Tennisscheidsrechters in geheim geschorst in nieuw gokschandaal

Een aantal internationale tennisscheidsrechters zijn in het geheim geschorst en dreigen voorgoed uit de sport gegooid te worden. Twee van hen blijken geschorst te zijn, vier umpires staan op de lijst om op zoek te mogen naar een nieuwe baan. Dat meldt The Guardian op basis van eigen onderzoek.

Umpires uit Kazakhstan, Oekraïne en Turkije zouden geld hebben aangenomen van wedsyndicaten om livescores te manipuleren op de Future Tour, het laagste niveau in het internationale proftennis. De scheidsrechters gingen daarbij grofweg als volgt te werk: op hun speciale tablet worden ze geacht direct na een punt de score bij te werken, waarna de nieuwe score na elk punt via internet verstuurd wordt naar sportdatabedrijf Sportrader, datapartner van tennisbond ITF. Op deze manier zijn van vrijwel elk futuretoernooi toch livescores te vinden op de officiële site van de ITF, ook al wordt het ergens in een afgelegen gat in Oezbekistan gespeeld.

Dit heeft uiteraard ook als gevolg dat bookmakers deze informatie bij Sportradar opkopen en kunnen gebruiken. Niks bijzonders, want het aanbieden van live weddenschappen is in de huidige moderne wereld een doodnormale gang van zaken en er worden wel meer 'obscure' dingen aangeboden dan de futuretoernooien. Toch kunnen de wedsyndicaten hierop inspelen. Zij betaalden umpires om de score soms pas na een volle minuut bij te werken. Als de wedstrijd via een live stream bekeken kan worden, of een van de criminelen zat zelfs op de tribune, kan het syndicaat op die manier al inzetten terwijl een punt al gespeeld is.

Deze manier van inzetten wordt ook wel courtsiden genoemd, omdat het letterlijk vanaf naast de baan gebeurt. Ook de reguliere, niet-criminele sportwedder kan dit doen bij bijvoorbeeld tennis- of beachvolleybalwedstrijden. Er van uitgaande dat er dan geen criminele bijbedoelingen zijn kun je dan live inzetten zodra de bal de grond raakt en een punt beslist is, waardoor je net iets eerder bent dan het wedkantoor. Overigens raden wij af om bijvoorbeeld in de zomer naar Rosmalen te gaan en bij het ATP-toernooi aldaar een dagje te courtsiden: dit heeft uw redacteur al enkele accounts gekost bij de wedkantoren, die hier om begrijpelijke redenen niet erg happig op zijn.

Terug naar de geschorste tennisscheidsrechters: in andere gevallen zouden zij een simpel tekstberichtje hebben verstuurd, vlak voordat ze de score bijwerkten. In dat geval kon een crimineel van het wedsyndicaat snel even inzetten, waarna de score 'toevallig' in zijn voordeel bijgewerkt werd. De toernooien waarbij scheidsrechters betrapt werden speelden zich met name in Oost-Europa af. Er is nauwelijks toezicht op de vaak piepkleine futuretoernooitjes en sommige scheidsrechters zijn zelfs weinig meer dan lokale vrijwilligers - makkelijke doelwitten voor wedsyndicaten. 

Andere umpires worden verdacht van onder meer het benaderen van officials via Facebook, om zo een en ander te kunnen 'regelen'. Het minste vergrijp komt op naam van een Kroatische scheidsrechter, die nog wel eens inlogte bij een wedkantoor op een account waar vandaan regelmatig op tennis ingezet werd.