Wapenstilstand PKK na bomaanslag op vredesmars Turkije

Militanten van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) houden zich aan een tijdelijk, eenzijdig bestand uit eerbied voor de circa honderd doden die zaterdag zijn gevallen bij bomaanslagen op een vredesmars te Ankara. Dit heeft een commandant van de PKK, Murat Karayilan, maandag gezegd. De PKK verdedigt zich wel wanneer zij wordt aangevallen.

De beweging maakte het bestand in het weekeinde al bekend. Zondag bestookten Turkse gevechtsvliegtuigen opnieuw posities van de PKK, in het noorden van Irak.

In maart 2013 kwamen de Turkse regering van toenmalig premier en huidig president Erdogan en de PKK tot een wapenstilstand. Het was de bedoeling dat daarmee circa dertig jaar van geweld en terrorisme tot een einde zouden komen.

Turkse staat
Het vredesproces ontspoorde echter eerder dit jaar en daarmee sneuvelde het bestand. Dat gebeurde na een aanslag, vermoedelijk door terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat op Koerdische jongeren, die door radicale PKK'ers werd vergolden met het doden van twee politieagenten. Zij dachten dat de Turkse staat achter de aanslag zat. Daarna laaide het geweld over en weer snel op.

De aanslag van zaterdag is nog niet opgeëist, maar lijkt het werk van IS te zijn. De terreurorganisatie heeft belang bij het conflict tussen Turkije en de Koerden, gezien Koerdische strijders in zowel Syrië als Irak tegen IS vechten.

PKK houdt vast aan bestand na aanslag
Wapenstilstand PKK na bomaanslag op vredesmars Turkije (Foto: ANP)