Eredivisie: Preview speelronde 32

De landskampioen en de degradant zijn bekend, dus je zou denken dat het seizoen er vrijwel op zit. Niets is echter minder waar. Er zijn nog tickets voor de Europa League te vergeven en ook in de kelder van de Eredivisie zijn de beslissingen nog niet gevallen. Daarom lees je nu de preview op speelronde 32.

De 32e speelronde wordt vanavond in gang gezet door Vitesse en ADO Den Haag. De Arnhemse formatie zit in een uitstekende flow, aangezien de ploeg al twaalf duels op rij niet verloor. De Haagse residentieclub heeft echter een zege nodig om de playoffs om degradatie te ontlopen. Op papier lijkt het dus een lastig duel voor ze te worden, maar de heenwedstrijd leverde slechts een nipte zege voor Vitesse op: 2-1.

Een dag later beginnen sc Heerenveen en Willem II om 18.30 uur aan hun onderlinge wedstrijd. Beide ploegen zijn nog volop in de strijd voor Europees voetbal. Voor de Friezen lijken de playoffs voor de Europa League inmiddels een zekerheidje te zijn, maar drie punten zijn toch nog hard nodig. Ook voor de Tilburgers staat nog veel op het spel. Een zege is voor de Tricolores, dat eerder dit seizoen met 2-1 de betere was, meer dan welkom om de achtste plaats in het vizier te houden.

Willem II-speler Mitchell Dijks en SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Willem II-speler Mitchell Dijks en SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Morgen is ook de dag van de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Utrecht. Eerder dit seizoen wonnen de Eagles met 3-2, nadat de Domstedelingen een 2-0 voorsprong weg hadden gegeven. Daarnaast is de ploeg uit Deventer nog volop bezig om de playoffs om degradatie te ontlopen. Het verschil met de veilige plaats is nu nog vijf punten, dus er moet in elk geval gewonnen worden van FC Utrecht, dat inmiddels veilig is.

Verder nemen ook NAC Breda en Heracles Almelo het tegen elkaar op. Dit is een onvervalste degradatiekraker, aangezien beide ploegen nog niet zeker zijn van een nieuw seizoen in de Eredivisie. De Bredanaars zullen in elk geval uit zijn op revanche. Eerder dit seizoen wonnen de Heraclieden met 6-1, waarna trainer Nebosja Gudelj werd ontslagen. Ook het onderlinge verschil is interessant: drie punten in het voordeel van Heracles Almelo.

De avond wordt afgesloten door Excelsior dat de kersverse landskampioen op visite krijgt. PSV ligt nog altijd op koers voor een clubrecord van 88 punten aan het einde van het seizoen en de spelers hebben aangegeven het seizoen volwaardig uit te willen spelen. Excelsior zal zich echter niet zomaar gewonnen geven. In de strijd om de nacompetitie te ontlopen is elk punt bruikbaar. De Rotterdammers hebben op dit moment maar drie punten voorsprong op NAC Breda dat zestiende staat.

Zondag ontvangt het reeds gedegradeerde FC Dordrecht SC Cambuur. De Friezen zitten nog op het vinkentouw voor de achtste plaats die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal als PEC Zwolle de KNVB Beker wint. De nummer negen heeft twee punten achterstand op de mogelijk interessante achtste plaats.

Feyenoord-speler Jens Toornstra probeert voorbij FC Groningen-speler Rasmus Lindgren te komen (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord-speler Jens Toornstra probeert voorbij FC Groningen-speler Rasmus Lindgren te komen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Op die achtste plaats staat nu de andere KNVB Beker-finalist FC Groningen. De noordelingen ontvangen Feyenoord die hun derde plaats willen behouden. Door de verliespartij van vorige week thuis tegen Go Ahead Eagles is de strijd om de derde plaats weer een klein beetje open. Vitesse is langzaam ingelopen en heeft nog maar vier punten achterstand. Met de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse in het vooruitzicht tijdens de volgende competitieronde willen de Rotterdammers niet dat de club uit Arnhem nog verder inloopt. Met het oog op de bekerfinale volgend weekend zullen de Groningse spelers ook niet alle risico’s willen nemen.

De andere bekerfinalist PEC Zwolle trapt tegelijkertijd af tegen Ajax. De Amsterdammers snakken naar het einde van de competitie zo bleek vorig weekend. Bij PEC zullen ook niet het onderste uit de kan willen halen met het oog op de strijdt om de Denneappel een week later.

Het weekend wordt afgesloten door FC Twente en AZ Alkmaar. De Noord-Hollanders hebben nog een waterkansje op de derde plek waar ze een achterstand van vijf punten op hebben. Ook kan de vierde plaats nog interessant zijn aangezien je dan tegen de nummer zeven of acht uit de Eredivisie uit mag komen in de play-offs. Voor FC Twente rest weinig meer dan proberen het seizoen uit te voetballen met een goed gevoel na alle onrust en ellende waarmee de club de laatste maanden te maken heeft gekregen.