WADA aan de Russen zijn opgelegd niet heel lang meer duren. "We nemen alle mogelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk weer zelfstandig mogen werken. Alle problemen zullen opgelost zijn als het laboratorium in Moskou weer de controles uit mag voeren."