Tentoonstelling Amy Winehouse in Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam opent volgend jaar een tentoonstelling over Amy Winehouse (1983-2011). Vanaf 29 februari is daar een tentoonstelling over een van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen decennia te zien.

De expositie 'Amy Winehouse: A Family Portrait' legt de nadruk op de passie van de zangeres voor muziek en mode, maar ook haar Joodse familiegeschiedenis en haar schooltijd komen aan bod. Verder is er aandacht voor de Londense wijk Camden Town, waar Amy lange tijd woonde.

De tentoonstelling, die is samengesteld door Amy's broer Alex Winehouse en The Jewish Museum in Londen, laat zien hoe de zangeres als privépersoon was, voordat ze ten prooi viel aan enorme media-aandacht. "We waren niet gelovig, maar wel traditioneel", zegt Alex. "Ik hoop dat de wereld deze andere kant van Amy leert kennen, die van onze typische Joodse familie."

De familie van Amy stelde voor de tentoonstelling veel van haar persoonlijke bezittingen ter beschikking. Deze worden dankzij de begeleidende teksten van Alex, nog intiemer. Er worden onder meer foto's van haar jeugd, een videoclip van een schooloptreden, haar tapschoenen en lievelingsgitaar, haar platencollectie en verschillende jurken die ze tijdens concerten heeft gedragen, tentoongesteld. Ook hangen er fotoportretten van Amy, en ook de Grammy Award, die haar na haar overlijden in 2011 werd toegekend, is te zien.

De expositie was eerder te zien in Londen, Tel Aviv, Wenen en San Francisco.

Amy Winehouse in Joods Historisch Museum
Amy Winehouse in Joods Historisch Museum (Foto: ANP)