Paus wenst Turkse EU-lidmaatschap
Deze woorden van paus Benedictus XVI zijn vrij opmerkelijk, aangezien hij destijds als de Duitse kardinaal Ratzinger geen voorstander was van de Turkse toetreding. Hij meende dat een overwegend islamitisch land niet in het overwegend christelijke Europa thuishoort. Mede daarom was zijn bezoek omstreden.
Een andere factor die ervoor zorgde dat de overwegend Islamitische Turken met argusogen naar de komst van de paus keken, was het verband dat kerkelijke vorst tussen de Islam en geweld legde. Maar volgens Erdogan zei de paus nu dat hij de islam als een vreedzame en warme godsdienst ziet. Het korte gesprek tussen de twee ging verder over de dialoog tussen godsdiensten en culturen. Het gesprek duurde vrij kort, omdat Erdogan naar de NAVO-top in Riga moest gaan. Daar zal hij onder andere gezelschap krijgen van premier Jan-Peter Balkenende.
Voor de komst van de paus hebben de Turkse autoriteiten zware veiligheidsmaatregelen genomen. Meer dan 3000 agenten beveiligden de weg van de luchthaven naar het centrum van Ankara. Op daken en markante punten stonden scherpschutters. De opvolger van Paus Johannes Paulus II zou een grotere beveiliging hebben gekregen dan president Bush, die in 2004 in Turkije was.
Paus Benedictus XVI brengt deze week ook een bezoek aan patriarch Bartolomeos, het hoofd van oosters orthodoxen in de wereld. De paus van het Westen bezoekt daarmee eigenlijk de paus van het Oosten. Bartolomeus zal daarbij vermoedelijk kritiek uiten over de behandeling van Christenen in Turkije. Hier is een verslag over een Islamitische advocaat, die het in haar vaderland opneemt voor de Christelijke minderheid. Zij vertelt welke problemen er zijn, welke reden hier aan ten grondslag ligt, en hoe zij deze problemen wil verhelpen. Het verslag is opgesteld door het NOS.
Paus Benedictus XVI en Premier Erdogan