Van Persie rekent op misstap Turkije

Als Robin van Persie zaterdag speeltijd krijgt tegen Kazachstan, dan speelt de aanvaller zijn honderdste interland met het Nederlands elftal. "Ik had me wel iets anders van zo'n jubileum voorgesteld", erkent de topscorer aller tijden van Oranje. "Ik ben nu maar met één ding bezig en dat is winnen."

Het water staat Oranje aan de lippen in aanloop naar de laatste twee duels met Kazachstan en Tsjechië in de EK-kwalificatie. Het Nederlands elftal haalt waarschijnlijk alleen nog de play-offs als het zelf twee keer wint en Turkije geen vier punten haalt tegen Tsjechië en IJsland.

"Vraag me niet waarom, maar zij gaan zeker punten verliezen", denkt Van Persie te weten. "Ik merk bij Fenerbahçe dat de Turken nauwelijks meer twijfelen aan een goede afloop. Maar geloof me, ik denk dat ze nog een misstap maken. Dan is het aan ons om twee keer te winnen. Daar moet nu alles voor wijken. Hoe dat gebeurt, maakt niet zo veel meer uit."

Fenerbahçe

Van Persie voelt zich fit, ook al speelt hij lang niet altijd bij zijn nieuwe club Fenerbahçe. Dat lijkt te maken te hebben met de moeizame relatie die hij met trainer Vitor Pereira onderhoudt. "Ik wil daar niets over kwijt", zegt hij. "Ik ben met Oranje bezig, daar gaat het nu om."

Bondscoach Danny Blind koos tijdens de laatste interlands tegen IJsland en Turkije voor Huntelaar óf Van Persie, maar het is heel goed mogelijk dat hij tegen Kazachstan beide aanvallers opstelt. Van Persie komt dan in aanmerking voor een rol als schaduwspits of rechtsbuiten, de positie die de geblesseerde Arjen Robben doorgaans bekleedt. "Het zou heel goed kunnen dat we allebei spelen. Maar dat is aan de bondscoach."

Van Persie rekent op misstap Turkije
Van Persie rekent op misstap Turkije (Foto: ANP)