CDA laakt lijkschouwingsprogramma

Icoon MedischCDA-Kamerlid Joop Atsma is niet te spreken over een uitzending zaterdagavond van Tien (voorheen Talpa). In dat Engelse programma, Anatomie voor Beginners, was te zien hoe een professor menselijke lijken ontleedde.

Atsma wil dat medewerkers van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) zich over de uitzending buigen.

Dat zei hij maandag in het NCRV-programma MM-Magazine (Radio 1). Volgens de CDA'er werd het lijkschouwingsprogramma te vroeg uitgezonden (21.00 uur) en ging hij zo'n beetje over zijn nek bij het zien van de beelden. Hij wil dat het NICAM een waarschuwing uitdeelt aan Tien.

Een telefoontje naar het NICAM leerde Atsma maandagmiddag dat Anatomie voor Beginners de classificatie 12 jaar heeft meegekregen. Het Kamerlid vindt dat absurd en noemt dit gegeven een pleidooi voor het invoeren van het begrip 'geschiktheid' in de classificatie. Nu kijkt het NICAM vooral naar schadelijkheid.

Maar dan nog vindt Atsma een classificatie voor de categorie vanaf 12 jaar raar. De meeste producties met seks er in krijgen het stempel 16 jaar mee. Het zien van seksuele handelingen wordt dus schadelijker geacht dan het snijden in dode mensen en dat vindt Atsma vreemd.

Een Tien-woordvoerder geeft maandag aan dat zijn zender alle geldende richtlijnen voor dergelijke programma's in acht heeft genomen. Tien kreeg veel reacties op de uitzending. Volgens de zegsman waren de meeste (70 procent) positief.

Eerder spande het CDA zich in voor het voortbestaan van Lingo - met succes.