Verongelukte band in Britse hitlijst

De Britse indierockband Viola Beach, waarvan alle leden afgelopen week verongelukten, is op nummer 11 binnengekomen in de officiële Britse singles-hitlijst. Het nummer Swings & Waterslides is vaak gedownload nadat fans een campagne zijn gestart.

Kris Leonard (20), River Reeves (19), Jack Dakin (19), Tomas Lowe (27) en hun manager Craig Tarry (33) verongelukten afgelopen zaterdag in Zweden. De auto waarin ze zaten reed van een hoge brug af. Het overlijden van de veelbelovende jonge band en hun manager bracht een schok teweeg in de Britse muziekwereld.

Fans van de band begonnen een campagne om Swings & Waterslides hoog in de hitlijsten te krijgen. Het nummer verscheen in augustus 2015 voor het eerst; vorige maand kwam de opvolger Boys That Sing uit.

Onder anderen Oasis-frontman Liam Gallagher en zanger Tim Burgess van The Charlatans ondersteunden het initiatief van de fans. Eerder deze week belandde de single al op nummer-1 in de iTunes hitlijst, nu komt daar een notering in de officiële Britse hitlijst bij.