Zlatan en oud-PSV'ers helpen Zweden, Estland houdt IJsland in bedwang

De Zweedse voetbalploeg heeft dinsdag in eigen land de oefeninterland tegen Iran gewonnen. Aanvoerder Zlatan Ibrahimovic zette de ploeg van bondscoach Erik Hamrén met zijn 54e doelpunt voor de nationale ploeg op het goede spoor. De voormalige PSV'ers Marcus Berg en Ola Toivonen, halverwege ingevallen voor Ibrahimovic, voerden de score daarna op. Tussendoor deed Javad Nekounam namens Iran iets terug uit een strafschop, die was toegekend door de Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük (3-1).

In de EK-kwalificatie staat Zweden met negen punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep G, achter Oostenrijk (dertien). Rusland, de nummer drie van dezelfde groep met vijf punten, speelde met 0-0 gelijk tegen Kazachstan in een vriendschappelijke wedstrijd. De EK-kwalificatiewedstrijd van de Russen vrijdag tegen Montenegro werd in de tweede helft gestaakt. De UEFA moet beslissen wat er met dat duel gaat gebeuren.

Letland speelde in Lviv gelijk tegen Oekraïne (1-1). Vitalijs Maksimenko, verdediger van VVV-Venlo, tekende in blessuretijd voor de gelijkmaker. Oranje gaat op 12 juni in de EK-kwalificatie op bezoek bij de Letten.

IJsland heeft dinsdag genoegen moeten nemen met een gelijkspel in de oefeninterland tegen Estland. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck, die in de EK-kwalificatie te sterk was voor Oranje, kwam in Tallinn wel op voorsprong via Rúrik Gislason. Estland kwam na rust echter langszij via Konstantin Vassiljev (1-1).

IJsland staat met twaalf punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep A van de EK-kwalificatie, vlak achter Tsjechië (dertien). Het Nederlands elftal is de nummer drie met zeven punten.

In Zürich speelde Zwitserland met 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten. Het gastland voorkwam in de slotfase een nederlaag via Valentin Stocker, op het moment dat de Amerikanen met tien man speelden. Jozy Altidore (ex-AZ) was met rood van het veld gestuurd, nadat hij wat lelijks had geroepen naar de scheidsrechter. Rubio Rubin, aanvaller van FC Utrecht, bleef op de bank.

Het Zuid-Koreaanse voetbalelftal heeft een oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland slechts met de grootste moeite gewonnen. Bondscoach Uli Stieleke zag invaller Lee Jae-Sung dinsdag pas vier minuten voor tijd scoren in Seoul: 1-0.

Benjamin van den Broek, die onder meer voor NAC Breda, Haarlem en FC Den Bosch speelde, maakte dat in de Nieuw-Zeelandse ploeg van dichtbij mee. De 27-jarige middenvelder, sinds kort actief in Roemenië bij Universitatea Cluj, mocht van trainer Anthony Hudson in de 82e minuut debuteren voor het vaderland van zijn moeder.

Japan rekende heel wat overtuigender af met Oezbekistan: 5-1. Bij rust stond het 'pas' 1-0.