Cruijff: "Is er binnen de club wel alles aan gedaan?"

Ajax plaatste zich donderdag voor de achtste finales van de Europa League en zondag werd koploper PSV verslagen. Toch is Johan Cruijff uiterst kritisch op de Amsterdamse club.

"We zijn een nu een paar jaar verder en in die fase heeft het succes het één en ander verbloemd", doelt de oud-international in zijn column in De Telegraaf op het dit seizoen vaak matige spel van de Amsterdammers. Zo werd Ajax gisteren in duel met de Eindhovense lijstaanvoerder bij tijd en wijle overlopen.

Toch wist de huidige landskampioen een zege uit het vuur te slepen (1-3). Cruijff is bang dat dit soort winstpartijen de progressie van de formatie van trainer Frank de Boer in de weg staan. "Dat is vaak het probleem als de resultaten goed zijn."

"Wat dat betreft, heeft dit mindere seizoen tenminste als voordeel dat bepaalde punten niet meer genegeerd kunnen worden", aldus de voormalig wereldspeler, die in zijn column wijst op de slechte omschakeling, de trage opbouw en de overkill aan breedtepasses bij Ajax.

Volgens Cruijf betekenen de tekortkomingen in het spel dat het proces - de zogenaamde 'Fluwelen Revolutie' die Cruijff in 2010 startte - is stilgevallen. "Het houdt in dat er goed met elkaar gesproken moet worden over wat er moet worden verbeterd", zoekt Cruijff naar een oplossing.

"Eerst moet de vraag worden gesteld of er binnen de club wel alles aan gedaan is om de huidige knelpunten op te lossen. Dan bedoel ik niet alleen de opleiding maar ook de scouting en de samenwerking met clubs als Ajax Cape Town en AS Trencín", besloot Cruijff.

Ajax liep dit weekend drie punten in op de Brabantse koploper. Het gat tussen de twee clubs bedraagt nu elf punten. De nummer twee van de Eredivisie behield de voorsprong van zes punten op naaste belager AZ Alkmaar. De focus ligt bij Ajax op het veiligstellen van de tweede stek.