Bonden leggen OV in grote steden plat

Icoon VervoerUit onvrede over de marktwerking voeren de vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV woensdag actie in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In deze steden rijden vrijwel geen trams, metro's en bussen in de uren tussen de ochtend- en de avondspits.

De hele dag wordt er niet gecontroleerd op vervoersbewijzen. In de rest van het land rijdt het openbaar vervoer gewoon volgens de dienstregeling. De staking beperkt zich tot de grote steden omdat het personeel van de OV-bedrijven weinig heil verwacht van de aanbestedingsverplichting. Ze zijn bang dat een andere eigenaar slechtere arbeidsvoorwaarden hanteert en lagere lonen uitbetaalt.

Sinds zes jaar bestaat er al marktwerking in het OV en elders in het land zijn er al overnames geweest. Onlangs schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich nog achter de marktwerking in de vier grote steden. Desondanks stelden de vakbonden vorige week een ultimatum aan het kabinet om de marktwerking met twee jaar uit te stellen. Een gesprek tussen de vakbonden en verkeersminister Karla Peijs leverde maandag niets op en daarmee werden de acties onvermijdelijk.

De FNV organiseert woensdag rond het middaguur een actiebijeenkomst op het Plein, voor de Tweede Kamer in Den Haag. Daar geven FNV-voorzitter Agnes Jongerius en politieke kopstukken van SP, GroenLinks en PvdA acte de présence. De bonden verwachten dat ongeveer duizend leden mee zullen doen aan dit protest.