FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 mei 2016

Chengdu rouwt om dood pandababy

De bevolking van Chengdu, een stad in het zuidwesten van China, is in rouw gedompeld door het overlijden van de eerste pandababy van 2016. Het piepkleine dier, een mannetje, werd vrijdag meteen na de geboorte in een couveuse gelegd maar leefde slechts vijf dagen. 'People's Daily' maakte het tragische nieuws via Twitter bekend.

De met uitsterven bedreigde berensoort, een Chinees symbool, plant zich zo moeilijk voort dat elk jong dat wordt geboren een feest betekent. In Chengdu is een fokcentrum voor de reuzenpanda.

In Nederland zijn binnenkort voor het eerst twee panda's te zien in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Chengdu rouwt om dood pandababy
Chengdu rouwt om dood pandababy (Foto: ANP)

Douwe Bob en The Common Linnets zingen samen

Songfestivaldeelnemer Douwe Bob heeft woensdagavond in zijn eigen bar in Stockholm zijn lied Slow Down gezongen samen met The Common Linnets. De band met zangeres Ilse DeLange werd twee jaar geleden tweede op het Eurovisiesongfestival. Douwe Bob wist dinsdagavond een ticket voor de finale van het songfestival aanstaande zaterdag te bemachtigen.

Douwe Bob heeft tijdens zijn verblijf in de Zweedse hoofdstad, waar het liedjesfestijn dit jaar gehouden wordt, zijn eigen bar geopend. Daar komen de hele week al andere deelnemers langs om samen te zingen. Woensdagavond was The Bar afgeladen vol.

The Common Linnets zongen ook hun eigen succesvolle nummer Calm after the Storm, waarmee twee jaar geleden de tweede plek werd behaald. Dat is de hoogste notering voor Nederland sinds 1975, toen won Teach-in met Ding-a-dong.

Douwe Bob staat momenteel op een achtste plek bij de bookmakers. Rusland is favoriet voor de overwinning. Donderdagavond is de tweede halve finale.

Douwe Bob en The Common Linnets zingen samen
Douwe Bob en The Common Linnets zingen samen (Foto: ANP)

Hackers hebben het voorzien op het CDU

Een groep hackers heeft het sinds vorige maand voorzien op het CDU, de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De hackers maken deel uit van een club die Pawn Storm heet, zo zeiden veiligheidsexperts van het Amerikaanse softwarebedrijf Trend Micro woensdag.

Pawn Stom werd een jaar geleden in verband gebracht met pogingen om computers in de Bondsdag, het Duitse parlement, binnen te dringen. De jongste pogingen lijken erop gericht vertrouwelijke informatie over CDU-kopstukken te pakken te krijgen. De computers van de hackers zouden onder meer opereren vanuit Nederland en Letland.

Trend Micro heeft een rapport over zijn bevindingen aan het CDU overhandigd. De partij heeft laten weten het rapport te bestuderen.

Pawn Storm wordt gezien als een groepering voor cyberspionage. De groep zou zijn pijlen ook hebben gericht op oppositiepartijen in Rusland, diverse regeringen in Oost-Europa, Turkije, de VS en de NAVO. Trend Micro zegt dat de hackers partijen op het oog hebben die een gevaar voor Rusland kunnen zijn.

Hackers hebben het voorzien op het CDU
Hackers hebben het voorzien op het CDU (Foto: ANP)

'Nieuwe Facebook-smileys slecht voor privacy'

Een opvallend advies van de Belgische politie: wie zijn privacy online wil beschermen, kan beter voorzichtig zijn met de nieuwe smileys van Facebook. Facebook verzamelt die kliks en kan gericht advertenties verkopen, is de redenatie.

Facebook introduceerde de emoticons in februari. Naast de ouderwetse duim omhoog kunnen mensen aangeven dat ze verbluft, verdrietig of boos zijn of dat ze iets grappig of geweldig vinden. Wie vrolijk is, is gevoeliger voor advertenties. Aan hen kan Facebook meer geld verdienen bij adverteerders. "Door uw muiskliks laat u weten wat u blij maakt. Dit zal Facebook dus helpen de ideale plaats op uw profiel en ook het moment te bepalen om een inhoud weer te geven die uw interesse kan opwekken", aldus de Federale Politie.

'Nieuwe Facebook-smileys slecht voor privacy'
'Nieuwe Facebook-smileys slecht voor privacy' (Foto: BuzzT)

Teenage Mutant Ninja Turtles vier keer in actie

Activision Publishing, Nickelodeon en ontwikkelaar PlatinumGames hebben vier trailers uitgebracht bij de binnenkort te verschijnen actiegame Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan.

Elke video zet een andere groene held in de spotlights en zo zie je wat hun specifieke vechtstijlen en persoonlijkheden zijn. Leo met zijn vastberaden focus, Raph’s explosieve aanvallen, Mikey’s woeste energie of Donnie’s berekende genialiteit - elke Turtle heeft zijn eigen unieke talenten. In de trailers zijn ook enkele vijanden uit het legioen van de Foot Clan te zien en je krijgt een kijkje op een aantal locaties. Het strijdtoneel in de game ligt verspreid over heel New York City, van de riolen tot de skyline.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan is een third-person team brawler, geschikt als single-player maar je kunt ook los gaan in four-player online co-op. Je kunt je team upgraden en uitrusten met wapens en abilities, zodat je optimaal voorbereid bent om het op te nemen tegen de machtigste bazen van Foot, zoals Shredder, General Krang, Karai, Bebop, Rocksteady, Armaggon, Wingnut en Slash. De game heeft cel-shaded graphics en biedt een origineel verhaal met een komische twist van de hand van Tom Waltz, schrijver voor IDW Publishing.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan op 27 mei uit voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, en Windows pc via Steam.

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje

header


Komende zondag is het zover: Max Verstappen zal zijn veelbesproken debuut maken voor het topteam van Red Bull. Sneller dan verwacht werd de tiener kort na de Russische Grand Prix overgeheveld van juniorteam Toro Rosso naar het A-team van de energiedrankengigant. Daarmee lijkt Verstappen automatisch een paar plekken naar voren te schuiven op de grid en zelfs podia zijn niet langer uit te sluiten. De eerste poging daartoe zal plaatsvinden op het Circuit de Barcelona-Catalunya, zoals de thuisbaan van de Grand Prix van Spanje sinds 2013 officieel heet. 

De race in Spanje geldt als één van de oudsten op de hedendaagse kalender. Jarenlang rouleerde de race tussen circuits als Jarama, Jerez en Montjuich, maar sinds het huidige circuit in Catalonië begin jaren ’90 in gebruik werd genomen, kreeg de race eindelijk een vaste plek. De baan telt lange rechte stukken, maar ook een grote variëteit aan bochten. Mede daardoor is het een van de populairste en meest gebruikte testcircuits. De eerste GP werd verreden in 1991 en gewonnen door de Brit Nigel Mansell. Het Circuit de Barcelona-Catalunya telt zestien bochten, is 4.655 kilometer lang en zal 66 keer genomen moeten worden. 

Grote favoriet voor de eindzege is ongetwijfeld Nico Rosberg. De Duitser zal zijn indrukwekkende zegereeks van de laatste tijd verder uit willen breiden. Statistisch gezien zal dat echter niet meevallen omdat hij vorig jaar al won. Sinds 2007 zegevierde in Barcelona immers jaarlijks een andere coureur. Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado, Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Rosberg zelf, pakten de afgelopen jaren ieder slechts een enkele zege. Rosberg zal dus niet alleen af moeten rekenen met concurrenten als Hamilton of Vettel, maar ook met hardnekkige statistieken. 

De veelbesproken carswap tussen Verstappen en Daniil Kvyat maakte vorige week een hoop tongen los. Zo begreep Jenson Button er helemaal niets van, maar noemde oud-coureur Martin Brundle het juist een meesterzet. De commentator van Sky Sports bleek ervan overtuigd dat de swap de enige manier was voor Red Bull om Verstappen tevreden te houden en geïnteresseerde teams als Ferrari en Mercedes op afstand te houden. Red Bull zou in toptalent Verstappen de nieuwe Vettel zien. Hoe het ook zij: de bal ligt nu bij de Nederlander. De relatieve vrijblijvendheid van Toro Rosso is voorbij, Red Bull moet zo snel mogelijk terug naar de top. Wanneer prestaties uitblijven zal de druk zonder twijfel op worden gevoerd. Het is aan Verstappen om komend weekend in Barcelona een vliegende start te maken.

kopje


circuit

Circuit Guide

FIA Grand Prix van Spanje informatie

kopje

Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00

kopje

Coureurs:

# Coureur Land Team Punten
1 NICO ROSBERG GER MERCEDES 100
2 LEWIS HAMILTON GBR MERCEDES 57
3 KIMI RÄIKKÖNEN FIN FERRARI 43
4 DANIEL RICCIARDO AUS RED BULL RACING 36
5 SEBASTIAN VETTEL GER FERRARI 33
6 FELIPE MASSA BRA WILLIAMS 32
7 ROMAIN GROSJEAN FRA HAAS 22
8 DANIIL KVYAT RUS TORO ROSSO 21
9 VALTTERI BOTTAS FIN WILLIAMS 19
10 MAX VERSTAPPEN NED RED BULL RACING 13
11 FERNANDO ALONSO ESP MCLAREN 8
12 KEVIN MAGNUSSEN DEN RENAULT 6
13 NICO HULKENBERG GER FORCE INDIA 6
14 CARLOS SAINZ ESP TORO ROSSO 4
15 SERGIO PEREZ MEX FORCE INDIA 2
16 JENSON BUTTON GBR MCLAREN 1
17 STOFFEL VANDOORNE BEL MCLAREN 1
18 JOLYON PALMER GBR RENAULT 0
19 MARCUS ERICSSON SWE SAUBER 0
20 PASCAL WEHRLEIN GER MANOR 0
21 FELIPE NASR BRA SAUBER 0
22 ESTEBAN GUTIERREZ MEX HAAS 0
23 RIO HARYANTO INA MANOR 0

Constructeurs:

# Contructeur Punten
1 MERCEDES 157
2 FERRARI 76
3 RED BULL RACING 57
4 WILLIAMS 51
5 HAAS 22
6 TORO ROSSO 17
7 MCLAREN 10
8 FORCE INDIA 8
9 RENAULT 6
10 SAUBER 0
11 MANOR 0


kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 13 Mei Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 14 Mei Vrije training 3 11:00 -12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 15 Mei Race 14:00


kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 13 Mei Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 14 Mei Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 15 Mei Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)


kopje

weer

Actueel weer in Barcelona

Alle nominaties Nipkowschijf voor VPRO

De Nipkowschijf gaat dit jaar wederom naar een programma van de VPRO. Evenals vorig jaar zijn de genomineerde televisieprogramma's alle drie van dezelfde publieke omroep.

Op 10 juni wordt de prijs voor het beste televisieprogramma uitgereikt aan De hokjesman, Zondag met Lubach of Langs de oevers van de Yangtse. Dat maakte de jury van televisierecensenten onder leiding van voorzitter Hans Beerekamp woensdagavond bekend in De wereld draait door.

In De hokjesman gaat volkenkundige Michael Schaap op onderzoek bij Nederlandse subculturen. In Zondag met Lubach geeft Arjen Lubach zijn satirische commentaar op de actualiteit en in Langs de oevers van de Yangtse geeft Ruben Terlou een kijkje in de Chinese samenleving.

Nominaties Nipkowschijf voor VPRO-programma's
Nominaties Nipkowschijf voor VPRO-programma's (Foto: BuzzE)

'Miley en Liam trouwen in Australië'

Miley Cyrus en Liam Hemsworth willen trouwen in Australië, Liams geboorteland. Dat verklappen ingewijden aan Us Weekly.

Miley en Liam werden de laatste maanden geregeld gespot in Byron Bay, waar de familie van de 26-jarige acteur woont. Tijdens hun meest recente bezoek, eind vorige maand, hebben Miley en Liam naar mogelijke locaties voor hun bruiloft gekeken, zegt een bron.

De 23-jarige Miley leerde Liam in 2009 kennen op de set van The Last Song. In 2012 verloofden de twee zich, maar in 2013 liep de relatie op de klippen. De zangeres en de acteur bleven bevriend en zijn sinds december weer samen. Miley draagt haar verlovingsring sinds begin dit jaar weer.

Miley en Liam hebben hun trouwplannen nog niet officieel bekendgemaakt, maar de zangeres zou al met een weddingplanner om de tafel hebben gezeten. Volgens ingewijden wil Miley geen doorsnee bruiloft. "Ze heeft het wel eens gehad over een hoop springkussens, net als op een kermis."

'Miley en Liam trouwen in Australië'
'Miley en Liam trouwen in Australië' (Foto: BuzzE)

Fransen onderzoeken zelfmoord op Periscope

De Franse justitie onderzoekt de zelfmoord van een jonge vrouw die te zien was op Periscope, een video-applicatie van Twitter. De vrouw, geboren in 1997, kondigde haar volgers haar eigen dood aan en wierp zich dinsdag voor de trein.

Via Periscope kunnen gebruikers hun doen en laten live aan volgers tonen. De jonge vrouw had ongeveer duizend volgers. De onderzoekers richten zich eerst op de mobiele telefoon van de vrouw en de gegevens van de applicatie. Ook onderzoeken ze de motieven. Biedt dat te weinig informatie, dan breidt justitie het onderzoek uit.

De omgekomen vrouw lichtte haar voornemen toe. Ze zei onder meer dat ze wil ,,dat mensen op haar zelfmoord reageren, dat ze hun geest openen en verder niks". Tijdens de uitzending praatte ze eerst tegen de camera die ze vervolgens posteerde in de richting van de passerende treinen.

Twitter wil geen commentaar op individuele gevallen geven. Het filmpje is inmiddels wel van Periscope verwijderd.

Fransen onderzoeken zelfmoord op Periscope
Fransen onderzoeken zelfmoord op Periscope (Foto: BuzzT)

'Rusland te groot voor snel transporteren dopingstalen'

Volgens het Britse Sky News worden veel in Rusland verzamelde dopingstalen niet binnen de vereiste 48 uur afgeleverd bij buitenlandse laboratoria. Russische labs mogen de dopingstalen niet meer testen, omdat de Russische antidopingautoriteit RUSADA voorlopig niet zelfstandig mag werken.

De Russen staan onder toezicht van UKAD, het Britse antidopingbureau. Volgens Sky hebben bronnen binnen dat bureau laten weten dat veel dopingstalen te laat bij de laboratoria in het buitenland aankomen. Volgens Natalia Zhelanova, de 'anti-dopingadviseur' van de Russische sportminister Vitaly Mutko, zou dat mogelijk komen door de grootte van het immense land. 

De Russische douane zou regelmatig voor problemen zorgen bij het vervoeren van de stalen. "Wij hebben van UKAD, RUSADA of welke andere autoriteit dan ook geen enkele klacht gehad hierover", vertelt Zhelanova. "Toch zou het gezien de gigantische grootte van Rusland voor kunnen komen dat het allemaal wat langer duurt." Toch is er nog altijd 48 uur om de stalen op locatie te krijgen, iets wat gezien de moderne technologie - denk aan vliegtuigen - ook voor een groot land als Rusland wel te doen zou moeten zijn. 

Zhelanova heeft er wel vertrouwen in dat de beperkingen die door wereldantidopingautoriteit WADA aan de Russen zijn opgelegd niet heel lang meer duren. "We nemen alle mogelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk weer zelfstandig mogen werken. Alle problemen zullen opgelost zijn als het laboratorium in Moskou weer de controles uit mag voeren."

Toezichthouders VW pleiten bestuurders vrij

De raad van commissarissen van Volkswagen vindt dat bestuurders van het autobedrijf vorig jaar geen aanmerkelijke fouten hebben gemaakt. De toezichthouders adviseren aandeelhouders daarom de bestuurders op 22 juni decharge te verlenen over hun activiteiten in 2015.

Volkswagen kwam vorig jaar zwaar in de problemen door het dieselschandaal, waarbij bleek dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen daarbij stevig dalen, terwijl er ook nauwelijks dividend wordt uitgekeerd door de automaker.

De toezichthouders van VW gaven aan zich te hebben gebaseerd op de voorlopige uitkomsten van het externe onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders.

Toezichthouders VW pleiten bestuurders vrij
Toezichthouders VW pleiten bestuurders vrij (Foto: ANP)

Cliff Richard mogelijk toch voor rechter

Cliff Richard moet zich misschien toch voor de rechter verantwoorden voor seksueel misbruik. De inmiddels 75-jarige zanger zou in de jaren tachtig seksueel contact hebben gehad met een minderjarige jongen. Het Openbaar Ministerie in Londen beoordeelt momenteel de bewijzen die de politie heeft verzameld.

De beschuldigingen dateren al van 2014. Richard, die eigenlijk Harry Webb heet, sprak twee keer op vrijwillige basis met de politie. De zanger is nooit gearresteerd en heeft zelf steeds gezegd dat de aantijgingen tegen hem vals zijn. Het bureau van de openbaar aanklager sprak woensdag echter van 'een dossier vol bewijzen'.

Cliff Richard is een van de succesvolste zangers aller tijden. Hij werd in de jaren vijftig en zestig de Engelse Elvis Presley genoemd en had alleen al in Groot-Brittannië veertien nummer 1-hits. Hij was vijf decennia achter elkaar in de hitlijsten te vinden. Koningin Elizabeth maakte hem in 1995 ridder.

Cliff Richard mogelijk toch voor rechter
Cliff Richard mogelijk toch voor rechter (Foto: BuzzE)

Letschert mist duels met PEC Zwolle

Een tegenvaller voor FC Utrecht; Timo Letschert mist de twee play-offs tegen PEC Zwolle. De verdediger van de Domstedelingen is niet op tijd hersteld van een blessure aan zijn hamstring, die hij in het treffen met AZ opliep. Donderdag volgt nog een extra onderzoek voor de voetballer.

Ramon Leeuwin lijkt wel weer terug te keren in de selectie. Toch zal trainer Eric ten Hag flink moeten puzzelen, aangezien hij twee backs mist. Louis Nganioni en Ruben Ligeon zijn beide geveld door een knieblessure en zijn daardoor niet inzetbaar.

FC Utrecht strijdt in de wedstrijd tegen PEC Zwolle om een ticket in de Europa League. De winnaar van het tweeluik speelt in de finale nog eens twee wedstrijden, dus mogelijk dat Letschert daar wel bij kan zijn.

L. de Jong hoopt ooit nog op buitenlands avontuur

Na een zinderende climax mocht Luuk de Jong afgelopen zondag de schaal boven zijn hoofd houden. Samen met PSV werd de aanvaller na een spannende ontknoping kampioen van Nederland. Maar hoe groot was het verschil met een paar jaar geleden?

In het seizoen 2013/2014 speelde De Jong voor achtereenvolgens Borussia Mönchengladbach en Newcastle United, maar kwam in 26 wedstrijden tot slechts één doelpunt. Een enorm contrast met de 26 treffers, die hij deze voetbaljaargang maakte. "Het was de moeilijkste periode in mijn carrière, maar ik ben er sterker uitgekomen", aldus De Jong in gesprek met Voetbal International. "Met PSV vond ik het ideale podium om de draad weer op te pakken en dat is volgens mij wel aardig gelukt."

Inmiddels staat de teller voor De Jong op 89 officiële wedstrijden en 58 doelpunten voor PSV, waarbij dus twee opeenvolgende landstitels horen. Toch blijft het buitenland voor de aanvaller lonken. "Ik besef dat ik het hier goed heb, lig nog tot medio 2019 vast, maar ben ook een sportman die het hoogste wil bereiken. Mijn ervaringen bij Gladbach en Newcastle zorgen zeker niet voor een barrière. Ooit zal ik zeker weer voor een buitenlands avontuur gaan, maar dat staat los van PSV. Want ik ben hier helemaal op mijn plek."

'Steeds controle na aangeboren hartafwijking'

Patiënten met een aangeboren hartafwijking die in hun kindertijd zijn geopereerd, zouden hun hele leven onder controle van een cardioloog moeten blijven. Door regelmatige controles met nieuwe echotechnieken kunnen problemen eerder worden opgespoord en behandeld.

Dat staat in het promotieonderzoek van arts-assistent Myrthe Menting van het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens haar staan veel volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking niet meer onder controle van een cardioloog. Ze komen pas weer in een ziekenhuis terecht als ze klachten hebben. Ons land telt ongeveer 35.000 volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Ze lopen het verhoogd risico op bijvoorbeeld hartfalen, ritmestoornissen en vroegtijdig overlijden. "Hartfalen kan sluipend beginnen, nog voordat de patiënt er last van krijgt en dat willen we natuurlijk graag voor zijn", zegt Menting.

'Steeds controle na aangeboren hartafwijking'
'Steeds controle na aangeboren hartafwijking' (Foto: ANP)

Roda JC Kerkrade zet in op Anastasiou en Van der Gaag

Yannis Anastasiou lijkt de de nieuwe trainer bij Roda JC Kerkrade te worden. De tot Belg geneutraliseerde Griek is geen onbekende in Zuid-Limburg en moet Darije Kalezic, die recent op non-actief werd gezet, vervangen.

Anastasiou was tweeënhalf jaar lang hoofdcoach van het Griekse Panathinaikos. Daar werd hij echter ontslagen, vanwege tegenvallende resultaten. De Grieken wisten zich namelijk niet te plaatsen voor de Champions League en ook de Europa League bleek uiteindelijk niet haalbaar te zijn.

Naast Anastasiou gaat de naam van Mitchell van der Gaag ook bij de Limburgers rond rond. Van der Gaag is nu nog trainer van FC Eindhoven, maar heeft aangegeven na dit play-offs om promotie/degradatie te vertrekken. Een verschil van inzicht zou de reden van het vertrek zijn.

Roda JC Kerkrade zou zelfs al in gesprek zijn geweest met enkele kandidaten. De directie van de Limburgse formatie was al langere tijd niet tevreden met de prestaties van Kalezic. Toen afgelopen zondag de bom barstte en de trainer technisch directeur Ton Caanen publiekelijk afviel, was de maat vol.

Greipel pakt dagzege in Giro, Dumoulin houdt roze

André Greipel heeft eerder vandaag zijn eerste etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Duitser was in de massasprint in de vijfde etappe, die van Praia a Mare naar Benevento ging, de snelste.

Tom Dumoulin hoefde zich vandaag geen zorgen te maken over zijn roze tricot. De vlucht van de dag kwam namelijk op naam van de renners Daniel Oss (BMC), Pavel Broett (Tinkoff), Amets Txurruka (Orica) en Aleksander Foliforov (Gazprom). Zij vormden echter geen bedreiging voor de leider in het algemeen klassement.

Op zes kilometer van de streep werd het kwartet door het peloton voorbij gestreefd en werden de sprinters in stelling gebracht. Waar in de afgelopen twee sprints Marcel Kittel de beste benen had, was het vandaag Greipel die als eerste over de meet kwam.

Geen deal visumvrij reizen Turken voor zomer

De kans is zeer klein dat de Europese Unie voor de zomer heeft ingestemd met visumvrij reizen voor Turken. Het Europees Parlement zal pas dit dossier op de agenda zetten als Turkije aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Het is "absoluut niet aan de orde" dat dit eerder gebeurt, zei de voorzitter van het EU-parlement Martin Schulz woensdag in een interview met de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

Vorige week stelde de Europese Commissie visumvrij reizen naar de EU in het vooruitzicht voor Turken met een biometrisch paspoort, als Turkije uiterlijk eind juni ook heeft voldaan aan de laatste vijf van de 72 voorwaarden. En juist over de openstaande kwesties is commotie ontstaan.

Geen uitzondering
"Het gaat niet om details" wreef Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) de commissie en de EU-lidstaten in een debat in Straatsburg onder de neus. Volgens haar maakt de EU zich zo "kwetsbaar voor chantage". "Iedereen die media volgt kan zien dat het niet in orde is in Turkije."

Europa zou geen uitzondering mogen maken voor Turkije, stelde ook PvdA-politica Kati Piri. "Zolang de antiterreurwetgeving in het land misbruikt wordt om journalisten in de bak te gooien, wetenschappers de mond te snoeren en politici te intimideren, kan er geen sprake zijn van visumliberalisering", aldus Piri.

Minister van Defensie Jeanine Hennis erkende, in haar rol als voorzitter van de EU-lidstaten, dat de deal niet ideaal is, en dat de situatie ,,nog verre van perfect is", maar dat "we de positieve ontwikkelingen ook niet mogen vergeten". Hennis onderstreepte dat Turkije getoetst zal worden op zijn verdienste.

Geen deal visumvrij reizen Turken voor zomer
Geen deal visumvrij reizen Turken voor zomer (Foto: ANP)

Besmette advertenties op site Perez Hilton

Een van de bekendste showbizzblogs, die van Perez Hilton, is doelwit geweest van cybercriminelen. Die hebben er besmette advertenties op gezet. Het is niet bekend hoeveel bezoekers de dupe zijn geworden van deze 'malvertising'.

De aanval is ontdekt door beveiliger Cyphort Labs. De advertenties besmetten de computers van nietsvermoedende bezoekers met de malware Bedep. Die gijzelt de computer vervolgens met ransomware. Er is niets dat de bezoekers of de sites kunnen doen. Zelfs zonder op de advertenties te klikken wordt de malware geïnstalleerd.

Volgens Cyphort Labs is malvertising een steeds groter probleem. Sinds het begin van dit jaar zijn er bijna evenveel sites besmet als in 2014 en 2015 bij elkaar.

Besmette advertenties op site Perez Hilton
Besmette advertenties op site Perez Hilton (Foto: BuzzT)

Scheikunde voor gevorderden in Atelier Sophie

Koei Tecmo is druk bezig om het spel Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book uit te leggen met informatie en trailers. Eergisteren lieten ze al weten dat het weer en de tijd belangrijk zijn in de game, vandaag laten ze meer zien van de alchemie zelf en de personages.

Je speelt Sophie Neuenmuller. Ze heeft een atelier in het plaatsje Kirchen Bell. Haar beste vrienden zijn Monika Ellmenreich en Oskar Behlmer. Met elkaar leren ze nieuwe alchemie-recepten en proberen ze het mysterieuze boek weer te voorzien van herinneringen uit het verleden. Het boek heeft ook een naam: Plachta. Op avontuur leren ze ook Julio Sebald Leidenschaft kennen, een jonge ridder uit het land Adalett. Hij is zelf ook alchemie aan het leren, maar waarom wil hij niet kwijt. Fritz Weissberg is een ex-huurling en heeft niets met alchemie, hij gebruikt zijn zwaard.

Er zijn ook verschillende bewoners die helpen. Uit Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky is Logy weer van de partij als smid. Corneria helpt door haar unieke vaardigheid dingen te dupliceren. Ze heeft een groothandel. Omdat tijd belangrijk is, zal de klokkenwinkel van Harol Simensbelangrijk zijn. Leon is reizende kleermaker en Horst Basler heeft een café en zal Sophie op de hoogte houden van de laatste roddels.

Alchemie is belangrijk om het avontuur te volbrengen, dus verwacht uitgebreide en vooral veel recepten. De ingredienten plaats je in een ketel, die in eerste instantie vier bij vier vakjes groot is. Betere ketels geven je nog meer mogelijkheden. Sommige ingredieneten gebruiken één tegel, andere weer meer. Door ze zo efficient mogelijk te plaatsen krijg je verbeterde effecten aan je drankjes.

Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book komt 10 juni uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. De Vita-versie is alleen digitaal verkrijgbaar.

Politieheld grijpt spin

De gealarmeerde politie moest er in de nacht van dinsdag op woensdag aan te pas komen om een reuzenspin uit de flat van een doodsbange vrouw in de Duitse stad Neu-Ulm in Beieren te halen. Hij was minstens 15 centimeter groot, had de 23-jarige bewoonster in haar nood door de telefoon geroepen.

Ook haar buurman durfde de reus op acht pootjes niet aan te pakken. Een poging om het dier met een stofzuiger te lijf te gaan, was jammerlijk mislukt. Een agent durfde het wel en wist het dier buiten te zetten. Een officiële woordvoerder van de politie kwam er aan te pas om omwonenden bij voorbaat gerust te stellen: het zou best kunnen dat de vrouw in haar angst de grootte van de spin iets had overdreven.

Om wat voor spin het ging, kon niemand zeggen.

Politieheld grijpt spin
Politieheld grijpt spin (Foto: BuzzO)

Laptops uit China, Xiaomi, Lenovo en Chuwi...

Met de feestdagen om de hoek heeft Gearbest weer wat laptops op een rij gezet met mooie kortingen. Wel van belang om even op te letten op het risico op douanekosten, aangezien het hier om laptops gaat met coupons voor het Chinese warehouse. In bepaalde gevallen zijn laptops ook in EU-warehouses beschikbaar voor een wat hogere prijs. Dit kan je bij de producten zelf zien en veranderen.

1112-air (Foto: gbofficial)

De nieuwe variant van de Mi Notebook Air, een laptop met een 13.3 inch fullHD scherm. De nieuwe variant heeft ondersteuning voor vingerafdruksensor, een i5-7200U processor en de optie van een Geforce MX150 grafische kaart. Sowieso zijn er een aantal opties beschikbaar wat varieert in werkgeheugen en opslag, maar de versie waar de coupon beschikbaar voor is is de 8GB werkgeheugen, 256GB opslag en de MX150 grafische kaart. Dit alles voor een prijs van €646,22 met coupon MiAir13NEW


1112-lenovo (Foto: gbofficial)

De Lenovo Legion R720 gaming laptop is weer een heel ander type laptop. Met een 15.6 inch scherm is het een groter model, en het heeft de beschikking over een i5-7300HQ quad-core processor. Overige specificaties, 8GB DDR4 werkgeheugen, 128GB SSD + 1TB harde schijf, NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 4GB DDR5 grafische kaart, IPS-scherm, verlicht toestenbord en ga maar zo door. Check voor de volledige specificaties de productpagina, of koop hem gelijk in de flashsale voor €807,83 voor het GTX1050 model met 8GB werkgeheugen, 128GB SSD + 1TB HDD.


1112-surbook (Foto: gbofficial)

Een 2 in 1 van Chuwi, de Surbook. Hij draait gelukkig wel volledig op Windows, dus geen gekkigheid met Windows / Android gecombineerd. Het gaat om een 12.3 inch IPS scherm op een 2736 x 1824 pixels resolutie, met een druk gevoelig scherm wat het wel interessant kan maken voor een aantal mensen. Het gaat om een zuinige Intel Celeron N3450 processor met 6GB werkgeheugen. Ook is er 128GB SSD geheugen beschikbaar, en heb je de mogelijkheid dit nog uit te breiden met een microSD kaartje. Als accessoires kan je het toetsenbord los aanschaffen, waarbij het gaat om een verlicht toestenbord wat je niet veel tegen komt in de 2 in 1 varianten. De Surbook is in de versie van 6GB werkgeheugen en 128GB SSD te koop voor €357,12 met coupon SurBookGB

1112-pro (Foto: gbofficial)


Als afsluiter, het paradepaardje van Xiaomi en de grote broer van de Air, de Pro. Zoals het al doet vermoeden gaat het hier om het meest uitgebreide model met zeer goede hardware. Er zijn een aantal varianten beschikbaar:

  • Core i5 + 8GB + 256GB
  • Core i7 + 8GB + 256GB
  • Core i7 + 16GB + 256GB

Sowieso heb je hier te maken met een groter scherm van 15.6 inch, uiteraard een FullHD IPS scherm (goede kijkhoeken). De Pro heeft een aluminium behuizing, met een normaal formaat toetsenbord welke tevens verlicht is. Speakers zijn van HARMAN, en ook een vingerafdruksensor is op deze Pro te vinden voor extra veiligheid. Wat ook deze Pro bijzonder maakt is de dedicated GeForce MX150 grafische kaart met 2GB GDDR5 videogeheugen. Om dit alles een beetje koel te houden zijn er twee fans te vinden. 

Voor deze Pro hebben we twee coupons voor twee modellen:





Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Milieudefensie naar rechter voor gezonde lucht

Milieudefensie eist gezonde lucht en spant daarom een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Dat zei campagneleider Anne Knol woensdagavond in het televisieprogramma EenVandaag.

Milieudefensie en bewoners hebben metingen naar stikstofdioxide in de lucht gedaan, en daaruit zou blijken dat Nederland de Europese luchtkwaliteitsnorm overtreedt. "Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang. Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren", zegt Knol.

Voor de meeste Europese landen geldt het maximum voor stikstofdioxide van 40 microgram per kubieke meter al zes jaar lang, aldus Milieudefensie. Nederland vroeg en kreeg uitstel, maar moet sinds 1 januari 2015 ook aan deze norm voldoen. En dat gebeurt niet, zo stelt Milieudefensie na metingen op 58 plaatsen in het land. Op zeker elf plekken zou de wet worden overtreden.

Dertien maanden
Knol: "In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling. Toch wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljaren geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zei eerder blij te zijn dat Milieudefensie de luchtkwaliteit onder de aandacht blijft brengen. Volgens Dijksma blijkt echter uit data van het RIVM dat het om slechte enkele knelpunten in de binnensteden gaat. "Om die op te lossen heb ik samen met de gemeenten een actieplan opgesteld", zei de staatssecretaris.

Milieudefensie naar rechter voor gezonde lucht
Milieudefensie naar rechter voor gezonde lucht (Foto: ANP)

Nieuwe look voor Instagram

Instagram heeft een nieuw uiterlijk. Het camera-icoontje ziet er eenvoudiger uit - een cirkel in een vierkant - en heeft de kleuren van de regenboog. Ook de icoontjes van de apps Layout, Boomerang en Hyperlapse zijn aangepast. "Onze aangepaste look laat zien hoe levendig en divers jullie verhalen zijn geworden", aldus Instagram woensdag.

Ook de app zelf is eenvoudiger gemaakt. Dat "legt meer nadruk op je foto's en video's zonder de navigatie te veranderen", zegt Instagram.

Instagram werd eind 2010 gelanceerd. Ongeveer 1,5 jaar later waren er al 100 miljoen actieve gebruikers. Facebook kocht het toen voor ongeveer 1 miljard dollar. De teller staat nu op 400 miljoen actieve gebruikers. Op een gemiddelde dag worden er ongeveer 80 miljoen foto's geüpload.

Nieuwe look voor Instagram
Nieuwe look voor Instagram (Foto: BuzzT)

Trump nadert Clinton in peiling

De steun voor Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten groeit. De Republikeinse kandidaat, die in de voorverkiezing nog geen meerderheid heeft maar ook geen concurrentie, is Hillary Clinton in de jongste peiling van Reuters/Ipsos dicht genaderd. De nieuwe cijfers beloven een spannende strijd 8 november, wanneer de Amerikanen bepalen wie Barack Obama opvolgt in het Witte Huis.

Clinton, die ook nog wat Democratische afgevaardigden achter zich moet krijgen om Bernie Sanders te verslaan, zou kunnen rekenen op 41 procent van de stemmen. Trump doet met 40 procent nog maar amper voor haar onder. De overige kiezers hebben nog geen besluit genomen.

De onderzoekers peilden de mening van 1289 stemgerechtigden. De steekproef heeft een foutmarge van 3 procent. De opmars van Trump, die ver achterstond toen hij nog tegenstanders had, is significant.

Trump nadert Clinton in peiling
Trump nadert Clinton in peiling (Foto: ANP)

Tijs van den Brink gewond door fietsongeval

Presentator Tijs van den Brink is gewond geraakt door een ongeluk met zijn racefiets in Hoogland bij Amersfoort, meldt RTV Utrecht. Voorbijgangers troffen Van den Brink met een flinke hoofdwond aan op het Maliesluispad en belden de ambulance. De EO-presentator zou een verwarde indruk hebben gemaakt.

Van den Brink, die naar het ziekenhuis werd vervoerd, maakt het redelijk goed. Volgens een woordvoerder van de EO heeft hij enkele verwondingen, maar niets ernstigs. "Hij is bij kennis en redelijk relaxed".

De 45-jarige presentator wordt woensdagavond in Dit is de Dag op NPO Radio 1 vervangen door Renze Klamer. Het is nog niet bekend wanneer Van den Brink zijn werkzaamheden voor radio en televisie weer kan hervatten.

Van den Brink, onder meer bekend van de talkshow Knevel & Van den Brink, die hij tot eind augustus 2014 met Andries Knevel maakte, presenteert onder meer De tafel van Tijs op NPO 2 en Dit is de Dag op NPO Radio 1.

De wereld en vijanden van God Eater uitgelegd

Bandai Namco heeft een tweede dagboek online gezet van de makers van God Eater: Resurrection en God Eater 2: Rage Burst. Hierin bespreken ze de wereld van het God Eater-universum, de vijanden en de verschillende soorten aanvallen.

In het spel jaag je op monsters, zogenaamde Aragami. Deze monsters hebben de wereld al zo goed als vernietigd, maar de mensheid biedt nog weerstand. De organisatie Fenrir pakt de monsters aan met speciale wapens die deze monsters pijn doen. Deze wapens, God Arcs genaamd, worden gebruikt door God Eaters, de jagers. Jij als speler bent dus ook een God Eater.

God Eater 2: Rage Burst komt 30 augustus uit voor pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita. Het eerste deel, God Eater: Resurrection krijg je digitaal er gratis bij. Onze ervaringen met het spel kun je in onze preview lezen.

Onderstaande video heeft een vertaling in de opties. Engels, Duits, wat je wil.

Wapens, demonen en snelheid in Doom

Bethesda wil met onderstaande 'lief dagboek' zien dat Doom meer is dan alleen maar rennen en schieten. In de video praten de executive producer Marty Stratton en creative director Hugo Martin waarom het spel meer dan dat is.

Glory Kills, de arena's en customization in singleplayer zorgen voor ondersteuning voor de speelstijl van spelers. Wapens kunnen geüpgradet worden, maar ook voor je personage heb je upgrades en Runes die je verder aanpassen.

Doom komt aanstaande vrijdag, 13 mei uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Advocaat legt verdediging Holleeder neer

Advocaat Stijn Franken stopt met de verdediging van 'topcrimineel' Willem Holleeder. Franken meldt dat woensdag aan het ANP.

Franken heeft dit besloten, na wat hij zegt "een dringend advies" van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Franken is het niet eens met de argumenten van de deken, maar de beroepsethiek brengt volgens hem met zich mee dat een dringend advies van de deken moet worden opgevolgd.

Franken geeft aan dat de deken tot zijn advies kwam omdat de advocaat ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog. De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Den Hartog hebben een klacht ingediend tegen Franken bij de Orde van Advocaten. Volgens hun advocaat Wout Morra gaat de klacht over belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

Beslissing valt zwaar
"De beslissing om de verdediging neer te leggen, valt zwaar", benadrukt Franken. Hij en zijn verdedigingsteam hebben het "als een bijzondere verantwoordelijkheid beschouwd om Willem Holleeder rechtsbijstand te geven". Het spijt Franken dat hij die bijstand niet meer kan verlenen.

Holleeder wordt verdacht van betrokken verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Dinsdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het onderzoekt of Holleeder de laatste maanden van vorig jaar plannen zou hebben gehad om zijn beide zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Zijn zussen hebben belastend over hem verklaard.

Advocaat legt verdediging Holleeder neer
Advocaat legt verdediging Holleeder neer (Foto: ANP)

Overwatch (bèta)

Overwatch is de nieuwe franchise van ontwikkelaar Blizzard Entertainment, bekend van games als World of Warcraft en Diablo. Het is een squad-based multiplayer shooter waarbij teamspel een cruciale rol speelt. Twee teams van 'heroes' nemen het tegen elkaar op waarbij iedere hero zijn of haar eigen specifieke skillset bezit. De bèta liep gisteravond af en we hebben ons een aardig beeld kunnen vormen van de game.

Aangekondigde mobiele games Nintendo worden free-to-play

De twee aangekondigde smartphone-games van Nintendo, Animal Crossing en Fire Emblem, zullen gratis te downloaden zijn. Dat geeft de mobiele partner DeNa aan.

"Fire Emblem en Animal Crossing zijn allebei gratis te downloaden apps", zegt DeNA Chief Executive Isao Moriyasu tegen The Wall Street Journal. Een woordvoerdster van Nintendo heeft dat bevestigd. Nintendo geeft alleen nog steeds niet aan hoe ze wel geld willen verdienen aan de twee games. Er zijn vast wat optionele in-game aankopen, maar dat zal de tijd leren.

DeNA, het bedrijf dat samenwerkt met Nintendo om mobiele games voor ze te maken, heeft eerst Miitomo uitgebracht. Er wordt verwacht dat ze nog vier games gaan maken tot maart 2017, het einde van het fiscale jaar. Nintendo heeft aangegeven dat de eerste twee games van de vier deze herfst uitkomen op Android en iOS.

Fire Emblem Fates: Revelation

Het verhaal achter Homefront: The Revolution

Ontwikkelaar Deep Silver legt in een trailer uit wat het achterliggende verhaal is in Homefront: The Revolution. Het is 2029 en Amerika is bezet door Noord-Korea inde vorm van de KPA. Jij bent Ethan Brady een rekruut van de Philadelphia Resistance. Jullie willen Benjamin Walker bevrijden, de man met de bijnaam 'Voice of Freedom'.

Enkele teamgenoten zijn de leider Jack Parrish, een gestoorde dame genaamd Dana Moore, Heather Cortez het jonge genie en dokter Sam Burnett. Burgemeester Simpson helpt de Koreanen met de bezetting en is logischerwijs niet blij met jouw vriendenclub.

De verhaalmodus duurt ten minste 30 uur. Je kunt hier een app downloaden voor iOS en Android om op de hoogte te blijven van de revolutie.

Homefront: The Revolution komt 17 mei uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

YouTuber MrDalekJD is nu bezig met een livestream van gameplay.

Civilization VI aangekondigd

2K en Firaxis Games vieren de 25ste verjaardag van de Civilization-serie met het aankondigen van Sid Meier's Civilization VI, die op dit moment in ontwikkeling is voor pc.

Sid Meier's Civilization VI biedt spelers nieuwe manieren om te communiceren met hun wereld, hun rijk uit te breiden over de kaart, vooruitgang te brengen in hun cultuur en concurreren tegen de grootste leiders uit de geschiedenis om een beschaving op te bouwen die de tand des tijds moet doorstaan.

"Sid Meier's Civilization games hebben een reputatie voor het definiëren van het 4X gaming genre van de afgelopen 25 jaar", aldus Christoph Hartmann, president van 2K. "We kunnen niet denken aan een betere manier om het zilveren jubileum van onze langstlopende franchise te vieren dan de lancering van het langverwachte Sid Meier's Civilization VI. De meest gedetailleerde, mooiste en meest complete ervaring ooit in een Civilization game."

In het spel kunnen steden fysiek uitgebreid worden over de kaart om nieuwe diepe strategische lagen te creëren. Actief onderzoek in technologie en cultuur ontgrendelen nieuwe potentiële manieren om te spelen. De grote verscheidenheid aan leiders zullen hun eigen agenda op basis van hun historische karaktereigenschappen voort zetten als spelers racen om de overwinning te behalen op de manier zoals zij willen spelen.

"Sid Meier's Civilization VI bouwt voort op de stevige fundering van de Civilization franchise en we hebben veel nieuwe spannende elementen toegevoegd", aldus Ed Beach, lead designer bij Firaxis Games. "De visuele presentatie van het spel is geïnspireerd door de kaarten en instrumenten van de Age of Exploration en we hebben een aantal belangrijke gameplay veranderingen gemaakt zoals uitgestrekte steden en actief onderzoek wat Sid Meier's Civilization VI een geheel unieke ervaring maakt. Dit terwijl wij ook trouw zijn gebleven aan wat de Civilization serie zo speciaal maakt."

Key features van Sid Meier’s Civilization VI bevatten:

  • Groeiende rijken: Zie hoe de wonderen van je rijkdom zich verspreiden over de kaart als nooit tevoren. Iedere stad neemt meerdere tegels in beslag zodat je al je steden aan kan passen aan de voordelen van het terrein.
  • Actief onderzoek: Speel boosts vrij die de ontwikkeling van je beschaving door de geschiedenis heen versnellen. Voor snellere vooruitgang gebruik je je units om actief te ontdekken, je omgeving te ontwikkelen en nieuwe culturen te ontdekken.
  • Dynamische diplomatie: Interactie met andere beschavingen veranderd gedurende de game, van primitieve eerste interacties waarbij conflict normaal is, naar allianties en onderhandelingen later in de game.
  • Gecombineerde krijgsmacht: Als uitbreiding op het "één unit per tegel" design kunnen support units nu combineren met andere units zoals anti-tank support met infanterie, of een warrior met settlers. Overeenkomstige units kunnen ook combineren tot krachtige "Corps" units.
  • Verbeterde multiplayer: Naast traditionele multiplayer modi kun je samenwerken met en het opnemen tegen je vrienden met een grote variëteit aan situaties die ontworpen zijn om gemakkelijk uit te spelen in een enkele sessie.
  • Civilization VI biedt veteraan spelers nieuw manieren van het opbouwen en afstemmen van hun beschavingen voor de grootste kans op succes. Nieuwe tutorials introduceren nieuwe spelers aan de onderliggende concepten zodat ze gemakkelijk aan de slag kunnen.

Sid Meier's Civilization VI is nu beschikbaar voor pre-order op Windows en zal wereldwijd worden uitgebracht op 21 oktober 2016. Er wordt een adviesprijs gegeven van € 59,99. Er is ook een Civilization VI Digital Deluxe Edition, die het volledige basisspel, de 25th Anniversary Digital Soundtrack en toegang tot vier post-launch DLC packs geeft. De DLC bestaan uit nieuwe mappen, scenario's, beschavingen en leiders.

Clarksons eigen 'Top Gear' heet Grand Tour

De nieuwe autoshow van de bij BBC's Top Gear beroemd geworden Brit Jeremy Clarkson heet The Grand Tour. Dit is woensdag bekendgemaakt meldden Britse media.

Clarkson en collegapresentatoren Richard Hammond en James May hebben naar eigen zeggen talrijke suggesties van fans overwogen. Ze hebben voor The Grand Tour gekozen, omdat de show in verschillende plaatsen in de hele wereld wordt gemaakt en daar dan telkens vanuit een tent zal worden gepresenteerd. Het wordt zo vrijwel letterlijk een tour. Die moet in drie jaar tijd 36 afleveringen opleveren.

The Grand Tour wordt gemaakt voor Amazon Prime. Clarkson werd vorig jaar na een lange reeks incidenten in maart door de BBC aan de kant gezet. Hij werkte al sinds 1988 bij Top Gear en bedacht de razend populaire nieuwe reeks in 2002. De BBC gaat verder met een andere versie van de autoshow Top Gear, die al bijna veertig jaar oud is.

Clarksons eigen 'Top Gear' heet Grand Tour
Clarksons eigen 'Top Gear' heet Grand Tour (Foto: BuzzE)

Geld voor netwerk islamitische homo's

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) ondersteunt een nieuw netwerk van islamitische organisaties van homoseksuelen en transgenders, het European Queer Muslim Network. Ze doet dat de komende twee jaar met in totaal 75.000 euro.

Dat heeft ze woensdag gezegd op de homo-emancipatietop IDAHO FORUM in Kopenhagen.

Acht islamitische LHBT-organisaties uit verschillende Europese landen willen in het netwerk samenwerken om seksuele diversiteit in moslimgemeenschappen bespreekbaar te maken.

Initiatiefnemer van dit netwerk is de Nederlandse organisatie Maruf, een expertise- en kenniscentrum over islam en seksuele diversiteit.

Geld voor netwerk islamitische homo's
Geld voor netwerk islamitische homo's (Foto: ANP)

Verwarde man afgevoerd bij huis Taylor Swift

De beveiliging van Taylor Swift heeft een verwarde man vastgehouden die bij de zangeres op de stoep verscheen. De man werd later afgevoerd door de politie.

Volgens TMZ belde een beveiligingsmedewerker dinsdagavond de politie over een man die 'gedesoriënteerd' voor het huis van Taylor in de New Yorkse wijk Tribeca was verschenen. Agenten onderzochten daarna de inhoud van zijn tas en deden de man handboeien om. Hij is naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

De zangeres was niet thuis op het moment van het incident. Taylor heeft vaker last van ongenode gasten: alleen al dit jaar werd voor haar landhuis in Beverly Hills twee keer iemand door de politie opgepakt.

Verwarde man afgevoerd bij huis Taylor Swift
Verwarde man afgevoerd bij huis Taylor Swift (Foto: BuzzE)

Doorzoeking bij ex-leider No Surrender

De politie doorzoekt woensdagmiddag de woning van de vroegere leider van motorclub No Surrender Klaas Otto in Bergen op Zoom. Een woordvoerder van de politie wil de identiteit van Otto niet bevestigen, maar geeft wel aan dat het gaat om de woning van een 48-jarige man die bij een zogenoemde outlaw motorcycle gang heeft gezeten.

De doorzoeking wordt volgens hem in opdracht van het Openbaar Ministerie gedaan in een onderzoek naar witwassen van geld. Er is nog niemand aangehouden. Een politieteam van tussen de dertig en veertig mensen voert de doorzoeking uit.

Doorzoeking bij ex-leider No Surrender
Doorzoeking bij ex-leider No Surrender (Foto: ANP)

Datingsite lokt Trump-haters naar Canada

Een datingsite gaat proberen Amerikanen die gruwen bij het idee dat Donald Trump president wordt naar Canada te lokken om hen daar te koppelen aan de liefde van hun leven. Het online huwelijksbureau speelt in op de verzuchting van tal van kiezers dat het hoog tijd is te emigreren wanneer de vastgoedmiljardair het Witte Huis betrekt.

"Maple Match maakt het Amerikanen gemakkelijk de ideale Canadese partner te vinden om hen te behoeden voor de onpeilbare horror van een regering Trump", luidt de boodschap, gevolgd door een inschrijflijst voor geïnteresseerde alleenstaanden. "We laten gauw van ons horen." Volgens directeur Joe Goldman loopt het storm. Hij zei dinsdag dat zich al zo'n 10.000 singles hebben aangemeld tegenover 2500 aan Canadese zijde.

In februari zette Cape Breton, een eiland voor de Canadese Atlantische kust, zich al in de etalage als rustig toevluchtsoord voor 'politieke vluchtelingen' die willen ontsnappen aan de Republikeinse brulboei uit New York.

Datingsite lokt Trump-haters naar Canada
Datingsite lokt Trump-haters naar Canada (Foto: BuzzO)

'Heineken gaat F1 met ¤130 miljoen sponsoren'

Heineken en de Formule 1 staan op het punt een enorm sponsorcontract te tekenen. Autosport.com meldt dat het om een contract met een duur van 5 jaar en een waarde van 130 miljoen euro gaat.

Al vanaf de Grand Prix van Canada op 12 juni zullen de bekende groene borden met rode ster langs de baan komen te staan. Ook zal Heineken een nog niet nader te noemen team gaan sponsoren. Zowel de FOM als Heineken wil de deal niet bevestigen.

Naast de Formule 1 sponsort Heineken ook andere grote sportevenementen zoals de UEFA Champions League en het WK Rugby.

Publiek trok Douwe door 10 seconden stilte

De beruchte stilte in zijn act was het enige moment van zijn songfestivaloptreden waar Douwe Bob vooraf onzeker over was. Maar toen die tien seconden dinsdagavond er in de Globe Arena ineens waren, was er geen spoortje spanning meer te bekennen bij de Slow Down-zanger. "Het publiek heeft me er doorheen getrokken. Het viel allemaal perfect op zijn plaats."

Aan zijn voeten zag de Nederlandse songfestivalinzending tijdens de halve finale van het liedjesfestijn 'een enorme oranje massa'. "Iedereen begon te juichen en te klappen. Ik weet niet eens meer precies wat ik heb gedaan. Volgens mij heb ik ergens nog 'come on' geroepen. Het hele moment paste zo goed bij de boodschap van ons nummer." Van opwinding vergat hij aan het eind van zijn act nog even flink uit te halen. "Dat is misschien het enige minpuntje."

De Amsterdamse singer-songwriter moet er woensdag nog flink van bijkomen. "Ik heb heel weinig geslapen en heb stiekem best een kater. Mijn vriend Stijn heeft een nieuw motto geïntroduceerd: vroeg pieken is het nieuwe 'afteren'. Dus dat hebben we dinsdagavond gedaan. Misschien heb ik wel iets té vroeg gepiekt, bedenk ik me nu." Dankzij zijn hairstylist kreeg Douwe het voor elkaar om whiskey en jenever in haarsprayflessen mee te smokkelen naar de green room, waar hij en zijn entourage na hun optreden de rest van de show moesten afwachten.

Moe
Hij vond het optreden in de enorme Globe Arena in Stockholm overweldigend, maar ook vermoeiend. "Het is maar twee minuten, maar voelt als een uur keihard sporten. Het zuigt je leeg. Na afloop was ik zó moe." Zijn moeder, die de verrichtingen van haar zoon vanuit de zaal gade sloeg, is onwaarschijnlijk trots. "Die was gisteravond niet meer te houden. Ik vind het zo bijzonder om dit met haar te delen. Dat ze hier is, doet me nog meer dan ik vooraf had gedacht."

De komende dagen in aanloop naar de finale staan voor Douwe en zijn band in het teken van 'chillen, evalueren en de laatste puntjes op de i zetten'. Hij heeft zijn prestaties van dinsdagavond inmiddels één keer teruggezien, 'maar toen was ik al dronken'. "We gaan zo met regisseur Hans Pannecoucke kijken of er wellicht nog dingen anders moeten of beter kunnen."

Publiek trok Douwe door 10 seconden stilte
Publiek trok Douwe door 10 seconden stilte (Foto: BuzzE)

'Huizenprijzen ook volgend jaar in de lift'

De huizenprijzen zullen ook volgend jaar verder stijgen en waarschijnlijk in een sneller tempo dan dit jaar. Dat concluderen economen van Rabobank woensdag in een rapport over de woningmarkt.

Voor dit jaar voorzien de marktkenners een gemiddelde prijsstijging van 3,5 tot 5,5 procent. In 2017 zal voor een woning gemiddeld 5 tot 7 procent meer moeten worden neergeteld, waarmee de sterkste prijsstijging sinds 2002 wordt voorzien.

Volgens Rabobank dragen onder meer de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid bij aan de groei van de woningmarkt. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015.

Verder speelt volgens de kenners mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

'Huizenprijzen ook volgend jaar in de lift'
'Huizenprijzen ook volgend jaar in de lift' (Foto: ANP)

'Nederland overtreedt Europese normen NO2'

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Er zit op tal van plaatsen meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval.

Dat staat in een rapport dat Milieudefensie woensdag overhandigt aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). Op de ongezondste plekken van Amsterdam en Den Haag, respectievelijk de Stadhouderskade en de Hoefkade, is 46 microgram per kubieke meter gemeten. "Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht", aldus Milieudefensie. "Gemeente en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen." De organisatie pleit voor schonere auto's, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en ov.

Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden.

In een reactie laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) weten: "Een schone en gezonde lucht is belangrijk en daarom vind ik het goed dat ook Milieudefensie dit blijvend onder de aandacht brengt." Volgens haar "blijkt uit de monitoring van het RIVM dat er nog slechts enkele knelpunten zijn in de binnensteden. Om die op te lossen heb ik samen met de gemeenten een actieplan opgesteld."

'Nederland overtreedt Europese normen NO2'
'Nederland overtreedt Europese normen NO2' (Foto: ANP)

Apple krijgt patent voor slimmere iPad cover

Apple komt mogelijk met een slimmere beschermhoes voor de iPad. Het bedrijf heeft een patent toegekend gekregen voor een cover waarin een flexibel scherm is ingebouwd waarop onder meer kan worden getekend, meldt Patently Apple.

De aanvraag voor het patent werd al jaren geleden ingediend. Behalve het flexibele display omvat het onder meer ook zonnepanelen en een smart keyboard.

Ondanks de naam is de iPad Smart Cover op dit moment nog niet bepaald slim. De beschermhoes is nu makkelijk opvouwbaar en meer dan de iPad uit de slaapstand halen, kan de cover momenteel niet echt.

Dat Apple het patent nu op zak heeft, betekent overigens niet dat het product er daadwerkelijk gaat komen. Apple vraagt jaarlijks tientallen patenten aan, het gros daarvan blijft op de plank liggen.

Apple krijgt patent voor slimmere iPad cover
Apple krijgt patent voor slimmere iPad cover (Foto: BuzzT)

Artis verwacht olifantenbaby

In Artis is een Aziatisch olifantje op komst. Als alles goed gaat wordt het kalf van moeder Thong Thai en vader Mekong in oktober geboren, heeft de Amsterdamse dierentuin woensdag gemeld.

Artis is blij dat de kudde weer uitbreiding krijgt. Eind vorig jaar overleed de vierjarige Mumba onverwacht aan olifantenherpes. Het wordt de vierde keer in de geschiedenis van Artis dat er een olifantje wordt geboren. Het eerste kalf, Yindee, kwam ter wereld in 2005.

Artis verwacht olifantenbaby
Artis verwacht olifantenbaby (Foto: ANP)

Grote knokpartij in Chinees voetbal

Voor een beetje strijd in de voetbalwereld moeten we ditmaal in China zijn. De regering aldaar pompt veel geld in de sport, maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd qua spel. In plaats daarvan liep de bekerwedstrijd tussen Wuhan Hongxing en Jiangsu Suning (0-1, red.) na het laatste fluitsignaal volledig uit de hand en werd zo het nieuws gehaald.

De knokpartij was zo erg dat diverse stafleden van Jiangsu naar de telefoon grepen om de politie te bellen. Diverse spelers hebben uiteindelijk verwondingen overgehouden aan het matten. Bij Jiangsu staat ook oud-PEC-speler Trent Sainsbury onder contract, maar hij speelde niet mee.

DJMax Respect komt naar PlayStation 4

Neowiz Games en Rocky Studio hebben DJMax Respect aangekondigd voor PlayStation 4 tijdens een PlayStation Developer Conference in  Zuid-Korea. De ritmische game moet volgend jaar Januari verkrijgbaar zijn.

De nieuwe  “all-in-one” game bevat liedjes van DJMax Portable en DJMax Portable 2 en bevat een lokale muiltiplayer, online modus en nog veel meer. DJMax is een populair muziek spel in vooral Zuid-Korea.

Fuze F1 console gelanceerd in China

In China is met veel bombarie een nieuwe Android-console voorgesteld aan het publiek. De Fuze F1 lijkt op een PlayStation 4 met een Xbox One controller. De interface heeft weer veel weg van de Sony console.

De console moet een breed aanbod van games gaan krijgen en heeft onder andere Koei Tecmo en Arc System Works hiervoor weten te strikken. Of de computer ook in Europa te verkrijgen zal zijn is nog niet bekend.

Fuze F1

Duitsland rehabiliteert veroordeelde homo's

Duitsland gaat homo's die op grond van de beruchte paragraaf 175 van het Duitse wetboek van strafrecht zijn veroordeeld, rehabiliteren en schadeloos stellen. Dat kondigde minister van Justitie Heiko Maas woensdag aan. Het vonnis van meer dan 50.000 mannen zal worden vernietigd. Het Duits antidiscriminatiebureau heeft dat in een juridisch advies aan de regering aanbevolen.

Seksueel contact tussen mannen was in de Bondsrepubliek strafbaar tot 1994. De DDR schafte het bewuste artikel, dat in 1935 flink was aangescherpt door de nationaalsocialisten, al in 1968 af. Een jaar later werd ook de West-Duitse wetgeving in deze versoepeld, maar tot die tijd zijn er tienduizenden mannen veroordeeld, soms tot meerjarige gevangenisstraffen. Na 1969 trad de rechter tegen nog eens 3500 homo's op.

"De staat heeft schuld op zich geladen omdat zij het leven van zo veel mensen heeft bemoeilijkt. Paragraaf 175 was van begin af aan ongrondwettig", zei Maas. "De oude arresten zijn onrecht. Ze kwetsten iedere veroordeelde tot in het diepst van zijn menselijke waardigheid."

Duitsland rehabiliteert veroordeelde homo's
Duitsland rehabiliteert veroordeelde homo's (Foto: ANP)

Witcher's Gwent bestellen verloopt stroef

Gisteren maakten we reeds bekend dat iedereen die een Expansion Pack had ge-preordered voorrang kreeg op het kopen van fysieke Gwent-sets. Nu blijkt dat de verkeerde verkoopcodes worden gegenereerd en de bestelling kan dus niet worden geplaatst.

Het is niet duidelijk waar de fout ligt: bij CD Projekt RED of bij J!nx, het bedrijf dat de distributie van de Witcher-merchandise doet. De prijzen zijn nu wel bekend. Een Gwent-deck kost €9,99 exclusief verzendkosten.

Update 12:35
Er zijn op dit moment nieuwe codes verstuurd, maar de website van J!nx doet het nu weer niet. Inloggen via Facebook gaat niet en bestelling verwerken geeft foutmeldingen. We wachten af.

Update 13:51
Er zijn nog steeds problemen met het inschrijven bij J!nx. Bestellen kan door het pakket af te rekenen als gast. De verzendkosten zijn behoorlijk pittig, dus het loont de moeite om meteen beide pakketten te nemen. Alles wordt namelijk verstuurd van uit San Diego in de Verenigde Staten. De goedkoopste optie is Economy en die kost €8,38. Via UPS kost het €46,87 of €56,82. J!nx laat weten dat er ook nog extra kosten bij kunnen komen van de douane in Nederland. J!nx rekent de BTW niet zelf af. Dat kun je ook zien in het overzicht, waareen deck €9,16 kost in plaats van €9,99.

Witcher 3- Gwent verzendkosten

Ombudsman: schuldhulpverlening schiet tekort

De schuldhulpverlening aan de burger schiet tekort, stelt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen in een kritische rapport.

Wie de overheid om hulp vraagt bij het aanpakken van schulden, ondervindt tal van drempels. De overheid denkt dat men er wel uitkomt, maar dat is een illusie, aldus Van Zutphen. "De overheid gaat uit van een standaard en als je daar niet aan voldoet, val je buiten de boot. Het mag nooit de bedoeling zijn dat de burger wordt buitengesloten omdat hij niet in de standaardmal van de schuldhulpverdeling past."

De ombudsman stelde al eerder dat de overheid te weinig rekening houdt met mensen die niet zelfredzaam zijn en juist van de overheid afhankelijk zijn om hun problemen op te lossen. Bij financiële sores speelt dat des te meer omdat het gebrek aan zelfredzaamheid vaak de oorzaak is van schulden.

Ombudsman: schuldhulpverlening schiet tekort
Ombudsman: schuldhulpverlening schiet tekort (Foto: ANP)

Tol vrachtauto's in Duitsland uitgebreid

De Duitse regering wil dat vrachtauto's op alle wegen van de federale overheid tol gaan betalen. Daar is woensdag een wetsontwerp voor gepresenteerd. De wet moet op 1 juli 2018 ingaan en zal feitelijk tolheffing tot gevolg hebben op bijna alle doorgaande wegen.

Vooralsnog moet er voor vrachtauto's vanaf 7500 kilo op voornamelijk autosnelwegen tol betaald worden. Bij de huidige tolheffing gaat het om ruim 15.000 kilometer wegen. De uitbreiding van de tolheffing betreft straks in totaal 55.000 kilometer wegen in de Bondsrepubliek. In 2017 wil de Duitse regering ook bekijken of er tol wordt geheven op kleinere transportwagens vanaf 3500 kilo.

Een wet voor tolheffing voor personenauto's op snelwegen is al rond, maar nog niet in werking omdat er bezwaren bij de EU in Brussel zijn.

Tol vrachtauto's in Duitsland uitgebreid
Tol vrachtauto's in Duitsland uitgebreid (Foto: ANP)

Tieners vast na mishandelen NS-personeel

Drie tieners uit Limburg zitten vast omdat ze dinsdagavond op het station in Eindhoven twee medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben mishandeld. Een van de NS-medewerkers is tegen het hoofd geschopt en moest naar het ziekenhuis. De drie verdachten zijn een zeventienjarige jongen uit Stramproy, een zeventienjarige jongen uit Weert en een achttienjarige man uit Weert.

De drie Limburgers zaten in de trein uit Weert. Eén van hen had geen ID-bewijs bij zich. Op het station in Eindhoven werd hij bekeurd door NS-personeel en dit liep vervolgens uit de hand. De politie was snel op het station en kon de drie verdachten aanhouden en meenemen.

De NS-medewerker die tegen het hoofd werd geschopt, hoefde niet in het ziekenhuis te blijven.

Tieners vast na mishandelen NS-mensen
Tieners vast na mishandelen NS-mensen (Foto: ANP)

Vliegtuigen botsen op vliegveld Parijs

In dichte mist zijn een Airbus A320 van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France en een Boeing 777 van dezelfde onderneming woensdag met elkaar in botsing gekomen op het Parijse vliegveld Roissy-Charles de Gaulle. De Airbus reed naar de startbaan en de Boeing was net aangekomen uit Dakar (Senegal). De toestellen raakten elkaar bij het taxiën.

De Airbus liep volgens Franse media forse schade op aan de staart. Beide vliegtuigen zijn weggesleept. Er zijn geen gewonden gevallen.

Botsing vliegtuigen op vliegveld Parijs
Botsing vliegtuigen op vliegveld Parijs (Foto: ANP)

Alles over Witcher's Blood & Wine

CD Projekt RED heeft screenshots vrijgegeven van de uitbreiding Blood & Wine. Daarnaast mochten onze collega’s van Eurogamer al een paar uurtjes spelen met de laatste uitbreiding van The Witcher 3: Wild Hunt. Tenslotte staat op GOG dat Blood & Wine een multiplayer heeft, maar dat klopt niet.

Blood & Wine - screenshot - wandeling

Blood & Wine speelt zich af in Toussaint dat in meerdere opzichten je aan Zuid-Frankrijk laat denken. Zon, wijngaarden, mode en ridderlijke ruiters passeren de revue. Aan het begin van je omzwervingen krijg je de beschikking over je eigen wijngaard. Deze kun je uitbreiden en upgraden, wat ook erg nodig is. Het begint als een bouwval en uiteindelijk kun je er een luxe paleisje van maken waar zelfs Yennefer zich op haar gemak kan voelen. Hier kun je als je slaapt in je stulpje ook buffs krijgen.

Blood & Wine - UI - stat

Een innovatie die van Dragon Age: Inquisition lijkt te zijn geleend is het concept dat als je bandieten vermoord in een gebied, er in de toekomst minder rondlopen. Het is niet duidelijk of dit ook geldt voor de dieren die je doodt. De meeste aanpassingen hebben betrekking op de gebruikersinterface. Het overzicht van al je statistieken heeft meer kleur en duidelijkheid gekregen.

Blood & Wine - UI - mutatie

In Blood & Wine krijg je ook eindelijk meer skillslots. Je hebt er mutaties voor nodig om deze vrij te spelen, maar dat is de moeite wel waard. Er zijn twaalf mutaties toegevoegd aan je arsenaal. Een ervan heet Bloedbad. Hiermee maak je jouw aanval 2,5 keer zo sterk, maar het effect stopt zodra je schade oploopt. En andere aanvulling is Adrenaline, waarmee je kracht en Witcher-signs de eerste 30 seconden 30% sterker worden. Daarna zijn ze juist 15% zwakker.

Blood & Wine - UI - inventaris

Je inventaris is overzichtelijker geworden. Je kunt sneller er doorheen gaan en wapens en pantser zijn van elkaar gescheiden. Ook is het nu nog makkelijker om boeken en brieven te lezen. Hopelijk kun je nu ook sneller bij je voedsel komen. De interactie met de winkels en handelaren is ook op de schop gegaan.

Blood & Wine - UI - shop

Net als in Dragon Age: Inquisition wordt het mogelijk om je pantser en je zwaarden te verven. Daarnaast krijg je ook extra bonussen als je een complete set hebt. Als je bijvoorbeeld de complete Feline-set hebt op niveau Grandmaster dan krijg je per vijf seconden 10% kracht van je ‘sterke aanval’ bovenop je ‘snelle aanval’ per onderdeel van de set. Dat komt met zes onderdelen dus neer op een extra kracht van 60% op je snelle uitvallen. Omdat je de Feline-set compleet hebt, zijn al jouw aanvallen waarbij je de tegenstander in de rug aanvallen nog eens 50% sterker.

Blood & Wine - UI - crafting

Vechten is hiermee niet opeens een makkie. Degenen die aan de uitbreiding Hearts of Stone zijn begonnen, hebben aan den lijve kunnen ervaren dat de gevechten zwaarder zijn geworden. In Blood & Wine zijn de boss-gevechten moeilijker gemaakt. Er zijn nu erg veel van deze gevechten en ze zijn pittig. Een boss is nu agressiever, met meer krachten en meer variatie in tactieken.

Natuurlijk zijn er ook mini-games in quests verstopt. In The Witcher 3: Wild Hunt mocht je al paardenraces doen, acteren in het theater en meedoen met het circus. Blood & Wine laat je meevechten in een riddertoernooi. Ook is er een quest waarin je paddenstoelen eet en je daarna met je paard Roach kunt praten.

Blood & Wine - screenshot - toernooi In tegenstelling tot wat er eerder op CD Projekt RED’s eigen GOG-website stond, heeft Blood & Wine geen multiplayer.

Blood & Wine - Geen multiplayer


Tenslotte hebben we nog een aantal screenshots voor jullie om je verder in de juiste sferen te krijgen. Blood & Wine is vanaf 31 mei verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Blood & Wine - screenshot - mot

Blood & Wine - screenshot - chill

Blood & Wine - screenshot - werken

Blood & Wine - screenshot - bloem plukken

Blood & Wine - screenshot - eenhoorn

Blood & Wine - screenshot - welkom

Sanders en Trump winnen in West Virginia

Bernie Sanders heeft dinsdag (lokale tijd) de Democratische voorverkiezing in West Virginia gewonnen. Nadat 63 procent van de stemmen was geteld, bleek dat 51 procent van de kiezers voor Sanders had gekozen. Hillary Clinton kreeg 36,8 procent van de kiezers achter zich.

Voor Sanders is de winst een steun in de rug, hoewel Clinton tot dusver fors meer gedelegeerden achter zich wist te krijgen. De senator uit Vermont noemde de voorverkiezingen in een reactie een "zware worsteling", maar blijft optimistisch. "We kunnen uiteindelijk met een meerderheid van het aantal gedelegeerden eindigen. Als dat gebeurt, denk ik dat jullie nu naar de Democratische presidentskandidaat kijken."

Donald Trump, de enige overgebleven Republikeinse kandidaat, ging er in dezelfde Amerikaanse staat met de winst vandoor. In Nebraska gingen de inwoners eveneens naar de stembus voor de Republikeinse voorverkiezingen. Ook in die staat gaat de winst zeer waarschijnlijk naar Trump. Hoewel de Republikein de enige uitdager is, heeft hij nog steeds 1237 gedelegeerden nodig om op de conventie in een keer als presidentskandidaat te worden gekozen.

Sanders en Trump winnen in West Virginia
Sanders en Trump winnen in West Virginia (Foto: ANP)

Douwe belooft Nederland trots te maken

Na slechts een paar uurtjes slapen, moest Douwe Bob woensdagochtend al weer vroeg uit de veren voor het vervolg van zijn songfestivalavontuur. De overwinningsroes is inmiddels omgezet in een rotsvaste focus richting de finale. "Ik ga Nederland trots maken. Dat beloof ik."

De Slow Down-zanger kwalificeerde zich dinsdagavond in de halve finale voor een plek in de eindstrijd van het Eurovisiesongfestival. Fan en 'ontdekker' Giel Beelen maakte woensdagochtend voor de gelegenheid zijn radioprogramma vanuit de songfestivalkroeg van Douwe in Stockholm en kon zijn enthousiasme maar moeilijk bedwingen tegenover zijn beroemde gast. "Wat was dat ongelofelijk gaaf zeg, gisteren. Wauw!"

Nadat hij even was aangeschoven bij Giel nam Douwe plaats achter de microfoon bij Rob Stenders die de hele songfestivalweek radio maakt vanuit de bar. Daar kreeg de Amsterdamse zanger meteen een glas champagne en taart met zijn eigen afbeelding erop onder zijn neus.

Aan Stenders vertelde Douwe hoe hij de laatste minuten voor zijn succesvolle optreden in de Globe Arena dinsdagavond beleefde. "We waren super relaxt en hadden er vooral heel veel zin in. Als een stel kwajongens op een schoolreisje liepen we richting podium, The Eye of the Tiger zingend. Toen ik eenmaal op dat podium stond, heb ik geen moment het gevoel gehad dat ik voor 150 miljoen mensen stond te spelen."

Douwe belooft Nederland trots te maken
Douwe belooft Nederland trots te maken (Foto: BuzzE)

Toyota verwacht eerste winstdaling in 5 jaar

Het Japanse autoconcern Toyota Motor denkt dat de winst dit lopende boekjaar zal dalen, wat de eerste winstdaling in vijf jaar zou zijn voor het bedrijf. Toyota heeft te kampen met tegenwind door de sterkere Japanse yen en een zwakkere vraag in opkomende markten.

De nettowinst zal naar verwachting met 35 procent dalen tot 1,5 biljoen yen (ruim 12 miljard euro) in het gebroken boekjaar dat in maart volgend jaar eindigt. In de afgelopen jaren wist Toyota dankzij een afzwakkende yen recordresultaten te boeken, maar de Japanse munt is inmiddels flink in waarde gestegen.

De omzet van 's werelds grootste autoconcern neemt in het lopende boekjaar naar verwachting met bijna 7 procent af tot 26,5 biljoen yen.

Toyota verwacht eerste winstdaling in 5 jaar
Toyota verwacht eerste winstdaling in 5 jaar (Foto: ANP)

Amsterdam hield 27 miljoen euro over

Amsterdam heeft 2015 afgesloten met een positief financieel resultaat van 27 miljoen euro. Dat is onder meer te danken aan de aantrekkende economie en de groei van de stad, zo staat in de jaarrekening die het Amsterdamse college woensdag heeft gepresenteerd.

Het aantal bijstandsgerechtigden daalde voor het eerst sinds de crisis. Ruim 6300 van hen vonden in 2015 een baan. Verder kreeg de stad er ruim 6000 banen bij door de komst van een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven en de uitbreiding van 35 al gevestigde buitenlandse bedrijven. Amsterdam verdiende 373 miljoen euro met de gronduitgifte van nieuwe bouwlocaties, die boven verwachting was.

Het is de eerste jaarrekening van de stad als geheel. Voor die tijd was er sprake van 44 verouderde administraties die vanaf begin 2015 bijeen zijn gebracht in een nieuwe organisatie. Dat maakte het opstellen van deze jaarrekening tot een lastige klus die dankzij alle financiële medewerkers is geklaard, zegt wethouder Udo Kock (Financiën).

Amsterdam hield 27 miljoen euro over
Amsterdam hield 27 miljoen euro over (Foto: ANP)

Brand in kolensilo op Maasvlakte

Op de Maasvlakte is brand uitgebroken in een silo waarin steenkool wordt gemengd. Er komt veel rook vrij.

De brandweer spreekt van een grote brand. Extra materieel is ingeschakeld voor het bestrijden van het vuur. De silo hoort volgens een woordvoerster van de brandweer bij een energiecentrale van het bedrijf Suez.

Brand in kolensilo op Maasvlakte
Brand in kolensilo op Maasvlakte (Foto: ANP)

Grootheid Thorkildsen hangt speer aan de wilgen

De legendarische Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen heeft woensdagochtend bekendgemaakt zijn carrière per direct af te sluiten. De 34-jarige atleet wordt al lang geteisterd door blessures en ziet het niet meer gebeuren dat hij richting de Spelen van Rio de Janeiro komende zomer wel op tijd fit geraakt.

In 2001 begon de toen nog tiener zich langzamerhand richting de wereldtop op te werken, waar hij zich in 2004 definitief vestigde: Thorkildsen werd in Athene gekroond tot olympisch kampioen. Een jaar later was er WK-zilver en in 2007 kwam de eeuwige strijd met zijn Finse generatiegenoot Tero Pitkämäki op gang. De Fin werd wereldkampioen, waar Thorkildsen genoegen moest nemen met plek twee.

In Beijing was het op de Olympische Spelen echter de Noor die zegevierde en zijn tweede olympische gouden medaille op mocht halen. Hij bleef jaren dominant, want tot en met 2011 kwamen de beste wereldjaarprestaties telkens op zijn naam. Het leverde in 2009 de wereldtitel op, maar in 2011 moest hij zich gewonnen geven tegenover de Duitser Matthias de Zordo, die juist op dat moment een van zijn weinige hoogtepunten kende.

Na 2011 slaagde Thorkildsen er geen enkele keer meer in om in de buurt te komen van de afstanden die hem zoveel succes brachten. Vooral geteisterd door terugkerende blessures kon hij maar niet in vorm komen en een echte uithaal met de speer zat er geen enkele keer meer in. Uiteindelijk wierp de Noor de speer maar liefst acht keer over de 90 meter, waarmee hij Pitkämäki en diens zes maal toch nog de loef afsteekt. Ook wat persoonlijk record betreft is het duel net zo close als altijd: 91,59 meter voor Thorkildsen tegen 91,53 meter voor de Fin. 

Thorkildsen na zijn wereldtitel in 2009 (Pro Shots / Gepa)
Thorkildsen na zijn wereldtitel in 2009 (Pro Shots / Gepa)

Migranten zwemmen terug naar Turkije

De Griekse kustwacht heeft sinds begin deze week al zes migranten uit zee geplukt die vanaf het Griekse eiland Chios naar Turkije wilden zwemmen. Het ging om vijf Marokkanen en een Algerijn die in Griekenland geen kans maakten op een verblijfsvergunning.

Ze wilden terug naar Turkije om van daaruit op een andere manier Europa binnen te komen. In Griekse media was een video te zien waarop drie vluchtelingen voorzien van zwemvesten wanhopig proberen de oversteek van ongeveer 15 kilometer al zwemmend te maken. De kustwacht haalde ze uit het water. Een woordvoerder van de kustwacht noemde de acties van de migranten "absurd". Volgens hem kunnen alleen goed voorbereide en geoefende zwemmers de oversteek maken.

Migranten zwemmen terug naar Turkije
Migranten zwemmen terug naar Turkije (Foto: ANP)

Supermarkt Deen waarschuwt voor kalfslappen

Deen Supermarkten haalt met onmiddellijke ingang zijn magere kalfslappen, kalfsoesters en kalfsschitzels uit de schappen. Consumenten kunnen er ziek van worden omdat de producten "niet voldoen aan de bacteriologische eisen", meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Het gaat om vleesproducten van het huismerk met houdbaarheidsdatum 13 mei. Consumenten kunnen de producten terugbrengen bij een supermarkt van Deen. Zij ontvangen dan hun geld terug.

Supermarkt Deen waarschuwt voor kalfslappen
Supermarkt Deen waarschuwt voor kalfslappen (Foto: ANP)

Justin Bieber wil met rust gelaten worden

Justin Bieber heeft op zijn Instagram-account een open brief aan zijn fans gepost, waarin hij om wat meer privacy vraagt. Hij voelt zich als een dier in de dierentuin als fans hem vragen om voor een foto te poseren.

"Het kwam tot een punt dat mensen mij niet eens meer wilden begroeten of mij erkennen als mens, ik voel me als een dier in de dierentuin en wil mijn verstand kunnen behouden," zo schrijft de zanger. Met dat verstand zit het wel goed, want hij was eerder nog gespot in Boston waar hij door een park liep zonder schoenen en eekhoorns te eten gaf.

Star Wars Battlefront-sequel in 2017, meer titels in aantocht

Electronic Arts heeft tijdens een gesprek met beleggers verklapt dat het voor 2017 plannen heeft voor een vervolg op de Star Wars Battlefront-game van vorig jaar. Volgens Blake Jörgensen, CFO binnen EA, zal er de komende drie of vier jaar ieder jaar een Star Wars-game uitkomen.

In de presentatie van het fiscale jaar 2017 waarin ook Mirror's Edge Catalyst, Battlefield 1 en Titanfall 2 op de planning staan, werd een nieuwe Star Wars Battlefront niet genoemd. Dit kan betekenen dat de game na het fiscale jaar uitkomt, die in maart van 2017 eindigt. De kans is dus groot dat een release plaatsvindt tussen april en december van volgend jaar.

Jörgensen heeft verder aangegeven dat de nieuwe Star Wars-games materiaal gebruiken uit de Anthology-films, waaronder Rogue One: A Star Wars Story en een andere, nog titelloze film met Han Solo in de hoofdrol. Tenslotte is bekend geworden dat zowel ontwikkelaar Respawn (Titanfall) als Visceral Games (Dead Space, Battlefield Hardline) werken aan toekomstige Star Wars-games. Ook Amy Hennig, voormalig ontwikkelaar van Naughty Dog die daar de regie van de Uncharted-serie in handen had tot haar vertrek in 2014, werkt als creative director aan één van deze games.

'Apps voor goksites moeten uit appstores'

Tientallen apps waarmee kan worden gegokt, moeten uit het assortiment van appstores van Apple en Google worden verwijderd. Achter de apps zitten gokbedrijven als Unibet en Bwin. Ze zijn onder meer gericht op Nederlanders en dat mag niet onder de huidige wetgeving, zegt de Kansspelautoriteit.

"Eerst waren de websites van gokbedrijven populair, maar dat is steeds meer gaan verschuiven naar de apps", zegt Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit woensdag tegen de NOS. "We willen consumenten duidelijk maken dat de apps illegaal zijn en dat we niet kunnen vaststellen of het spel eerlijk is."

Volgens de toezichthouder gaat het om 49 apps. Consumenten krijgen het advies hun speltegoeden terug te trekken. Mogelijk worden de apps geblokkeerd en zijn de klanten hun geld dan kwijt.

'Apps voor goksites moeten uit appstores'
'Apps voor goksites moeten uit appstores' (Foto: BuzzT)

Ruim 2,9 miljoen landgenoten zien Douwe Bob

Ruim 2,9 miljoen Nederlanders stemden dinsdagavond af op de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Met een marktaandeel van bijna 47 procent zat bijna de helft van televisiekijkend Nederland naar het liedjesfestijn te kijken. De show is het best bekeken televisieprogramma van de dinsdagavond, meldt Stichting KijkOnderzoek.

2.916.000 kijkers zagen hoe Douwe Bob genoeg punten bij elkaar zong voor een plek in de finale van de 61e editie van het liedjesfestijn in Stockholm. Met zijn vlekkeloze uitvoering van het nummer Slow Down plaatste de Nederlandse inzending zich bij de beste tien acts van de voorronde. AVROTROS scoorde 1,9 miljoen kijkers met de docuserie Op weg naar het songfestival.

De halve finale trok dit jaar wel beduidend minder kijkers dan de vorige editie. Meer dan 3,3 miljoen mensen zagen in mei 2015 Trijntje Oosterhuis sneuvelen in de halve finale in Wenen.

Douwe en zijn band namen het dinsdagavond in de Globe Arena in de Zweedse hoofdstad op tegen acts uit zeventien andere landen. De tien artiesten die de meeste punten van de nationale vakjury's en het Europese tv-publiek wisten binnen te slepen, treden zaterdag met zestien andere acts aan in de finale van het Songfestival.

Naast Nederland kwalificeerden ook Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Armenië, Tsjechië, Cyprus en Malta zich.

Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven

Weginspecteurs kunnen vanaf de zomer in het hele land boetes uitdelen aan automobilisten die rode kruisen op de snelweg negeren of zonder reden stilstaan op de vluchtstrook. Een proef in Rotterdam is zo goed verlopen dat het aantal weginspecteurs met de status van bijzondere opsporingsambtenaar van acht naar vijftig wordt uitgebreid en landelijk wordt uitgerold.

Rijkswaterstaat voerde de proef in Rotterdam met andere maatregelen in om het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs op de snelwegen tegen te gaan. Dat werpt zijn vruchten af, want het aantal botsingen met de gele pick-ups is vorig jaar in heel het land gedaald tot tien. Dat is een ruim een halvering in vergelijking met het jaar ervoor.

De voertuigen, die na een incident de weg afzetten, worden regelmatig aangereden doordat automobilisten de rode kruisen boven de weg negeren.

Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven
Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven (Foto: ANP)

Consument kan makkelijker af van maaltijdbox

Consumenten krijgen twee weken bedenktijd als ze een abonnement hebben afgesloten voor een maaltijdbox. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat afgedwongen bij de aanbieders van dergelijke boxen. Zes leveranciers houden zich vanaf nu aan de wettelijke bedenktermijn, maakte de ACM woensdag bekend.

"Steeds vaker worden producten zoals maaltijdboxen in de vorm van een abonnement aangeboden. Consumenten moeten weten dat je je kunt bedenken als je een abonnement hebt afgesloten. Ook als het om verse producten gaat", aldus ACM-bestuurslid Anita Vegter.

Aanbieders moeten consumenten wijzen op de bedenktijd en ook op andere voorwaarden van het abonnement, zoals opzegmogelijkheden. Op de dag van ontvangst van de eerste maaltijdbox gaan de twee weken bedenktijd in. Het toch afzien van een abonnement kan zonder opgave van redenen.

Consument kan makkelijker af van maaltijdbox
Consument kan makkelijker af van maaltijdbox (Foto: ANP)

Titanfall 2 komt in herfst van dit jaar

Het tweede deel van Titanfall, de multiplayer shooter van ontwikkelaar Respawn Entertainment, komt in de herfst van dit jaar uit. Dat maakte uitgever Electronic Arts gisteren bekend tijdens een presentatie van het fiscale jaar 2017.

EA noemde een release in Q3 van dit jaar voor Titanfall 2. In hetzelfde kwartaal zal de uitgever ook met de onlangs aangekondigde, nieuwe Battlefield-game op de proppen komen; die game heeft ook al een releasedatum van 21 oktober meegekregen. In een gesprek met EA-topman Andrew Wilson werd gevraagd of er geen gevaar is dat de twee grote titels elkaar zullen kannibaliseren. Wilson antwoordde hierop dat dat onwaarschijnlijk is vanwege het feit dat first-person shooters 'een gigantische categorie binnen de industrie' zijn.

Titanfall 2 is in ontwikkeling voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Bij het eerste deel bleef de exclusiviteit nog bij Microsoft-platforms liggen. Verder hebben EA en Respawn gezegd dat er meer details zullen worden onthuld bij EA Play, de pré-E3 persvoorlichting.

Voormalig kindster Aaron Carter in schulden

Aaron Carter, die als kind bekend werd als het zingende broertje van Backstreet Boy Nick, kampt opnieuw met schulden. De inmiddels 28-jarige noemt zijn financiële positie "verschrikkelijk": Van de miljoenen die hij voor zijn achttiende verdiende is niets over.

De voormalig kindster heeft de hulp van het realityprogramma Life or Debt, de Amerikaanse versie van Een dubbeltje op z'n kant, ingeschakeld om hem te helpen met zijn financiën. In een aankondiging van de show vertelt hij dat hij sinds zijn persoonlijke faillissement van een paar jaar geleden alweer een ton aan schulden heeft opgebouwd.

De ouders van Aaron waren toen hij minderjarig was zijn managers. Ouders van kindsterren moeten volgens de Amerikaanse wet 15 procent van het inkomen van het kind apart zetten op een rekening die vrijkomt op hun achttiende. Pa en ma Carter betaalden echter jarenlang geen belasting. Aaron besloot het geld dat voor hem vrijkwam te gebruiken voor hun achterstallige belastingbetalingen, zodat zijn ouders niet naar de gevangenis hoefden voor ontduiking. In zijn faillissement van 2013 werd rekening gehouden met het feit dat veel van zijn schulden waren opgebouwd in de tijd dat hij nog geen controle had over zijn financiële zaken.

Nieuwe huizen voor statushouders en studenten

Amsterdam gaat duizend tijdelijke woningen bouwen voor statushouders en studenten. De nieuwbouwwoningen bieden tien jaar lang onderdak en staan verspreid over vijf locaties.

De gemeente Amsterdam laat woensdag weten dat er bewust voor gekozen is de twee groepen toekomstige bewoners te mengen. Volgens hen bevordert het de integratie en voorziet het college van B&W tevens in de vraag naar betaalbare studenten- en jongerenwoningen. Uit het programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is gebleken dat tussen 2016 en 2018 in totaal 9.900 huizen nodig zijn voor het huisvesten van verschillende kwetsbare groepen, waaronder statushouders. Daarvoor worden bestaande gebouwen opgeknapt en tijdelijke huizen gebouwd.

De gemeente heeft verschillende nieuwbouwlocaties bekeken. Vier van deze plekken zijn al geschikt bevonden.

Nieuwe huizen voor statushouders en studenten
Nieuwe huizen voor statushouders en studenten (Foto: ANP)

WhatsApp lanceert app voor pc en Mac

Berichtenservice WhatsApp heeft een desktopversie gelanceerd. Gebruikers van zowel pc's als Macs kunnen op de site van WhatsApp een app downloaden om berichten te sturen vanaf hun computer.

Tot nu toe was het populaire chatprogramma alleen te gebruiken via een browser gekoppeld aan een smartphone. Volgens techsite The Verge werkt ook de desktopapp alleen in combinatie met een telefoon: conversaties uit de smartphoneapp worden doorgezet naar de computer.

Geruchten over een desktopapplicatie staken enkele weken geleden de kop op toen een Twittergebruiker die mogelijkheid ontdekte in een vertaling van documenten van WhatsApp. De berichtenservice heeft volgens The Verge momenteel wereldwijd een miljard gebruikers.

Whatsapp lanceert app voor PC en Mac
WhatsApp lanceert app voor pc en Mac (Foto: BuzzT)

Ebru Umar aangekomen in Nederland

Ebru Umar is aangekomen in Nederland. Ze landde op Schiphol met een vlucht uit Izmir. Een medepassagier heeft haar gezien op het vliegveld van de Turkse stad en kort met haar gepraat. Volgens hem reisde ze samen met haar moeder. De columniste mag de gerechtelijke procedure die Turkije tegen haar heeft aangespannen in ons land afwachten. Het is niet bekend hoe lang dat gaat duren.

De zaak kwam dinsdag in een stroomversnelling toen Turkije besloot het uitreisverbod in te trekken. Umar werd op zaterdagavond 23 april op haar vakantieadres in de Turkse stad Kusadasi aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze kreeg daarop 'landarrest'.

De dagen na haar aanhouding ontbrandde in Nederland een felle discussie over de vrijheid van meningsuiting en speciaal die van columnisten.

Politie licht huis van Prince nogmaals door

Op het landgoed van Prince in de Amerikaanse staat Minnesota is dinsdag opnieuw onderzoek gedaan. Een groep rechercheurs lichtte het terrein nogmaals door als onderdeel van het lopende onderzoek, zo tweette de sheriff van Carver County.

Volgens een lokale tak van televisiezender CBS arriveerden zo'n twaalf politie-auto's vroeg in de avond in Paisley Park, de studio en een woonvertrek van de zanger.

De lokale politie gaf aan op dit moment geen verdere uitspraken te doen over het onderzoek naar de dood van de zanger, die op 21 april dood werd aangetroffen in een lift van het complex.

Politie licht huis van Prince nogmaals door
Politie licht huis van Prince nogmaals door (Foto: BuzzE)

Firstlook Battlecon

Al weken is het hommeles op de redactie van Gamekings. Skate en Boris liggen in de clinch met elkaar en iedereen mag meegenieten van de vele scheldpartijen. Omdat de rest van de redactie er moe van wordt, besloot de gehele redactie dat ze het maar met elkaar moeten uitvechten door middel van opdrachten. Als grote klapper gaan ze de strijd met elkaar op op Battlecon, het nieuwe festival van Blammo.


Disney stopt met games maken

Disney Interactive stopt met het maken van videogames. De toys-to-livefranchise Disney Infinity krijgt nog twee nieuwe playsets en dan wordt het rennen naar de winkel voor verzamelaars voordat hun favoriete personage uitverkocht is.

De playset Alice Through the Looking Glass met drie nieuwe personages komt later deze maand uit, en in juni is er nog een playset met Finding Dory. Disney heeft aangegeven volledig te stoppen met het zelf maken van videogames, dus hun interne studio Avalanche Software gaat sluiten. Driehonderd man mogen een nieuwe baan gaan zoeken.

Disney wil alleen nog maar licenties uitgeven. Nu hebben ze naast Disney-figuren zelf ook nog Marvel en de rechten op Lucas Arts-franchises, niet geheel onbekend van Star Wars, dus wie weet wat andere studio's en uitgevers hiermee kunnen doen.

Disney Infinity 3.0 starter-pack (Foto: Disney Interactive)

FOK! Wat een weer: bewolking en kans op een bui

Vandaag veel wolkenvelden en van tijd tot tijd zon. In de loop van de dag ontwikkelen zich ook stapelwolken waaruit een bui kan ontstaan, met name in het zuiden van het land. Ook is er hier kans op een onweersbui. De temperatuur ligt rond de 23 graden, de wind komt uit het oosten en is matig tot zwak. Boven de Wadden kan het iets krachtiger waaien. 

Zon op 05:51
Zon onder 20:21
Zonkracht

5 / 3 

Luuntje stuurde een prachtige foto in van een stralend blauwe lucht met wat veegjes bewolking.

Aparte bewolking door de wind (Foto: luuntje)
Aparte bewolking door de wind (Foto: luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1944 De koninklijke kunstzaal Huize Kleykamp werd gebombardeerd. 
 1950 Bij een mijngasontploffing in de Borinage vielen 130 doden. 
 1960 Adolf Eichmann werd in Argentinië opgepakt door de Mossad, de Israëlische geheime dienst.
 1997 Garri Kasparov werd voor het eerst verslagen door Deep Blue, de superschaakcomputer van IBM.
 2009 De vierde en laatste onderhoudsmissie, de STS-125, naar de ruimtetelescoop Hubble, werd gelanceerd.


De Hubbletelescoop

FC Twente compenseert andere Eredivisieclubs

FC Twente zal de andere zeventien clubs uit de Eredivisie financiële compensatie gaan bieden. De voetbalclub uit Enschede heeft hierover een akkoord bereikt met Eredivisie CV. De vergoeding is er gekomen omdat de andere clubs door het wanbeleid van Twente zowel financieel als sportief benadeeld zijn. Ook heeft het Nederlandse voetbal hier negatieve gevolgen van ondervonden. Welk bedrag zal worden betaald is niet bekend.

Onno Jacobs, interim-directeur van FC Twente, legt het akkoord uit: "FC Twente heeft uit moreel oogpunt dit (financiële) gebaar willen maken. Wij hechten aan het herstel van de goede verhoudingen met onze stakeholders, zeker ook met onze collega-clubs. Naar de supporters van andere clubs maken we ook een gebaar door hen volgend seizoen, indien wij de licentie behouden, gratis de wedstrijden in De Grolsch Veste te laten bezoeken. Wij hopen dat we hiermee een streep kunnen zetten onder een uiterst moeizame periode en dat wij vanaf nu weer gezamenlijk naar de toekomst kunnen kijken."

Twente is na dit akkoord en het akkoord om de schulden te saneren nog niet helemaal uit de problemen. De licentiecommissie van voetbalbond KNVB moet nog een oordeel vellen over de herstructureringsplannen van Twente en of er voldoende maatregelen zijn genomen om het verleden achter zich te kunnen laten en het voortbestaan van de club te kunnen waarborgen.

Geen doorstart voor Team Corendon

Het schaatsteam van Corendon houdt op te bestaan. Directeur Chiel van Praag heeft de onderliggende BV Pro Skating opgedoekt nadat het niet gelukt is een nieuwe hoofdsponsor te vinden voor de formatie van onder meer Marrit Leenstra.

Vijf jaar geleden begon Team Corendon en in die jaren kende het team veel succes. Dieptepunten waren er ook, want enkele jaren geleden hadden rijders Jan Blokhuijsen en Koen Verweij ruzie met coach Jan van Veen. De schaatsers verdwenen naar andere teams, waarna Leenstra het kopmanschap moest dragen. De middellange afstandsrijdster deed dit uitstekend, al kon ze niet geheel aanhaken bij de wereldtop.

Inmiddels heeft Lotte van Beek onderdak gevonden bij LottoNL-Jumbo, terwijl Marije Joling en Sjoerd de Vries naar het nieuwe Team Victorie van Michel Mulder zijn gegaan. Alleen Leenstra en Renz Rotteveel hebben nog geen onderdak gevonden.

Wel titel voor Ajax A1

In tegenstelling tot het eerste elftal is de A1 van Ajax er wel in geslaagd om kampioen te worden. De formatie van de Amsterdammers won de beslissingswedstrijd van concurrent PSV met 1-0 dankzij een rake vrije trap van Abdelhak Nouri.

Omdat beide ploegen in de reguliere competitie evenveel punten hadden verzameld was een beslissingswedstrijd noodzakelijk. Daarin lieten Ajacieden Kasper Dolberg en Nouri een aantal goede kansen liggen, maar na 55 minuten was het wel raak, waardoor Ajax de derde titel op rij kon vieren.

Schaatser Mulder begint Team Victorie

Schaatser Michel Mulder heeft samen met coach Desley Hill de nieuwe ploeg Team Victorie opgericht. De olympisch kampioen op de 500 meter stapte onlangs uit de ploeg van Gerard van Velde om met zijn skeelercoach samen te gaan werken. Oud-schaatsster Renate Groenewold is tot teammanager benoemd.

Team Victorie heeft nog geen hoofdsponsor, maar al wel een bonte verzameling schaatsers. Naast sprinter Mulder hebben zich ook andere sprinters, allrounders en marathonrijders aangesloten bij de nieuwe formatie. De ploeg bestaat naast Mulder uit Jesper Hospes, Sjoerd de Vries, Willem Hoolwerf, Kars Jansman, Marije Joling, Carlijn Achtereekte, Vanessa Bittner (Oostenrijk), Bart Swings (België) en Daniel Greig (Australië).

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.