'SP moet weer bruisen en lef tonen'

De SP mist het onorthodoxe en de onbevangenheid uit de jaren negentig. Dat zegt kandidaat-partijvoorzitter van de SP Ron Meyer dinsdag in een interview met de Volkskrant. "We missen dat bruisen, dat lef, de bravoure" geeft hij als antwoord op de vraag waarom de PvdA steeds verliest in de peilingen en de SP nauwelijks wint.

Meyer (33) noemt oud-VVD-leider Frits Bolkestein als zijn voorbeeld. "Die bleef gewoon voortdurend doorbeuken. Hij dwong het kabinetsbeleid en de rest van de politiek naar rechts in een decennium waarin de bomen tot aan te hemel leken te groeien."

Maar over samenwerking met de VVD is Meyer kort: "Op landelijk niveau botsen we ideologisch zo dat het bijna niet te doen is." Links moet zich wat Meyer betreft meer profileren en de SP moet meer 'verrassende acties' uitvoeren. "Links is nu te veel: stem op ons, dan krijg je een aspirientje tegen de rechtse hoofdpijn. Mensen verwachten ook dat we overwinningen boeken op sommige thema's. Dat we niet alleen tegenhouden dat er dingen worden afgebroken, maar dat we de situatie van mensen echt verbeteren."

De SP-achterban kiest op 28 november de nieuwe voorzitter. Meyers tegenkandidaat is Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Meyer: SP moet weer bruisen en lef tonen
Meyer: SP moet weer bruisen en lef tonen (Foto: ANP)