Barça laat Córdoba in stijl degraderen

In de strijd met Real Madrid om de titel en in de aanloop naar de halve finale van de Champions League tegen Bayern München heeft FC Barcelona vandaag goede zaken gedaan: 0-8.

Daarmee behoudt Barcelona dit weekend in ieder geval de twee punten voorsprong op Real, dat later vandaag op bezoek gaat bij Sevilla FC. En daarmee is Córdoba nu definitief gedegradeerd uit de Primera División. De hekkensluiter kan Almería, dat zeventiende staat en elf punten meer heeft, niet meer achterhalen. De ploeg kreeg een genadeklap in stijl.

De hoge temperaturen in Andalusië (31 graden Celsius) weerhield Barcelona er niet van om volle bak van start te gaan. De vurige beginfase op het kurkdroge veld leidde al snel tot kansen. Neymar schoot van dichtbij over, terwijl de inzet van Lionel Messi werd gekeerd door de doelman van de degradant. De Argentijn had vlak daarvoor overigens wel drie spelers in de kleine ruimte omspeeld.

Even later was Neymar opnieuw een haar verwijderd van de voorsprong, maar mikte de aanvaller op de paal. Vlak voor rust kwam Barça alsnog op een verdiende voorsprong. Met een weergaloze steekbal zette Messi Ivan Rakitic alleen voor het doel. De Kroaat aarzelde niet en timmerde de bal snoeihard tegen de touwen: 0-1. Daarna ging het hard.

Nog geen vijf minuten later herhaalde Barcelona het kunststukje. Het enige verschil: Ditmaal stuurde Andrès Iniesta Luis Suárez weg. De Uruguayaan hoefde de bal alleen nog maar te kussen om de wedstrijd te beslissen: 0-2.

Ondanks de comfortabele voorsprong was Barcelona vastberaden om door te stoten. En dat lukte al direct na rust. Een prima voorzet van Dani Alves werd uitstekend ingekopt door Messi, die daarmee voor het honderdste competitiedoelpunt van Barcelona tekende. Suárez kopte vervolgens het vierde doelpunt binnen dertien minuten achter Juan Carlos.

Het ongekend zwak verdedigende Córdoba liet het vervolgens helemaal lopen: Gerard Piqué mocht vrij inkoppen, waarna Messi van dichtbij zijn veertigste binnentikte. Neymar leek de eindstand vanaf de stip op 0-7 te hebben gezet, maar in de slotfase maakte Suárez de vernedering compleet door er 0-8 van te maken.

Door de winst is Barcelona nog acht wedstrijden verwijderd van de Triple. Wint de club al die acht wedstrijden, dan is het kampioen van Spanje, kampioen van Europa en heeft het de Copa del Rey binnengesleept. Toch is oplettendheid geboden, want met een paar misstappen kunnen de Catalanen alsnog met lege handen over de eindstreep komen. Zoals ook Córdoba met lege handen staat.